Waarom vitamine B1 goed is voor je lever!

Vitamine B1 in de lever is namelijk heel belangrijk, aangezien het nodig is bij het vrijmaken van energie uit voedingsmiddelen. Daarmee is het voor iedereen van essentieel belang. Ook speelt deze vitamine een rol bij de zenuwgeleiding en bij de aanmaak van hersencellen. Je lichaam is helaas zelf niet in staat om vitamine B1 aan te maken. Het is dan ook belangrijk om via je dagelijkse voeding voldoende vitamine B1 binnen te krijgen zodat je de symptomen van een tekort zoveel mogelijk voorkomt. Wanneer je veel alcohol drinkt is dit extra belangrijk, omdat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid dan niet voldoende is.

Vitamine B1 in de lever

Een vitamine B1 tekort komt vaak voor bij een alcoholverslaving. Wanneer je teveel alcohol drinkt is de kans op een tekort dus groter, en dat wordt mede veroorzaakt in de lever. Dit heeft verschillende oorzaken. Zo krijg je simpelweg minder vitamines binnen doordat je minder honger hebt. Daarnaast is alcohol een verstorende factor bij de opname van vitamine B1, en vergroot het juist de uitscheiding in je urine.

Ook wordt er bij de afbraak van alcohol extra vitamine B1 gebruikt, waardoor je sneller een tekort ontstaat. Wat heeft dit dan te maken met de lever? Bij een beschadiging van je lever, wat bij alcoholmisbruik vaak voorkomt, kan er een minder grote voorraad vitamine B1 worden opgeslagen. De lever is dus van groot belang voor de opslag van vitamine B1.

Wat vitamine B1 en de lever met elkaar te maken hebben.
Wat thiamine en de lever met elkaar te maken hebben.

Meer weten over B1?

Wat doet vitamine B1 nou eigenlijk, en hoeveel vitamine B1 per dag wordt aangeraden? De ADH is in principe 1,1 mg. Dit staat bekend als een veilige hoeveelheid. Je hebt deze vitamine nodig om energie vrij te maken uit voeding. Zoals al gezegd kan je lichaam zelf geen vitamine B1 aanmaken en ben je dus afhankelijk van je voeding. B1 verlaat het lichaam natuurlijk ook weer, en dat gaat via de urine.

Om deze reden is het noodzakelijk voor je gezondheid om steeds weer opnieuw een nieuwe hoeveelheid vitamine B1 binnen te krijgen. Wanneer dit niet lukt kun je natuurlijk ook altijd kiezen voor een voedingssupplement met vitamine B1. Teveel vitamine B1 zal niet snel voorkomen, en is niet iets om je druk om te maken. Vitamine B1 en muggen hebben overigens ook nog een speciale band, lees daarover snel verder en voorkom dat je geprikt wordt.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…