Helpt vitamine B1 tegen muggen?

Helpt vitamine B1 tegen muggen, of is dit niet helemaal waar? Vitamines en mineralen is voor elk persoon van zeer groot belang, en dat is gelukkig ook wel algemeen bekend. Een van de belangrijke vitamines is vitamine B1, dat ook wel bekend staat als Thiamine. Vitamine B1 is belangrijk voor onder de stofwisseling en voor het omzetten van voedsel, en dan met name koolhydraten, in energie.

Daarnaast is er vaak veel te vinden over vitamine B1 en muggen. Want wat kun je innemen tegen muggen, is natuurlijk een populaire vraag. Een manier van bestrijden van muggen is het slikken van deze vitamine in supplementvorm.

Vitamine B1 tegen muggen

We beginnen met het antwoord op de vraag of vitamine B1 kan helpen tegen muggen, hoewel de vraag ook vaak is; vitamine B1 of B12 tegen muggen? Het is inderdaad zo dat een vitamine B-supplement een veelgebruikt middel, of wellicht beter gezegd huismiddel, is tegen muggenbeten. Het kan dan dus om vitamine B1 gaan, maar ook andere vitamine B varianten.

De logica achter deze keuze is dat vitamine B van invloed is op de geur die ons lichaam verspreid. Het is natuurlijk algemeen bekend dat muggen zich laten leiden door geuren. Het verhaal gaat dan ook dat muggen niet zo houden van de geur die vrijkomt door vitamine B, en daardoor deze mensen zouden overslaan. Hoewel dit aannemelijk klinkt, is dit verband nog nooit wetenschappelijk aangetoond. Dan zou je natuurlijk wel kunnen zeggen dat je het kan proberen onder het mom van; baat het niet dan schaadt het niet. Dat zou kunnen, maar let daarbij wel op. Een te hoge dosering van vitaminen is ook weer niet goed en kan soms zelfs gevaarlijk zijn.

Zo kan een te hoge dosering van vitamine B6 zorgen voor neurologische klachten. Hoewel B1 vitamine tegen muggen misschien zou kunnen helpen zijn andere methoden waarschijnlijk beter. Denk aan het bedekken van je lichaam, slapen onder een klamboe en het smeren van antimuggenmiddel. Zorg bij het laatste dan voor een DEET van minimaal twintig procent.

Vitamine B1 tegen muggen
Vitamine B1 tegen muggen.

Dosering

Een vitamine B1 tekort wil je sowieso het liefst voorkomen, maar gelukkig zit er vaak ook voldoende vitamine B1 in voeding. Een goede dosering vitamine B1 plas je uit en zal daarnaast via je zweet je lichaam verlaten, dat bepaalt dan je lichaamsgeur. Vitamine B1 heeft een uitgesproken onaangename geur, wat je ook ruikt bij de tabletten. Muggen houden ook niet van deze geur, en zullen daarom liever bij iemand gaan zitten die lekkerder ruikt.

Wanneer je toch supplementen met vitamine B1 wil gebruiken tegen muggen is het natuurlijk de vraag; hoeveel vitamine B1 tegen muggen? De beste dosering vitamine B1 tegen muggen is hetzelfde als de basis dosering, te weten 200 tot 250 mg per dag. Uiteraard verschilt dat per persoon. Het is dan ook goed om het uit te proberen. Er zijn mensen die veel meer nodig hebben, maar bijvoorbeeld kleine mensen en kinderen hebben vaak minder nodig. De beste verdeling qua slikken van de pillen is twee keer per dag een tablet, in de ochtend en in de avond.

Waarom prikken muggen?

Een interessante vraag is natuurlijk waarom muggen eigenlijk überhaupt prikken. Allereerst is er hierbij een verschil tussen vrouwtjesmuggen en mannelijke muggen. Mannelijke muggen bijten namelijk helemaal niet. Vrouwelijke muggen bijten wel, en dat doen ze omdat ze de eiwitten uit ons bloed nodig hebben om hun eitjes te kunnen ontwikkelen. Het is nog niet helemaal duidelijk op basis waarvan vrouwelijke muggen bijten en een slachtoffer uitzoeken is nog niet helemaal duidelijk. Het is wel vrijwel zeker dat deze keuze wordt bepaald op basis van geur die via je zweet op je huid komt. Dit kan bijvoorbeeld ammoniak zijn, of melkzuren of eiwitten.

Ook goed om te weten is waar muggen nou eigenlijk op af komen, behalve op je lichaamsgeur. Onderzoek van de Universiteit van Wageningen laat zien dat de overlast van de huissteekmug wordt veroorzaakt door muggen die zich ontwikkelingen in dingen als gieters, emmers en regentonnen. Het is dus belangrijk om je tuin en balkon goed op te ruimen.

Helpt vitamine B1 tegen muggen? Mogelijk, maar het effect is niet aangetoond. Onderzoek lijkt er wel naar te refereren, maar bevestigd dat niet. Vitamine B1 tegen muggen kopen kan daarom wel een makkelijke stap zijn. Sowieso is vitamine B1 kopen voor sommige mensen geen slecht idee.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…