Zijn voedingssupplementen nodig tijdens de zwangerschap?

Voedingssupplementen tijdens de zwangerschap, is dat een goed idee? In bepaalde fases van het leven hebben we extra behoefte aan bepaalde voedingsstoffen. Deze extra behoefte kan zowel een interne als externe oorzaak hebben. De behoefte aan bepaalde voedingsstoffen kan afhangen van leeftijd, geslacht, en bijvoorbeeld een zwangerschap. Hoewel we bij het onderwerp zwanger vaak niet meteen denken aan voedingssupplementen, zijn ze wel degelijk belangrijk. Zwangerschapsvitaminen, worden ze ook wel genoemd. Je leest hier wat je erover moet weten.

Vitamines en supplementen nodig tijdens de zwangerschap

Zodra je als vrouw zwanger bent, zul je ineens voor iemand extra moeten zorgen. Dit houdt in dat je lichaam ook een extra behoefte ontwikkelt aan bepaalde voedingsstoffen. Zo spreekt een zwangerschap allerlei opgebouwde reserves aan, welke tot uitputting kunnen leiden. Net zoals bij een normale situatie, is tijdens een zwangerschap voeding het belangrijkst. Dit dient altijd je voornaamste bron te blijven van gezonde stoffen.

Niet alleen spreekt het lichaam reserves aan, ook verandert er vanalles in het lichaam. Zo ontstaat er vrijwel altijd een extra behoefte aan vitamine D tijdens de zwangerschap.

Ongeboren baby

De extra behoefte aan bepaalde voedingsstoffen komt natuurlijk ook door dat een ongeboren baby zich volop aan het ontwikkelen is. Voor deze gezonde ontwikkeling, heeft de ongeboren baby vanzelfsprekend ook (gezonde) stoffen nodig. Zoals je wellicht al weet, hebben baby’s een hoge behoefte aan energie om te kunnen groeien. Klinkt ook best logisch. Echter, vormen magnesium, calcium en andere mineralen een goede basis hiervoor.

Voor de moeder is het dus goed om hiervan op de hoogte te zijn, om zelf genoeg binnen te krijgen en voor de ongeboren baby. Zoals eerder al vermeldt, speelt vitamine D hier ook een ontzettend grote rol in. Zo draagt het bij aan stevige en goed ontwikkelde botten, en daarnaast zorgt het voor een goed werkend immuunsysteem. Mocht je het als moeder niet genoeg uit voeding halen, is een voedingssupplement voor vitamine D tijdens de zwangerschap de overweging waard.

Welke voedingssupplementen heb ik (eventueel) nodig tijdens de zwangerschap?

Om het makkelijk en overzichtelijk te maken, volgen hier de meest voorkomende voedingssupplementen tijdens een zwangerschap:

  • Vitamine D. Het zorgt voor een goed werkend immuunsysteem wat er weer voor zorgt dat ziektes en virussen minder snel worden opgelopen. Daarnaast draagt het bij aan een gezonde ontwikkeling van botten. Zowel moeder als baby hebben gedurende de zwangerschap extra behoefte aan vitamine D.
  • Magnesium. Ook magnesium draagt bij aan sterke en goed ontwikkelde botten. Daarnaast helpt het mee in het proces van eiwitten aanmaken, net als bij vetzuren en hormonen. 
  • Vitamine C. Om een goed werkend immuunsysteem te faciliteren, is vitamine C onmisbaar als je zwanger bent. Er is niets wat zo sterk bijdraagt aan je weerstand als vitamine C, en is daarom dus ook onmisbaar tijdens een zwangerschap. Niet gek dat tijdens een zwangerschap dus een verhoogde vitamine C-behoefte ontstaat.
  • Foliumzuur. Dit is misschien het wel meest bekende supplement in de periode van een zwangerschap. Dit is namelijk essentieel voor de groei van een ongeboren baby. Het draagt bij aan een goed ontwikkeld zenuwstelsel en verkleint de kans op aangeboren afwijkingen. Dit haal je niet bijzonder veel uit voeding, en wordt daarom doorgaans vaak geadviseerd te suppleren. De Gezondheidsraad adviseert om 400 microgram dagelijks te slikken.
  • Vitamine B12. Ook aan B12 kan een verhoogde behoefte ontstaan tijdens de zwangerschap. Met name voor vrouwen met een vegetarische of veganistische levensstijl kan een tekort aan B12 ontstaan.
  • Calcium. Dit mineraal zorgt onder andere voor sterke botten en werkt nauw samen met magnesium. Ook voor de aanmaak van tanden, spieren en een gezond zenuwstelsel is calcium belangrijk.
Zwangerschap en het gebruik van supplementen.
Zwangerschap en het gebruik van supplementen.

