Wat zijn de bijwerkingen van vitamine E?

Voordat je begint met het verhogen van je vitamine E inname, via supplementen of voeding, is het van belang volledig geïnformeerd te zijn over eventuele bijwerkingen. Ongeacht het feit dat vitamine E veel voordelen kan bieden voor je gezondheid.

Kun je bijwerkingen verwachten van deze vetoplosbare vitamine en antioxidant, en zo ja, welke? Lees dit artikel om alles te weten te komen over de mogelijke bijwerkingen van vitamine E.

Bijwerkingen van vitamine E 

Uit onderzoek blijkt dat vitamine E gebruik bij normale doseringen geen bijwerkingen kent. Het komt in veel verschillende voedingsmiddelen voor, waardoor je niet snel teveel binnenkrijgt. Zorgen over bijwerkingen zijn dus eigenlijk meestal niet nodig. 

Voor volwassenen is de vitamine E behoefte vastgesteld op 11-13 mg per dag. Minder dan dat kan een vitamine E tekort veroorzaken. Natuurlijke vitamine E beschermt tegen vrije radicalen en ondersteunt de gezondheid. Vergeleken met de andere vet oplosbare vitamine K en vitamine A, is vitamine E de belangrijkste vetoplosbare antioxidant. 

Wanneer je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid wel overschrijdt, is er ook nog geen directe reden tot zorgen. Vitamine E suppletie is veilig tot 300 mg per dag. Een vitamine E supplement bevat vaak meer dan de ADH en kan zonder problemen worden gebruikt, bijvoorbeeld bij een vitamine E deficiëntie. Toch is het zeker belangrijk alert te blijven op eventuele bijwerkingen. 

Welke bijwerkingen kunnen optreden wanneer je te hoge doses vitamine E binnenkrijgt? Je kunt dan last krijgen van het volgende: 

  • Verhoogde bloeddruk
  • Moeheid, futloosheid en spierzwakte
  • Maag en darmklachten zoals misselijkheid, buikpijn en diarree
  • Duizeligheid
  • Verslechterende diabetes mellitus
  • Hoofdpijn
  • Zichtproblemen
  • Huiduitslag
  • Gynaecomastie of mammacarcinoom
  • Verhoging gonadotrofine-concentratie
Bij-een-hogere-vitamine-E-inname-kunnen-er-bijwerkingen-optreden
Er kunnen bijwerkingen optreden bij te hoge doses vitamine E.

Gebruik je naast vitamine E nog andere medicijnen, bepaalde geneesmiddelen of voedingssupplementen? Dan is het ook belangrijk te weten of er zich interacties kunnen voordoen. Ook hier geldt dat normale doses vitamine E in principe geen effect hebben. Bij een fors hogere vitamine E inname kan er wel interactie optreden. Hiervan zijn de volgende bekend:

  • Het gebruik van geneesmiddelen voor bloeddruk en bloedstolling. 
  • Het gebruik van voedingssupplementen welke ook een bloedverdunnend effect hebben, zoals ginkgo biloba, gember, ginseng, knoflook, lijnzaad en kurkuma.
  • Een geplande chirurgische ingreep. Teveel vitamine E kan het bloedingsrisico tijdens en na de ingreep verhogen. 

Meld het daarom altijd aan je dokter wanneer je hooggedoseerde vitamine E supplementen inneemt in combinatie met andere supplementen of geneesmiddelen. Sowieso is het (ook volgens de Gezondheidsraad) raadzaam om te checken wat je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E is.

Veiligheid

Misschien vraag je je na het lezen van de mogelijke bijwerkingen en interacties af of het wel veilig is om vitamine E in te nemen. Gelukkig is het antwoord daarop ‘ja’: vitamine E is veilig. Vitamine E staat bekend om zijn lage toxiciteit. Dat houdt in dat het bij standaard doseringen geen bijwerkingen geeft, en dat ook hogere doseringen meestal geen directe problemen opleveren.

Wanneer je erg hoog gedoseerde supplementen gebruikt, kunnen er soms wel zogenaamde aspecifieke bijwerkingen optreden. De belangrijkste daarvan zijn hoofdpijn, vermoeidheid, spierzwakte en misselijkheid of diarree. Wanneer je geneesmiddelen gebruikt voor bloedstolling, of je hebt onderliggende hart-en vaatziekten, is het raadzaam op te passen met hoge doseringen vitamine E. Dit geldt ook wanneer je een operatie moet ondergaan.

Al met al kun je dus gerust vitamine E supplementen nemen, wanneer je de veilige bovengrens in de gaten houdt en je bewust bent van eventuele bijwerkingen en interacties.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…