Mineralen in water, dit is het beste om te drinken!

Mineralen in water, zitten ze daar daadwerkelijk in? Naast bronwater, natuurlijk water en kraanwater is er tegenwoordig ook mineraalwater te vinden. Moet je mineralen toevoegen aan water of zitten ze er van nature al in? En wat is het verschil tussen flessenwater en natuurlijk mineraalwater? Wij vertellen het je!

Mineralen in water

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: kraanwater bevat mineralen. Mineralen zitten dus wel degelijk in water. Nu zou een logische vervolgvraag zijn welke mineralen dan in kraanwater voorkomen? Onder andere magnesium, calcium, kalium en zelfs natrium zijn te vinden in kraanwater. Zoals we doorgaans wel weten, vervullen mineralen een belangrijke rol bij veel processen in het lichaam. Mineralen als calcium en magnesium zijn bijvoorbeeld erg belangrijk voor het sterk en soepel houden van spieren en botten.

Zijn mineralen in water dan voldoende? Nee, hier komen we later nog even op terug.

Hoeveel water per dag?

Mineralen vormen naast vitamines in combinatie met water de basis voor een gezond lichaam en leven. Zonder water is het lichaam onvoldoende in staat om gezond te kunnen functioneren. Maar let op: ook van water kun je teveel binnen krijgen. Let er dus goed op dat je niet doorslaat en binnen de lijntjes blijft. Om te berekenen hoeveel water je ongeveer moet drinken per dag kun je de volgende formule aanhouden. De formule hiervoor is: je eigen gewicht : 30. Als voorbeeld, stel je weegt 75 kilo. Dan deel je 75 door 30 en kom je uiteindelijk uit op 2,5. Dit betekent dat een persoon van 75 kilogram ongeveer 2,5 liter water per dag moet drinken.

Toevoegingen voor gezond water

Er zijn een aantal voedingsmiddelen welke je makkelijk aan water toe kunt voegen. Hiermee geef je water enerzijds meer smaak maar maak je het ook gezonder. En dan doelen we vanzelfsprekend niet op ranja of andere suikerhoudende dranken of siropen. Je kunt bijvoorbeeld komkommer of citroen aan je water toevoegen. Ook limoen of  sinaasappel  kan heerlijk zijn om aan je water toe te voegen. Hiermee voeg je er ook nog eens vitamine C aan toe. Op deze manier kun je dus eenvoudig mineralen toevoegen aan water. En vitamines! Een win-win situatie dus!

Mineralen-in-water-zitten-in-Nederland-in-kraanwater-en-is-veilig
Verschillen tussen kraan-, bron- en natuurlijk mineraalwater

Verschil tussen mineraal- en bronwater

Waar mineraalwater altijd uit dezelfde bron komt, verschil dit bij bronwater nog al eens. Bronwater kan namelijk uit verschillende bronnen komen en is daardoor niet altijd van een constante kwaliteit. Waar mineraalwater vaak vrijwel meteen in flessen wordt gebotteld. Natuurlijk mineraalwater heeft geen behandeling nodig om het maar zo te noemen. Daarentegen wordt bronwater vaak eerst als het ware vervoerd voordat het daadwerkelijk in de fles beland. Vandaar dat de voorkeur dus vaak uitgaat naar natuurlijk mineraalwater.

Beste water

Volgens de consumentenbond, is water uit de kraan het beste om te drinken zodra je dorst hebt. Dit kunnen wij alleen maar bevestigen. Sterker nog, niet alleen als je dorst hebt. Hoewel het mag voelen alsof er ‘niks’ in water zit, is dat ook juist de kracht. Puur natuur. Aangezien er aan vrijwel elk ander drankje iets is toegevoegd. En je moet jezelf afvragen of je dat wilt. Daarnaast wordt er benadrukt dat flessenwater vervuilender is in vergelijking met kraanwater. Daarom is het beste water volgens de Consumentenbond kraanwater.

 Is kraanwater veilig?

In Nederland is kraanwater veilig. Sterker nog, het behoort zelfs tot een van de meest schone ter wereld. Daarnaast zitten er in Nederland ook nog eens mineralen in het water. Wil dit zeggen dat je genoeg mineralen binnenkrijgt via kraanwater? Absoluut niet! Een goede eerste stap is dat je mineralen kan toevoegen aan je water. Daarnaast zijn er vanzelfsprekend talloze mogelijkheden om ze via voeding of voedingssupplementen binnen te krijgen.

Samenvattend, in het water wat in Nederland uit de kraan komt zitten dus mineralen. Over mineralen in water hoef je je dus geen zorgen te maken. Daarnaast kun je er zelf altijd voor kiezen om mineralen toe te voegen aan water, wat nooit kwaad kan. De meest duurzame variant om te drinken blijft simpelweg gewoon kraanwater, maar natuurlijk mineraalwater kan af en toe net even een ander smaakje met zich meebrengen. Drink dus vooral het water wat jij het lekkerst vindt, maar weet dat kraanwater veilig is en ook nog eens de meest duurzame variant.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Mineralen tekort en overschot, wat moet ik weten?

Mineralen tekort en overschot, wat moet ik weten?

Een mineralen tekort en overschot, ken jij de gevolgen? Wil je een goede gezondheid? Een van de belangrijkste dingen is…
Mineralen supplementen, wat zijn en doen ze?

Mineralen supplementen, wat zijn en doen ze?

Mineralen supplementen zitten boordevol voedingsstoffen. Deze komen voor in eten en drinken. Wij hebben ze nodig voor een normale ontwikkeling,…
Mineralen in voeding: hier zitten ze in

Mineralen in voeding: hier zitten ze in

Mineralen in voeding zijn ontzettend belangrijk voor het lichaam. Mineralen worden gerekend tot de microvoedingsstoffen, net als vitamines en aminozuren.…
Mineralen, waarom ze belangrijk en onmisbaar zijn

Mineralen, waarom ze belangrijk en onmisbaar zijn

Mineralen zijn qua functie betreft vergelijkbaar met vitamines. Beide groepen bevatten stoffen die het menselijk lichaam nodig heeft om te…