G-ST2X7V9JM6

Typ om te zoeken

Overig

Waarom vitamine B1 goed is voor je lever!

Delen
Vitamine-B1-en-de-lever

Vitamine B1 in de lever is namelijk heel belangrijk, aangezien het nodig is bij het vrijmaken van energie uit voedingsmiddelen. Daarmee is het voor iedereen van essentieel belang. Ook speelt deze vitamine een rol bij de zenuwgeleiding en bij de aanmaak van hersencellen. Je lichaam is helaas zelf niet in staat om vitamine B1 aan te maken. Het is dan ook belangrijk om via je dagelijkse voeding voldoende vitamine B1 binnen te krijgen zodat je de symptomen van een tekort zoveel mogelijk voorkomt. Wanneer je veel alcohol drinkt is dit extra belangrijk, omdat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid dan niet voldoende is.

Vitamine B1 in de lever

Een vitamine B1 tekort komt vaak voor bij een alcoholverslaving. Wanneer je teveel alcohol drinkt is de kans op een tekort dus groter, en dat wordt mede veroorzaakt in de lever. Dit heeft verschillende oorzaken. Zo krijg je simpelweg minder vitamines binnen doordat je minder honger hebt. Daarnaast is alcohol een verstorende factor bij de opname van vitamine B1, en vergroot het juist de uitscheiding in je urine.

Ook wordt er bij de afbraak van alcohol extra vitamine B1 gebruikt, waardoor je sneller een tekort ontstaat. Wat heeft dit dan te maken met de lever? Bij een beschadiging van je lever, wat bij alcoholmisbruik vaak voorkomt, kan er een minder grote voorraad vitamine B1 worden opgeslagen. De lever is dus van groot belang voor de opslag van vitamine B1.

Wat vitamine B1 en de lever met elkaar te maken hebben.
Wat thiamine en de lever met elkaar te maken hebben.

Meer weten over B1?

Wat doet vitamine B1 nou eigenlijk, en hoeveel vitamine B1 per dag wordt aangeraden? De ADH is in principe 1,1 mg. Dit staat bekend als een veilige hoeveelheid. Je hebt deze vitamine nodig om energie vrij te maken uit voeding. Zoals al gezegd kan je lichaam zelf geen vitamine B1 aanmaken en ben je dus afhankelijk van je voeding. B1 verlaat het lichaam natuurlijk ook weer, en dat gaat via de urine.

Om deze reden is het noodzakelijk voor je gezondheid om steeds weer opnieuw een nieuwe hoeveelheid vitamine B1 binnen te krijgen. Wanneer dit niet lukt kun je natuurlijk ook altijd kiezen voor een voedingssupplement met vitamine B1. Teveel vitamine B1 zal niet snel voorkomen, en is niet iets om je druk om te maken. Vitamine B1 en muggen hebben overigens ook nog een speciale band, lees daarover snel verder en voorkom dat je geprikt wordt.

Tags

2 Opmerkingen

Laat weten wat jij ervan denkt

Your email address will not be published. Required fields are marked *