Beste probiotica supplementen van 2023

Probiotica is een term waar de meeste mensen weleens van hebben gehoord. Het zijn de zogenaamde goede bacteriën in onze darmen. Deze levende micro-organismen houden ons darmkanaal gezond. Je vindt deze bacteriën met name in gefermenteerde voedingsmiddelen, maar die eten we in het Westen nog maar amper. Daarom is het een populaire oplossing om probiotica via supplementen binnen te krijgen. Dit omdat het wel duidelijk is dat probiotica veel voordelen voor je gezondheid kunnen bieden. Over het algemeen is de meest effectieve probiotica er een met meerdere stammen. De stammen die het vaakst voorkomen zijn Lactobacillus en Bifidobacterium. Hieronder gaan we kijken naar alles wat met probiotica te maken heeft.

20+

Producten bekeken

50+

Bronnen onderzocht

75+

Reviews gelezen

12+

Uren besteed

Hoe is deze test uitgevoerd?

Om te bepalen wat de beste probiotica supplementen zijn, hebben we meer dan 20 producten getest en met elkaar vergeleken. Hiervoor hebben we meer dan 50 bronnen onderzocht en meer dan 75 reviews gelezen om onze eigen ervaringen met de supplementen te vergelijken met de ervaringen van anderen. Tijdens het uitvoeren van de test hebben we (uiteraard) gekeken naar hoe we ons voelden en naar de kwaliteit van het product. Ook het merk, de prijs, de certificatie en de stammen hebben we geanalyseerd om de beste opties op een rijtje te zetten. 

Doordat probiotica zo populair zijn geworden tegenwoordig, is het aanbod ook heel groot. Deze supplementen bevatten allemaal weer net andere bacteriestammen en hebben andere eigenschappen. Dit maakt het lastig om de juiste te selecteren, maar met deze lijst zit je dus sowieso goed.

Wat zijn de beste probiotica supplementen

Probiotica staat ook wel bekend onder de naam probioticum. Dit zijn simpelweg goede bacteriën met een positief effect op je darmflora. Deze moeten de overhand in de darmen hebben, want dan kunnen ze optreden tegen infecties en andere problemen. In een gezonde darm leven zo’n honderd biljoen micro organismen, waarvan de meeste nuttig zijn. Ze helpen bij het opnemen van voedingsstoffen en een goede spijsvertering. Bifidobacteriën en melkzuurbacteriën komen het meeste voor. Ook gisten en sommige bacillen vallen onder probiotica.

Wanneer je darmflora niet in balans is, of wanneer je andere problemen ervaart, kan je het suppleren van een goede probiotica overwegen. In elke darm zitten zowel goede als slechte bacteriën. Om deze balans te optimaliseren kan een probiotica nuttig zijn. Sommige experts zeggen zelfs dat probiotica voor iedereen is aan te bevelen. Bij bepaalde klachten is het zeker een goede optie. Wanneer je vaak last hebt van infecties te blijven terugkomen, zoals verkoudheid, blaasontsteking, kaakholteontsteking, keelpijn en dat soort zaken, dan is een supplement met probiotica aan te raden. Dit wijst er namelijk vaak op dat je immuunsysteem niet optimaal functioneert. Dit kan ook worden veroorzaakt door stress, vermoeidheid of wanneer je consequent niet goed eet. Ook wanneer je een antibiotica kuur hebt gehad, is probiotica aan te raden.

Wanneer je merkt dat je vaak last hebt van infecties die terugkeren, zoals blaasontsteking, kaakholteontsteking,verkoudheid, keelpijn en dergelijke, is het nemen van een goed probiotica supplement aan te raden. Dit is namelijk vaak een aanwijzing dat je immuumsysteem niet helemaal lekker werkt. Dit kan worden veroorzaakt door onder andere vermoeidheid, stress of in het algemeen niet goed genoeg eten. Daarnaast is een goede probiotica aan te bevelen wanneer je onlangs antibiotica hebt toegediend (gekregen).

