Beste magnesium tabletten: dé top 7 van 2023

Vitaminen en mineralen zijn voor elk mens van groot belang. De supplementen markt speelt hier ook op in, door allerlei verschillende vitamines en mineralen te verkopen. Sommige van deze supplementen zijn overbodig, en veel anderen zijn kwalitatief niet goed. Magnesium is echter wel belangrijk. Magnesium is een mineraal in ons lichaam, en een belangrijke ook. Het is het op drie na meest voorkomende mineraal in ons lichaam. 

Magnesium is betrokken bij allerlei belangrijke functies in ons lichaam, zoals het aanspannen van onze spieren, het controleren van onze bloedsuikerspiegel en het reguleren van de bloeddruk. Magnesium komt weliswaar veel voor in voedingsmiddelen die wij als Nederlanders veel eten, maar toch heeft ongeveer de helft een tekort aan magnesium. Je lichaam maakt zelf geen magnesium aan en daarom ben je aangewezen op voeding waarin dit mineraal zit. Dit laat zien hoe belangrijk dit supplement kan zijn. Hieronder gaan we daarom kijken naar de beste magnesium tabletten. Supplementen met magnesiummalaat, magnesium citraat en magnesiumbisglycinaat worden het beste opgenomen door je lichaam.

50+

Producten bekeken

70+

Bronnen onderzocht

150+

Reviews gelezen

30+

Uren besteed

Hoe is deze test uitgevoerd?

VetGezond heeft de beste magnesium tabletten van 2023 geselecteerd op basis van ingrediënten, prijs en dosering. We hebben daarbij meer dan 50 producten uitgetest en meer dan 70 bronnen geraadpleegd. Ook hebben we meer dan 150 reviews gelezen om de ervaringen van andere gebruikers met die van ons te vergelijken.

Goedkope magnesium supplementen bevatten vaak magnesium in oxidevorm. Deze vorm wordt minder goed door het lichaam opgenomen. Er blijft een groter deel achter in de darmen, wat water aantrekt. Hiermee wordt de kans op diarree vergroot. Magnesium in de vorm van malaat, citraat of bisglycinaat heeft dan ook onze voorkeur. Moeite met kiezen? Wij hebben voor jou een top 5 opgesteld van de beste magnesium tabletten in 2023. We hebben daarbij de voor- en nadelen van de supplementen op een rijtje gezet, zodat je het supplement kan kiezen dat het beste bij jou past.

Wat zijn de beste magnesium tabletten?

Er is een groot aanbod aan magnesium tabletten, maar wat is het beste magnesium supplement? Het grootste probleem met veel magnesium supplementen is dat ze niet goed worden opgenomen door het lichaam. De opname hangt vooral af van de mineraalverbinding in het supplement. Er zijn in totaal maar liefst 18 verschillende magnesiumverbindingen. De beste verbindingen zijn magnesium citraat, magnesiumbisglycinaat en magnesiummalaat.

Bij het testen van verschillende magnesium supplementen hebben we dan ook ten eerste gekeken naar de ingrediënten. Magnesiumsulfaat en magnesiumoxide hebben een sterke laxerende werking, dus tabletten met deze ingrediënten zullen niet in onze top 7 komen te staan. Om die reden zullen we eerder voor supplementen met magnesiummalaat of magnesiumbisglycinaat gaan. Daarmee heb je minder kans op dunne ontlasting. Deze magnesiumverbindingen worden ook nog eens goed door het lichaam opgenomen, net als magnesium citraat. Let er bij het aanschaffen van magnesium tabletten dus op dat het supplement gebruikt maakt van in ieder geval één van deze verbindingen. 

MerkSupplementPrijsServingsPer servingVorm
1. VitakruidMagnesium 200 Citraat€19,99100€0,20Tabletten
2. Now FoodsMagnesium Trio Softgels€24,9590€0,28Softgels
3. Holland & BarrettMagnesium Citraat€12,9990€0,14Tabletten
4. VitalsMagnesium 100 mg tabletten€32,95120€0,27Pillen
5. OrthicaMagnesium 400€32,95120€0,27Pillen

1. Vitakruid – Magnesium 200 Citraat Tabletten

Ben je op zoek naar de beste magnesium tabletten? De Magnesium 200 Citraat Tabletten van Vitakruid zijn volgens onze test de beste die er te vinden zijn. In deze tabletten is magnesium gebonden aan citroenzuur. Dit zuur is onderdeel van de citroenzuurcyclus, wat een rol speelt bij de energie in de cellen in ons lichaam. Deze combinatie zorgt ervoor dat de magnesium goed door het lichaam wordt opgenomen. Omdat dit de beste vorm is voor werkzaamheid in de spieren, is dit supplement populair onder sporters. Het zorgt niet alleen voor soepele en sterke spieren, maar helpt ook bij het behoud van sterke botten.

