Wanneer kan ik supplementen het beste innemen?

Wanneer kun je het beste supplementen innemen? Kan ik dit het beste in de ochtend doen als ik de dag begin of juist ’s avonds na het avondeten? Kan ik dan alles het beste tegelijk slikken of moet ik het juist verdelen? Dit zijn allemaal logische vragen die kunnen opspelen zodra je hebt besloten supplementente gaan gebruiken.

Het is belangrijk om zorgvuldig om te gaan met het gebruik van voedingssupplementen. Daarnaast kunnen bepaalde vitaminen en mineralen elkaar juist kunnen versterken. In dit soort gevallen wordt ook wel gesproken van een wisselwerking en kun je ze juist combineren. Lees verder als je wilt weten wanneer je het beste vitamine D, zink of een multivitaminen kan innemen.

Wanneer kan ik supplementen het beste innemen?

Wanneer je supplementen het beste kunt innemen verschilt per supplement. Het beste tijdstip om aminozuren in te nemen verschilt van vetoplosbare vitamines. Soms kun je een supplement beter wel op een nuchtere maag slikken, terwijl andere supplementen hier juist niet voor bedoeld zijn. Lees verder om er achter te komen waar je rekening mee moet houden, voor zowel vitamines en mineralen.

beste tijdstip voedingssupplementen
Het beste moment van inname verschilt per supplement.

Supplementen zijn niet altijd nodig

Bestaat jouw dagelijkse voedingspatroon uit voldoende noten, fruit, groenten, ongeraffineerde plantaardige olie en peulvruchten, dan is de kans groot dat je geen supplementen nodig hebt. Ook wanneer je medicijnen gebruikt is het belangrijk om na te gaan of dit kan met supplementen, niet dat stoffen reageren op elkaar.

Wanneer moet ik vitamines innemen?

Om het overzichtelijk te maken, verdelen we de beste momenten voor het innemen van supplementen even in categorieën. In de eerste plaats vitamines, daarnaast mineralen en overige voedingsstoffen en tot slot kruiden. Beginnend met vitamines. Het verschilt ook tussen wateroplobase en vetoplosbare vitamines.

Voor vetoplosbare vitamines geldt dat deze het beste kunnen worden ingenomen tijdens een maaltijd. In nagenoeg elke maaltijd zit een percentage vet. Dit maakt het opnemen van de vitaminen een stuk makkelijker en aangenamer voor het lichaam. Of je dit het liefst in de ochtend, middag of avond doet maakt in dit geval niet uit. Vitamine D, E en K zijn vetoplosbare vitamines. Ook vitamine A hoor hierbij.

Daarnaast zijn er nog de in water oplosbare vitamines. Deze kunnen het best ingenomen worden met een slok water. Bij voorkeur zijn deze in te nemen tijdens een maaltijd, hoewel te veel drinken tijdens het eten niet wenselijk is. Je kunt ze daarom ook na een maaltijd slikken. Dit zijn de vitamines uit het vitamine B complex en vitamine C.

Wanneer moet ik vitamine C innemen?

Vitamine C is samen met vitamine D het meest gebruikte vitamine supplement. Maar wanneer kun je deze vitamine nou het beste innemen? IJzer bevordert de opname van vitamine C, en daarom kun je deze supplementen het beste innemen gedurende de dag. Vermijd de inname van vitamine C op een lege maag, aangezien het dan weer snel het lichaam via de urinewegen verlaten zal. Kortom, vitamine C en ijzer zijn voedingsstoffen die met een bepaalde verhouding aanwezig goed samengaan.

Beste tijdstip voor mineralen

Naast vitamines hebben mineralen ook een moment wanneer ze het best ingenomen kunnen worden. Mineralen kunnen het beste door het lichaam worden opgenomen in combinatie met water. Neem daarom altijd, ongeacht het tijdstip, je mineraalsupplementen in met een slok water. Dit slikt de aanvullende voedingsstoffen ook gemakkelijker door. 

Zoals gezegd, het beste moment om mineralen in te nemen is tijdens een maaltijd. Wanneer mineralen gedurende een maaltijd worden ingenomen, bevordert dit hoe goed het lichaam in staat is om de aanvullende voedingsstoffen in te nemen.

Beste tijdstip voor kruidensuppelementen

Voor kruiden geldt eveneens dat ze het best genomen kunnen worden op een lege maag. Als ze later op de dag worden ingenomen, zou dit voor eventuele ongemakken kunnen zorgen. De opname van kruiden en extracten is aanzienlijk beter op een lege maag. Dat niet alleen, ook de kans dat kruiden en extracten voor eventuele ongemakken zorgen is ook een stuk kleiner op een lege maag.

