Beste collageen poeder van 2023

Collageen is een zeer belangrijk eiwit, met name voor je kraakbeen, pezen, botten en je huid. Vanaf ongeveer 18 jaar begin je collageen te verliezen, en na je 40e verlies je elk jaar zo’n 1 procent. Iemand van tachtig heeft een collageenproductie van ongeveer 75% minder dan van iemand die net volwassen is. Het is dan ook niet zo gek dat collageen supplementen populair zijn. Je kan op deze manier het verloren collageen aanvullen. Collageen is er in zes verschillende types. Elk type heeft weer zijn eigen voordelen. Ook daar gaan we hieronder uiteraard naar kijken. Verder is het goed om te weten dat collageen poeder per definitie niet veganistisch is, hoewel je wel dat soort supplementen kan vinden. Collageen poeders kunnen uit verschillende bronnen worden geëxtraheerd, maar al deze bronnen zijn dierlijk.

30+

Producten bekeken

70+

Bronnen onderzocht

100+

Reviews gelezen

20+

Uren besteed

Wat zijn de beste collageen poeders?

We zeiden het al even; collageen poeders zijn een van de meest populaire voedingssupplementen van dit moment. Je kan het gebruiken in je koffie, in je eten of bijvoorbeeld in een smoothie. Er zijn ook behoorlijk wat mensen die niet in de werking van collageen poeders geloven, en het supplement onzin vinden. Toch wijzen steeds meer onderzoeken uit dat het suppleren van collageen wel degelijk voordelen voor je gezondheid met zich mee brengt.

Een nadeel van die populariteit is dat het aanbod groot is, en de keuze daarom vrij lastig. Helaas zijn niet alle collageen supplementen van goede kwaliteit, en bevatten ze niet allemaal de juiste ingrediënten. Het is natuurlijk niet makkelijk om te bepalen welke collageen producten nou wel en niet goed zijn. Bovendien werken supplementen voor iedereen anders, en zijn er dus verschillende typen collageen. Daarom hebben wij een lijst van de beste collageen poeders gemaakt. We hebben hierbij onder andere gekeken naar type, merk, prijs, certificatie, onnodige stoffen en antagonisten. Zie hieronder de top 5 van de beste collageen poeders:

MerkSupplementPrijsServingsPer servingVorm
1. Vitals ProteinCollageen Peptiden€24,9914€1,79Poeder
2. VitakruidCollageen Solugel€22,8910€2,29Poeder
3. Holland & BarrettCollageen Poeder€34,9960€0,58Poeder
4. Mattisson HealthstyleMarine Collageen Poeder€29,9537€0,81Poeder
5. LucovitaalCollageen Beauty Poeder€32,9920€1,65Poeder

1. Vitals Protein - Collageen Peptiden

Dit collageen poeder is als beste uit de koker gekomen. Het is een perfecte aanvulling van je collageeneiwit, ondersteunt een actieve leefstijl en zal je bovendien een heel goed gevoel geven. In deze collageenpeptiden zitten maar liefst 20 gram hoogwaardige runderen. Het beste collageen poeder is ook belangrijk voor je haar, huid en nagels. Bovendien speelt het een rol bij je bindweefsel, pezen, ligamenten en botten. Super belangrijk dus, en deze variant van Vitals voldoet aan alle eisen voor een goed collageen supplement. Vooral voor sporters is dit een ideale optie. Dit supplement is gluten- en zuivelrij, en je kan het mengen in zowel koude als warme dranken. Dit is dus absoluut het beste collageen poeder en is ook nog eens super makkelijk te gebruiken!

Voordelen

Nadelen

2. Vitakruid - Collageen Solugel Poeder

Dit beste collageen poeder van Vitakruid is gemaakt op basis van collageen peptides van Solugel. Het is bovendien verrijkt met vitamine C en vitamine D. Vitamine C heeft een belangrijke rol bij het vormen van collageen, maar ook bij het goed functioneren van de huid. Onder andere het behoud van vocht en bescherming van de cellen wordt door vitamine C ondersteund. Collageen is het meest voorkomende eiwit, dat je met dit supplement goed kan ondersteunen. Je maakt collageen ook zelf aan, maar zoals we al zeiden neemt die aanmaak af naarmate je ouder wordt. Vanaf je 25e neemt het echt flink af. Daarom krijg je ook rimpels. Een supplement als deze is dan ideaal en staat daarom terecht op plek 2 in de top 5 beste collageen poeder.

