Gezonde snacks om het hongergevoel te stillen!

Gezonde snacks en gezonde tussendoortjes, eet jij ze al? Maar misschien nog wel belangrijker, hoe kan ik gezond snacken? Veel producten en voedingsmiddelen die worden verkocht onder deze noemer, zijn dat niet. In dit soort producten zien we vaak alsnog veel suikers, zout en koolhydraten terug. Dus hoe gezond zijn deze snacks en tussendoortjes? Heb je een beetje trek en zin in wat gezonds? Dat kan! Wij laten je zien wat nou gezonde snacks zijn!

Gezonde snacks

Concreet, wat zijn gezonde snacks? Om je goed op weg te helpen in het vinden van gezonde tussendoortjes, laten we je graag aan de hand van voorbeelden zien waar je op moet letten. Ook geven we een aantal tips wat je kunt kopen als een gezond tussendoortje. Hier een paar categorieën welke we hierna per categorie zullen uitleggen:

 • Groenten
 • Fruit
 • Noten
 • (Volkoren) graanproducten
 • Water

Groenten

Veel groenten vormen een ideale vorm van een gezonde snack. Door het nemen van gezonde tussendoortjes, krijg je ook nog eens waardevolle voedingsstoffen binnen. Dat vitamines en mineralen belangrijk zijn, hoeven we je niet meer uit te leggen. Maar in veruit de meeste tussendoortjes zitten bizar weinig ‘echte’ voedingsstoffen. Kies daarom eens vaker voor een stuk groente! Tegenwoordig kun je in alle supermarkten ook snack-varianten vinden van onder andere komkommers, paprika’s en tomaten. Daarnaast zijn ook wortels, bleekselderij en radijsjes absoluut een gezond tussendoortje. Zo simpel kan het zijn, vervang die koek eens door een stuk groente en leef gezonder. Een win-win situatie dus!

Groente-als-gezonde-snack
Groente als tussendoortje

Fruit

Wist je dat naast groenten, fruit ook behoort tot de gezonde snacks? Let hier wel bij op. Fruit bevat namelijk fruitsuikers, ook wel fructose genoemd. Hierdoor is het belangrijk om hier niet te veel van binnen te krijgen. Dit geldt overigens ook voor groenten, maar dit even ter zijde. Maar fruit als tussendoortje is ideaal. Maak een schaaltje met daarin verschillende fruitsoorten tussen de middag, zoals peer, kiwi, appel, banaan en mandarijn bijvoorbeeld. Door het eten van fruit van verschillende kleuren, krijg je in één klap veel verschillende soorten voedingsstoffen binnen. Wist je dat daarnaast aardbeien, frambozen, bessen en meloen hier ook makkelijk aan kunnen worden toegevoegd?

Geen zin om elke dag fruit te eten? Probeer dat eens een smoothie. Door bijvoorbeeld bevroren fruit te kopen en dit in een blender te doen, heb je nog een mogelijkheid tot een gezond tussendoortje. Ook een smoothie voorziet je van veel vitamines en mineralen.

Tip: combineer dit ook eens met groenten, door er bijvoorbeeld spinazie of boerenkool aan toe te voegen.

Fruit-als-gezonde-snack
Fruit als tussendoortje

Noten

Noten behoren ook tot de gezonde tussendoortjes. En het is daarnaast ook nog eens een makkelijke snack, je hoeft er namelijk vaak niet veel voor te doen. In tegenstelling tot groenten en fruit hoef je noten niet schoon te maken en is een handje noten zo genomen. Een goed excuus om geen noten te eten (op allergieën na natuurlijk) zien we dan ook niet!

Mocht je noten willen toevoegen aan je dagelijkse voedingspatroon, neem dan wel ongezouten noten. Zout zit steeds meer verwerkt in ons voedingspatroon, dus hier en daar zout minderen kan geen kwaad. Zout in voeding kennen we als mineraal beter als natrium. Kies daarom voor ongezouten noten, zoals:

 • Pinda’s
 • Walnoten
 • Amandelen
 • Macadamia
 • Cashewnoten

Kortom, er zijn genoeg soorten noten om toe te voegen aan jouw dieet als gezond tussendoortje! Voor ieder wat wils.

Noten-als-gezonde-snack
Noten als tussendoortje

(Volkoren) graanproducten

Volkoren graanproducten zijn ideaal om te nemen wanneer je even trek hebt. In de supermarkt zijn tegenwoordig hele schappen ingericht met vol met allerlei soorten repen. Houdt hierbij wel altijd in je achterhoofd dat in 99% van deze repen, vaak heel veel suikers verwerkt zitten. Hoewel de verpakking er nog zo aantrekkelijk of gezond uit kan zien, raden we je aan om altijd even de verpakking te lezen.

