Bloedverdunners remmen vitamine K af en verhogen risico op artrose

Vitamine K zorgt mede voor sterke botten en houdt gewrichten soepel. Een andere, zeer belangrijke, functie die deze vitamine heeft is het stollen van bloed. Mensen bij wie het bloed dunner moet worden, dus minder snel moet stollen, krijgen bloedverdunners voorgeschreven. Nu is uit onderzoek gebleken dat verschillende bloedverdunners in feite ook vitamine K remmers zijn. En deze vitamine K remmende bloedverdunners blijken het risico op artrose aanzienlijk te verhogen. Tja, dát is natuurlijk niet de bedoeling.

Wat doen bloedverdunners met vitamine K en artrose?

Vitamine K zorgt ervoor dat een bepaald eiwit, het MPG-eiwit, wordt aangemaakt. Dit specifieke eiwit houdt je gewrichten soepel, en als de aanmaak hiervan wordt geremd, dan treedt er verkalking op. Verkalking in gewrichten vergroot de kans op artrose of zorgt ervoor dat deze ziekte sneller tot het ernstigste stadium komt. Wanneer vitamine K remmers worden gebruikt, dan wordt er minder MPG eiwit aangemaakt. Onderzoekers van het Erasmus MC ontdekten dat minder vitamine K en MPG eiwitten het risico op de chronische gewrichtsaandoening sterk verhogen.

Zij ontdekten dit gedurende een langlopende Rotterdamse studie waarbij een grote groep patiënten werd gevolgd op allerlei gezondheid gerelateerde zaken. Een onderdeel was een vooronderzoek waarin DNA profielen en artrose nader werden bekeken. Met behulp van de gegevens uit dit onderzoek zochten onderzoekers naar mogelijke verbanden en welke genen verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor een verhoogd risico op artrose. Hieruit kwam onder ander het belang van vitamine K voor MPG-eiwit naar voren. Vanuit dat punt kon men een relatie leggen naar het gebruik van een vitamine K remmende bloedverdunner.

ERGO

Het Rotterdamse onderzoek staat bekend als het ERGO onderzoek. ERGO staat voor Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek. Vitamine K remmers bleken in dit onderzoek verband te houden met een bijna 2,5 keer hoger risico op verergering van artrose of het ontwikkelen van artrose. Bij mensen die andere bloedverdunners gebruikten, zagen zij dit risico niet.

Een-laag-vitamine-K-gehalte-kan-artrose-veroorzaken
Vitamine K is belangrijk voor de aanmaak van het MPG-eiwit.

Vitamine K voor je gewrichten

Omdat het MPG-eiwit K vitamine nodig heeft om gewrichten gezond en soepel te houden, is het van belang om voldoende groene groenten te eten of ander vitamine K-rijk voedsel. Medicijnen die vitamine K afremmen werken dit proces tegen en dat is natuurlijk zeer onwenselijk. Toch is dit geen reden om direct te stoppen met bloedverdunnende medicijnen gebruiken. Je kunt wel je behandelend arts wijzen op het wetenschappelijk tijdschrift annals waarin het artikel van de rotterdamse onderzoekers is gepubliceerd. Wellicht kun je andere bloedverdunners gebruiken. Je kunt ook bij een apotheker navragen of er alternatieven zijn.

Extra vitamine K als je artrose hebt

Of vitamine K ingezet kan worden als therapeutisch middel tegen artrose, moet nader worden onderzocht. Onderzoekers onderstrepen dat vitamine K belangrijk is voor het aanmaken van eiwitten die helpen je gewrichten gezond te houden en dat vanuit dat oogpunt een akelige aandoening als artrose wellicht kan worden voorkomen.

Betrokken onderzoekers zouden dit graag in een aparte studie gaan onderzoeken maar zien hierin wel enkele uitdagingen. Hoewel artrose het leven negatief beïnvloedt, lijkt de farmaceutische industrie weinig warm te lopen voor een studie die te kritisch kijkt naar het gebruik van sommige geregistreerde geneesmiddelen en bepaalde bloedverdunners.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Supplementen voor een trage schildklier: deze helpen écht!

Supplementen voor een trage schildklier: deze helpen écht!

Wist je dat er supplementen zijn die helpen bij een trage schildklier? De schildklier is een van de belangrijkste hormoonklieren…
Is een airfryer gezond of juist niet?

Is een airfryer gezond of juist niet?

Een airfryer is onmisbaar in de keuken van veel gezinnen, vooral omdat een airfryer wordt gezien als hét apparaat om…
Voedingssupplementen, alles wat je nog niet wist!

Voedingssupplementen, alles wat je nog niet wist!

Voedingssupplementen groeien dagelijks in populariteit. Zo slikken we vitamine D omdat we te weinig buiten komen en extra eiwitten na…