Voordelen

Nadelen

3. Holland & Barrett - Collageen Poeder

Ook dit supplement van Holland & Barrett verdient een plek in de top 5 beste collageen poeder. Dit collageen poeder bevat collageen peptiden en is neutraal van smaak. De collageen peptiden zijn afkomstig van gras gevoerde runderen. Collageen poeder geeft je huid, botten en spieren kracht, elasticiteit en structuur. Ook dit poeder is ideaal om je collageengehalte aan te vullen, zeker als je ouder dan 25 bent.

Bijkomend voordeel is dat het poeder zeer makkelijk is in te nemen. Je kan het toevoegen aan een glas water, maar je kunt het ook mengen met bijvoorbeeld sap of koffie. Dit collageen poeder is eenvoudig in te nemen en lost snel op. Het poeder bevat meer dan 97% eiwit, en met één portie krijg je 5 gram collageen binnen.

Voordelen

Nadelen

4. Mattisson Healthstyle - Marine Collageen Poeder

Deze Mattison Marine Collageen poeder blend is een collageen poeder dat is gemaakt van vis peptiden. Daarnaast is er ook vitamine C toegevoegd. Dit eiwitpoeder bevat maar liefst 18 belangrijke aminozuren. Het bevat 10 tot 20 keer meer eiwitten dan de meeste andere eiwitbronnen, doordat het zo geconcentreerd is. Het draagt hiermee onder andere bij aan soepele gewrichten en spieren, en zorgt voor een mooie huid. Ook al je bindweefsels kunnen hierdoor makkelijker herstellen. Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen, waardoor dit supplement nog beter werkt.

Voordelen

Nadelen

5. Lucovitaal - Collageen Beauty Poeder

Deze collageen poeder van Lucovitaal is een mooie combinatie van collageen, vitamine C en hyaluronzuur. Deze stoffen zijn allemaal belangrijk en werken samen, waarmee ze onder andere je huid gezond houden. Hiermee houd je jouw huid jong, voorkom je rimpels en ondersteun je ook al je bindweefsel. Een ideaal supplement, gemaakt van een goede bron en goed opneembaar voor je lichaam!

Voordelen

Nadelen

Wat doet collageen poeder?

Collageen is het eiwit dat het meest voorkomt in ons lichaam. Het is te vinden in je huid, botten, spieren, gewrichten, haren, nagels en in het kraakbeen. Collageen is een eiwit dat je niet kan oplossen, en ongeveer een derde van het lichaam uitmaakt. Het zorgt voor kracht en elasticiteit van je huid. Je zou het daarom kunnen zien als lijm dat alles bij elkaar houdt. Dit doet collageen poeder ook bij bindweefsels, zoals spieren en pezen, en je botten. Collageen komt van het Griekse woord Kolla, wat ook lijm betekend.

Je hebt minimaal 16 verschillende soorten collageen. Echter is het zo dat zo’n 85 procent behoort tot de types I, II en III. Deze types hebben verschillende voordelen en functies. Verder naar beneden gaan we daar nog naar kijken.

Overigens is collageen niet één ding, er zijn ruim 14 verschillende typen. Type 1 komt echter het meeste voor. Hieronder lees je alles over een collageen supplementen.

Hoe neem je het?

Hoe je het beste collageen poeder neemt hangt natuurlijk af van welke vorm supplement je hebt. Collageen tabletten slik je simpelweg, vaak met een glas water. Zalf smeer je natuurlijk op je lichaam. Poeder is echter ook een veel voorkomende vorm, maar hoe gebruik je dat dan? De aanbevolen hoeveelheid is vaak 10 gram collageen per dag, per persoon. Maar hoe krijg je 10 gram collageen poeder binnen? Dat kan met water, door het op te lossen in een shake of je mengt het in een lekkere smoothie.

