Chroom, wat is het en waar zit het in?

Chroom is ook bekend onder de naam chromium. Heel erg veel is er over chroom eigenlijk niet bekend maar dat wat we ervan weten dat delen we natuurlijk graag met jou. We weten in ieder geval de volgende dingen. Chroom zorgt ervoor dat insuline goed werkt en het handhaaft het bloedsuikergehalte. Ook zorgt het voor de vetstofwisseling.

Chroom zit in verschillende producten. Onder andere in graanproducten en producten die een hoog gehalte hebben aan zemelen. Ook in diverse groenten, rietsuikermelasse, vlees, gevogelte en vis zit chroom. Of dat chroom goed opgenomen wordt uit graanproducten is niet echt duidelijk. De hoeveelheid chroom die onder andere in vis en vlees zit is ongeveer 1 tot 2 microgram per portie. In groente en fruit is het gehalte aan chroom erg wisselend. Wanneer je een tekort hebt aan chroom kun je zelf chroom pillen kopen zodat je dat tekort op kunt vangen.

Supplementen

Om je tekort aan chroom aan te vullen zijn er diverse voedingssupplementen te vinden. Zo bestaat er voor chroom ook een supplement. Je kunt gebruik maken van chroom tabletten of pillen. Chroom tabletten zijn doorgaans de meest gebruikte vorm van een supplement voor dit mineraal. Je kunt vaak chroom kopen bij de plaatselijke drogist of apotheek. Die kunnen jou ook adviseren over het gebruik van het juiste chroom supplement en of dat het wel verstandig is om chroom te gebruiken. Net zoals alle andere supplementen is het namelijk alleen aan te raden dit te gebruiken wanneer je echt een tekort hebt.

De ervaringen met het gebruik van chroom supplementen zijn nogal divers. Waar de een aangeeft er veel profijt van te hebben, merkt een ander er nauwelijks wat van. Dit is logisch. Ieder lichaam heeft namelijk een andere behoefte. Bij iemand met een tekort aan chroom zal de ervaring met een supplement dus sneller positief zijn. Deze persoon kan de positieve gevolgen er van namelijk beter en sneller ervaren. Voor iemand zonder een tekort kunnen de chroom supplement ervaringen heel anders zijn.

Wat is chroom?

Maar wat is chroom nou precies? Om het antwoord op deze vraag duidelijk te formuleren moeten we er wat bij vermelden. Chroom is namelijk niet alleen een mineraal. Het is daarnaast ook een chemisch element. Wanneer het element wordt bedoeld, wordt doorgaans gesproken over het zilverkleurige overgangsmetaal. Dit betekent dus iets totaal anders dan het mineraal chroom. Hoewel over de exacte werking van Chroom lang niet alles bekend is, zijn er genoeg aspecten al wel bekend. Lees verder om een chroom tekort te herkennen. Daarnaast lees je of chroom helpt bij het afvallen.

Niet alleen groenten, fruit en vlees zijn bronnen van chroom. Ook volkoren granen zijn dat.
Chroom zit ook in volkoren graanproducten.

Chroom tekort

Wat er nu bekend is wat betreft chroom tekort is dat het in Nederland niet voor schijnt te komen. Waarom dat er dan toch supplementen verkocht worden waar chroom in zit is dus eigenlijk een raadsel. Je kunt chroom aanvullen wanneer je een slecht eetpatroon hebt. Wanneer je wel een tekort hebt aan chroom kan je de volgende gebreken hebben.

  • Een hoog glucosegehalte in je bloed. De inname van chroom zou je glucose kunnen verlagen.
  • Een hoog cholesterolgehalte in je bloed. De inname van chroom zou je cholesterol kunnen verlagen.
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies. De inname van chroom kan ervoor zorgen dat je geen trek meer hebt in zoete dingen waardoor je dus af zou kunnen gaan vallen. Wanneer dit gebeurd terwijl je eigenlijk gewoon goed op gewicht bent is dit dus niet wenselijk en zou je een tekort aan chroom kunnen hebben.

Diabetes

Even terugkomen op het glucosegehalte in het bloed. Alhoewel het nog niet bewezen is schijnt het zo te zijn dat een extra hoeveelheid chroom in de vorm van chroom tabletten of pillen gunstig zouden kunnen zijn voor het bloedsuikergehalte en de afgifte van insuline. Dit zou alleen zo zijn voor mensen die diabetes type 2 hebben.

Chroom bij het afvallen

Op zich is chroom geen effectief afslankmiddel. Toch is er wel bewezen dat een extra portie chroom ervoor zorgt dat je minder honger hebt. Voor de zin in zoet zou minder zijn waardoor je dus zult afvallen. Van chroom afvallen kan dus wel degelijk. Chroom picolinaat is dan ook een erg bekend voedingssupplement omdat dit de vet verbranding zou stimuleren en ook de spiervorming. Toch is het ook zo dat een teveel aan chroom ervoor kan zorgen dat je er teveel van krijgt. Is chroom picolinaat gevaarlijk? Ja dat kan dus zeker! Dus kijk er ontzettend mee uit wanneer je toch overweegt om dit te gebruiken. Je wil natuurlijk geen supplementen gaan slikken om er vervolgens ziek van te worden. Houd dus goed je waardes in de gaten en ga niet zomaar chroom kopen als je niet weet of dat je dat eigenlijk wel nodig hebt. Overal waar té voor staat is niet goed zeggen ze, en dat geldt dan ook zeker voor chroom. 

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…