Deze tabletten zijn ietwat aan de grote kant, maar dat is het enige kleine minpuntje aan dit product. We voelden dat we meer energie hadden en dat onze spieren minder snel verkrampten. Bovendien hebben we geen enkele bijwerking ervaren, en om die reden staat dit product dan ook op nummer één van onze top 7.

Voordelen

Nadelen

2. Now Foods – Magnesium Trio Softgels

Magnesium Trio Softgels van Now Foods behoort absoluut op de tweede plek. Deze capsules bevatten de combinaties magnesiumbisglycinaat, magnesium citraat en magnesiummalaat. Dit zijn de 3 vormen die het beste door het lichaam worden opgenomen. Wij namen één tot twee keer per dag bij de maaltijd een softgel in. De verpakking is voldoende voor anderhalve maand tot drie maanden, afhankelijk van het gebruik. Wij merkten dat ons concentratievermogen al na enkele weken gebruik toenam, evenals ons energieniveau.

Voordelen

Nadelen

3. Holland & Barrett – Magnesium Citraat

Net als onze nummer 1 is de Magnesium Citraat van Holland & Barret een combinatie van magnesium met citroenzuur. Dit magnesium supplement bevat per tablet 100 milligram magnesium. Wij namen de aanbevolen 3 tabletten per dag vóór de maaltijd in. Voor ons een ideaal supplement, zeker omdat we intensief sporten en in het algemeen een druk leven hebben. Deze tabletten gaven ons net dat extraatje dat we nodig hadden. Goed om te weten: dit supplement is ook geschikt voor veganisten en vegetariërs.

Dit supplement draagt bij aan vermindering van vermoeidheid en een normale werking van de spieren. Bovendien is het een ideaal supplement voor mensen die veel trainen of anderszins actief zijn. Ook heeft het een positief effect op de functies van zowel de hersenen als het zenuwstelsel, en draagt het bij aan gezonde botten en tanden.

Voordelen

Nadelen

4. Vitals - Magnesium 100 mg tabletten

Vitals is een bedrijf van eigen bodem met een zeer goede reputatie. Dit bedrijf staat erom bekend om enkel kwalitatief hoogwaardige supplementen te leveren, die over meerdere certificaten beschikken. Dit supplement vormt daarop geen uitzondering. De magnesium 100mg bevat magnesium bisglycinaat. Van deze organische magnesiumverbinding is bewezen dat het een goede biologische beschikbaarheid heeft.

Tijdens het testen wisten we dus zeker dat ons lichaam het magnesium uit dit supplement ook goed kon opnemen. Als we verder kijken naar de ingrediënten, zien we dat dit supplement taurine bevat, wat een directe synergetische werking heeft met magnesium. Taurine bevordert de opname van magnesium, met name in de cellen. We waren vooral tevreden over dit supplement omdat het slechts een minimale hoeveelheid hulpstoffen en geen andere onnodige toevoegingen bevat. Bovendien past het bij elk dieet.

Voordelen

Nadelen

5. Orthica – Magnesium 400

Magnesium draagt bij aan een geestelijke veerkracht en heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel. Daarnaast ondersteunt magnesium de gezondheid van de botten. Dankzij de hoge dosering van Magnesium 400 van Orthica is dit supplement heel geschikt voor sporters. Deze tabletten bevatten ook selenium, calcium en zink. Selenium levert een positieve bijdrage aan het functioneren van de hersenen, calcium heeft een gunstig effect op de botten en zink helpt om het immuunsysteem te versterken.

Wij vonden deze tabletten erg prettig om in te nemen. Met één tablet per dag zaten we al goed. Ook waren we erg tevreden over de verpakking. De flacons zijn namelijk gemaakt van gerecycled plastic. 

