Bloeddruk verlagen met supplementen: dit zijn ze

Een goede bloeddruk is super belangrijk voor een gezond lichaam, en tegenwoordig zijn er verschillende supplementen om de bloeddruk te verlagen verkrijgbaar. Normale waardes liggen ongeveer rond 120/80. Liggen deze waardes hoger, dan is het verstandig om dit door je huisarts te laten controleren. Een gezonde leefstijl heeft sowieso al een positief effect op je bloeddruk. Hoe het allemaal in elkaar zit, lees je verder in dit artikel.

Een gezonde bloeddruk

Je bloeddruk wordt weergegeven in mmHg, ofwel millimeters kwik. Dit is de eenheid waarin de druk wordt weergegeven. Bij een gezond lichaam liggen deze waardes rond de 120/80. 120 is dan de bovendruk in de slagaders (de systolische bloeddruk). Dit is het moment wanneer het hart samentrekt om het bloed naar organen te pompen. 80 is de onderdruk in de aderen (diastolische bloeddruk). Dit is wanneer het hart niet samentrekt – het is als het ware de rustfase tussen twee hartslagen in. Zodra de waarde van de bovendruk hoger is dan 140 en/of de onderdruk hoger dan 90 dan is er teveel druk op je wanden van je aderen. Het is verstandig om deze druk regelmatig door je huisarts te laten controleren.

Een hoge bloeddruk

Zodra de systolische druk (de bovendruk) regelmatig hoger is dan 140 of de diastolische druk (de onderdruk) hoger is dan 90, dan spreek je van een hoge bloeddruk ofwel hypertensie. Afhankelijk van de oorzaak spreekt men van secundaire of primaire hypertensie.

Er-zijn-verschillende-manieren-om-je-bloeddruk-te-verlagen

Bij de eerste is er sprake van een onderliggende ziekte die de verhoogde druk in de bloedvaten veroorzaakt. De meest voorkomende onderliggende aandoeningen die secundaire hypertensie veroorzaken zijn ziekten aan nieren en hormonale stoornissen. Als er geen ziekte of andere oorzaak gevonden kan worden voor de hoge bloeddruk (en dat geldt in de meeste gevallen) dan spreekt men van primaire hypertensie.

Maar ongeacht de reden waarom de druk in de bloedvaten te hoog is, het is van belang dat je deze druk gaat verminderen. Bij een hoge bloeddruk staan de bloedvaten namelijk continu onder een te hoge druk en dat is gevaarlijk. Het risico op problemen met je hart of schade aan je bloedvaten is substantieel hoger.

Hoe je de bloeddruk kunt verlagen

Heb je inderdaad een hoge bloeddruk, hypertensie, dan kan een gezondere leefstijl wenselijk zijn. Mocht je al gezond leven, dan zijn er bloeddruk supplementen die je helpen om een goede bloeddruk te krijgen. Ook zijn er voedingsstoffen die een gunstige invloed hierop kunnen hebben.

Houd er echter wel rekening mee dat een hoge bloeddruk meerdere oorzaken kan hebben. Erfelijkheid en bepaalde medicijnen kunnen ook oorzaken zijn van een hoge bloeddruk. Je kunt dus een verhoogde bloeddruk hebben ondanks een gezonde leefstijl. Het blijft altijd belangrijk om naast het proberen te verlagen van je bloeddruk op een natuurlijke manier, regelmatig je bloeddruk te laten controleren door je huisarts.

Bloeddruk verlagen met supplementen

Uit onderzoek blijkt dat het lastig kan zijn om de dagelijkse hoeveelheid benodigde vitamine, mineralen, omega 3 vetzuren en andere gezonde stoffen die je in je bloed wilt hebben, alleen uit voeding te halen. Suppleren is dan de oplossing.

Omega 3 tegen hoge bloeddruk

Omega 3 vetzuren bestaan onder andere uit ALA (alfa-linoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Deze vetzuren hebben een gunstige invloed op hart en bloedvaten en helpen daardoor het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

Supplementen voor gezonde bloedvaten

Als je op natuurlijke wijze je bloedvaten gezond wilt houden, dan zijn er verschillende stoffen die jou daarbij kunnen helpen. Het is verstandig om eerst bij je arts je bloed te laten controleren op mogelijke tekorten aan vitamines en mineralen. Op basis van de waarden in je bloed kun je dan, in overleg met je arts, eventueel gaan suppleren.

