Een vitamine A tekort? Herken de symptomen!

Een vitamine A-tekort kan dan ook tot ernstige gezondheidsklachten leiden, aangezien het een belangrijke vitamine voor ons lichaam is. Wat is vitamine A en hoeveel is per dag noodzakelijk? En wat zijn de symptomen van een tekort? Hoe kan je een tekort aan vitamine A oplossen? Wij vertellen je alles wat je moet weten over de oorzaken en de behandeling van een vitamine A-tekort!

Hoe ontstaat een vitamine A tekort

Ons lichaam heeft vitamine A nodig om een gezonde huid en een goed zicht te behouden. Bovendien zorgt vitamine A ervoor dat we een goede weerstand hebben die ons beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. We krijgen vitamine A binnen via onze voeding. Je vindt deze vitamine vooral in boter, vis en lever. Gebruik je langere tijd onvoldoende voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A, dan kan er een tekort in het lichaam ontstaan. Een tekort aan vitamine A kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten.

Aangezien retinol in voldoende hoeveelheden in onze voeding voorkomt, hebben de meeste mensen geen voedingssupplementen met extra vitamine A nodig. In sommige gevallen heeft het lichaam er echter meer moeite mee om vitamine A op te slaan waardoor een vitamine A tekort aanvullen met supplementen noodzakelijk is. Dit komt bijvoorbeeld voor bij een ziekte aan de alvleesklier of de lever. Welke oorzaak vitamine A-tekort ook heeft, het tekort is vaak eenvoudig op te lossen.

De ADH vitamine A is voor mannen 800mcg en voor vrouwen 680mcg per dag. Tijdens de zwangerschap is er meer vitamine A nodig en ligt de ADH ook op 800mcg per dag. Pas echter wel op dat je de veilige bovengrens van 3000mcg per dag niet overschrijdt. Want ook een teveel aan vitamine A heeft gevolgen voor de gezondheid van jou en het ongeboren kind.

Tekort aan vitamine A herkennen.
Tekort aan vitamine A herkennen.

Symptomen van een vitamine A-tekort

Een vitamine A tekort kun je herkennen aan de verschillende gezondheidseffecten. Je merkt vitamine A tekort symptomen eerst vooral aan uiterlijke veranderingen. Je haar wordt dof. Ook je gebit kan slechter worden. De huid heeft ook te lijden onder een tekort van vitamine A. De huid wordt droog en je kunt last krijgen van schilfertjes. Veel mensen denken dat er een verband is tussen vitamine A tekort en acne, maar dit is een fabeltje. Je kunt acne niet oplossen met een voedingssupplement met extra vitamine A.

Vitamine A is ook belangrijk voor je ogen. Een tekort kan leiden tot een slechter zicht in het donker, oftewel nachtblindheid. Een ander symptoom dat in Nederland minder vaak voorkomt is blindheid. Dit ontstaat niet door een mindere gevoeligheid voor licht, maar door een extreme uitdroging van het hoornvlies als gevolg van een ernstig vitamine A-tekort.

Tot slot heeft het lichaam vitamine A nodig om de weerstand te ondersteunen. Krijg je te weinig vitamine A binnen, dan zal je merken dan je sneller ziek wordt. Een verkoudheid die maar niet over gaat kan een teken zijn van een tekort.

Symptomen vitamine A tekort:

  • Droog en dof haar
  • Droge huid met schilfertjes
  • Gebitsproblemen
  • Nachtblindheid
  • Verminderde weerstand

Gezondheidseffecten

Aangezien ons lichaam vitamine A nodig heeft om goed te functioneren, leidt het ook tot gezondheidseffecten wanneer er een tekort ontstaat. Een bekend gezondheidseffect is dat het oog minder gevoelig wordt voor licht. Door een tekort aan vitamine A kunnen er daarom afwijkingen aan het zicht ontstaat zoals nachtblindheid. In ernstige gevallen kan een tekort zelfs leiden tot blindheid, maar dit zien we eigenlijk vooral in ontwikkelingslanden. In Nederland is er op zich voldoende vitamine A in de voeding aanwezig om dit te voorkomen.

Vitamine A is ook belangrijk voor het behoud van een gezonde huid. Een tekort aan deze vitamine leidt daarom op den duur ook tot huidproblemen. De huid krijgt een droog uiterlijk en er ontstaan schilfertjes aan de oppervlakte.

Wat kun je er tegen doen?

Het beste middel tegen een vitamine A te kort is gezonde voeding. Voedingsmiddelen met veel vitamine A zijn onder andere lever en wortels. Lever bevat veruit de meeste vitamine A met 9,8 mg per 100 gram. Mocht je al deze producten al genoeg eten, dan kun je overwegen om vitamine A supplementen te gebruiken. Veel gebruikte supplementen zijn vitamine A créme, ook wel bekend als vitamine A zuur of retinol zuur.

Wil jij vitamine A supplementen bestellen, dat kan eenvoudig online. Zie hier een aantal supplementen die een tekort aan vitamine A kunnen terugdringen of oplossen. Let wel op, laat je voor het gebruik van supplementen altijd adviseren door een deskundige en gebruik nooit meer dan de toegestane hoeveelheid.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Vitamine D voor het slapen innemen: slaap je er beter van?

Vitamine D voor het slapen innemen: slaap je er beter van?

Heb je moeite met slapen? Zo ja, dan ben je misschien geïnteresseerd in de mogelijke voordelen van het innemen van…
Vitamine C voor het slapen innemen: slaap je er beter van?

Vitamine C voor het slapen innemen: slaap je er beter van?

Als je hebt gezocht naar de perfecte manier om een beter te slapen, zoek dan niet verder dan vitamine C.…
Vitamine K voor een baby is ontzettend belangrijk

Vitamine K voor een baby is ontzettend belangrijk

Vitamine K en D zijn onmisbaar voor een baby, dus je wilt natuurlijk dat je baby daarin niets tekort komt.…
Waar is vitamine E goed voor en wat doet het?

Waar is vitamine E goed voor en wat doet het?

In het rijtje vitamines neemt vitamine E een belangrijke plek in vanwege zijn unieke eigenschappen. Vitamine E staat vooral bekend…