Voordelen

Nadelen

6. Swanson - Magnesium tauraat 100 mg

Dit supplement van Swanson ondersteunt mensen die veel trainen of een actief leven leiden. Elke tablet bevat 100 mg goed opneembare magnesium. Wij namen (zoals wordt aangeraden) twee tabletten per dag in, waarmee we ongeveer 60% van onze ADH binnenkregen. Sowieso zit je met deze dosering dus nog ruimschoots onder de dagelijkse limiet. Hierdoor hebben we absoluut geen nare bijwerkingen opgemerkt. Enige minpuntje: taurine moet je er eventueel nog zelf bij innemen.

Voordelen

Nadelen

7. NOW - Magnesium Citraat 200 mg tabletten

Ook dit supplement van NOW bestaat uit magnesium citraat: de meest gebruikte, goed opneembare vorm van magnesium. Het bevat per tablet maar liefst 200 mg, wat voor de meeste mensen meer dan voldoende is wanneer er ook goed wordt gegeten. Dit supplement is geschikt voor vegetariërs en veganisten. Al met al vonden wij dit een heel fijn supplement en konden we al snel de positieve effecten hiervan ervaren.

Voordelen

Nadelen

Waarom zou je magnesium tabletten slikken?

Magnesium is een mineraal. Mineralen ondersteunen de vitaminen bij het belangrijke werk dat ze doen in ons lichaam. Magnesium stuurt maar liefst ruim 300 verschillende enzymen aan. Door deze enzymen functioneren allerlei processen in ons lichaam naar behoren. We zijn afhankelijk van onze voeding voor het binnenkrijgen van magnesium, omdat ons lichaam dit zelf niet aanmaakt. Om er zeker van te zijn dat je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium tot je neemt, slik je magnesium supplementen. Opneembaar magnesium speelt een belangrijke rol in je lichaam:

 • Het maakt energie vrij uit voeding
 • Magnesium zorgt voor de ontspanning van je spieren, bloedvaten en zenuwen
 • Het verhoogt je weerstand tegen stress en spanning
 • Magnesium versterkt je geheugen en concentratievermogen
 • Het levert een bijdrage aan de vorming van botten en gezonde tanden
 • Het zorgt voor de stevigheid van je skelet

Dunne darm

Goedkopere magnesium tabletten leiden nog weleens tot dunne ontlasting. Met de vormen van magnesium die goed worden opgenomen in de dunne darm heb je daar veel minder snel last van. Magnesiumbisglycinaat, magnesium citraat en magnesiumglycerofosfaat zijn voorbeelden van magnesiumverbindingen die goed in de dunne darm worden opgenomen. Gebruik je maagzuurremmers dan is magnesium in de vorm van magnesiumglycerofosfaat een aanrader, omdat voor de opname hiervan geen maagzuur nodig is. Ook heb je bij glycerofosfaat minder vaak kans op buikklachten.

Vermoeidheid

Om goed te kunnen presteren, zowel geestelijk als lichamelijk, is magnesium heel belangrijk. Een tekort aan magnesium kan namelijk een negatieve invloed hebben op je algehele gemoedstoestand, concentratievermogen, leerprestaties en geheugen. Daarnaast kan je lichaam niet geheel tot rust komen wanneer wanneer het een magnesium tekort heeft. Hierdoor slaap je slecht door en wordt je vaak wakker. Dit is ook de reden dat magnesium ook als een supplement om beter te slapen wordt gezien. Lees verder om te weten hoe dat precies zit.

Spanning en onrust

Magnesium helpt tegen stress. Zeker in tijden van stress zal je lichaam veel magnesium gebruiken, waardoor er door stress sneller een tekort aan magnesium kan ontstaan. Hierdoor kan er ook weer meer adrenaline vrijkomen. Soms is dat fijn, maar als je lichaam altijd in de alerte modus staat is dat niet goed. Dit kan leiden tot vermoeidheid, maar ook tot paniek- en angstaanvallen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Deze problemen kunnen in potentie ook leiden tot een depressie.

Te hoge bloeddruk

Magnesium ontspant en verwijdt de bloedvaten, waardoor het ook een verlagend effect op de bloeddruk heeft. Een tekort aan magnesium kan daardoor leiden tot een te hoge bloeddruk. En dat is een van grootste risicofactoren als het gaat om hart- en vaatziekten. Hierdoor is magnesium een bloeddruk-verlagend supplement.