In een glas water of ander drankje

Het beste is misschien nog wel om het gewoon met water te drinken. Je kunt collageen poeder simpelweg toevoegen aan water. De meeste collageen poeders bevatten geen smaak- of kleurstoffen, dus je merkt er verder niet zo heel veel van. Wel vinden sommige mensen het met water niet makkelijk weg te drinken. In dat geval kun je collageen poeder ook gewoon mengen met een smaakvol drankje. Op die manier maak je het voor jezelf makkelijker om het op te drinken, en voor de werking maakt het niet uit. Een shotje met water kan natuurlijk ook.

Shake of smoothie

Naast al deze opties kun je collageen poeder natuurlijk ook gewoon toevoegen aan je dagelijkse shake, als je die tenminste neemt. Dit is enerzijds super handig, en anderzijds ook nog een heel lekker. Voeg het collageen poeder gewoon toe aan je shake voor het trainen, of de shake die je drinkt in de ochtend. Je kunt gewoon een schepje toevoegen, je zult er verder niets van merken. In een smoothie kan dan natuurlijk ook. Pak wat water, ijsschaafsel, verzamelen allerlei soorten fruit en misschien nog wat andere ingrediënten.

In welke voeding zit het?

Je kan collageen ook uit voeding halen. Het zit met name in de huid en botten van dieren. Men maakte hier wat langer geleden vaak bouillon van, maar tegenwoordig is dat niet meer zo populair. We krijgen gemiddeld nog maar 5% van het benodigde collageen binnen. De natuurlijke productie neemt ook nog eens af naarmate je ouder wordt. Dit alles zorgt ervoor dat het eten van collageenrijke voeding heel belangrijk is, of het nemen van supplementen.

Teveel collageen binnenkrijgen is amper mogelijk. Als het gebeurt, is het niet schadelijk omdat je lichaam het minder snel zal opnemen. Dit is dus niet iets om je zorgen om te maken.

Producten rijk aan collageen:

 • Vlees
 • Vis
 • Bouillon van vis of botten
 • Gelatine uit botten
 • Huid van dieren of vissen
 • Noten en zaden

Wanneer heb je het nodig?

Wanneer heb je collageen poeder echt nodig? Collageen is dus een eiwit dat je van nature hebt in je lichaam. Het geeft kracht en elasticiteit aan je spieren, gewrichten en je huid. De mate van collageen neemt af in je gehele lichaam naarmate je ouder wordt, waardoor het kracht en elasticiteit verliest. Je gaat dit hoe dan ook niet tegenhouden, maar met een collageen supplement kun je dit proces wellicht wel vertragen. Dit is dan ook de belangrijkste reden om collageen in te nemen.

Ook het soepel houden van spieren en gewrichten kan een goede reden zijn voor het nemen van collageen poeder, zeker als je wat meer op leeftijd raakt. Ouder worden we allemaal en dat is ook helemaal niet erg. Dat willen we echter natuurlijk wel op een zo fijn mogelijke manier doen, en een collageen poeder zou daarbij kunnen helpen. En wat helpt er nou beter dan het nemen van alleen het beste collageen poeder?

Huid

Een van de redenen dat collageen belangrijk is, is om wat het doet voor ons uiterlijk. Zo is het beste collageen poeder zeer goed voor de huid. Het draagt bij aan het behoud van een normale structuur en elasticiteit, waardoor het uiterlijk van de huid verbetert. Ook wordt de huid minder droog wanneer het genoeg collageen heeft. Daarnaast blijkt dat vitamine C hieraan bijdraagt, door collageen mede te vormen. Ook vitamine C is daarom dus belangrijk in dit verhaal. Ook voor je haar is collageen heel goed. Het draagt bij aan het behoud van een normale structuur en elasticiteit. Daarnaast zorgt het voor glanzend en stevig haar, helpt het bij meer volume en wordt het collageen level in de haarzakjes verbetert.

