Foliumzuur tabletten, het vitamine B11 supplement

Foliumzuur tabletten, ooit van gehoord? Foliumzuur staat ook wel bekend als vitamine B11, is een belangrijke vitamine voor een optimale werking van je lichaam. Er is de laatste jaren steeds meer aandacht gekomen voor de functie en het gebruik van vitamines en mineralen. Foliumzuur is nodig voor de groei en voor de aanmaak van zowel witte als rode bloedcellen. Ook voor kinderen is foliumzuur een hele belangrijke vitamine.

Een tekort aan foliumzuur is iets wat je altijd wil voorkomen. Hierbij kan namelijk bloedarmoede ontstaan, en bij een ongeboren kind levert dit nog extra risico’s op. Daarom is foliumzuur tijdens de zwangerschap ook van groot belang. Zwangere vrouwen krijgen daarom vaak het advies om foliumzuur tabletten te nemen. Ook voor andere mensen kunnen foliumzuurpillen handig zijn. Hoe dit precies zit lees je hieronder!

Wat zijn foliumzuur tabletten?

Foliumzuur is dus hetzelfde als vitamine B11. Foliumzuurvitamine komt met name voor in groenten en volkorenproducten. Daarnaast kun je foliumzuur dus ook als supplement gebruiken, die het vaakst voorkomen als foliumzuurpillen. Foliumzuur is heel belangrijk in het lichaam. Het speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en helpt bij de werking van de zenuwen. Het is extra belangrijk voor ongeboren kinderen, om het zenuwstelsel te helpen ontwikkelen. Ons lichaam is niet zelf in staat om foliumzuur te maken.

Het moet dus binnenkomen via onze voeding, of eventueel via supplementen. Het verlaat vervolgens ons lichaam weer via urine, waardoor je het dus continu moet blijven bijvullen. Extra foliumzuur door middel van supplementen zijn vooral raadzaam bij zwangerschap, een vrouw met een kinderwens, bij homocystinurie, bepaalde soorten bloedarmoede en een vitaminegebrek.

Foliumzuur en andere vitamines

Foliumzuur hangt vaak samen met andere vitaminen. Zo is er een verband met foliumzuur en vitamine D, omdat dit beide kan bijdragen voor zwangere vrouwen. Er zijn daarom speciale tabletten foliumzuur met vitamine D, voor zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden. Foliumzuur draagt bij ongeboren kinderen bij aan de groei en de ontwikkeling van zenuwen. Bij zwangere vrouwen zorgt dit voor minder vermoeidheid. Vitamine D zorgt onder andere voor sterke botten en dit is ook zo bij ongeboren kinderen.

Ook foliumzuur en vitamine B hangen samen. Zo kan bloedarmoede worden veroorzaakt door een tekort van vitamine B6, B12 en foliumzuur. Bij bloedarmoede wordt dan ook vaak naar deze drie dingen gekeken, samen met ijzer. Foliumzuur en vitamine B12 zorgen beiden voor opname van ijzer in het lichaam. Daarnaast zijn zowel foliumzuur als vitamine B12 nodig voor de groei en het instandhouden van je lichaam, en de aanmaak van witte en rode bloedcellen.

Waar zit foliumzuur in?

Foliumzuur is dus ook prima binnen te krijgen uit normale voeding, maar waar zit veel foliumzuur in? Foliumzuur zit vooral in bladgroente, zoals boerenkool, spinazie en sla. Daarnaast vind je het ook in fruit, broccoli en volkoren producten. In vlees en melk zit ook wat foliumzuur, maar in meer beperkte maten. Het is goed om te weten dat groenten tijdens het koken een deel van het foliumzuur verliezen. Dat komt omdat dit een vitamine is die in water oplost.

Als je zoveel mogelijk foliumzuur wil behouden kun je jouw groenten het beste koken in zo min mogelijk water. Nog beter is het stomen van groenten, dan behoud je het meeste foliumzuur. Hieronder hebben we een tabel gemaakt van producten met veel foliumzuur.

Bron (voedingsmiddelHoeveelheid% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Spinazie200 gram83%
Spruitjes200 gram63%
Broccoli200 gram45%
Ei1 stuk10%
Volkoren brood1 snee5%
Hoeveelheid foliumzuur in voedingsmiddelen

Houdt er rekening mee dat het percentage wat betreft de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet voor iedereen geldt. Zwangere vrouwen hebben bijvoorbeeld een hogere foliumzuur behoefte. Ook voor vrouwen die borstvoeding geven geldt dit. Voor de meest actuele richtlijnen kun je altijd Apotheek.nl of de Gezondheidsraad raadplegen.

Teveel foliumzuur

Ook een te hoog foliumzuurgehalte kan natuurlijk voorkomen, en te hoog foliumzuur kan ook wat nadelen met zich mee brengen. Teveel foliumzuur op zich kan geen kwaad, dit heeft geen schadelijke effecten. Als je foliumzuur uit voeding haalt kun je dit dus onbeperkt doen zonder bijwerkingen. Als foliumzuur afkomstig is uit tabletten zitten er wel nadelen aan verbonden. Hierdoor kan het opsporen van een vitamine B12 tekort namelijk moeilijker worden voor je lichaam.

Foliumzuur-haal-je-uit-tabletten-maar-natuurlijk-ook-uit-voeding
Foliumzuur in voeding

Foliumzuur tekort

Een tekort aan foliumzuur kan verschillende nadelen met zich mee brengen. Wat is foliumzuur tekort precies? Wanneer je langere tijd te weinig foliumzuur binnen krijgt, of dat nou is via je voeding of supplementen, gaat je lichaam de nadelen van te laag foliumzuur merken. Een tekort foliumzuur kan de volgende symptomen met zich meebrengen:

  • Vermoeidheid
  • Darmstoornissen
  • Verminderde eetlust
  • Gewichtsverlies
  • Bloedarmoede
  • Gevoeliger zijn voor infecties

Waar is foliumzuur goed voor?

