Een vitamine E tekort, wat zijn de symptomen?

Hoe herken je een vitamine E tekort? Wanneer je denkt onvoldoende van deze vitamine binnen te krijgen en overweegt om vitamine E supplementen te nemen, is het goed te weten wat de symptomen zijn van een ernstig vitamine E tekort.   

In dit artikel lees je hoe je een tekort aan vitamine E kan herkennen, en ook hoe zo’n tekort kan ontstaan. Belangrijk om even te checken dus!

Vitamine E tekort

Net als vitamine C, is vitamine E een antioxidant. Vitamine E beschermt je cellen tegen schade door vrije radicalen en UV straling. Deze schade kan bijdragen aan het ontstaan van hart-en vaatziektes en kanker. Omdat het een vetoplosbare vitamine is, kan je lichaam vitamine E in beperkte mate opslaan. Voeding of supplementen met hoge doses vitamine E leveren over het algemeen ook geen problemen of  bijwerkingen op. 

Een ernstig tekort aan vitamine E komt zelden voor. Natuurlijke vitamine E zit in veel verschillende voedingsmiddelen, waardoor je eigenlijk via je voeding altijd wel voldoende vitamine E binnenkrijgt. Ook de Gezondheidsraad benadrukt regelmatig dat zolang je de juiste voedingsmiddelen consumeert, tekorten niet vaak voorkomen. Vooral plantaardige oliën en plantaardige producten bevatten veel vitamine E. Toch is het niet onmogelijk dat er een vitamine E deficiëntie ontstaat. Dit heeft meestal andere oorzaken dan een te lage vitamine E inname.

In de praktijk houdt een vitamine E tekort dan ook vaak in dat de vitamine E uit de voeding niet goed wordt opgenomen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals we zullen zien. In het geval dat je een tekort aan vitamine E hebt, zul je dit wellicht kunnen merken aan een aantal symptomen.

Symptomen

Wat zijn de symptomen van een tekort aan vitamine E? We geven je hier een overzicht van de symptomen die kunnen ontstaan bij een deficiëntie van deze vitamine:

Zicht

Vitamine E speelt op twee manieren een rol in het voorkomen van een slechter wordend zicht. Vitamine E beschermt ten eerste tegen schade aan oogcellen door vrije radicalen. Ten tweede vertraagt vitamine E de slijtage van het centrale gedeelte van het netvlies die optreedt naarmate je ouder wordt. Deze slijtage heet officieel maculadegeneratie. Zonder voldoende vitamine E kan dit proces versneld plaatsvinden. 

Een-vitamine-E-tekort-kan-verminderd-zicht-veroorzaken

Daarnaast kan een tekort aan vitamine E bijdragen aan ernstige bijwerkingen, zoals wazig zicht of nachtblindheid. Om deze redenen benadrukt de Amerikaanse vereniging van Optometrie (AOA) dan ook het belang van voldoende vitamine E bij het voorkomen van oogproblemen.

Bloedarmoede

Bloedarmoede wordt ook wel anemie genoemd. Concreet houdt bloedarmoede in dat er te weinig rode bloedcellen aanwezig zijn in je bloed, of dat ze niet goed werken. Bij een tekort aan vitamine E kan er hemolytische anemie ontstaan. Dit betekent dat rode bloedcellen sneller worden afgebroken, en het lichaam ze niet tijdig kan aanmaken. 

Rode bloedcellen verzorgen het transport van zuurstof en koolstofdioxide tussen de longen en de andere weefsels in het lichaam. Bij bloedarmoede raakt dit proces verstoord. Daarom kan bloedarmoede zorgen voor kortademigheid en vermoeidheid. Daarnaast kan door de afbraak van rode bloedcellen ook geelzucht ontstaan. 

Spieren

Om spierweefsel te behouden, is voldoende vitamine E nodig. Zonder deze vitamine worden verschillende weefsels, waaronder spierweefsel, sneller afgebroken. In de sportwereld is het gebruik van supplementen met vitamine E dan ook al lange tijd erg populair. Een symptoom van een ernstig tekort aan vitamine E is dan ook het verlies van spiermassa en het ontstaan van spierzwakte. 