Hier moet je op letten bij het kopen van collageen poeder

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten collageen supplementen op de markt. Nu je weet wat het beste collageen poeder is, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten bij de aanschaf ervan. De populariteit maakt een keuze maken alleen nog maar erger. Het is dus vrij lastig om te bepalen welke collageen supplementen goed zijn. Bovenstaande lijst helpt je al heel goed, maar het is ook goed om uit te leggen waar je op moet letten wanneer je op zoek gaat collageen supplementen. We hebben hieronder een aantal belangrijke punten op een rijtje gezet. Op basis daarvan kun jij een goede keuze maken. Let op; er is niet één beste supplement, dit is ook afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Bron van het supplement

Het eerste waar je naar zou moeten kijken, is de bron van het beste collageen. Collageen kan worden gehaald uit verschillende dierlijke bronnen. Het wordt voornamelijk gehaald uit rund, schaap, kip, varken en vis. Wanneer je bepaalde allergieën hebt is het belangrijk om hierop te letten. Verder is het goed om te weten dat collageen altijd afkomstig is uit dierlijke producten. Vegan collageen poeders bestaan daarom niet. Als er op een verpakking vegan collageen wordt vermeld, is het geen echt collageen poeder. Let daar goed op.

Typen

Ook dit hebben we al kort benoemd, collageen is er in verschillende types. Elk type heeft zijn eigen voordelen en functies. Daarom is het ook belangrijk om hierop te letten. Dan moet je natuurlijk wel ook weten wat de voordelen per type zijn. Hieronder hebben we dat daarom ook voor je op een rijtje gezet. Op basis daarvan kan jij bepalen welk type, of types, voor jou het beste zijn.

Type 1 collageen

Type I komt het meeste voor in je lichaam. Dit beslaat 90% van alle collageen in je lichaam. Dit geeft vorm aan onder andere je huid, pezen, kraakbeen, tanden en botten. Wanneer mensen collageen noemen voor een gezonde huid, gezond haar en sterke nagels, gaat het over dit type. Wanneer je in je twintiger jaren komt, begint de productie van dit type collageen af te nemen.

Type 2 collageen

Type II zorgt voor soepele gewrichten en maakt het makkelijker om te bewegen. Ook geeft het vorm en elasticiteit aan kraakbeen. Dit is ook weer heel belangrijk voor bewegingen die je veel maakt, en voor het dempen van schokken. Ook dit is een essentiële vorm van collageen. Met name belangrijk om de natuurlijke slijtage van gewrichten te vertragen.

Type 3 collageen

Dit type komt vooral voor in je organen, bloedvaten en spieren. Dit is na type I het meest voorkomende type collageen in je lichaam. Dit type is met name terug te vinden in beenmerg.

Type 4 collageen

Dit is met name terug te vinden in de lagen van de huid. Het is een heel dun laagje, dat de basale laag van de cellen in je huid vormt. Speelt een rol bij de gedragingen van cellen en werkt nauw samen met type II collageen.

Soorten supplementen

Wanneer we het hebben over de verschillende supplementen kijken we eerst naar waar het vandaan komt. Collageen komt uit het been- en bindweefsel van dieren. Je hebt daarom ook viscollageen, varkenscollageen en rundercollageen. De laatste wordt het meeste gebruikt en is het meeste onderzocht, maar viscollageen zou ook heel goed kunnen zijn voor mensen. Plantaardige collageen supplementen zijn er niet, maar er zijn wel plantaardige supplementen die ervoor moeten zorgen dat je zelf meer collageen aanmaakt.

Daarnaast heb je nog de verschillende vormen van de supplementen. Dit is vooral in zalf, tabletten en poeder te vinden. Voor cosmetische doeleinden is vooral zalf populair, voor de gezondheid zijn poeders en tabletten meer populair. Waar koop je dan de beste collageen poeders? Dat kan op allerlei plekken, maar ook gewoon in de apotheek. Een collageen poeder kopen kan overigens ook online worden gekocht, net zoals collageen tabletten. Collageen tabletten bevatten doorgaans minder collageen dan het poeder. Zorg wel dat je voor zowel collageen tabletten als poeder bij een betrouwbare aanbieder kijkt. Wist je dat er ook collageen crème bestaat?