Waar dient foliumzuur nou eigenlijk precies voor, wat doet foliumzuur in je lichaam? Foliumzuur is met name van groot belang voor de vroege ontwikkeling van ongeboren kinderen. Vanaf de eerste dag na de bevruchting speelt het een rol bij de aanmaak en de vorming van het zenuwstelsel. Omdat foliumzuur in deze fase van de ontwikkeling van een ongeboren kind zo belangrijk is, verkleint het de kans op bepaalde afwijkingen bij de geboorte. Onder andere een open ruggetje kan hiermee worden voorkomen.

Buiten dit is foliumzuur ook voor geboren kinderen en volwassenen belangrijk. Hier zorgt het mede voor een normale werking en groei van het lichaam. Ook helpt het bij het aanmaken van roden en witte bloedcellen. De belangrijkste voordelen van foliumzuur zijn:

  • Het draagt bij aan de groei en ontwikkeling van ongeboren kinderen tijdens de zwangerschap
  • Foliumzuur is mede verantwoordelijk voor een goede weerstand
  • Het heeft een positief effect op de gemoedstoestand, leerprestaties en het geheugen
  • Het helpt om vermoeidheid tegen te gaan en te verminderen

Wanneer beginnen met foliumzuur?

Foliumzuur kun je gebruiken in een aantal situaties. De eerste is dus bij een zwangerschap of kinderwens. Daarnaast kun je het ook gebruiken bij vitaminegebrek, bepaalde vormen van bloedarmoede en bij homocystinurie. De laatste drie gaan we hieronder bekijken, foliumzuur bij zwangerschap bekijken we daarna apart nog.

Een tekort aan foliumzuur geeft dus meerdere klachten, maar met name op plaatsen waar cellen zich zich snel kunnen delen. Denk hierbij aan de maag, de darmen en de slijmvliezen van de mond. Ook het bloed deelt zich snel. Je kunt dan ook last krijgen van een pijnlijke mond, vermoeidheid en diarree. Een tekort aan foliumzuur kan op verschillende manieren ontstaan. Het kan voorkomen bij langdurig gebruik van bepaalde medicijnen, zoals tegen reuma of epilepsie. Bij het gebruik van deze medicijnen zullen artsen dan ook vaak foliumzuur voorschrijven.

Bij darmaandoeningen kun je ook een tekort aan foliumzuur hebben, omdat het lichaam dit dan minder goed kan opnemen. Overleg hierbij met je arts. Tot slot kan je leefstijl zorgen voor een tekort. Denk hierbij aan zware drinkers en een te eenzijdig voedingspatroon. Een tekort kan ook leiden tot bloedarmoede. Dit merk je aan kortademigheid, vermoeidheid, duizeligheid, oorsuizen en hoofdpijn. Een bepaalde vorm van bloedarmoede kan worden veroorzaakt door een foliumzuurtekort. In dit geval zal je arts je dit extra voorschrijven.

Homocystinurie is een stofwisselingsziekte die zelden voorkomt. Hierbij kan een bepaald type aminozuur niet worden afgebroken door je lichaam. Dit heeft meerdere problemen met je bloed en bloedvaten als mogelijk gevolgd. Hierdoor kun je onder andere last krijgen van trombose, infarcten, oogaandoeningen, ontkalking van botten en in zeldzame gevallen zelfs tot mindere ontwikkelingen op verstandelijk gebied. Bij deze aandoening kan het zijn dat er een grotere behoefte is aan foliumzuur.

Foliumzuur tijdens de zwangerschap

Zwanger en foliumzuur of zwangerschap en foliumzuur. Het zijn veelgehoorde combinaties en dat is niet zonder reden. Wanneer je zwanger bent of zwanger wil worden, is het heel belangrijk om voldoende foliumzuur binnen te krijgen. Zwanger en geen foliumzuur geslikt? Dat kan potentieel ernstige gevolgen hebben. Zoals al gezegd is foliumzuur heel belangrijk voor de vroege ontwikkeling van een ongeboren kind. Lees verder over voedingssupplementen en de zwangerschap.

Wanneer er tijdens de eerste weken van de zwangerschap niet voldoende foliumzuur aanwezig is, kan dat leiden tot afwijkingen aan het zenuwstelsel van het ongeboren kind. Het bekendste gevolg hiervan is een open ruggetje. Het kan echter ook leiden tot het ontbreken van delen van de hersenen, hartafwijkingen of een hazenlip.

Je hebt daardoor tijdens de zwangerschap extra foliumzuur nodig. Normaal gesproken krijg je voldoende foliumzuur binnen wanneer je gezond en gevarieerd eet. Maar bij een zwangerschap zou je ongeveer dertig volkoren boterhammen per dag moeten eten, of ongekende hoeveelheden bladgroenten. Dat is niet te doen, en daarom is een supplement de ideale oplossing. Begin hier al mee wanneer je zwanger wil worden, want vanaf het allereerste moment na bevruchting is het al belangrijk.

Het opnemen van foliumzuur neemt ook nog wat tijd in beslag, daarom is het aan te raden om 4 weken voor de verwachte bevruchting al te beginnen met supplementen met foliumzuur. Op deze manier weet je zeker dat je voldoende binnenkrijgt. Blijf dit doen net zolang totdat je voorbij een bepaalde grens in je zwangerschap bent. Dat moet je ook doen wanneer het lang duurt om zwanger te worden. Doe hierbij wel je research en overleg eventueel met een arts, want een te hoog foliumzuurgehalte uit supplementen is ook weer niet handig.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…