Duizeligheid

Magnesium is niet alleen van invloed op je bloeddruk, het is ook betrokken bij de huishouding van het vocht. Een tekort aan vocht kan leiden tot uitdroging, hoofdpijn en andere problemen. Ook duizeligheid is een veelgenoemd symptoom van een magnesiumtekort.

Kramp

Een tekort aan magnesium kan tot slot leiden tot kramp. Dit komt omdat magnesium een belangrijke rol bij de spierfunctie speelt, net als bij de productie en opslag van energie. Daarom is magnesium voor sporters extra belangrijk. Stijve spieren worden niet zelden veroorzaakt door een tekort aan magnesium.

Soorten magnesium supplementen

Magnesiumtekort is een veel voorkomend probleem wat kan worden opgelost op twee manieren. Een goede manier is door middel van een goed magnesium supplement. Maar als je op zoek gaat naar een magnesium supplement zul je er waarschijnlijk al snel achter komen dat magnesium supplementen er in vele verschillende vormen zijn. Hieronder hebben we de soorten op een rijtje gezet:

 • Magnesium citraat
 • Magnesiumaspartaat
 • Magnesiumgluconaat
 • Magnesiumchloride
 • Magnesiumoxide
 • Magnesiumsulfaat

Sommige van deze vormen lossen heel goed op in vloeistof. Daarnaast zijn er ook magnesium tabletten, magnesium pillen en magnesium capsules. Magnesium pillen, tabletten en capsules kun je het beste met water innemen. 

Er is er ook nog magnesium olie, die je op de huid kunt gebruiken of via je mond kunt innemen. De werkzaamheid van dit magnesium supplement is echter nog niet helemaal bewezen. Als je op zoek gaat naar een goede voedingssupplementen voor magnesium kun je het dus beter bij eerst genoemde opties houden.

Hoe kies je het beste magnesium supplement?

We hebben de beste vormen van een magnesium supplement voor je op een rijtje gezet, maar er zijn natuurlijk nog meer goede vormen. Hoe kun je nou zelf bepalen of een magnesium supplement wel of niet geschikt is? Om je daar bij te helpen hebben we hieronder drie eenvoudige stappen op een rijtje gezet, zodat jij voortaan altijd zelf kan bepalen of een magnesium supplement geschikt is.

De beste magnesium is magnesium citraat

Hierboven hebben we de verschillende vormen van magnesium op een rijtje gezet, maar niet elke vorm werkt even goed. Dat heeft met name te maken met de opname van de verschillende vormen van magnesium. Magnesium citraat is de meest bekende vorm, en ook het beste magnesium supplement. Waarom is magnesium citraat dan de beste vorm? Magnesium citraat is een samenstelling van magnesium met de stof citroenzuur zout, ook wel bekend als citraat. Magnesium citraat staat bekend als organisch gebonden magnesium. Dit is zeer geschikt om te nemen als voedingssupplement, zowel in poedervorm als in een capsule.

Magnesium citraat is een van de beste vormen omdat ons lichaam niet in staat is om pure magnesium op te nemen. De gebonden vormen van magnesium worden veel beter opgenomen, waaronder dus magnesium citraat. Met deze vormen van magnesium kan het lichaam zelfs zonder eten of drinken in de maag magnesium opnemen. Een extra voordeel van magnesium citraat is nog dat het helpt bij constipatie. Omdat het zout naar de darmen trekt brengt het de stoelgang makkelijker op gang. Hoeveel magnesium citraat per dag jij nodig hebt, of specifieker gezegd hoeveel mg magnesium citraat jij per dag nodig hebt, lees je hieronder.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium

Bij het kopen van de beste magnesium supplementen is het belangrijk dat je let op de dosering die in elk tablet zit. De dosering ligt over het algemeen tussen de 100 en 400 milligram. Krijg je teveel binnen dan kunnen op lange termijn buikklachten ontstaan. Lees het etiket op de verpakking om te zien of er niet onnodig gebruik wordt gemaakt van hulp- en vulstoffen zoals synthetische smaakstoffen en suiker. Het gebruik maken van synergisten van magnesium is juist wel een voordeel. Zo bevordert de combinatie van magnesiumbisglycinaat met taurine de opname in de cellen en de combinatie met calcium vergroot de biologische beschikbaarheid.