Hieronder nog even kort de verschillende soorten op een rijtje:

 • Viscollageen
 • Rundercollageen
 • Varkenscollageen
 • Poedervorm
 • Tabletten
 • Zalf

Combinaties

Het laatste belangrijke punt om naar te kijken, zijn de antagonisten en combinaties van de supplementen. Collageen poeder wordt in supplementen namelijk heel vaak gecombineerd met andere stoffen. Vaak is dit met zogenaamde antagonisten, wat stoffen met een andere werking zijn. Vitamine C, vitamine D en zink worden bijvoorbeeld vaak aan een collageen poeder toegevoegd. Vitamine C stimuleert de aanmaak en vorming van collageen wanneer we het hebben over de huidfuncties. Zink draagt juist weer bij aan een gezonde huid en sterke nagels. Het kan echter ook nadelen met zich meebrengen. Wellicht neem je die supplementen al los, of krijg je dit voldoende binnen uit je normale voeding. Dan wil je deze supplementen niet ook nog binnenkrijgen met je collageen supplement. Kijk hier daarom altijd goed naar, en bepaal wat voor jou de beste optie is.

Is een collageen supplement onzin?

Is collageen poeder onzin of is het nuttig? Het beste kunnen we dan kijken naar de ervaringen van supplementen met collageen. De beste ervaringen met supplementen die collageen bevatten worden gedeeld door deskundigen. Deze hebben een aantal inzichten verschaft. Zo is collageen een van de belangrijkste eiwitten in ons lichaam, die niet voorkomt in dieren, vissen en planten. Uit vissen is echter waarschijnlijk het beste voor mensen. Maar omdat men het daaruit niet voldoende binnenkrijgt, of niet voldoende vis eet, is een collageen poeder zeker nuttig. Het wordt vaak ingezet voor een gezond en vitaal lichaam. Het feit dat dit ook nog voordelen oplevert qua verzorging en schoonheid is natuurlijk mooi meegenomen.

Een supplement met collageen wordt ook vaak bij gewrichten gebruikt die niet meer zo soepel zijn. Dit leidt tot tevredenheid van veel mensen. Ook veel mensen die met een collageen supplement huid soepel en jong houden zijn er zeer over te spreken. Het is dus een supplement dat vaak wordt gebruikt, en op verschillende manieren. Het wordt enerzijds gebruikt voor een vitaal en gezond lichaam, en anderzijds om het uiterlijk in goede conditie te houden.

Ervaringen met collageen

Hieronder hebben we een aantal collageen supplement ervaringen op een rijtje gezet, om te laten zien dat men hier absoluut tevreden over is. Voor meer ervaringen over collageen supplementen kun je Apotheek.nl raadplegen.

‘’Toen ik tegen de 50 begon te komen werd mijn huid schraal en kreeg ik meer rimpels. Ook mijn haar werd dunner. Na het gebruik van collageen supplementen zie ik een duidelijk verschil.’’

‘’Dit product werkt goed voor mijn huid, nagels en haar. Daarnaast voelen mijn gewrichten ook nog eens beter! Ideaal, en makkelijk te nemen met water.’’

‘’Ik merk vooral heel goed dat ik sterkere nagels heb sindsdien ik het gebruik. Ook straalt mijn huid en is deze volgens mensen in mijn omgeving steviger geworden.’’

‘’Werken heel goed tegen gewrichtspijn, zeker in de winter! Met een collageen supplement gewrichten soepel houden is ideaal.’’

‘’Heel makkelijk te gebruiken, het lost goed op in water. Ik wilde met een collageen supplement gewrichten soepel houden. Ik merkte na een tijdje absoluut resultaat, bij mijn gewrichten en ook mijn huid. Het traplopen gaat beter, net als het wandelen. Ik stop niet meer met dit supplement.’’

Wat je nog niet wist over collageen

In elk lichaam is de extracellulaire matrix te vinden, die we ook kennen als de bindweefselmatrix. Dit bestaat uit onder andere huid, kraakbeen, pezen en gewrichtsbanden. Dit heeft natuurlijk een verstevigende functie, maar ook een verbindende en verzorgende functie. Deze matrix bestaat uit allerlei verschillende eiwitten, met dus collageen als belangrijkste eiwit. Collageen is heel sterk, heel rekbaar en moeilijk te breken. Er zijn in totaal ruim 14 verschillende types van collageen, waarvan 1 tot en met 5 met uitzondering van 2 in vrijwel alle soorten bindweefsels zitten. Met 90% komt type 1 het meeste voor in je lichaam. Dit vind je onder andere in je huid, botten, kraakbeen, bloedvaten, nagels, haar, gewrichtsbanden en pezen.

Meer over eiwitten:

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.