Boterhammen kunnen uiteraard ook dienen als (volkoren) graanproducten welke dienen als tussendoortje. Wij adviseren je dan altijd wel om een volkoren boterham te pakken, aangezien je hiermee meer waardevolle voedingsstoffen binnenkrijgt. Jodium is bijvoorbeeld een mineraal wat we uit onder andere brood halen. Voor wie denkt dat hij of zij onvoldoende voedingstoffen uit voeding haalt, kunnen voedingssupplementen een oplossing bieden. Let op, kunnen en dus zeker niet altijd!

Wist je dat verpakkingen lezen niet alleen belangrijk is bij repen? Het etiket lezen is bijvoorbeeld ook van groot belang. Wij zochten dit vast voor je uit en waar je nog meer op moet letten bij het kopen van voedingssupplementen. Houdt hierbij wel de richtlijnen van de Gezondheidsraad in de gaten.

Volkoren-graanproducten-als-gezonde-snack
(Volkoren) graanproducten als tussendoortje

Water

Water is misschien wel de meest verassende op dit lijstje van gezonde snacks. Normaal gesproken zien we water ook niet als een tussendoortje. Maar wist je dat water er voor kan zorgen dat je honger gevoel in ieder geval voor even verdwijnt? Stel, het is 5 uur ’s middags en je hebt al heel veel trek maar het eten staat pas om 6 uur op tafel. Vaak is het dan overbodig om nog iets te eten te pakken, omdat je over een uur gaat eten. Door het drinken van water kun je het honger gevoel dan even uitstellen. Hiermee rekenen we water dus ook tot de gezonde tussendoortjes!

Wist je dat er in water zelfs gezonde voedingsstoffen kunnen zitten? Hierbij zit er wel verschil tussen bijvoorbeeld bronwater en kraanwater. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder mineralen in water. Wist je daarnaast dat je door het drinken van water wanneer je trek hebt, je zelfs het afvallen stimuleert? Dit komt doordat je op dat moment dat niet naar eten grijpt, maar het uitstelt door het drinken van water.

Water-als-gezonde-snack
Zelfs water als tussendoortje

Nog wat gezonde snacks

Om je tot slot nog een aantal handige en praktische tips mee te geven, hebben we nog een aantal gezonde tussendoortjes op een rijtje gezet. Het doelloos rondlopen in huis op zoek naar wat lekkers doen we namelijk allemaal wel eens. De laatste tip die we nog willen benadrukken voordat we extra tips delen, is het in het zicht leggen van gezonde voeding. Hoe vaker je een schaal vol fruit of groente zit staan, hoe sneller je geneigd bent daar iets van te pakken. Staat er momenteel nog een schaal met chocolaatjes of snoepgoed op tafel? Maak het jezelf dan niet onnodig lastig. Vervang deze schaal door gezonde voeding en geef jezelf letterlijk een zetje in de goede richting!

Maar zoals beloofd, hier nog wat tips voor het maken van gezonde snacks:

 • Volkoren wrap met kip of kalkoen
 • Vokoren crackers of wafels met kip of 30+ kaas
 • Havermout pannenkoekjes met banaan
 • Zelfgebakken bananenbrood met walnoten

Conclusie

Door al deze tips over gezonde tussendoortjes, is het een stuk eenvoudiger geworden om zelf gezonde snacks te maken. Gezond snacken en het nemen van tussendoortjes hoeft dus vanaf nu niet meer gelijk te staan aan een schuldgevoel!

Daarnaast helpen ze natuurlijk ook bij het afvallen, aangezien je hierdoor automatisch een gezonder voedingspatroon ontwikkeld. Zelfs wanneer je een avondje op de bank zit, kun je gezonde snacks eten voor de TV. Het hoeft namelijk niet altijd om chips te gaan. Dus, snack gezond en verantwoord en zorg daarmee goed voor je eigen lichaam en gezondheid!

Nog niet uitgelezen? Lees dan snel verder over onder andere eiwitten, omega vetzuren en bijvoorbeeld voedingssupplementen voor de lente, zomer, herfst en de winter!

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Muesli, cruesli en granola

Muesli, cruesli en granola

Muesli, cruesli en granola. Sinds jaar en dag zijn wij bekend met deze overheerlijke lekkernijen. De één gooit het ‘s…
Meal prepping, wat is het en hoe werkt het?

Meal prepping, wat is het en hoe werkt het?

Meal prepping is ideaal voor mensen die doordeweeks te weinig tijd hebben om elke dag een maaltijd te bereiden. Het…
Misselijk na het drinken van koffie: hoe kan dat?

Misselijk na het drinken van koffie: hoe kan dat?

Drink jij regelmatig een kop koffie nadat je uit bed bent gestapt? Het kan voorkomen dat je na het drinken…
Zijn rijstwafels gezond? Dit moet je weten!

Zijn rijstwafels gezond? Dit moet je weten!

Over het algemeen bevatten ze weinig calorieën waardoor ze onschuldig lijken, maar zijn rijstwafels gezond? Ze worden vaak gezien als…