MerkSupplementPrijsServingsPer servingVorm
1. VitOrthoBiotica 8 miljard vegicaps€29,9560€0,50Pillen
2. Springfield Aadexil Probiotica€17,9930€0,60Pillen
3. VitalsMicrobiol Trio Basis Capsules€34,9560€0,58Pillen
4. Now Foods8 Billion Acidophilus€24,9060€0,42Poeder
5. OrthicaOrthiflor Original Capsules€27,9560€0,47Pillen

1. VitOrtho - Biotica 8 miljard Vegicaps

Het eerste wat ons opviel aan dit supplement is dat het biotica heeft, geen probiotica. Dit komt door de aangescherpte naleving van de Europese wetten. Voorheen heette dit supplement wel probiotica. Dat de naam is veranderd zegt natuurlijk niets over de kwaliteit. De samenstelling is exact hetzelfde als voorheen. Dit probiotica preparaat bevat maar liefst 8 miljard bacteriën. Deze zijn afkomstig van 11 verschillende stammen. Bijkomend voordeel is dat ze geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten. Je kan 1 of 2 maal per dag een tablet innemen.

Wij merkten na enkele weken gebruik dat onze darmen rustiger waren. Onze stoelgang werd regelmatiger zonder dat we iets aan ons eetpatroon veranderden. Deze effecten bereikten we al met 1 tablet per dag. Als we kijken naar de samenstelling, zien we dat deze probiotica van VitOrtho  bacteriën uit maar liefst 11 stammen bevat. Wat ons betreft is dit een uitstekende aanvulling op je dagelijkse voeding.

Voordelen

Nadelen

2. Springfield - Aadexil Probiotica

Het volgende product op deze lijst is deze probiotica van Springfield. Het bevat per capsule 6 miljard bacteriën, waaronder de Lactobacillus plantarum en Lactobacillus fermentum. Het is een mix van 7 stammen. Bovendien heeft het supplement maar liefst 6 miljard CFU per capsule.

Hoewel wij dit product iets aan de dure kant vinden, neemt dat niet weg dat het kwalitatief uitstekend is. Ook voor dit product gold dat we aan 1 tablet per dag voldoende hadden voor een goede stoelgang. Daarnaast konden we duidelijk merken dat we minder last hadden van een opgeblazen gevoel, en hebben we geen bijwerkingen zoals diarree ervaren.

Voordelen

Nadelen

3. Vitals - Microbiol Trio Basis Capsules

Deze probiotica bevat maar liefst 3 miljard levende bacteriën, van 3 superieure stammen. Dit is een combinatie van de bekende stammen Lactobacillus acidophilus, LA-5® en Bifidobacterium lactis, BB-12® én Lactobacillus rhamnosus GG, LGG®. Dit is een zeer sterk trio.

Wat meteen onze aandacht trok was de verpakking; de capsules worden zeer goed beschermd tegen licht, lucht en vocht. Wij hechten waarde aan de herkomst van zowel het product zelf als de verpakking. Daarom waren we blij om te zien dat het doosje is gemaakt van CO2-neutraal materiaal, waardoor er geen verspilling is. Dit karton is namelijk geschikt om tot wel 7 keer te recyclen. Ook voor het milieu is dit supplement daarom super goed. 

Voordelen

Nadelen

4. Now Foods - 8 Billion Acidophilus

Deze probiotica van Now Foods is een sterk geconcentreerd probiotica product. Wij merkten duidelijk dat dit supplement onze gezondheid ondersteunde, want we hadden meer energie na gebruik van een paar weken. Ook ons immuunsysteem leek te verbeteren. Sowieso voelden we ons beter doordat onze spijsvertering meer in balans was. Tevens vonden we het fijn om te weten dat deze probiotica geschikt is voor vegatariërs.

Voordelen

Nadelen

5. Orthica - Orthiflor Original Capsules

Deze probiotica van Orthica is geschikt voor dagelijks gebruik. Als we kijken naar de samenstelling, zien we dat in dit supplement negen verschillende stammen gemixt zijn. Dat zijn dus enorm veel (goede) bacteriën. Ook is er Pro-Motor toegevoegd, zodat lang inweken niet meer nodig is.