Beste tijdstip overige supplementen

Dan zijn er nog de overige voedingsstoffen, zoals pre– en probiotica en omega 3-vetzuren. Vaak wordt gezegd dat supplementen als pro- en prebiotica en carnosine het best ingenomen kunnen worden op een lege maag. Dit komt doordat probiotica voor een groot deel bestaat uit levende bacteriën. Klinkt niet heel smakelijk, maar ze maken deel uit van je darmflora.

Vandaar dat ze levend in je darmen terecht komen om optimaal benut te kunnen worden. Voor deze bacteriën is het dan ook niet wenselijk om lang in de maag te verblijven. Ze overleven namelijk geen maagzuur. Ze kunnen het maar heel kort weerstaan. Om dit zoveel mogelijk te vermijden, is de ochtend, liefst met een lege maag, het beste moment hiervoor.

Niet drinken tijdens het eten?

Over het algemeen wordt afgeraden om tijdens het eten te drinken. Ook geen water. Dit komt omdat je zo je eten wegspoelt en je lichaam niet de tijd geeft om de voeding die het binnen krijgt optimaal te verwerken. Zelfs een half uur tot een uur voor en na je maaltijd is drinken niet bevorderlijk.

En toch wordt je met het innemen van verschillende aanvullende voedingsstoffen geadviseerd om ze tijdens of net na een maaltijd in te nemen met een slok water. Ze zouden dan beter opgenomen worden.

Dit klopt, maar houd het dan wel alleen bij een slok water. Wanneer je er dus voor kiest om aanvullende voedingsstoffen in te nemen in combinatie met een maaltijd, drink dan geen fles water leeg. Een slok zodat de pillen of tabletten makkelijker doorgeslikt kunnen worden is voldoende.

Hulpmiddelen voor supplementen

Wanneer je net begint met het gebruik van een voedingssupplement, kan het nog even wennen. Het zit dan nog niet verwerkt in je dagelijkse routine. Je zult merken dat met name gedurende de eerste dagen je soms het innemen van supplementen vergeet. Dit is niet erg. Om deze momenten te beperken tot een minimum en het jezelf makkelijk te maken, bestaan er voldoende hulpmiddelen.

Maak het een routine

  • Een hulpmiddel wat je kan helpen er aan te denken is het instellen van een herinnering in je telefoon. Gemiddeld kijken we allemaal meerdere keren, zo niet tientallen keren per dag op onze telefoon. Als je dus een herinnering instelt, zul je het een stuk minder vaak vergeten. Het is dan wel de bedoeling om de herinnering niet zonder meer weg te klikken.
  • Daarnaast bestaat er nog een ander hulpmiddel. Een pillendoos kan je ook helpen om het niet of in ieder geval minder vaak te vergeten. Er zijn pillendozen verkrijgbaar welke speciale vakjes hebben voor bepaalde dagen en zelfs tijdstippen. Zo weet je dus exact wat je al genomen hebt en wat je nog van plan bent om te nemen.

Haal zo veel mogelijk uit voeding

Hoewel supplementen een uitkomst kunnen bieden bij eventuele tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, zijn er ook risico’s aan verbonden. Verdiep je altijd goed of voedingssupplementen gevaarlijk kunnen zijn voordat je er gebruik van maakt.

Mocht je toch over willen gaan op voedingssupplementen, kun je het gebruik van plantaardige supplementen overwegen.

Risico’s beperken

Om de risico’s te beperken, blijft het advies altijd om zo veel mogelijk voedingsstoffen uit voeding te halen. Ondanks dat het lichaam stoffen uit aanvullende voedingsstoffen beter opneemt, bevat voeding vaak de juiste verhouding wat betreft voedingsstoffen. Lees hier over de tips voor het gebruik van voedingssupplementen.

Goede aanvulling, maar wees voozichtig

Supplementen kunnen een oplossing bieden bij tekorten die kunnen ontstaan door leeftijd, leefstijl en ziekten. Daarnaast weet je nu ook dat het moment van inname wel degelijk van belang. Door de aanvullende voedingsstoffen op het juiste tijdstip te nemen, is de werking optimaal.

Hoewel supplementen dus een goede aanvulling kunnen zijn, zitten er ook risico’s aan verbonden. Raadpleeg hiervoor altijd een deskundige, (huis)arts of apotheker en volg de richtlijnen van de Gezondheidsraad.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…