Zijn voedingssupplementen gevaarlijk of niet?

Zijn voedingssupplementen gevaarlijk? Daarnaast, zijn voedingssupplementen goed of slecht? Kunnen voedingssupplementen schadelijk zijn? Allemaal logische vragen over supplementen. Het slikken van voedingssupplementen is niet zonder risico. Lees daarom hier wanneer je geen voedingssupplementen moet slikken. Aangezien supplementen veel voedingsstoffen bevatten zoals vitamines, mineralen en bioactieve stoffen, zijn deze uitsluitend bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding.

In veel gevallen voorziet een evenwichtig en gezond voedingspatroon je al van genoeg vitamines en mineralen. In dit soort gevallen heb je supplementen dus niet nodig. Wanneer je dan toch kiest voor het gebruik van supplementen, kan dit nadelige en schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid. Er zitten namelijk risico’s verbonden aan het gebruik van voedingssupplementen.

De risico’s van voedingssupplementen

Over het algemeen zal bij een gezonde en gevarieerde levensstijl niet snel een enorm tekort aan een bepaalde stof ontstaan. Hierdoor is het slikken van supplementen in dit geval niet nodig. Echter houdt een steeds groter wordende groep van de bevolking er een minder gezonde levensstijl op na. Hierdoor groeit het gebruik van supplementen snel, maar de kennis over het onderwerp helaas niet. Het is dan ook een misverstand om er vanuit te gaan dat het slikken van supplementen geen risico’s met zich mee kan brengen.

Zodra je besluit willekeurig wat supplementen te gaan slikken, kan dit schadelijk zijn voor je gezondheid. Te veel vitamines en mineralen zijn schadelijk. Ook een te veel aan vitamines kunnen symptomen met zich meebrengen. Dit zijn onder andere:

  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Duizeligheid

Heb je last van een of meerdere van de bovenstaande symptomen? Laat een tekort dan definitief vastellen door een onderzoek in de vorm van een bloedtest. Alleen dit soort onderzoeken kunnen eventuele tekorten bevestigen. Door dit soort onderzoeken krijg je meteen te horen aan welke voedingsstoffen je een tekort of overschot hebt.

Teveel vitamine B6, teveel vitamine B12 of teveel vitamine D? Het maakt niet uit van welke vitamine je een overschot hebt, het blijft gevaarlijk en schadelijk.

Lees altijd de verpakking

De verpakking is misschien nog wel belangrijker dan het daadwerkelijke supplement zelf. Op de verpakking staat namelijk altijd omschreven wat de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH), Referentie Inname (RI) of Adequate Inname (AI) van een supplement is. Deze ADH, RI en AI zijn vastgesteld door autoriteiten en zijn daarom niet bedoeld om te overschrijden. Slik daarom nooit meer dan aangegeven staat op de verpakking van het supplement.

Voedingssupplementen in combinatie met medicijnen

Het gebruik van supplementen kan in combinatie met medicijngebruik schadelijk zijn. Echter, in sommige gevallen ontstaat door het gebruik van medicijnen juist tekorten aan bepaalde vitamines en mineralen waardoor supplementen juist van toepassing kunnen zijn. Slik medicijnen en voedingssupplementen daarom nooit op eigen initiatief, maar laat je hierin deskundig adviseren door je (huis)arts of apotheker.

Goedkoop is duurkoop

Op internet zie je het aanbod van supplementen, en dan zowel goedkope als duurdere varianten, flink stijgen. Hoe aantrekkelijk een aanbieding er dan ook uit mag zien, het wordt nooit geadviseerd om zomaar een bulk aan supplementen aan te schaffen van een onbekende leverancier. Voedingssupplementen welke op internet worden aangeboden kunnen namelijk schadelijke of verboden stoffen bevatten, welke niet voor niets verboden zijn in Nederland. In Nederland houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) toezicht op webshops en welke supplementen worden aangeboden. Echter heeft de NVWA geen zicht op webshop afkomstig uit het buitenland.

Voedingssupplementen schadelijk of niet.
Weet wat de risico’s kunnen zijn van het slikken van voedingssupplementen.

Hoge dosis is schadelijk

Mocht je willen beginnen met het slikken van supplementen, is het altijd verstandig om je te laten adviseren door experts. Het langdurig slikken van supplementen kan namelijk schadelijk zijn voor je gezondheid. Van bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine A, vitamine D en vitamine B6 is een te hoge dosis schadelijk voor de gezondheid. Hierdoor zijn er door de Europese voedselveiligheid organisatie (EFSA) grenzen vastgesteld.

Bewaring

Op de verpakking van het supplement staat vaak ook aangegeven hoe je het supplement het beste kunt bewaren. Volg dit advies dan ook op. Ook staat er bij vermeldt om het buiten het bereik van jonge kinderen te houden. Zorg hier dan ook voor.

Voedingssupplementen in combinatie met zwangerschap

Ook tijdens een zwangerschap is het af te raden om zomaar supplementen te slikken. Er kunnen tijdens een zwangerschap wel bepaalde tekorten en specifieke extra behoeftes ontstaan aan bepaalde voedingsstoffen, maar neem hiervoor altijd contact op met een (huis)arts of deskundige. Tijdens een periode van zwangerschap kunnen bepaalde supplementen er namelijk voor zorgen dat het vrouwelijk lichaam ontregeld raakt. Het is daarom eigenlijk een standaard advies om gedurende deze 9 maanden geen kruidenpreparaten of oliën te gebruiken. Ook gedurende een zwangerschap kunnen voedingssupplementen gevaarlijk zijn.

Veiligheid van supplementen

Wie het Voedingscentrum raadpleegt, kan nogal in de war raken over de werking en gezondheid van voedingssupplementen. Hoewel er aan de ene kant wordt gezegd dat supplementen goed zijn en geen kwaad kunnen, wordt er aan de andere kant toch nog best negatief gesproken over voedingssupplementen.

Onderzoek

Uit onderzoek in zowel de Verenigde Staten als in Nederland is echter gebleken dat de veiligheid van voedingssupplementen wordt onderschat. Hoewel voedingssupplementen in de praktijk dus doorgaans minder schade aanrichten dan door sommige instanties wordt beweerd, blijft het advies gelden om supplementen alleen op basis van deskundig advies gecontroleerd te gebruiken. Voeding blijft te allen tijde gelden als basis. Daarnaast blijft het algemeen advies om enkel voedingssupplementen van een goede kwaliteit te slikken en rekening te houden met de ADH.

Onderschat de risico’s niet

Hoewel er dus nogal wat verdeeldheid bestaat omtrent de risico’s van voedingssupplementen, blijft het advies wel om altijd de richtlijnen in acht te nemen. Hoeveelheden zoals ADH en RI zijn er namelijk niet voor niets. Ook al kunnen de risico’s door veel verschillende partijen niet erg genoeg benadrukt worden, blijkt het voor wie zich aan de richtlijnen houdt in de praktijk vaak mee te vallen. Een veelvoorkomend gedachtepatroon is echter dat wanneer je supplementen een dag vergeet, je ze de volgende dag voor de zekerheid dubbel moet innemen. Dit is echter nooit te adviseren.

Ook al ben je het innemen van supplementen vergeten, ga dan gewoon de volgende dag verder met het innemen van de normale dagelijkse dosis. Het ‘inhalen’ van vergeten supplementen is verre van bevorderlijk omdat het lichaam dan een overschot binnen krijgt. Los van het feit dat hier risico’s aan verbonden kunnen zitten, heeft het lichaam er eigenlijk helemaal niets aan.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…