Wij hebben zelf geconstateerd dat dit supplement goed z’n werk doet bij het ondersteunen van de darmflora. We hebben geen bijwerkingen ervaren, en ook het gebruik is fijn. Door even een capsule op te lossen in wat water kan de opname worden bevorderd, en bovendien hoefden we zo geen grote pil elke dag in te slikken. Wat we ook een pluspunt vinden is dat de flacons van 100% gerecycled plastic zijn. De verpakking is dus volledig duurzaam, waarmee er wordt bijgedragen aan een circulaire economie. Geschikt voor het hele gezin.

Voordelen

Nadelen

Wat is probiotica?

De centrale vraag: wat is probiotica? Probioticum supplementen zijn weliswaar steeds populairder, het is niet algemeen bekend wat het is en wat de werking kan zijn. Een probioticum is een supplement dat onder andere bestaat uit levende micro-organismen, vaak bacteriën of gisten, die gunstige effecten op je gezondheid kunnen hebben. De meeste probioticum supplementen bevatten de populaire ingrediënten Lactobacillus en Bifidobacterium, wat allebei bacteriën zijn. Vaak worden probioticum door mensen nog verward met prebiotische supplementen. Dat is niet correct, het zijn twee verschillende dingen. Deze soort supplementen hebben ook een heel andere werking.

Als we kijken naar de probiotica werking is het belangrijk om uit te leggen wat er allemaal gebeurd in onze darmen. In de darmen bevinden zich heel veel micro-organismen, die we darmmicrobiota noemen en zijn betrokken bij zaken als de werking van ons immuunsysteem, de energiehuishouding, hersenfuncties en onze spijsvertering. Het nemen van probiotica supplementen heeft als algemeen effect een kolonisatieresistentie. Door het toedienen van goede bacteriën hebben ziekteverwekkende bacteriën minder kans om je darmwand voorbij te komen, en je dus ziek te maken. Daarnaast heeft het nog een aantal andere effecten, zoals het stimuleren van de enzymproductie, het stimuleren van de aanmaak van vitamines en metabolieten.

Welke probiotica voor een vrouw?

Mannen en vrouwen hebben andere behoeften, en dat geldt ook vaak voor probiotica. Daarom bestaan er ook speciale probiotica supplementen voor vrouwen. Deze kunnen bijvoorbeeld ondersteunen bij hormonale schommelingen en de zwangerschap. Orthica Orthiflor Fem is zo’n speciale probiotica voor de vrouw. Deze bevat levensvatbare bacteriën van vier belangrijke stammen bacteriën. Je kan dit supplement als vrouw gebruiken tijdens de zwangerschap, en ook tijdens het geven van borstvoeding. Je kan deze capsules het beste innemen op lege maag, bijvoorbeeld vlak voor het slapen. Het supplement is geschikt voor vegetariërs.

Voor vrouwen geldt dat een ander soort probioticum goed is dan voor mannen. Het is goed om specifiek voor jouw situatie te bekijken wat het beste is. De beste probiotica voor een vrouw is net wat anders dan die voor een man. Een goed probioticum voor de vrouw bevat vier bacteriestammen. Je kunt dit supplement ook tijdens de zwangerschap gebruiken, net zoals dat het geschikt is voor vegetariërs. Deze supplementen bevatten namelijk geen gluten, lactose, soja-eiwitten, sacharose, synthetische middelen of kunstmatige geur- en smaakstoffen.

Wat doen probiotica?

