Vitamine B1 in voeding: waar zit het in?

Vitamine B1 in voeding komt onder andere in brood en graanproducten voor, net als in vlees, groenten, melk en aardappelen. De wateroplosbare vitamine B1 is hier geen uitzondering op, hoewel je hier niet altijd heel veel over hoort. Vitamine B1 noemen we ook wel Thiamine, en is onmisbaar voor een goede energievoorziening van het lichaam. Ook voor een goede werking van de hartspier en het zenuwstelsel is vitamine B1 zeer belangrijk. Hieronder gaan we kijken naar de werking en het belang van vitamine B1, en geven we antwoord op de vraag; waar zit vitamine B1 in?

Waar zit vitamine B1 in?

Vitamine B1 rijke voeding is er genoeg. Zo komt vitamine B1 voor in brood, graanproducten, aardappelen, vlees, melk, andere producten met melk en groenten. Hieronder hebben we op een rijtje gezet hoeveel vitamine B1 er in bepaalde veel voorkomende producten zit:

ProductMilligram vitamine B1
Snee volkorenbrood0,04
Grote lepel groente (50 gram)0,03
1 gemiddelde gekookte aardappel0,03
1 stuk vlees van (70 gram)0,34
1 glas melk0,05
Bron: Voedingscentrum.

Top 10

Om je nog meer inzicht te geven in de producten waar vitamine B1 in zit, hebben we hieronder een top 10 van producten met vitamine B1 gemaakt.

ProductMilligram per 100 gram% adh
Zonnebloempitten1,8164 %
Soja191%
Hennepzaad191%
Sesamzaad191%
Pecannoot0,982%
Cacao0,982%
Pinda’s0,982%
Pijnboompitten0,764%
Paranoot0,764%
Cashewnoten0,6357%
Bron: aHealthylife.nl

Hoeveel vitamine B1 zit er in brood?

Het exacte vitamine B1-gehalte in brood verschilt per soort en de samenstelling ervan. Doorgaans bevat volkorenbrood meer vitamine B1 dan witbrood. Dit komt doordat het meer gerst, haver, tarwe en andere volkoren granen bevat. 

Een gemiddelde portie volkorenbrood (30 gram) bevat ongeveer 0,3 tot 0,5 mg vitamine B1. Dezelfde porite maar dan witbrood bevat ongeveer 0,2-0,3 mg vitamine B1.

Veilige dagelijkse hoeveelheid

De referentie-inname van vitamine B1 volgens de Gezondheidsraad is 1,1 milligram per dag. Houdt er hierbij rekening mee dat er een verschil zit in de behoefte tussen mannen en vrouwen.

Een vitamine B1 tekort is vervelend, maar hoe zit het dan met teveel vitamine B1? Wanneer we het hebben over een bepaalde vitamine komt de bovengrens, ofwel de veilige hoeveelheid, natuurlijk ook al snel ter sprake.

Van vitamine B1 zijn gelukkig amper nadelige effecten bekend. Dat betekent ook direct dat je geen rekening hoeft te houden met een bovengrens die op een bepaalde manier vermeden zou moeten worden.

Waar-zit-vitamine-B1-in?
Waar zit vitamine B1 in?

Toch heeft men voor de zekerheid een (ruime) grens benoemd. Je zou namelijk nooit meer dan vijf keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van de wateroplosbare vitamine B1 tot je moeten nemen. Dit wordt in de Westerse wereld over het algemeen gezien als de maximale veilige hoeveelheid die je kunt innemen.

Vitamine B1 supplementen

Haal jij onvoldoende vitamine B1 uit voeding? Dan kan het nemen van vitamine B1 supplementen een goed idee zijn. Let er wel op dat je altijd eerst kritisch naar je voeding en levensstijl kijkt. Vaak zijn er supplementen te vinden die veel of alle vitamines uit het vitamine B-complex bevatten. Maar mogelijke supplementen met vitamine B1 die je zouden kunnen helpen zijn:

Meer over vitamine B1 (thiamine)

Thiamine in voeding is dus belangrijk voor meerdere zaken. Maar waarom eigenlijk? Er zijn meerdere symptomen en negatieve ervaringen van een tekort aan vitamine B1. Ook zou vitamine B1 kunnen werken tegen muggen. Teveel vitamine B1 kan echter ook weer vervelend zijn, maar komt gelukkig weinig voor. Tot slot kan vitamine B1 nog een specifieke werking op je lever hebben.

Het is goed om te weten dat vitamine B1 in voeding veel voorkomt en supplementen daarom over het algemeen niet nodig zijn. In welke voeding zit vitamine B1? Voeding met vitamine B1 hoeven de meeste mensen dan ook niet speciaal op te letten, omdat in een normaal Nederlands dieet al voldoende van deze vitamine te vinden is.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…