Bloeddruk supplementen kunnen de volgende stoffen bevatten:

Je kunt verschillende middelen innemen die één van deze stoffen bevat. Er zijn echter ook speciale supplementen voor de bloeddruk. Deze bevatten dan een goede combinatie van de bovengenoemde stoffen. Het spreekt voor zich dat het nemen van aanvullende vitaminen/mineralen nimmer ter vervanging van een gezond eetpatroon kan zijn. Op de website van de Gezondheidsraad kun je tevens meer lezen over een gezonde levensstijl.

Een verhoogde bloeddruk zonder medicatie verlagen

In overleg met je huisarts of andere gezondheidsprofessional kun je er voor kiezen om stappen te nemen die een bloeddrukverlagend effect hebben. Hierbij kun je denken aan:

  • Stoppen met roken
  • Overgewicht aanpakken
  • Meer groente en fruit eten
  • Zorgen voor minder stress in je leven
  • Minder natrium (zout) in je voedsel nemen
  • Minimaal 1 x per week vette vis eten
  • Regelmatig eten van voedsel dat rijk is aan bepaalde vitaminen en mineralen

Op een aantal van deze stappen gaan we wat dieper in.

Gezonde voeding om een hoge bloeddruk te verlagen

Een dagelijkse inname van de juiste en voldoende voedingsstoffen is natuurlijk cruciaal voor een gezond lichaam. Voldoende toevoer van de juiste vitaminen en mineralen hebben dan ook een zeer gunstig effect op je bloeddruk. Van vitamine C is bijvoorbeeld bekend dat het de wanden van de aderen soepel houdt. Soepele vaten helpt ook tegen aderverkalking en veel vitamine C heeft ook een gunstige invloed op een hoog cholesterolgehalte. Vitamine C is vooral terug te vinden in rode paprika, spruitjes, boerenkool en broccoli. En natuurlijk fruit als aardbeien, sinaasappels en kiwi’s.

Vitamine-C-kan-helpen-bij-het-verlagen-van-de-bloeddruk

Vitamine D en het mineraal magnesium worden ook in verband gebracht met het tot stand brengen van een gezonde bloeddruk. Vit. D haal je voornamelijk uit de zon of supplementen maar veel magnesiumrijke voeding eten kan ook een gunstig gevolg hebben voor je bloeddruk. Je moet dan denken aan vette vis, pure chocolade, groene bladgroenten, volkoren granen, noten en bananen. Deze laatste, bananen dus, zijn ook een goede bron voor een ander belangrijk mineraal: kalium. Als je hier voldoende van binnenkrijgt, help je ook om je bloeddruk op natuurlijke wijze te verminderen.

Een gezonde en actieve leefstijl voor controle op je bloeddruk

Door niet te roken, minder natrium binnen te krijgen en stress buiten de deur te houden, help je de bloeddruk onder controle te houden. Ook dagelijks voldoende beweging is uitermate gezond en belangrijk hiervoor. Sporten is bijvoorbeeld heel nuttig. Niet alleen verbrand je met sporten calorieën (wat helpt bij gewichtscontrole), je bouwt ook spieren op. En hoe meer ontwikkeld je spieren zijn, des te hoger is je verbranding. Dit helpt natuurlijk enorm bij overgewicht.

Roken-is-slecht-voor-de-bloeddruk

Ontspanningsoefeningen verminderen niet alleen stress maar kunnen er ook voor zorgen dat je bloedvaten minder onder druk komen te staan omdat het hart minder hard hoeft te werken. Hoe minder je hart pompt, hoe lager je bloeddruk zal zijn. Meditatie en yoga oefeningen kunnen hier ontzettend goed bij helpen.

Er zijn voldoende manieren om op natuurlijke wijze de druk van het bloed op een gezond niveau te houden of te krijgen. Toch kan het voorkomen dat ondanks aanpassingen in je levensstijl, de bloeddruk niet wil zakken. Het is daarom belangrijk om dit regelmatig te laten controleren. Een gezonde leefstijl is namelijk geen garantie voor een gezond lijf of goede bloeddrukwaarden.

Je kunt dit natuurlijk altijd bij een huisarts laten meten, maar ook veel andere gezondheidsprofessionals verlenen deze service. Bijvoorbeeld apothekers, leefstijlcoaches en diëtisten. En je kunt altijd zelf een automatische bloeddrukmeter aanschaffen. Dan kun je gedurende een langere periode en systematisch je bloeddruk in de gaten houden en monitoren.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…