G-ST2X7V9JM6

Typ om te zoeken

Overig

Vitamine B1 in voeding, waar zit het meeste in?

Delen
Vitamine-B1-in-voeding

Vitamine B1 in voeding komt onder andere in brood en graanproducten voor, net als in vlees, groenten, melk en aardappelen. Vitamine B1 is hier geen uitzondering op, hoewel je hier niet altijd heel veel over hoort. Vitamine B1 noemen we ook wel Thiamine, en is onmisbaar voor een goede energievoorziening van het lichaam. Ook voor een goede werking van de hartspier en het zenuwstelsel is vitamine B1 zeer belangrijk. Hieronder gaan we kijken naar de werking en het belang van vitamine B1, en geven we antwoord op de vraag; waar zit vitamine B1 in?

Waar zit vitamine B1 in?

Vitamine B1 rijke voeding is er genoeg. Zo komt vitamine B1 voor in brood, graanproducten, aardappelen, vlees, melk, andere producten met melk en groenten. Hieronder hebben we op een rijtje gezet hoeveel vitamine B1 er in bepaalde veel voorkomende producten zit:

ProductMilligram vitamine B1
Snee volkorenbrood0,04
Grote lepel groente (50 gram)0,03
1 gemiddelde gekookte aardappel0,03
1 stuk vlees van (70 gram)0,34
1 glas melk0,05
Bron: Voedingscentrum.

Top 10

Om je nog meer inzicht te geven in de producten waar vitamine B1 in zit, hebben we hieronder een top 10 van producten met vitamine B1 gemaakt.

ProductMilligram per 100 gram% adh
Zonnebloempitten1,8164 %
Soja191%
Hennepzaad191%
Sesamzaad191%
Pecannoot0,982%
Cacao0,982%
Pinda’s0,982%
Pijnboompitten0,764%
Paranoot0,764%
Cashewnoten0,6357%
Bron: aHealthylife.nl

Veilige hoeveelheid

Een vitamine B1 tekort is vervelend, maar hoe zit het dan met teveel vitamine B1? Wanneer we het hebben over een bepaalde vitamine komt de bovengrens, of de veilige hoeveelheid, natuurlijk ook al snel ter sprake. Van vitamine B1 zijn gelukkig amper nadelige effecten bekend. Dat betekent ook direct dat je geen rekening hoeft te houden met een bovengrens die op een bepaalde manier vermeden zou moeten worden.

Waar-zit-vitamine-B1-in?
Waar zit vitamine B1 in?

Toch heeft men voor de zekerheid een (ruime) grens benoemd. Je zou namelijk nooit meer dan vijf keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B1 tot je moeten nemen. Dit wordt in de Westerse wereld over het algemeen gezien als de maximale veilige hoeveelheid die je kunt innemen.

Supplementen

Haal jij onvoldoende vitamine B1 uit voeding? Dan kan het nemen van vitamine B1 supplementen een goed idee zijn. Let er wel op dat je altijd eerst kritisch naar je voeding en levensstijl kijkt. Maar mogelijke supplementen met vitamine B1 die je zouden kunnen helpen zijn:

Meer over vitamine B1 (thiamine)

Thiamine in voeding is dus belangrijk voor meerdere zaken. Maar waarom eigenlijk? Er zijn meerdere symptomen en negatieve ervaringen van een tekort aan vitamine B1. Ook zou vitamine B1 kunnen werken tegen muggen. Teveel vitamine B1 kan echter ook weer vervelend zijn, maar komt gelukkig weinig voor. Tot slot kan vitamine B1 nog een specifieke werking op je lever hebben. Hierover lees je meer op VetGezond.nl.

Het is goed om te weten dat vitamine B1 in voeding veel voorkomt en supplementen daarom over het algemeen niet nodig zijn. In welke voeding zit vitamine B1? Check hiervoor de tabellen hierboven, maar dus in een verscheidenheid aan producten. Voeding met vitamine B1 hoeven de meeste mensen dan ook niet speciaal op te letten, omdat in een normaal Nederlands dieet al voldoende van deze vitamine te vinden is.

Tags

2 Opmerkingen

Laat weten wat jij ervan denkt

Your email address will not be published. Required fields are marked *