Voedingssupplementen voor PMS: verminder de klachten

Wat zijn voedingssupplementen voor PMS? Is er wat te doen aan alle klachten die je ervaart door het premenstruele syndroom? Gelukkig wel! Voeding speelt hierin vanzelfsprekend een essentiële rol. Daarnaast zijn er verschillende voedingssupplementen welke hier een belangrijke rol in kunnen spelen.

We vertellen je in dit artikel welke dat zijn en hoe ze jou van je klachten af kunnen helpen. Wij delen maar al te graag welke dat zijn. Lees verder om het te weten te komen welke supplementen bekend staan als PMS voedingssupplementen.

Voedingssupplementen voor PMS

Supplementen voor PMS-gerelateerde klachten helpen om de pijn en ongemakken te verlichten. De ongemakken zullen hierdoor niet direct weg zijn, maar in ieder geval verlicht worden. Zoals beloofd delen we hierbij een aantal voedingssupplementen met je die kunnen helpen bij PMS klachten. DSupplementen voor PMS zijn onder andere:

 • Vitamine E
 • Vitamine B-complex
 • Teunisbloemolie
 • Magnesium
 • Omega vetzuren

Vitamine E

Laten we beginnen met vitamine E. Deze vitamine helpt om de huishouding van je hormonen te reguleren en behoort dus ook bij tot de categorie PMS voedingssupplementen. Dit proces wordt doorgaans ook wel de hormoonhuishouding genoemd. Wanneer je kiest voor een vitamine E supplement, kun je het beste kiezen voor een zo natuurlijk mogelijke variant.

Aangezien vitamine E al in veel verschillende soorten voeding voorkomt, is het aan te bevelen om niet elke dag te suppleren. Om de dag zou hierin aan te bevelen zijn, om dat je anders een overschot creëert.

Vitamine B-complex

Wat bedoelen we met vitamine B-complex? Wanneer we praten over het vitamine B-complex, bedoelen we alle B-vitamines. Bij last van premenstr uele klachten kun je beginnen met foliumzuur tabletten te slikken.

Foliumzuur is doorgaans beter bekend als vitamine B11. Daarnaast zouden vitamine B6 en vitamine B12 hierbij kunnen helpen. Ook voor de vitamines uit het vitamine B-complex geldt dat om de dag suppleren de beste werking zal hebben. Dit in verband met het vermijden van eventueel overschotten.

Teunisbloemolie

GLA is een vetzuur wat van nature voorkomt in teunisbloemolie en dit doet niet alleen je huid goed, maar ook je humeur. Dit wilt niet zeggen dat je je door 1 pil weer helemaal vrolijk voelt, maar dit kan er wel aan bijdragen dat je depressieve klachten worden verlicht.

Teunisbloemolie-supplement-tegen-klachten-PMS

Daarnaast duurt het altijd even voordat je lichaam een supplement echt goed kan verwerken en daadwerkelijk opneemt. We adviseren je altijd om zowel het supplement als je lichaam twee weken de tijd te geven om aan elkaar te wennen. In veruit de meeste gevallen kun je daarna wel een goed waardeoordeel vellen.

Magnesium

Wanneer je klachten ervaart als gevolg van PMS, kan het zijn dat je even niet meer weet waar je het moet zoeken. Er is bijna niets zo erg als lichamelijke en psychische klachten tegelijkertijd. Het eerste mineraal wat jou tijdens deze klachten helpt, is magnesium. Magnesium behoort tot de mineralen en is enorm belangrijk bij tal van processen in je lichaam. Niet gek dus dat het ook betrokken kan zijn bij het verlichten van klachten.

Dit mineraal, magnesium, heb je namelijk voor een menstruatie extra nodig als vrouw en is daarmee dus nummer één wat betreft PMS voedingssupplementen.

Magnesium komt van nature voor in avocado’s, bananen, pure chocolade en noten. Mocht je onvoldoende magnesium uit je voeding halen, zijn er supplementen die je kunt overwegen.

Wil je weten welke magnesium supplementen er zoal te vinden zijn en wat ze precies doen? Je leest hier alles over magnesium tabletten en wat magnesium olie is. Tenslotte leggen we je uit hoe je een magnesiumtekort en overschot kunt herkennen.

Gezonde vetten

Kijk, dat klinkt goed: vetten! Dit betekent echter niet dat je zomaar alles met vet kunt gaan eten. Met gezonde vetten bedoelen we namelijk de verzadigde vetzuren. Deze zijn doorgaans beter bekend als de omega vetzuren.

Voedingsmiddelen welke je kunnen helpen bij het verlichten van PMS gerelateerde klachten zijn onder andere roomboter en kokosolie. Liefst dan wel biologisch, om de producten zo puur mogelijk te houden. Hoe puurder het product, des te groter de kans dat het werkt.

Waarom juist deze goed zijn voor je in de desbetreffende periode? Omdat ze dienen als bouwstof voor onder andere het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Je kunt ze gebruiken om dingen in te bakken of bijvoorbeeld een klein beetje olie gebruiken als dressing of door een smoothie gebruiken.

Wat is PMS?

PMS staat voor premenstrueel syndroom. Vrouwen ervaren bij het premenstrueel syndroom zowel lichamelijke als psychische klachten. Dit gebeurt dan zoals de naam al doet vermoeden voor dat je ongesteld wordt. Vandaar premenstrueel.

Nu weten we dat de menstruatie doorgaans al geen fijne periode is. Als er zich dan ook nog eens klachten aan de voorkant voordoen, kan dit voor vervelende situaties zorgen. Helemaal als je hier zowel lichamelijk als geestelijk last van ervaart.

