De verschillen in voedingssupplementen tussen man en vrouw, bestaan ze echt? Dat mannen en vrouwen van elkaar verschillen is niets nieuws meer. Maar dat er ook wel degelijk een verschil bestaat met betrekking tot voedingsstoffen, zijn we vaak niet van op de hoogte. Er bestaan dus meer verschillen tussen mannen en vrouwen dan alleen communicatie. Je leest hier welke verschillen dat precies zijn met betrekking tot voedingssupplementen.
Verschillen ontstaan in pubertijd
In principe heeft zowel een mannelijk als een vrouwelijk lichaam dezelfde behoefte: gezonde en gevarieerde voeding. Ook wanneer er wordt gekeken naar de verwerking van voedsel, verschilt er niet zo heel veel tussen man en vrouw. Waar het eerste verschil echter duidelijk merkbaar wordt, is dat jongens een grotere behoefte hebben aan bepaalde mineralen. Dit komt omdat juist in deze tijd de aanmaak van geslachtshormonen een grote rol gaat spelen.
Deze aanmaak zorgt voor een andere behoefte aan bepaalde voedingsstoffen bij jongens dan bij meisjes. Van nature ontwikkelen jongens in de pubertijd een grotere behoefte aan mineralen als zink en calcium. Waar calcium bijdraagt aan een goede groei en ontwikkeling van het lichaam, groeit de behoefte aan zink door de aanmaak van zaadcellen.
Subtiele verschillen voedingssupplementen
Met name de behoefte aan vitamine A, B1, B6 en B11 wijken af tussen man en vrouw. Ook de behoefte aan mineralen als magnesium, ijzer en calcium verschillen. Om goed in beeld te krijgen waar de verschillen tussen man en vrouw precies zitten, hebben we eerst de behoeftes van beiden op een rijtje gezet.
Lichaamsbehoeften van de man
Voor mannen is het belangrijkste hormoon testosteron. Dit hormoon bevordert de aanmaak van zaad. Tijdens de pubertijd hebben mannen een hogere behoefte aan selenium en zink. Dit kan worden verklaard door het feit dat deze mineralen nodig zijn voor de aanmaak van zaad. Daarnaast vraagt testosteron ook om extra eiwitten. Waar vrouwen doorgaans net iets meer dan 50 gram eiwitten per dag nodig hebben, ligt dit voor mannen op meer dan 65 gram. Dit komt doordat testosteron ook een aandeel heeft bij het ontwikkelen van spiermassa.
Lichaamsbehoeften van de vrouw
Om te beginnen, hebben vrouwen vanaf de pubertijd een verhoogde behoefte aan ijzer. Dit komt omdat vrouwen gedurende de menstruatie bloed kunnen verliezen. IJzer verlaat het lichaam in de vorm van bloed, dus hierdoor ontstaat een grotere behoefte. Daarnaast hebben vrouwen een hogere behoefte aan vitamine B6. Dit komt doordat de geslachtshormonen van de vrouw voor stress kunnen zorgen. Dit zorgt voor een verstoring in de balans, welke B6 reguleert.

Zwangerschap
Het zal je niet verbazen, maar de verschillen worden het duidelijkst zichtbaar gedurende een zwangerschap. Omdat de vrouw een kind met zich meedraagt, veranderen de behoeftes aan specifieke voedingsstoffen. Gedurende de zwangerschap heeft een vrouw extra behoefte aan vitamine A, B1, B11 en vitamine D. Deze behoefte ontstaat om het kind van extra vitamines te voorzien voor een goede ontwikkeling.
Verschillende behoeftes aan voedingssupplementen
Wie in Nederland voldoende vitamines en mineralen binnen wilt krijgen, kan zich houden aan de ADH. Dit is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dit is hetzelfde als de referentie inname. Deze hoeveelheden zijn berekend door de Gezondheidsraad en zijn gebaseerd op een gemiddelde. Voor 97,5% van de mensen is dit gemiddelde voldoende. Aangezien mannen en vrouwen afwijken in hun behoeftes, kunnen hier dus verschillen ontstaan. Daarnaast hebben zwangere vrouwen altijd afwijkende behoeftes. Onderzoek van de Gezondheidsraad heeft aangetoond dat over het algemeen de behoeftes niet veel van elkaar schelen. Er zijn dus kleine verschillen. Hoewel deze verschillen klein zijn, zijn ze daarom niet minder belangrijk.
Naast verschillen ook overeenkomsten
Een belangrijke overeenkomst is dat de behoefte aan verschillende vitamines en mineralen gelijk is tussen man en vrouw. Zo hebben mannen en vrouwen evenveel behoefte aan vitamine B2, B5, B8 en B12. Hetzelfde geldt voor vitamine C en D. Wat betreft mineralen, is de behoefte aan zink, chroom, molybdeen, mangaan en koper ook gelijk tussen mannen en vrouwen.
Voedingssupplementen voor mannen en vrouwen
Over het algemeen zijn voedingssupplementen zowel geschikt voor mannen als voor vrouwen. Hier is dus niet meteen een verschil tussen beide seksen. Echter, kan er wel een verschil worden ontdekt op het gebied van multivitaminen. Zo zijn er specifieke multivitaminen voor mannen en vrouwen. Zoals eerder uitgelegd, zijn voor mannen bepaalde mineralen van groot belang voor de aanmaak van zaadcellen. Om dit proces te ondersteunen, kunnen multivitaminen voor mannen dus bepaalde mineralen extra bevatten. Daarnaast zijn er ook specifiek multivitaminen voor vrouwen ontwikkeld. Tegenwoordig zijn er zelfs multivitaminen gericht op de zwangerschap in de markt.
Verschillen afhankelijk van levensfase
Samenvattend, een hooggedoseerde multivitamine is geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Hierin is balans de sleutel tot succes, dus laat je hier vooral over adviseren door experts en deskundigen. De behoeftes van je lichaam verschillen namelijk per geslacht, leeftijd en periode in je leven. Zo heeft een persoon van 70 jaar of ouder, een andere behoefte dan iemand wie net 18 jaar is geworden. Wel geldt voor zowel mannen als vrouwen dat voeding je basis is en moet zijn. Haal je niet genoeg voedingsstoffen uit je voedingspatroon? Ga dan aan de slag met je voedingspatroon.