Probiotica zijn dus simpelweg levende micro-organismen. Deze zijn belangrijk voor je darmen. Als je deze in grote hoeveelheden inneemt, kunnen ze voordelen voor de gezondheid opleveren. Ook van nature zitten er probiotica in de darmen, en het komt ook voor in bepaalde voeding. Deze helpen je aan een gezonde darmflora, en worden daarom ook wel goede bacteriën genoemd. Deze ondersteunen bij onder andere de vitamineproductie, spijsvertering, de regulatie van je stemmingen en de hormoonfunctie. De darmflora is zeer gevoelig voor je voeding en onderzoek heeft aangetoond aan dat een onevenwichtige darmflora verband houdt met tal van ziektes. [1]

Inmiddels worden probiotica door de wetenschap in verband gebracht met een breed scala aan gezondheidsvoordelen. Het onderzoek is de afgelopen 20 jaar steeds intensiever geworden, maar nog altijd worden er nieuwe dingen ontdekt. Welke voordelen je precies kan ervaren, hangt met name af van de stammen die zijn gebruikt bij een supplement. Het is namelijk zo dat specifieke stammen zorgen voor specifieke gezondheidsvoordelen. 

Het algemene effect is wel dat probiotica je kolonisatieresistentie verbeteren. De balans tussen goede en slechte bacteriën wordt beter, waardoor ziekteverwekkende organismen minder kans krijgen om de darmwand te passeren. Dit versterkt je immuunsysteem, balanceert de darmflora en vermindert klachten van darmproblemen. Dit doen ze allemaal. Specifieke stammen kunnen daarnaast zorgen voor een hogere productie van enzymen, voor meer productie van vitamines en een betere aanmaak van metabolieten. Weinig voorkomende voordelen van specifieke stammen zijn; het verbeteren van de glucosestofwisseling, het verbeteren van de energiestofwisseling en het verminderen van cholesterol. 

Nadelen

Een vraag die veel mensen stellen, is toch wel of er ook nadelen zitten aan probiotica supplementen. Dit is een goede vraag wanneer je probiotica overweegt vanwege bepaalde klachten of aandoeningen, of wanneer je het aan jonge kinderen wil geven. Het beste advies is om het dan hoe dan ook altijd te vragen aan een arts. Deze kan je informeren over de soort, de hoeveelheid en de veiligheid. Wel is het zo dat de inname van probiotica supplementen bij niemand leidt tot verhoogde risico’s voor de gezondheid. Tot nu toe zijn er geen gevaren bekend. Het is dus volledig veilig om gebruik te maken van probiotica supplementen. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen mogelijk, en is het verstandig om voorzichtig om te gaan met supplementen.

Welke soorten zijn er?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten probiotica, zoals we al een aantal keer noemden. Dit komt door de grote verscheidenheid in bacteriegeslachten en bacteriesoorten die in probiotica kunnen voorkomen. Dit zijn onder andere Lactobacillus, Bifidobacterium, Saccharomyces boulardii. De effectiviteit hangt voor een groot deel af van de stam en het geslacht van de bacterie.

In welke voedingsmiddelen zit het?

Supplementen blijven natuurlijk altijd een aanvulling op een goed voedingspatroon. Dat is voor probiotica supplementen niet anders. Ook probiotica is namelijk gewoon in voedingsmiddellen te vinden. Je vindt het met name in gefermenteerde produten. Het probleem is echter dat we in het Westen vrijwel geen gefermenteerde producten meer eten. Dat is zonde, want uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het binnen krijgen van probiotica ontzettend veel voordelen voor de gezondheid met zich meebrengt. Uiteraard kan je dat oplossen met supplementen, maar binnen krijgen via normale voeding heeft nog altijd de voorkeur. Onderstaande producten bevatten veel probiotica.

 • Tempeh
 • Kefir
 • Asperges
 • Zuurkool
 • Natto
 • Bananen
 • Bepaalde kazen
 • Kimchi
 • Augurken

Hoeveel heb ik er dagelijks van nodig?

Op dit moment is er nog een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vastgesteld voor probiotica door bijvoorbeeld de Gezondheidsraad of andere instanties die zich hiermee bezighouden voor probiotica. Dit komt omdat er nog niet genoeg onderzoek naar is gedaan, en men er nog niet alles over weet. Over het algemeen bevat een probiotica supplement minimaal 1 miljard CFU oplopend tot 10 miljard CFU’s, maar er zijn ook supplementen tot wel 50 miljard CFU’s. Er is ook geen bovengrens vastgesteld voor het gebruik van probiotica. Het beste blijf je daarom binnen de bekende marges, en onderzoek en probeer je zelf wat voor jou het beste werkt.

Het is wel belangrijk om voldoende probiotica binnen te krijgen. Het is namelijk noodzakelijk om een goede balans te hebben tussen goede en slechte bacteriën. De slechte bacteriën zorgen mogelijk voor uiteenlopende ziektes, tenzij de balans goed is. Wanneer dit niet het geval is, heb je dus kans op allerlei gezondheidsklachten. Dysbiose, zoals we afwijkende darmflora noemen, kan de barrièrefunctie van de darm verslechteren. Hierdoor wordt de weerstand tegen infecties ook weer verlaagd. Dysbiose wordt ook vaak in verband gebracht met een behoorlijk aantal chronische aandoeningen. Denk hierbij aan de ziekte van Crohn, syndromen aan de darm, diabetes (beide typen)en ook obesitas. Het is echter niet duidelijk of Dysbiose de oorzaak van deze aandoeningen is, of dat dit juist het gevolg van deze aandoeningen is.

Wat zijn de mogelijke symptomen van een verstoorde balans in de darmen?

 • Winderigheid
 • Buikpijn
 • Opgeblazen gevoel
 • Diarree
 • Buikkrampen
 • Candidiasis (schimmelinfectie)
 • Constipatie
 • Halitose (slechte adem)

Bacteriën

Als je van plan bent een probiotica supplement te gaan kopen, is het belangrijk om goed te kijken naar de bacteriegeslachten, maar ook soorten en stammen die in het supplement verwerkt zijn. Deze moeten namelijk in lijn zijn met de voordelen qua gezondheid waar jij naar op zoek bent. Deze kunnen namelijk behoorlijk uiteenlopend zijn. Wanneer je hierover twijfelt, is het verstandig om advies te vragen aan een ervaren expert op dit gebied.

Nuchtere maag

Het is belangrijk om te kijken of het probiotica supplement het maagzuur kan overleven. Anders heeft het natuurlijk geen zin, maagzuur kan namelijk vrij veel doden. Ook de bacteriën in probioticum kunnen op deze manier worden gedood en daarmee nutteloos worden gemaakt. Fabrikanten hebben wel methoden ontdekt om dit maagzuur te omzeilen, zodat er alsnog zoveel mogelijk in de darmen terecht komt. Wij hebben het beste tijdstip voor het nemen van voedingssupplementen vast voor je uitgezocht, dit kan dus niet meer misgaan!

Capsules zijn daarvoor vaak een goede oplossing, omdat het omhulsel pas oplost zodra het al in de darmen zit. Je kunt dit altijd vinden op de verpakking en anders navragen. Als je zeker wil weten dat je maagzuur de effecten niet teniet zal doen, kun je het beste een probiotica supplement slikken op nuchtere maag. Op deze manier heb je hier geen last van.

Waar moet je op letten bij het kopen van probiotica?

Een probiotica supplement wint aan populariteit en dat betekent natuurlijk dat er ook steeds meer op de markt verschijnen. Dat is op zich een goede ontwikkeling, alleen betekent dat ook dat er ook steeds meer minder goede of zelfs ronduit slechte varianten tussen zitten. Bovendien wordt het kiezen van een goede variant niet bepaald makkelijker door de ruime keuze.

Dus waar moet je nou op letten? In principe is het voor iedereen aan te raden om probiotica te nemen, en dan vooral voor mensen die wat aan hun immuunsysteem of spijsvertering willen doen. Let wel altijd goed op eventuele probiotica bijwerkingen. Hoe je vervolgens kiest hangt af van je eigen situatie, maar let in elk geval op de volgende zaken. Onderstaande checklist wordt daarna nog per punt toegelicht.