Immuunsysteem

Je immuunsysteem is een complex systeem met een belangrijke taak. Vitamine E, als belangrijkste vetoplosbare antioxidant, beschermt de cellen van je immuunsysteem en ondersteunt het de stofwisseling in deze cellen. Zonder voldoende vitamine E, functioneren de cellen van je afweersysteem dus niet goed en hebben schadelijke ziekteverwekkers meer kans.  

Deze verminderde weerstand zorgt er in de eerste instantie voor dat  je sneller ziek wordt. Ook wanneer je eenmaal ziek bent, kan een vitamine E deficiëntie er aan bijdragen dat je minder snel herstelt, of  dat je ernstige symptomen ontwikkelt. 

Vruchtbaarheid

Vitamine E wordt ook wel eens de vruchtbaarheidsvitamine genoemd. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat vitamine E suppletie in een IVF traject de kans op bevruchting met 10% kan verhogen. Hoe zit dat nu precies?  

Een-vitamine-E-tekort-kan-zorgen-voor-een-verminderde-vruchtbaarheid

Door de sterk antioxidatieve werking van vitamine E, heeft het een positieve invloed op de kwaliteit van spermacellen en eicellen. Ook bevordert het een gezonde innesteling van het embryo omdat het de zuurstof en energiestofwisseling van de betrokken cellen reguleert. Vitamine E suppletie wordt dan ook wel aangeraden bij klachten over verminderde vruchtbaarheid. 

Oorzaken

Een vitamine E tekort ontstaat over het algemeen doordat een ernstige stoornis ervoor zorgt dat de vitamine niet goed wordt opgenomen. Er zijn een aantal oorzaken bekend van dit verminderde absorptievermogen. Vet speelt hierin een belangrijke rol. Dit is namelijk nodig voor de opname van vitamine E. Dit zijn de drie belangrijkste oorzaken:

1. Malabsorptie van vet

Er zijn verschillende aandoeningen die ervoor zorgen dat je vet onvoldoende kunt absorberen. Dit voedingsvet is op zijn beurt weer nodig om vitamine E te kunnen opnemen uit het maag-darmkanaal. Een maagverkleining, cystische fibrose, de ziekte van Crohn en leveraandoeningen zijn een aantal voorbeelden van aandoeningen die er toe kunnen leiden dat er een tekort aan vitamine E ontstaat.    

2. Zeldzame aandoeningen van het vetmetabolisme

Er bestaat een zeldzame erfelijke aandoening die ervoor zorgt dat het lichaam geen vermogen heeft om vitamine E te absorberen. De aandoening heet ‘geïsoleerde vitamine E ataxie’ en wordt veroorzaakt door genmutaties. Zoals de naam al zegt, kan een persoon met deze aandoening geen vitamine E opnemen. 

3. Premature geboorte

Wanneer baby’s te vroeg geboren worden en een zeer laag geboortegewicht hebben, vergroot dit hun kans op een vitamine E tekort. Bij deze baby’s werkt de spijsvertering minder goed waardoor vitamines minder goed worden opgenomen en ze sneller last krijgen van een deficiëntie.

Een-vitamine-E-tekort-kan-bloedarmoede-veroorzaken
Een vitamine E tekort kan bloedarmoede veroorzaken.

Gevolgen

Nu we hebben gezien wat de symptomen en oorzaken zijn van een vitamine E tekort, vraag je je misschien af wat de gevolgen kunnen zijn wanneer je langere tijd last hebt van een deficiëntie. 

  • Bloedarmoede. Je las er al even over, maar dit is een van de meest voorkomende gevolgen van een vitamine E gebrek. Bloedarmoede heeft een negatieve impact op het zuurstoftransport naar je weefsels. Dit zorgt ervoor dat je je zwak en moe voelt. Je kunt ook vaak last hebben van hoofdpijn en snel duizelig worden. Dit is natuurlijk al vervelend genoeg, maar langdurige bloedarmoede kan ook schadelijk zijn voor je lichaam. 
  • Neurologische symptomen en schade. Wanneer je over een langere periode een ernstig vitamine E gebrek hebt, kan er door verweking schade aan de hersenen en zenuwen optreden. Dit kun je merken aan bijvoorbeeld slechtere reflexen of verminderde coördinatie en evenwicht. Ook pijn, tintelingen of een verlies van gevoel aan de handen en voeten kunnen hier een gevolg van zijn. 

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…