Een mineralen tekort en overschot, ken jij de gevolgen? Wil je een goede gezondheid? Een van de belangrijkste dingen is dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit omdat het gehalte aan mineralen in jouw lichaam goed dient te blijven. Mineralen zijn essentieel in je lichaam. Je kunt niet zonder mineralen en vitamines. Wanneer je een mineralen tekort zou hebben dan kan dit nare gevolgen hebben voor jouw lichaam en dus voor je gezondheid.
De gevolgen van een mineralen tekort
Een vitaminen of mineralen tekort kan zorgen voor een aantal symptomen die best heftig kunnen zijn. Wist je dat een vitamine A tekort zelfs kan leiden tot een vorm van blindheid in het ergste geval? Je moet dus goed in de gaten houden of jij 1 van die symptomen hebt. Ben jij van mening dat je deze symptomen hebt en je voelt je er niet goed bij dan kan jij dit bespreken met je huisarts en een bloedtest laten doen om dit tekort aan te tonen. Deze tekorten kunnen de volgende symptomen geven:
- Vermoeidheid
- Prikkelbaar en slaperig
- Licht in je hoofd zijn
- Een slechte concentratie hebben
- Een verminderde eetlust hebben
- Kortademig of zelfs benauwd zijn
- Een niet te verklaren gewichtsverlies
- Spierpijn en zelfs spierzwakte
- Spierkrampen
- Angstaanvallen
- Hyperventilatie
- Botklachten
- Er bleek uit zien
- Hartkloppingen krijgen
- Pijnlijke en gezwollen mond en tong
- Het ervaren van rusteloze benen
- Het hebben van broze nagels
- Last hebben van veel stress
- Het hebben van hoge bloeddruk
- Het krijgen van hartritme stoornissen
Zoals je ziet zijn dat nogal wat klachten en moet je er dus echt wel voorzichtig mee omgaan. Er zijn echt tekorten die blijvende schade aan kunnen richten wanneer dit langdurig aanhoudt. Het is dus echt enorm belangrijk om dit wel in de gaten te houden.
De gevolgen van een mineralen overschot
Een mineralen overschot komt niet heel vaak voor. De meeste mineralen die scheiden we weer uit via de urine. Toch zijn er ook wel mineralen die we teveel kunnen hebben zoals bijvoorbeeld magnesium, jodium, natrium, koper, molybdeen, zink en selenium. Deze kun je alleen teveel in je hebben wanneer je langdurig gebruik hebt gemaakt van supplementen waarin een hoge dosering van deze mineralen aanwezig is. Een overschot hebben kan ook zorgen voor bijwerkingen. Het kan dan de volgende symptomen met zich meebrengen.
- Het hebben van diarree
- Je misselijk voelen
- Je overmatig vermoeid voelen
- Last hebben van spierzwakte
- Het ervaren van hartkloppingen
- Een te lage bloeddruk hebben

Veel voorkomende mineralen tekorten
De meest voorkomende tekorten die we kennen in Nederland zijn een vitamine B12 tekort, vitamine D tekort, een ijzer tekort, een magnesium tekort, een calcium tekort en kalium tekort.
Calcium
Een tekort aan calcium komt met regelmaat voor. Dit komt doordat je dan bijvoorbeeld te weinig zonlicht hebt. Het is dus van belang om het uit je voeding te halen. Zeker wanneer je bijvoorbeeld een kantoorbaan hebt en dus veel binnen zit is het verstandig om dit in de gaten te houden. Er zijn een aantal doelgroepen die eerder last kunnen hebben van een calcium tekort. Dit zijn onder andere oudere personen, kinderen en volwassenen met een donkere huid, personen die anti epileptica slikken, mensen met obesitas. Deze groepen moeten het dus echt in de gaten houden.
Magnesium
Een magnesium tekort kan best verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap is de vraag van je lichaam om magnesium groter. Bij regelmatig sporten, onevenwichtige voeding, diverse chronische ziekte en stress kan er ook een magnesium tekort ontstaan. Wanneer je dit tekort hebt probeer dan voeding te eten waar wat meer magnesium in zit.
Kalium
Wanneer je last hebt van een kalium tekort is dit vaak doordat je hevig braakt voor een langere periode of bij ernstige diarree. Ook door het gebruik van plaspillen kan er een tekort ontstaan. Je herkent dit vooral aan een verminderde eetlust, misselijkheid en verzwakte spieren. Heb je het echt heel erg te pakken dan kan je zelfs last krijgen van hartritmestoornissen.
IJzer
Een ijzertekort kan lijden tot bloedarmoede. Bij bloedarmoede heb je te weinig rode bloedcellen in je bloed. Dit kan gebeuren doordat er te weinig aangemaakt wordt of dat ze te snel afgebroken worden. Hemoglobine is een belangrijk onderdeel van de rode bloedcellen. Hemoglobine bindt de zuurstof en zorgt ervoor dat het in je organen terecht komt. Bij een tekort aan rode bloedcellen en dus ijzer heb je ook een tekort aan hemoglobine. Een ijzertekort kan ook ontstaan door chronische ziekte of doordat het opnemen van ijzer verstoord is. Onder andere de ziekte van Crohn of de ziekte coeliakie zijn van die chronische ziektes waardoor een ijzertekort kan ontstaan.
Er zijn nog een aantal factoren die meespelen en waardoor je een ijzertekort kunt oplopen. Dit zijn de volgende. Hevige menstruatie, ontstekingen in botten, heb hebben van een maagzweer, reuma, darm- of maagkanker, een acute infectie aan de urinewegen of luchtwegen, een infectie aan het maag- darmstelsel.
Meten is weten
Een tekort aan mineralen is heel vaak op een vrij gemakkelijke manier aan te tonen. Namelijk door een bloedtest. Houd er wel rekening mee dat je op het moment dat je de bloedtest gaat doen je minimaal 3 maanden geen supplementen gebruikt moet hebben met daarin de mineralen waarop je wordt getest. Dit geeft dan namelijk een valse waarde waardoor een eventueel tekort niet aangetoond kan worden. Dat een tekort aangevuld kan worden door middel van supplementen is natuurlijk hartstikke fijn maar het feit dat je lichaam het op de een of andere manier niet voldoende aanmaakt is wel iets waarnaar gekeken moet worden. Zeker veel neurologische klachten hangen samen met een tekort aan vitamine of mineralen.
Bij een te lange tijd een tekort hieraan kan er blijvende ernstige schade aangericht worden. Heb je dus maar enigszins het vermoeden dan adviseren wij je om het echt goed uit te laten zoeken zodat je jouw probleem bij de bron aan kunt pakken zonder er al te lang zelf naar te moeten zoeken en zelf te dokteren. Dit is namelijk helemaal niet nodig als je een simpel bloedonderzoek uit laat voeren. Mocht twijfelen, raadpleeg dan de Gezondheidsraad.