PMS symptomen

Voordat je kunt beslissen of je er daadwerkelijk last van hebt, is het goed om te weten waar je het premenstruele syndroom aan kunt herkennen. Er komen namelijk verschillende lichamelijke en geestelijke klachten bij kijken. Goed voorbeeld hier van zijn emotionele klachten, zoals Dit kan het nogal lastig maken om het daadwerkelijk te herkennen.

Mentale symptomen waaraan je het premenstrueel syndroom kunt herkennen zijn:

 • Vermoeidheid
 • Enorme honger
 • Snel prikkelbaar
 • Last van stemmingswisselingen

Daarnaast zijn er dus ook een aantal lichamelijke symptomen van pms, zoals:

 • Vermoeidheid;
 • Pijnlijke benen;
 • Pijnlijke borsten;
 • Gevoelige borsten;
 • Opgeblazen gevoel;
 • Veel vocht vasthouden.

Wist je dat er vitamines zijn de kunnen helpen tegen vermoeidheid? Je leest hier welke vitamines tegen vermoeidheid helpen!

Voedingssupplementen-helpen-tegen-PMS-gerelateerde-klachten
Voedingssupplementen voor PMS-klachten

Voeding

Zoals we wel vaker zeggen, is voeding de bouwsteen van een gezonde levensstijl. Zodra je lichamelijke of psychische klachten ervaart, kun je vaak het beste naar je voedingspatroon kijken. Ook voor PMS gerelateerde klachten, is het de moeite waard om je voeding eens onder de loep te nemen.

Mocht je twijfelen aan de juiste hoeveelheden, kun je altijd terecht bij de Gezondheidsraad. Hier zijn namelijk hoeveelheden zoals referentie inname (RI) en aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van afgeleid.

Wat verergert PMS?

Vermijd zoveel mogelijk suiker, vet en zout. Bij PMS verlang je misschien naar cafeïne, maar beperk koffie, thee en chocolade om PMS te verminderen.

Let op met suikers en transvetten

Het is bij het grote publiek wel bekend dat suiker niet perse gezond te noemen is. Wanneer je dus last hebt van premenstruele klachten, kun je dus beter even opletten met suiker. Hormonen kunnen nogal heftig reageren op een wisselende bloedsuikerspiegel. Dit is het laatste wat je dan wilt. Ook al eet je niet veel suikers, krijg je deze toch altijd binnen. Om het lichaam van energie te voorzien, worden koolhydraten omgezet in suikers. Om dit proces ook zo stabiel mogelijk te houden, kun je overwegen meer eiwitten te gaan eten. Wil je weten waar eiwitten in zitten? Lees dan hier verder over eiwitten.

Niet alleen suikers, maar ook transvetten kun je beter tot een minimum beperken bij PMS-klachten. Dit zijn de slechte vetten, die we doorgaans vaak aantreffen bij bak- en braadboters. Deze vetten zijn in tegenstelling tot omega vetzuren slecht voor je gezondheid. Ze hebben een negatief effect op je hormoonhuishouding, en dus kun je ze beter even laten staan.

Ook opletten met alcohol en koffie

Net zo goed als suikers en transvetten, hebben ook alcohol en koffie geen goede werking op je hormonen. Heb je dus last van klachten van het premenstruele syndroom? Drink dan zo min mogelijk alcoholhoudende dranken en koffie. Maar hoe werkt dit precies? Nou, alcohol en koffie verbruiken relatief veel van je vitamines. En dan met name B-vitamines. En aangezien je dus net deze vitamines veel nodig hebt, kun je deze stoffen beter vermijden.

Wat veroorzaakt PMS?

Er is niet één oorzaak wat PMS veroorzaakt. Waarom PMS bij sommige vrouwen voorkomt en bij anderen niet is onbekend. De hormonen progesteron en oestrogeen spelen hierbij wel een belangrijke rol. Daarnaast kunnen stress en de aanleg voor depressie het risico op PMS verhogen.

Verminder stress

Te veel stress is slecht voor de hormoonbalans. Zet jezelf op nummer 1 en ontspan door dagelijks activiteiten te doen die je blij maken en rust geven.

Zorg voor genoeg slaap

Slaap is belangrijk om een gezonde hormoonhuishouding te hebben. Vermijd koffie en zwarte thee het liefst na 12:00 om zo geen cafeïne meer binnen te krijgen na de ochtend. Dim de verlichting ‘s avonds in huis en ga op tijd slapen in een koele en donkere kamer.

Voedingssupplementen voor vrouwen

Wist je dat er nog veel meer voedingssupplementen voor vrouwen zijn? Nu je er van op de hoogte bent wat PMS voedingssupplementen zijn en hoe ze je kunnen helpen, is het belangrijk om verder te lezen. Hier stopt het namelijk niet. Er zijn meer belangrijke aspecten voor vrouwen. Wist je bijvoorbeeld dat tijdens de zwangerschap foliumzuur van groot belang is?

Maar aangezien er verschillen zijn tussen man en vrouw, spelen supplementen hier ook op in. Wil je daar meer over weten? Lees dan snel verder over de verschillen in voedingssupplementen tussen man en vrouw. Tot slot hebben wij vast uitgezocht welke supplementen je als vrouw van dienst kunnen zijn in de menopauze. Ook deze periode vraagt namelijk om aandacht. Wil je daar meer over weten? Lees dan hier wat de voedingssupplementen zijn voor de overgang (menopauze).

En, ga je gebruikmaken van voedingssupplementen voor PMS gerelateerde klachten?

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…