Magnesium om beter te slapen: werkt dat echt?

Helpt magnesium écht om beter slapen? Als je regelmatig een nacht wakker ligt of rusteloze slaap ervaart, is het niet verstandig om naar heftige slaapmiddelen te grijpen. In het geval van een slechtere nachtrust kan magnesium helpen om  tot rust te komen voor dat je wilt gaan slapen.

Hoewel het algemeen bekend is dat magnesium één van de meest belangrijkste mineralen is voor het menselijk lichaam, kampen veel mensen met een magnesium tekort wat vervelende gevolgen kan hebben. Dat magnesium helpt om een slechtere kwaliteit nachtrust om te zetten in een betere nachtrust, is dat eigenlijk wel zo? 

Hoewel magnesium niet als een slaapmiddel mag worden gezien, helpt het wel degelijk voor een betere nachtrust. Maar heeft het écht zin om magnesium in te nemen voordat je gaat slapen? We zochten het voor je uit en of magnesium écht werkt om beter en dieper te slapen lees je hier.

Ga je van magnesium beter slapen?

Magnesium is een essentieel mineraal dat in samenwerking met melatonine zorgt voor een betere regulatie van je bioritme. Magnesium werkt dus samen met melatonine, want bij een magnesium tekort kan het zijn dat het lichaam te weinig melatonine aanmaakt. Het bioritme wilt zeggend at je op vaste tijden gaat slapen en wakker wordt. Uit onderzoek is gebleken dat een magnesium tekort ervoor kan zorgen dat het bioritme wordt verstoord. 

Dit wordt ook wel de biologische klok genoemd. De biologische klok is belangrijk voor je dag- en nachtritme en zorgt ervoor dat jij op een bepaalde tijd in slap valt. Hier zijn tal van lichaamsprocessen van afhankelijk, wat het belang van een goede nachtrust ondersteunt. Daarnaast, op een chemisch niveau helpt magnesium om de hersenen te laten ontspannen door het activeren van het parasympatische zenuwstelsel.

Magnesium ondersteunt het bioritme door te zorgen voor een rustig en ontspannen gevoel, waardoor je beter slaapt.

En dat niet alleen, ook ervaren mensen die kampen met een tekort aan magnesium vaak dat ze onrustig slapen en vaak wakker worden gedurende de nacht. Door het tekort aan te vullen met gezonde voeding en een magnesium supplement kun je ervoor zorgen dat je dieper en rustiger slaapt. Dit zal uiteindelijk ook tot gevolg hebben dat je uitgeruster wakker wordt. Wist je dat magnesium ook bijdraagt aan een stabiele gemoedstoestand? Het draagt positief bij aan een goed werkend immuunsysteem en zorgt voor een rustigere slaap, wat weer resulteert in een stabiele gemoedstoestand.

Het is dus niet zo dat je per direct beter van magnesium gaat slapen, al kun je wel magnesium supplementen slikken om een tekort te voorkomen. Magnesium is dus geen slaapmiddel, maar zorgt er wel degelijk voor dat je ontspannen raakt en vaak makkelijker in slaap valt. 

Magnesium supplement

Voor een goede nachtrust kun je verschillende magnesium supplementen slikken voor het slapen gaan. Wil jij magnesium innemen voor het slapen gaan? In dat geval kun je het gebruik van magnesium tabletten overwegen. VetGezond heeft vast voor je uitgezocht wat de beste magnesium tabletten zijn, die ook ingenomen kunnen worden voor het slapen gaan.

Magnesium supplementen zijn te vinden in veel verschillende vormen. Naast de eerder benoemde tabletten is er bijvoorbeeld ook magnesium olie. Magnesiumolie is een hoog geconcentreerde vorm van magnesium, wat is opgelost in water. Omdat het doorgaans olieachtig aanvoelt wordt het supplement zo genoemd. Dit supplement kun je het beste op de huid smeren. 

Het op je huid smeren van een supplement voelt wellicht in het begin vreemd aan, maar blijkt een hele effectieve manier te zijn om magnesium binnen te krijgen. Kies in ieder geval altijd voor een supplement met zo min mogelijk synthetische kleur-, geur- en smaakstoffen.

Magnesium citraat

Hoewel er veel verschillende soorten magnesium te vinden zijn, is doorgaans de bekendste vorm magnesium citraat. Supplementen zijn er ook in veel verschillende verbindingen te vinden, al verandert dit niks aan de magnesium. Het verschil zit in de stof waar het mee gebonden is. Magnesium citraat vormt een organische verbinding wat betekend dat het lichaam dit goed op kan nemen. Aangezien het lichaam bij lange na niet alle magnesium opneemt wat het binnen krijgt, is het verstandig om voor een goed opneembare vorm te kiezen. 

Vitakruid Magnesium 200 Citraat Tabletten

17,99  Op voorraad
Deonlinedrogist.nl
-

Vitakruid Magnesium 200 Citraat Tabletten is een voedingssupplement met magnesium dat gebonden is aan citroenzuur. Dit is zuur is onderdeel van de zogenoemde citroenzuurcyclus. Dit biochemische systeem speelt een grote rol bij de productie van energie in de cellen van ons

Wanneer kun je het beste magnesium slikken voor het slapen gaan?

Doorgaans kun je een magnesium supplement het beste innemen zo’n 1,5 tot 2 uur voordat je gaat slapen. Door het 2 uur voor het slapen gaan in te nemen kan het lichaam het supplement het beste verwerken.  