Referentie inname

Uiteraard bestaat er ook een magnesium referentie inname, zoals die voor alle vitaminen, mineralen en omega-vetzuren bestaat. Dit is dan ook goede manier om te bepalen hoeveel magnesium jij per dag nodig hebt. Natuurlijk is dit een algemeen advies, maar desondanks is het een goede richtlijn. De referentie inname van magnesium hangt vooral af van je sekse en leeftijd. Hieronder staat RI per categorie in een tabel gezet. De hoeveelheden zijn bepaald door de Gezondheidsraad.

Leeftijd

Milligram magnesium per dag

6 tot 11 maanden

80 mg

1 tot 2 jaar

85 mg

2 tot 5 jaar

120 mg

6 tot 9 jaar

200 mg

Hoeveelheid magnesium voor kinderen

Leeftijd

Milligram magnesium per dag

10 tot 17 jaar

280 mg

Ouder dan 17 jaar

300 mg

Hoeveelheid magnesium voor vrouwen

Leeftijd

Milligram magnesium per dag

10 tot 13 jaar

280 milligram

Ouder dan 13 jaar

350 milligram

Maximale dosis per dag

Wat is de maximale hoeveelheid magnesium per dag? De aanvaardbare bovengrens is vastgesteld op 400 mg per dag, die geldt voor inname van magnesium uit voedingssupplementen. Bij een te hoge dosering zouden er bijwerkingen kunnen ontstaan, wat ook weer persoon kan verschillen. Klachten die dan kunnen voorkomen zijn maag- darm- en buikklachten. Als je een mindere nierfunctie hebt moet je altijd eerst overleggen met een arts voordat je magnesium supplementen gaat gebruiken. Een overschot van magnesium komt echter vrijwel nooit voor.

Mogelijke klachten bij teveel magnesium:

 • Misselijkheid
 • Hartkloppingen
 • Spierslapte
 • Daling van de bloeddruk
 • Diarree
 • Andere darmklachten

Magnesiumverbindingen

We spreken over verschillende soorten magnesium, maar de term verbinding is beter. Magnesium moet altijd in een combinatie in een supplement zitten, want ons lichaam kan magnesium alleen niet opnemen. De verbindingen zijn uit te splitsen in anorganische en organische verbindingen. Bij anorganisch gebonden magnesium gaat het om niet-levende materie en bij organische vormen gaat het om verbindingen die van nature in ons lichaam voorkomen. Organische verbindingen worden heel goed door ons lichaam opgenomen, dit in tegenstelling tot anorganische verbindingen. Deze laatste hebben ook een sterk laxerende werking.

Organische magnesiumverbindingen

Magnesium kan aan heel veel verschillende stoffen gebonden zijn, met allemaal andere namen. Je hoeft die namen niet allemaal te kennen, en al zeker niet te onthouden. Wat je wel moet weten, is dat er twee soorten magnesium zijn. Je hebt varianten met een organische binding, en met een anorganische binding. De varianten met organische binding zijn beter opneembaar dan de varianten met een anorganische binding. Meerdere onderzoeken hebben dit overtuigend weten te bewijzen. Dat is ook niet zo gek, want een organische binding betekent simpelweg dat de magnesium is gebonden aan een natuurlijke stof, zoals citroenzuur. Je lichaam ervaart dit als prettig omdat het deze stoffen vaker heeft binnen gekregen, en kan hier daarom goed mee overweg.

Organische magnesiumverbindingen bestaan uit magnesium en citroenzuur of aminozuur. Deze verbindingen komen ook van nature in ons lichaam voor en daarom is het verstandig om te kiezen voor een supplement met organische magnesiumverbindingen. Organische magnesiumverbindingen zijn:

 • magnesium malaat
 • magnesium citraat
 • magnesiumbisglycinaat
 • magnesiumgluconaat
 • magnesiumacetyltaurinaat
 • magnesiumglycerofosfaat
 • magnesiumpicolinaat
 • magnesiumarginaat
 • magnesiumlacaat
 • magnesiumascorbaat

Anorganische magnesiumverbindingen

Anorganische verbindingen zijn verbindingen waarbij magnesium gecombineerd wordt met een niet-natuurlijke stof. Door magnesium te combineren met niet-natuurlijke stoffen kan magnesium competitie ontstaan. In dat geval kan je lichaam minder goed magnesium opnemen en het overschot dat ontstaat kan zelfs voor maag- en darmklachten zorgen. Anorganische magnesiumverbindingen zijn:

