Wat je moet doen bij teveel vitamine B1?

Kun je überhaupt teveel vitamine B1 binnen krijgen? Vitamine B1 is onderdeel van het vitamine B complex, en wordt ook vaak Thiamine genoemd. B1 zorgt voor de energievoorziening van het lichaam, en daarnaast ook voor een goede werking van de hart- en vaten en het zenuwstelsel. Vitamine B1 vind je vooral in brood, producten met graan, aardappelen, vlees, groenten, melk en producten gemaakt van melk. Een tekort aan vitamine B1 kan heel vervelend en potentieel gevaarlijk zijn, met onder andere afwijkingen aan het zenuwstelsel en psychische problemen tot mogelijk gevolg. Daarnaast kan ook vitamine B1 te hoog gehalte vervelend zijn. Daar gaan we hieronder naar kijken.

Teveel vitamine B1

Allereerst de vraag, hoeveel vitamine B1 heb je eigenlijk nodig? De ideale vitamine B1 waarde is afhankelijk van de hoeveelheid energie die je nodig hebt. De hoeveelheid hierbij is voor volwassenen 0,1mg vitamine B1 voor iedere megajoule energie die je nodig hebt. Dit komt dan in de praktijk neer op ongeveer een maaltijd die bestaat uit 4 opscheplepels aardappelen, 4 flinke lepels groenten of 100 gram vlees.

Wanneer je een normaal, gezond en gevarieerd voedingspatroon hebt hoef je je niet snel druk te maken om je vitamine B1 gehalte. Je zal niet zo teveel of te weinig van deze vitamine binnen krijgen, tenzij je in een bijzondere situatie zit. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer iemand zwanger is of bovenmatig veel alcohol drinkt. De hoeveelheid vitamine B1 die kinderen tot en met 18 jaar nodig hebben is verschillend per levensfase. Maar wanneer is je vitamine B1 nou te hoog? Ook wanneer je vitamine B1 waarde te hoog is, is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Vitamine B1 teveel is niet goed voor je gezondheid
Vitamine B1 teveel is niet goed voor je gezondheid.

Over een te hoge vitamine B1-inname zijn weinig tot geen nadelige effecten bekend. Er is om deze reden ook geen veilige bovengrens vastgesteld. Wel bestaat er een algemene richtlijn. Deze richtlijn is maximaal 5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dit is gebaseerd op bovengrenzen die zijn vastgesteld in Nederland door de Gezondheidsraad. Verwerkt wordt vitamine B1 in de lever , waardoor mensen met leverproblemen extra goed moeten op letten bij deze vitamine.

Gevolgen

In principe is een teveel aan vitamine B1 niet zo heel ernstig. Althans, er is nog weinig over bekend. Dat komt vooral ook omdat het niet zo heel snel voorkomt en omdat de gevolgen niet snel ernstig zullen zijn. Wanneer je lichaam een te hoge dosis aan vitamine B1 opneemt zal hiervan maar een klein deel worden opgenomen in het lichaam. De rest wordt simpelweg uitgeplast, of door je zweet naar buiten gebracht. Er zijn dan ook geen negatieve gezondheidseffecten bekend van te veel thiamine, en dit is niet iets om je zorgen om te maken. Naast een overschot aan vitamine B1, zijn er ook situaties denkbaar waarbij er een vitamine B1 tekort ontstaat.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…