Kies ook in dit geval voor een magnesium supplement dat makkelijk door het lichaam opgenomen kan worden. Je kunt het beste kiezen voor magnesium tauraat of citraat. Hoe makkelijker het lichaam het opneemt, des te sneller het zijn werk kan doen. Wil je extra magnesium innemen voor het slapen? Vermijd in dat geval magnesium-oxide. Deze vorm kan het lichaam lastig opnemen en zal daarom minder effectief zijn.

Magnesium kun je het beste 2 uur voor het slapen gaan innemen voor een optimale werking.

Juiste hoeveelheid

Om de voordelen van magnesium goed te merken, is het belangrijk dat je dagelijks genoeg magnesium binnenkrijgt. Maar hoeveel is dat precies? Doorgaans geldt dat de aanbevolen hoeveelheid voor magnesium is vastgesteld rond de 400 mg voor volwassen mannen en 300 mg voor volwassen vrouwen. Dit noemen we ook wel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH), die is vastgesteld voor alle vitamines en mineralen.

Voor zowel mannen als vrouwen wordt aangeraden om niet meer dan 600 mg magnesium per dag te nemen. Hoewel er geen wettelijke aanvaardbare bovengrens is bepaald, is het niet verstandig om een magnesium overschot te creëren. Te veel is nooit goed, en dat geldt ook voor magnesium. 

Magnesium tekort

Welke groepen lopen er een groter risico op een tekort aan magnesium? Voornamelijk diabetes patiënten of mensen die lijden aan een stofwisselingsziekte zijn extra gevoelig voor een magnesium tekort. Ook ouderen kunnen hier gevoelig voor zijn, terwijl voldoende magnesium juist voor hen ontzettend belangrijk is voor soepele spieren en gewrichten. Simpelweg donkere bladgroenten eten is bij een tekort niet genoeg. Om een tekort op te lossen is een structureel hoge inname van magnesium vereist. Ga echter nooit zomaar magnesium op de gok innemen zodat je bijvoorbeeld dieper slaapt. Overleg altijd eerst met een arts om vast te stellen of je daadwerklijk een risico loopt op een magnesium tekort.

Heeft magnesium bijwerkingen?

Als je gaat slapen wil je niet dat magnesium supplementen bijwerkingen tot gevolg hebben. Slik daarom nooit zomaar magnesium, maar doe dit altijd met een goede reden. Het gebeurt vrijwel nooit dat het nemen van magnesium supplementen voor het slapen gaan bijwerkingen tot gevolg hebben. Dit gebeurt eigenlijk alleen wanneer er sprake is van een structurele hoge inname.

Als je voor een te lange periode te veel magnesium neemt, kun je last krijgen van bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen van een overschot aan magnesium zijn een lage bloeddruk, verwardheid en misselijkheid. Dit komt echter niet vaak voor, alleen bij hele hoge doseringen. Klachten als een lage bloeddruk als gevolg van magnesium slikken komt in de praktijk vrijwel nooit voor.

In het geval van een zwangerschap of als je last van nierproblemen hebt wordt het afgeraden om magnesium te nemen voor het slapen gaan. Als dit het geval is dien je hiervoor namelijk eerst in overleg te gaan met je huisarts. 

Gezonde voeding

Magnesium is niet alleen maar uit een supplement te halen, ook in verschillende voedingsmiddelen zit magnesium. De beste magnesium die je binnen kunt krijgen, is die uit voeding. Een gezond voedingspatroon vormt voor heel veel gezondheidsproblemen de oplossing. Ook in het geval van een verstoorde nachtrust is het verstandig om kritisch naar je voedingspatroon te kijken.

Magnesium zit in verschillende voedingsmiddelen, maar voornamelijk in donkere bladgroenten, zoals spinazie. Een ander voedingsmiddel waar je magnesium in een relatief hoge concentratie in aantreft, is pure chocolade. In pure chocolade zit tot wel 30 mg magnesium, wat ongeveer 8% van de aanbevolen hoeveelheid is. 

Tot slot vind je ook veel magnesium terug in onbewerkte volkoren granen. Maar dat niet alleen, zo zit er in onbewerkte volkoren granen ook B-vitamines, zink, calcium, jodium en ijzer.

Magnesium en cortisol

Cortisol is een hormoon dat in het menselijk lichaam in de bijnierschors wordt geproduceerd en staat ook wel bekend als het stresshormoon. Maar wat hebben magnesium en cortisol dan met elkaar te maken? Een magnesiumtekort zorgt ervoor dat het lichaam meer cortisol aanmaakt. Hierdoor ben je vaak sneller gestresst en heb je een alert gevoel. Dit kan uiteindelijk resulteren in een slechtere nachtrust. In een uiterst geval kan het zelfs heftigere slaapproblemen veroorzaken, zoals slaapapneu.

Conclusie

Helpt magnesium innemen voor het slapen gaan? Kort gezegd is niet zo dat je van magnesium per direct in slaap valt of dat het een slaapmiddel is. Magnesium heeft een ontspannende werking op het zenuwstelsel wat er wel voor kan zorgen dat jij je meer ontspannen voelt als je magnesium inneemt voor het slapen gaan. Logisch, want hoe meer ontspannen je bent, des te beter je in slaapt valt.

Ga jij magnesium innemen voordat je gaat slapen? Kies in dat geval voor een magnesium supplement dat goed door het lichaam opgenomen kan worden, zoals magnesium tauraat of citraat. Vermijd een structureel hoge inname omdat dit vervelende gevolgen kan hebben, zoals een onregelmatige ademhaling en een laxerend effect.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie