G-ST2X7V9JM6

Typ om te zoeken

Vitamines en mineralen

Een vitamine a tekort? Herken de symptomen!

Delen
Vitamine A tekort

Een vitamine A-tekort kan dan ook tot ernstige gezondheidsklachten leiden, aangezien het een belangrijke vitamine voor ons lichaam is. Wat is vitamine A en hoeveel is per dag noodzakelijk? En wat zijn de symptomen van een tekort? Hoe kan je een tekort aan vitamine A oplossen? Wij vertellen je alles wat je moet weten over de oorzaken en de behandeling van een vitamine A-tekort!

Hoe ontstaat een vitamine A tekort

Ons lichaam heeft vitamine A nodig om een gezonde huid en een goed zicht te behouden. Bovendien zorgt vitamine A ervoor dat we een goede weerstand hebben die ons beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. We krijgen vitamine A binnen via onze voeding. Je vindt deze vitamine vooral in boter, vis en lever. Gebruik je langere tijd onvoldoende voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A, dan kan er een tekort in het lichaam ontstaan. Een tekort aan vitamine A kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten.

Aangezien retinol in voldoende hoeveelheden in onze voeding voorkomt, hebben de meeste mensen geen voedingssupplementen met extra vitamine A nodig. In sommige gevallen heeft het lichaam er echter meer moeite mee om vitamine A op te slaan waardoor een vitamine A tekort aanvullen met supplementen noodzakelijk is. Dit komt bijvoorbeeld voor bij een ziekte aan de alvleesklier of de lever. Welke oorzaak vitamine A-tekort ook heeft, het tekort is vaak eenvoudig op te lossen.

De ADH vitamine A is voor mannen 800mcg en voor vrouwen 680mcg per dag. Tijdens de zwangerschap is er meer vitamine A nodig en ligt de ADH ook op 800mcg per dag. Pas echter wel op dat je de veilige bovengrens van 3000mcg per dag niet overschrijdt. Want ook een teveel aan vitamine A heeft gevolgen voor de gezondheid van jou en het ongeboren kind.

Tekort aan vitamine A herkennen.
Tekort aan vitamine A herkennen.

Symptomen van een vitamine A-tekort

Een vitamine A tekort kun je herkennen aan de verschillende gezondheidseffecten. Je merkt vitamine A tekort symptomen eerst vooral aan uiterlijke veranderingen. Je haar wordt dof. Ook je gebit kan slechter worden. De huid heeft ook te lijden onder een tekort van vitamine A. De huid wordt droog en je kunt last krijgen van schilfertjes. Veel mensen denken dat er een verband is tussen vitamine A tekort en acne, maar dit is een fabeltje. Je kunt acne niet oplossen met een voedingssupplement met extra vitamine A.

Vitamine A is ook belangrijk voor je ogen. Een tekort kan leiden tot een slechter zicht in het donker, oftewel nachtblindheid. Een ander symptoom dat in Nederland minder vaak voorkomt is blindheid. Dit ontstaat niet door een mindere gevoeligheid voor licht, maar door een extreme uitdroging van het hoornvlies als gevolg van een ernstig vitamine A-tekort.

Tot slot heeft het lichaam vitamine A nodig om de weerstand te ondersteunen. Krijg je te weinig vitamine A binnen, dan zal je merken dan je sneller ziek wordt. Een verkoudheid die maar niet over gaat kan een teken zijn van een tekort.

Symptomen vitamine A tekort:

  • Droog en dof haar
  • Droge huid met schilfertjes
  • Gebitsproblemen
  • Nachtblindheid
  • Verminderde weerstand

Gezondheidseffecten

Aangezien ons lichaam vitamine A nodig heeft om goed te functioneren, leidt het ook tot gezondheidseffecten wanneer er een tekort ontstaat. Een bekend gezondheidseffect is dat het oog minder gevoelig wordt voor licht. Door een tekort aan vitamine A kunnen er daarom afwijkingen aan het zicht ontstaat zoals nachtblindheid. In ernstige gevallen kan een tekort zelfs leiden tot blindheid, maar dit zien we eigenlijk vooral in ontwikkelingslanden. In Nederland is er op zich voldoende vitamine A in de voeding aanwezig om dit te voorkomen.

Vitamine A is ook belangrijk voor het behoud van een gezonde huid. Een tekort aan deze vitamine leidt daarom op den duur ook tot huidproblemen. De huid krijgt een droog uiterlijk en er ontstaan schilfertjes aan de oppervlakte.

Tags

4 Opmerkingen

Laat weten wat jij ervan denkt

Your email address will not be published. Required fields are marked *