Maak keuzes in overleg

Het is van uiterst belang dat je tijdens een zwangerschap niet zomaar willekeurig voedingssupplementen gaat gebruiken. Er kunnen namelijk risico’s aan ongecontroleerd gebruik verbonden zitten. Deze wil je zeker niet ervaren tijdens een zwangerschap. Mocht je een tekort hebben of vermoeden dat je het hebt, laat je dan adviseren door een deskundige. Dit kan natuurlijk gewoon bij je huisarts. Hiervoor kun je ook eventueel terecht bij je verloskundige. Zij zullen je namelijk goed advies kunnen geven om wat wel en wat niet te doen.

Hoe meer hoe beter geldt namelijk niet tijdens een zwangerschap. Eigenlijk gaat dit nooit op, maar al zeker niet als je zwanger bent. Dat vitamine A gezond is valt niet in twijfel te trekken, maar hoge doseringen hiervan kunnen zorgen voor aangeboren afwijkingen bij een baby. Dit onderstreept het belang van keuzes maken op basis van goed en deskundig advies.

Multivitamine

Vaak wordt gedacht dat een multivitamine wel even alle eventuele tekorten oplost en behoeftes vervult. Het blijkt echter niet altijd zo mooi te zijn als dat het klinkt. Multivitamine slikken als je zwanger bent kan, maar het levert niet altijd voldoende voedingsstoffen. Zo bevat een multivitamine veel verschillende voedingsstoffen, maar in lagere concentraties. Daarom zit er in een multivitamine altijd minder vitamine C of D als in een specifiek voedingssupplement.

Aangezien vitamine D tijdens de zwangerschap een hoge prioriteit heeft, kun je dus beter voor een specifiek supplement kiezen. Hiermee weet je dan zeker dat de behoefte van het lichaam is vervuld. Ook magnesium is belangrijk tijdens de zwangerschap. Hiervoor geldt hetzelfde: specifieke supplementen voor mineralen vervullen de behoefte beter. Welke vitamines je dus moet slikken hangt af van de behoefte van je lichaam. Laat je hiervoor dus altijd adviseren, en ga niet op eigen initiatief supplementen gebruiken.

Er zijn echter multivitamines ontwikkeld speciaal voor de zwangerschap. Deze worden ook wel zwangerschapsmultivitamines genoemd. Hoewel ze beter aan de behoefte voldoen als een doorgaans gemiddelde multivitamine, vervullen ze nog steeds niet alle behoeftes helemaal. Het zou dus een stap in de goede richting kunnen zijn, maar het wil niet zeggen dat alles meteen opgelost is.

Moet ik dan voedingssupplementen slikken tijdens de zwangerschap?

Hier is helaas geen universeel antwoord op. Wanneer je zwanger bent, kan overgeven helaas vaker voorkomen. Omdat je op deze manier simpelweg minder voedingsstoffen binnenkrijgt en verwerkt, kunnen voedingssupplementen uitkomst bieden. Laat dit echter wel altijd bepalen door een huisarts of verloskundige. Houdt bij het nemen van voedingssupplementen altijd de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) in de gaten en overschrijdt deze nooit. Meer dan 100% is niet nodig en overmatig gebruik kan zoals eerder aangegeven risico’s met zich meebrengen. Mocht je er daarom toch voor kiezen om supplementen te gaan gebruiken tijdens de zwangerschap, lees het etiket dan goed voor gebruik.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…