Voedingssupplementen Nederland, iets meer dan de helft van alle Nederlanders zegt regelmatig een voedingssupplement te gebruiken. En dat terwijl meerdere experts op het gebied van voeding en gezondheid menen dat dit niet nodig is. Een gevarieerd en gezond eetpatroon is voldoende, zo wordt beweerd. Ondanks deze stelling komen er steeds meer verschillende voedingssupplementen op de markt. Supplementen zijn hot!
Wat precies een voedingssupplement is, staat duidelijk omschreven in wet- en regelgeving. Globaal houden supplementen het volgende in:
- Ze zijn bedoeld als aanvulling op normale voeding
- Dat ze bestaan uit één of meer vitamines, mineralen en /of andere stoffen met een bepaald effect
- Ze vormen een geconcentreerde bron van de hiervoor genoemde stoffen
- Het zijn eet- of drinkwaren
- Ze worden verkocht in afgemeten, kleine eenheidshoeveelheden (tabletten, capsules, pillen, zakjes poeder, druppels, etc.)
Voorbeelden van voedingssupplementen
Voorbeelden van voedingssupplementen zijn vitamines, mineralen, probiotica, visolie (omega vetzuren), bepaalde kruiden (bijv. kurkuma), algensoorten (bijv. spirulina) en eiwitten (aminozuren). Supplementen moeten daarnaast ook aan veel regels voldoen. Zowel Nederlandse regels als Europese regels. Kortom, de wereld van supplementen wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Door overheden, gezondheidsraden, organisaties met betrekking tot voeding en gezondheid. En daarnaast ook door andere organisaties die met voeding, gezondheid en sport te maken hebben.
Wat zijn de regels voedingssupplementen Nederland ?
Naast een duidelijke en vastomlijnde definitie van voedingssupplementen, zijn er ook een boel regels mee gemoeid. Onder andere regels met betrekking tot wat er op het etiket moet staan. Regels met wat er absoluut niet op mag staan. Hoe je het voedingssupplement moet gebruiken en hoeveel je er van mag.
Alle regelgeving is erop gericht om supplementen veilig te houden voor consumenten. Ook duidelijke en juiste informatie over het supplement is van cruciaal belang. Een aantal belangrijke regels die in de wet- en regelgeving zijn vastgelegd komen op het volgende neer:
- Alleen vitamines en mineralen die normaliter in voeding voor kunnen komen mogen in een supplement worden verwerkt
- De zuiverheidscriteria voor de stoffen in het voedingssupplement moeten volgens voorgeschreven procedures worden vastgesteld
- Op het etiket moet een aanbevolen dagelijkse consumptie staan én hoeveel % dit is van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.
- Er moet een waarschuwing op staan dat het buiten bereik van jonge kinderen bewaard moet worden
- Op het etiket moet een waarschuwing staan m.b.t. overschrijding van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid
- Een duidelijke vermelding dat voedingssupplementen niet als vervanging voor een gevarieerde voeding mag worden gebruikt
Claims zijn bij voedingssupplementen niet toegestaan
Verder zijn medische claims niet toegestaan. Er mag van supplementen bijvoorbeeld niet worden beweerd dat zij goed zijn voor je gezondheid/ogen/darmen/haren/etc. Er mag wel worden vermeld dat zij “iets” ondersteunen. Bijvoorbeeld zoals gezonde ogen of bijdragen aan “iets” zoals sterke haren.

Waar vallen voedingssupplementen eigenlijk onder?
Voedingssupplementen in Nederland vallen onder het Warenwetbesluit voedingssupplementen. In deze Nederlandse wet staan regels en bepalingen die gelden voor alle producten die voldoen aan de definitie van supplementen. Op Europees niveau zijn de regels vastgelegd in Richtlijn 2002/46/EG.
Naast regelgeving voor supplementen bestaan er ook regels voor kruidenpreparaten. Deze zijn vastgelegd in het Warenwetbesluit Kruidenpreparaten. Het Kruidenbesluit is zeer uitgebreid en gaat getailleerd in op specifieke stoffen. Ook zijn er bijlagen waarin planten worden genoemd die verboden zijn in kruidenpreparaten.
De markt van voedingssupplementen
Zoals eerder genoemd gebruikt meer dan de helft van volwassen Nederlanders een voedingssupplement. Onder sporters is dit aantal nog hoger. Rond 85% van alle topsporters gebruiken supplementen. Doorgaans in de vorm van multivitaminen en mineralensupplementen.
Het is gebleken dat wanneer (top)sporters zich laten begeleiden door een (sport)diëtist, het gebruik van voedingssupplementen wordt aangemoedigd. Ook schijnen diëtisten andere supplementen te adviseren dan die worden gebruikt. Zo wordt de inname van multivitaminen, calcium en specifieke A, B en E vitaminen in veel gevallen vervangen door vitamine D. Daarnaast worden extra eiwitten, dextrose en het eten van energierepen meer gegeten wanneer sporters begeleid worden door diëtisten. (Bron: zuivelengezondheid.nl)
Een preventiemiddel?
Voedingssupplementen worden wel steeds meer serieus genomen en als preventiemiddel ingezet. Een Europese kennisorganisatie op het gebied van supplementen heeft onderzoek gedaan naar het effect van gebruik van supplementen op zorgkosten. En wat bleek? Bij een adequate en effectieve inzet van bepaalde supplementen kan er jaarlijks rond 17 miljard euro aan zorgkosten worden bespaard. Lees het rapport van dit onderzoek.
Onderzoek naar voedingssupplementen in Nederland
Ook in Nederland wordt onderzoek gedaan naar het gebruik van supplementen. Hieruit is onder andere gebleken dat multivitaminen en vitamine D het meest populair zijn. Vitamine C en visolie/omega 3 scoorde ook hoog. Als redenen om voedingssupplementen te nemen gaf meer dan de helft van alle ondervraagden aan dit te doen om hun lichaam te ondersteunen. Ook de angst om te weinig binnen te krijgen werd hierbij genoemd.