G-ST2X7V9JM6

Typ om te zoeken

Overig

Wat je moet doen bij teveel vitamine B1?

Delen
Teveel-vitamine-B1

Kun je überhaupt teveel vitamine B1 binnen krijgen? Vitamine B1 is onderdeel van het vitamine B complex, en wordt ook vaak Thiamine genoemd. B1 zorgt voor de energievoorziening van het lichaam, en daarnaast ook voor een goede werking van de hart- en vaten en het zenuwstelsel. Vitamine B1 vind je vooral in brood, producten met graan, aardappelen, vlees, groenten, melk en producten gemaakt van melk. Een tekort aan vitamine B1 kan heel vervelend en potentieel gevaarlijk zijn, met onder andere afwijkingen aan het zenuwstelsel en psychische problemen tot mogelijk gevolg. Daarnaast kan ook vitamine B1 te hoog gehalte vervelend zijn. Daar gaan we hieronder naar kijken.

Teveel vitamine B1

Allereerst de vraag, hoeveel vitamine B1 heb je eigenlijk nodig? De ideale vitamine B1 waarde is afhankelijk van de hoeveelheid energie die je nodig hebt. De hoeveelheid hierbij is voor volwassenen 0,1mg vitamine B1 voor iedere megajoule energie die je nodig hebt. Dit komt dan in de praktijk neer op ongeveer een maaltijd die bestaat uit 4 opscheplepels aardappelen, 4 flinke lepels groenten of 100 gram vlees.

Wanneer je een normaal, gezond en gevarieerd voedingspatroon hebt hoef je je niet snel druk te maken om je vitamine B1 gehalte. Je zal niet zo teveel of te weinig van deze vitamine binnen krijgen, tenzij je in een bijzondere situatie zit. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer iemand zwanger is of bovenmatig veel alcohol drinkt. De hoeveelheid vitamine B1 die kinderen tot en met 18 jaar nodig hebben is verschillend per levensfase. Maar wanneer is je vitamine B1 nou te hoog? Ook wanneer je vitamine B1 waarde te hoog is, is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Vitamine B1 teveel is niet goed voor je gezondheid
Vitamine B1 teveel is niet goed voor je gezondheid.

Over een te hoge vitamine B1-inname zijn weinig tot geen nadelige effecten bekend. Er is om deze reden ook geen veilige bovengrens vastgesteld. Wel bestaat er een algemene richtlijn. Deze richtlijn is maximaal 5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dit is gebaseerd op bovengrenzen die zijn vastgesteld in Nederland door de Gezondheidsraad. Verwerkt wordt vitamine B1 in de lever , waardoor mensen met leverproblemen extra goed moeten op letten bij deze vitamine.

Gevolgen

In principe is een teveel aan vitamine B1 niet zo heel ernstig. Althans, er is nog weinig over bekend. Dat komt vooral ook omdat het niet zo heel snel voorkomt en omdat de gevolgen niet snel ernstig zullen zijn. Wanneer je lichaam een te hoge dosis aan vitamine B1 opneemt zal hiervan maar een klein deel worden opgenomen in het lichaam. De rest wordt simpelweg uitgeplast, of door je zweet naar buiten gebracht. Er zijn dan ook geen negatieve gezondheidseffecten bekend van te veel thiamine, en dit is niet iets om je zorgen om te maken. Naast een overschot aan vitamine B1, zijn er ook situaties denkbaar waarbij er een vitamine B1 tekort ontstaat.

Tags

3 Opmerkingen

Laat weten wat jij ervan denkt

Your email address will not be published. Required fields are marked *