 • Nemen op een nuchtere maag
 • Kijk naar de probiotica stammen
 • Let op de hoeveelheid hulpstoffen

Probiotica stammen 

Probiotica stammen zijn de soort probiotische bacteriën die zijn verwerkt in een probiotica supplement. Je hebt hiervan heel veel verschillende soorten. De belangrijkste 5 worden samengevat als LGG, LA-5, BB-12, GR-1 en RC-14. Deze stammen van bacteriën worden al heel lang verkocht op de vrije markt, worden door heel veel mensen gebruikt, zijn volkomen veilig en hebben bewezen gezondheidseffecten. Men noemt dit ook wel kolonie vormende eenheden, of in het Engels colony forming units. De afkortingen die je vaak voorbij ziet komen zijn dan ook KVE en CFU.

Waar je vooral op moet letten bij de aanschaf wat dit betreft is of het probiotica supplement veel probiotica bevat, en niet vooral prebiotica. Prebiotica heb je weliswaar ook zeker nodig, maar als je daarbij geen probiotica neemt heeft het weinig zin. Als je de afkorting FOS voorbij ziet komen als belangrijkste supplement, is dat een goede reden om nog even verder te zoeken. Dat is namelijk een veelgebruikt prebiotica.

Hoeveelheid hulpstoffen

In probioticum zitten altijd hulpstoffen, en dat is op zich helemaal niet erg. Door deze toevoegingen worden de supplementen vorm gegeven, zijn ze makkelijker te nemen of neemt de houdbaarheid van het supplement toe. Ook het omhulsel bevat natuurlijk ingrediënten, die je op deze lijst zult vinden. Maar let wel op, want niet alle hulpstoffen zijn even goed.

Sommigen zijn wat onduidelijk qua effecten, een aantal zijn simpelweg onnodig. Cellulose, inuline en andere planten zijn onschuldig, die kun je prima nemen. Zoetstoffen en suiker zijn echt overbodig. Het supplement wordt hier wel lekkerder van, maar niet beter. En dat is toch de reden dat je het drinkt. Ook soja en kunstmatige toevoegingen hoeven niet. Andere toevoegingen kun je het beste even opzoeken als je zeker wil weten wat voor effect dit heeft.

Beste probiotica supplement

Het beste probiotica supplement vinden is natuurlijk lastig, want niet elke informatie is even objectief. Maar er is een onafhankelijk onderzoek geweest naar verschillende probiotica supplementen waarbij is gekeken naar de beste werking. We hebben de uitslagen bekeken en de belangrijkste punten op een rijtje gezet. Wanneer er een significant positief effect is gevonden in 3 of meer studies werden er drie sterren gegeven, als dit in twee studies werd gevonden kreeg een product twee sterren en bij een onderzoek een ster. Vertrouw je iets niet? Dan is de Gezondheidsraad er voor jou.

Op basis hiervan zijn er twee producten met drie sterren, namelijk microbiol platinum en culturelle. Daarnaast zijn er zes producten met een ster. Ook de overige conclusies zijn erg interessant. De stam LGG verkleint de kans op diarree door antibiotica het meest. Bij een minimale hoeveelheid probiotica met KVE wordt de kans hierop met een factor drie verkleind. De combinatie van GG met LA-5 en BB-12 scoort ook heel hoog, en is dus ook aan te raden. Over het algemeen scoren producten met een of drie stammen van bacteriën beter dan producten met meer stammen. Meer stammen lijkt dus wellicht beter op het eerste oog, maar is dat niet. Let hierop wanneer je probiotica gaat kopen.

Wetenschappelijke bronnen:

[1]: King, S., Glanville, J., Sanders, M. E., Fitzgerald, A., & Varley, D. (2014). Effectiveness of probiotics on the duration of illness in healthy children and adults who develop common acute respiratory infectious conditions: a systematic review and meta-analysis. The British journal of nutrition, 112(1), 41–54. https://doi.org/10.1017/S0007114514000075

Kom alles te weten over supplementen

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.