Zijn rijstwafels gezond? Dit moet je weten!

Over het algemeen bevatten ze weinig calorieën waardoor ze onschuldig lijken, maar zijn rijstwafels gezond? Ze worden vaak gezien als een gezonde snack, maar is het terecht een populair tussendoortje? Doorgaans bevatten 3 rijstwafels opgeteld 80 kcal, wat relatief weinig is. Het gaat echter niet alleen maar om calorieën bij voedingsmiddelen. In dit artikel duiken we dieper in op rijstwafels en of ze wel of niet gezond zijn. Ook lees je waar je op moet letten bij het kopen ervan.

Zijn rijstwafels gezond?

Een rijstwafel op zichzelf is gezond en kan doorgaans geen kwaad om te eten. Over het algemeen zijn de meeste rijstwafels rijk aan vezels en bevatten ze in verhouding tot het gewicht relatief veel magnesium en kalium. Hoewel een rijstwafel doorgaans weinig calorieën bevat, wilt dit nog niet perse zeggen dat het ook gezond is. Door het lichte gewicht en de ingredienten die worden gebruikt bevatten ze ook relatief weinig voedingsstoffen. 

Belangrijke voedingsstoffen om in de gaten te houden zijn onder andere vezels en jodium. Daar gaan we later dieper op in, maar er zijn bijvoorbeeld andere varianten zoals meergranen rijstwafels welke een goed alternatief vormen.

Hoe slecht zijn rijstwafels?

Wat een rijstwafel voornamelijk slecht kan maken is het beleg wat je er op doet. Eet je het met een laag chocoladepasta? Dan maakt dit een rijstwafel vanzelfsprekend ongezond. Hoewel veel rijstwafels niet aan de voedingswaarden van brood kunnen tippen, is het beleg ook doorslaggevend. Hou het daarom zoveel mogelijk bij onbewerkte en natuurlijke producten. 

Hoe slecht zijn rijstwafels en kun je er dik van worden?

Kun je dik worden van rijstwafels?

Dik zul je van rijstwafels alleen niet snel worden, maar hoe gezond ze zijn hangt af van de soort rijstwafel in combinatie met het beleg. Rijstwafels kunnen soms even energie geven, maar snel hierna zal de energie weer wegzakken.

Hoe worden rijstwafels gemaakt?

Een rijstwafel is in essentie niets meer dan gepofte rijst. Deze producten worden zoals de naam doet vermoeden gemaakt van rijst. Veruit de meeste varianten worden gemaakt van witte rijst of zilvervliesrijst. Deze rijstkorrels worden onder hoge druk gepopt en samengedrukt tot een wafel. Doorgaans bevatten de meeste soorten ook andere ingrediënten zoals zout, sesamzaad en bijvoorbeeld maïs.

Gezonde rijstwafels bevatten in principe alleen rijst en eventueel zeezout. Ze kunnen daarnaast ook bestaan uit een combinatie van verschillende soorten granen. Als er meer ingrediënten inzitten wilt dit niet perse zeggen dat de rijstwafel slecht is, maar er zitten dan andere voedingsstoffen in verwerkt.

Vezels

Hoewel de meeste rijstwafels relatief rijk zijn aan vezels, vormen ze absoluut geen bron van vezels. In een gemiddeld volkorenbrood zitten veel meer vezels, echter zitten daar dan ook weer meer calorieën in. Vezels zorgen voor een verzadigd gevoel. Omdat er in rijstwafels dus niet heel erg veel vezels zitten, zorgen ze ook minder snel voor een verzadigd gevoel.

Volkoren rijstwafels vormen een goed en gezond alternatief.

Gemiddeld levert één snee volkorenbrood ongeveer 2,5 gram aan vezels. Zet dit af tegen het feit dat gemiddeld 3 rijstwafels nog geen gram vezels bevatten, zo wordt het verschil snel goed duidelijk. Dit is de reden waarom blindstaren op alleen het minste aantal calorieën niet altijd de gezondste oplossing is.

Jodium

Brood is door het bakkerszout dat in Nederland wordt gebruikt rijk aan jodium. In Nederland is brood verreweg de belangrijkste bron van jodium, aangezien het niet in veel verschillende producten voorkomt. Wil je weten waar jodium in zit? Dat lees je hier.

Gemiddeld bevat een snee brood tussen de 15 en 25 microgram jodium. Dit is een hoeveelheid die simpelweg door rijstwafels niet gehaald kan worden. Brood heeft zijn jodium te danken aan het zout dat door bakkers wordt gebruikt, wat niet wordt gebruikt voor rijstwafels. Daarom bevatten rijstwafels doorgaans geen tot een zeer kleine hoeveelheid jodium.

Zowel jodium en vezels zitten dus in een grotere hoeveelheid in brood. Maar zijn er nog meer verschillen? Absoluut! Brood bevat namelijk ook meer koolhydraten, eiwitten, vetten en zout. Ook wanneer we andere mineralen onder de loep nemen zoals ijzer, magnesium en calcium komt brood als winnaar uit de bus. Wil jij weten welk brood het gezondst is en waarom? Lees dan snel verder.

Arseen

Er zit aan rijstwafels één groot nadeel verbonden wat vaak niet op de verpakking van het product terug te lezen is. Rijst groeit aan rijstplanten, en deze planten nemen arseen op uit de bodem. Arseen is een giftige stof. Met andere woorden, het is een zwaar metaal wat in de bodem terecht komt door vervuiling van het milieu en daardoor terecht komt in de rijstplanten en producten die hier van worden gemaakt. De hoeveelheid mag dan weliswaar heel weinig zijn, het is goed om te vermelden dat alleen maar rijstwafels eten in plaats van brood of andere producten niet aan te bevelen is. De hoeveelheid is laag, maar het kan er toch in zitten.

Zijn rijstwafels beter dan crackers?

Wanneer je voor een volkoren cracker kiest, is dit beter en gezonder dan een rijstwafel. Volkoren crackers bevatten in verhouding over het algemeen een stuk meer voedingsstoffen. Crackers die van bloem- en of tarwemeel worden gemaakt bevatten over het algemeen relatief weinig vezels, dus kies voor een volkoren variant. 

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Muesli, cruesli en granola

Muesli, cruesli en granola

Muesli, cruesli en granola. Sinds jaar en dag zijn wij bekend met deze overheerlijke lekkernijen. De één gooit het ‘s…
Meal prepping, wat is het en hoe werkt het?

Meal prepping, wat is het en hoe werkt het?

Meal prepping is ideaal voor mensen die doordeweeks te weinig tijd hebben om elke dag een maaltijd te bereiden. Het…
Misselijk na het drinken van koffie: hoe kan dat?

Misselijk na het drinken van koffie: hoe kan dat?

Drink jij regelmatig een kop koffie nadat je uit bed bent gestapt? Het kan voorkomen dat je na het drinken…
Moe na het eten? 6 oorzaken en oplossingen + tips

Moe na het eten? 6 oorzaken en oplossingen + tips

Ben jij vaak moe na het eten en heb je vervolgens last van een vermoeid gevoel? Hier kunnen verschillende oorzaken…