 • magnesiumsulfaat
 • magnesiumchloride
 • magnesiumcarbonaat
 • magnesiumstearaat
 • magnesiumglutamaat
 • magnesiumoxide
 • magnesiumfosfaat
 • magnesiumaspartaat

Voorkom titaniumdioxide

Titaniumdioxide is waarschijnlijk niet een stof die direct belletjes doet rinkelen. Het is een spierwitte stof die vaak voorkomt in zaken als verf, tandpasta, voedingsmiddelen en dus soms ook in de coating van magnesium tabletten. Dit wordt met name gebruikt om de tabletten een mooie, witte kleur te geven. De bedoeling hiervan is goed, maar wij denken dat dit niet perse bevorderlijk is. De veiligheid van langdurig gebruik van titaniumdioxide zou namelijk wel eens minder goed kunnen zijn. 

Ook het RIVM heeft hierover een aantal dingen geschreven. Zij zeggen dat is gebleken uit dierproeven dat verschillende organen beschadigd kunnen raken door langdurig gebruik van deze stof. In Frankrijk is de stof sinds 2020 zelfs verboden gemaakt. Weliswaar tijdelijk om er meer onderzoek over te kunnen verrichten, maar toch. Het kan zijn dat deze stof helemaal niet gevaarlijk blijkt te zijn voor het menselijk lichaam, maar dit staat nog niet vast. 

Om het risico te vermijden zouden we daarom willen adviseren om geen supplementen te gebruiken waar deze stof in zit. Zo weet je altijd zeker dat je goed zit. Bovendien zijn er ook meer dan voldoende varianten op de markt waar je deze stof niet in zal vinden. In de bovenstaande supplementen zit deze stof ook niet verwerkt.

Hulpstoffen

In supplementen zitten hulp- en vulstoffen. Voor goedkopere supplementen wordt vaak gebruik gemaakt van synthetische smaakstoffen en suiker. Je lever moet al deze hulpstoffen afbreken. De beste magnesium citraat tabletten van 2023 bevatten een minimale hoeveelheid aan hulpstoffen. Zo krijg je alleen binnen wat je echt nodig hebt.

Hoe herken je een tekort aan magnesium?

Heb je last van stress, hoofdpijn, krampen of vermoeidheid? Het kan heel goed zijn dat je last hebt van een tekort aan magnesium. Soms lijd je wel aan een magnesium tekort, maar heb je dit helemaal niet door. Toch is het heel belangrijk om elke dag de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium binnen te krijgen. Let daarom goed op signalen van je lichaam. Een trillend ooglid is een veelvoorkomend signaal van een magnesium tekort. Andere signalen zijn:

 • een opgeblazen gevoel
 • hoge bloeddruk
 • een verminderd gevoel of tintelingen in handen en voeten
 • angst en prikkelbaarheid
 • slapeloosheid
 • depressiviteit
 • concentratieproblemen
 • misselijkheid

Voedingsmiddelen met magnesium

Het is belangrijk om een gezond en evenwichtig voedingspatroon aan te houden zodat je weet dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Daarnaast kan je je voeding aanvullen met supplementen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium zijn ondermeer:

 • vis en zeevruchten
 • amandelen en noten
 • groene groenten zoals kool en spinazie
 • banaan, appel, abrikoos en avocado
 • sommige mineraalwaters
 • chocolade die rijk is aan cacao
 • volle granen
 • peulvruchten
 

Product

Hoeveelheid milligram magnesium per 100 gram

Pompoenpitten

+/- 550 mg

Amandelen

+/- 270 mg

Donkere chocolade (puur)

+/- 230 mg

Spinazie

+/- 85 mg

Volkorenbrood

+/- 80 mg

Limabonen

+/- 70 mg

Tonijn

+/- 60 mg

Avocado

+/- 30 mg

Banaan

+/- 25 mg

Yoghurt

+/- 20 mg

Wanneer heb je extra magnesium nodig?

Als je sport, verlies je door te zweten zouten zoals magnesium. Hierdoor kan een tekort aan magnesium ontstaan waardoor je last kan krijgen van spierkrampen. Magnesium tabletten gaan dit tekort tegen. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen baat hebben bij extra magnesium. Als je een chronische darmaandoening hebt of veel stress ervaart, kan het helpen om magnesium supplementen te slikken. Mensen met diabetes hebben vaak een tekort aan magnesium, dus ook deze groep doet er goed aan extra magnesium supplementen tot zich te nemen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassen mannen bedraagt 300 tot 350 milligram. Voor volwassen vrouwen is dit 250 tot 350 milligram. Eet voldoende magnesium uit voeding en vul dit eventueel aan met de beste magnesium citraat tabletten van 2023. Probeer uit wat voor jou de beste dosering is.

