Voedingssupplementen voor kinderen: heeft mijn kind het nodig?

Zijn voedingssupplementen voor kinderen nodig of juist niet? In je jonge jaren ontwikkel je het grootste gedeelte van je smaak. Iets wat je als kind niet eet, lust je vaak op latere leeftijd niet. Het is dus als kind ontzettend belangrijk om veel verschillende smaken te leren kennen.

Als kind te weinig vitamines binnenkrijgen zoals vitamine D of vitamine A is niet goed. Mocht er toch een tekort zijn ontstaan, kunnen voedingssupplementen dan helpen? Supplementen kunnen een goede aanvulling vormen, maar gezonde voeding dient altijd de basis te zijn.

In dit artikel lees je wat goede supplementen vitamines voor kinderen zijn.

Vitamines voor kinderen

Het is voor kinderen extreem belangrijk om voldoende vitamines en andere voedingsstoffen binnen te krijgen, zoals mineralen. Als een kind onvoldoende mineralen binnenkrijgt, kan dit op latere leeftijd vervelende gevolgen hebben. Niet alleen de hoeveelheid vitamines zijn van belang, ook mineralen zijn belangrijke stoffen.

Voedingssupplementen-voor-kinderen-multivitaminen-gummies

Hoewel je als kind je smaakt constant ontwikkelt, kunnen er snel tekorten aan bepaalde voedingsstoffen ontstaan. Hoe dat kan? Als kind eet je bij lange na nog niet de hoeveelheden om genoeg binnen te krijgen. Alhoewel je minder nodig hebt, kunnen er alsnog snel tekorten ontstaan. Onder andere vitamine D, multivitaminen, vitamine C, en omega vetzuren zijn belangrijke voedingsstoffen voor kinderen.

Wist je dat er ook nog verschil kan zitten in natuurlijke en synthetische vitamines? Wat dat verschil is leggen we je hier uit.

Vitamine D

Vitamine D is een extreem belangrijke vitamine voor kinderen. Het wordt vaak ook aan baby’s en peuters geadviseerd omdat het een cruciale rol speelt bij de ontwikkeling van sterke botten en tanden. Voldoende calcium is hierbij echter ook van groot belang. Calcium zorgt er namelijk voor dat vitamine D goed opgenomen kan worden en dat botten en tanden de ruimte krijgen om goed te groeien.

Maar hoeveel vitamine D heeft een kind nodig? Een supplement van 10 microgram per dag zorgt voor voldoende vitamine D. VetGezond heeft uitgezocht wat de beste vitamine D supplementen zijn. Je ontdekt er hier vast een aantal:

Vitamine D druppels

Wist je dat er voor kinderen ook druppels van vitamine D bestaan? Dit is ideaal om als kind voldoende vitamine D binnen te krijgen. Het voordeel van deze druppels is dat ze goed te doseren zijn en makkelijk in te nemen. Vaak zitten er in een flesje ook veel doseringen.

Vitamine C

Ook vitamine C is ontzettend belangrijk, niet alleen voor jonge kinderen of tieners, maar eigenlijk in elke levensfase. Als kind krijg je dit voornamelijk binnen in een natuurlijke vorm uit groente en fruit. Maar in welke voeding zit vitamine C nog meer allemaal?

Maar waarom is het zo’n belangrijke vitamine? Onder andere omdat het zorgt voor een goede weerstand door het immuunsysteem op peil te houden. Hierdoor ben je minder snel vatbaar voor een verkoudheid of een virus, niet alleen in de winter.

Multivitamine

Multivitamines zijn een makkelijke manier om extra vitamines binne te krijgen, doordat deze vitaminepillen boordevol vitamines en mineralen zitten. Niet alleen vitamine A, maar ook vitamine K en andere vitaminen zitten in dit product verwerkt.

Hoewel een multivitamine een kind dus in één klap voorziet van veel verschillende voedingsstoffen, is het belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid goed in de gaten te houden. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is in veel gevallen ook vastgesteld voor kinderen door de Gezondheidsraad. Let hier goed op, aangezien overschotten vervelende gevolgen kunnen helpen. Een extra vitamine is dus niet altijd een goed idee.

Een multivitamine blijkt echter niet altijd nodig voor kinderen. Een onderzoek van het RIVM heeft uitgewezen dat kinderen alsnog voldoende vitamines en mineralen binnen krijgen. Dus ook als ze geen bergen met fruit en groentes eten. Dit onderzoek is uitgevoerd onder ruim 1250 kinderen.

Veruit de meeste multivitamines hebben een aantrekkelijke of mooie verpakking. Maar zijn dure multivitamines altijd beter? Dat hoeft niet. Het gaat niet om de prijzen, maar om de verhoudingen van de producten. Bestel hier eenvoudig de beste multivitamines voor kinderen.

Omega 3 vetzuren

Voor een gezonde ontwikkeling van zowel hersenen als het zenuwstelsel, zijn omega 3 vetzuren gedurende de jeugd onmisbaar. Het zit voornamelijk in vette vis, en aangezien dit doorgaans niet tot de favoriete gerechten van kinderen behoort, kunnen supplementen hierbij helpen. Doorgaans krijg je met het eten van vette vis voldoende vetzuren binnen. Maar aangezien kinderen dit doorgaans niet allemaal even lekker vinden, zijn omega vetzuren goed om in de gaten te houden.

Probiotica

Wist je dat probiotica ook een ontzettend belangrijk product voor kinderen is? De druppelvorm van probiotica is bij uitstek geschikt voor baby’s. Indien een baby borstvoeding krijgt, kan dit zelfs op de tepel worden gesmeerd zodat het makkelijk is om dit binnen te krijgen voor de baby.

Tieners

Er zit een verschil in behoefte aan voedingsstoffen tussen kinderen en tieners. Dus wat zijn nou voedingssupplementen voor tieners precies? Met name in de tienerjaren kan er een flinke groeispurt ontstaan. Deze spurt vraagt om genoeg vitamines en mineralen. Daarom bevatten voedingssupplementen voor tieners doorgaans veel vitamine B, zoals onder andere B1, B6 en B12.

Voedingssupplementen voor tieners bevatten niet alleen vitamines, maar ook mineralen als jodium, magnesium en zink. Let er dus goed op dat kinderen en tieners niet dezelfde behoeften hebben.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…