Volgens onderzoek kan magnesium ingezet worden bij de behandeling van medische aandoeningen zoals bronchiale astma, hartritmestoornissen, eclampsie en pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging). Het gebruik van orale magnesiumsupplementen hebben volgens dit onderzoek gunstige gezondheidsresultaten aangetoond.[1]

Beste moment voor een magnesium tablet

Magnesium, wanneer innemen? Het is volgens de experts niet eens zo belangrijk wanneer je magnesium precies inneemt. Het is wel van belang dat je jouw magnesium supplement altijd op hetzelfde tijdstip en op dezelfde manier inneemt. Wanneer je last van stress en vermoeidheid hebt is het wel verstandig om magnesium in de ochtend te nemen. Aangezien magnesium ook een goede invloed op je slaap kan hebben, is het voor mensen die dat zoeken juist verstandig om het in de avond te nemen. Omdat het lichaam magnesium ook vooral tijdens je slaap gebruikt biedt nog wat extra voordelen.

De manier van innemen hangt uiteraard ook af van welke vorm je gebruikt. Wanneer je moeite hebt met tabletten of capsules kan poeder een ideale oplossing zijn. Je kunt deze makkelijk mengen met water of door de yoghurt doen. Wanneer zie je resultaat van magnesium? Magnesium wordt direct door je lichaam opgenomen en verwerkt, het resultaat van de beste magnesium supplementen is dus al snel te zien. Meer weten? Lees verder over het beste tijdstip voor het innemen van voedingssupplementen.

Om het overzichtelijk te maken hebben we de beste momenten nog op een rijtje gezet:

 • Gedurende de ochtend wanneer je last hebt van stress en/of vermoeidheid
 • Tijdens de avond wanneer je het vooral gebruikt om beter te slapen en rustiger te worden
 • Gedurende de avond, wanneer je het meeste wil profiteren van de werking
 • De algemene richtlijn is; elke dag op hetzelfde moment

 

Zorg voor voldoende vitamine B6

Magnesium is een moeilijk opneembaar mineraal voor het menselijk lichaam. Dit blijkt wel uit het feit dat je lichaam maar 25 tot 75 procent van de magnesium die binnen komt, kan opnemen. De rest van de magnesium verlaat het lichaam simpelweg via ontlasting weer. Het is dus van groot belang om goed te kijken naar magnesium die je lichaam wel kan opnemen, zodat je ook daadwerkelijk iets hebt aan het innemen van een magnesium supplement. Een goede manier om hier daarnaast op te letten, is door te kijken naar je inname van vitamine B6. Vitamine B6 kan je lichaam ondersteunen bij vermoeidheid, net zoals magnesium dat doet. Daarnaast zorgt B6 er echter ook voor dat je lichaam magnesium beter kan opnemen. Om deze reden zie je vaak ook dat er in een magnesium supplement ook vitamine B6 zit verwerkt. Als dit het geval is, dan zit je waarschijnlijk goed.

Toch hoeft het niet zo te zijn dat een magnesium supplement zonder vitamine B6 per definitie slecht is. Je moet dan wel extra goed letten op het voldoende binnen krijgen van vitamine B6. Dit kan eventueel met supplementen, maar het liefst natuurlijk door veel voeding met vitamine B6 te eten. Het is te vinden in zalm, rundvlees, ei, wortel, spinazie, banaan, zoete aardappel en avocado. 

Voorkom magnesium die slecht opneembaar is, en kies daarom altijd voor magnesium gebonden aan citraat of een supplement met verschillende vormen van magnesium. Dit zorgt voor de beste opneembaarheid in tegenstelling tot anorganische verbindingen, waardoor jij de meeste voordelen van het supplement zult ervaren.

Wetenschappelijke bronnen:

[1] Al Alawi AM, Majoni SW, Falhammar H. Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol. 2018 Apr 16;2018:9041694. doi: 10.1155/2018/9041694. PMID: 29849626; PMCID: PMC5926493.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/

 

Lees verder over mineralen

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.