Top 10 beste slaapmiddelen zonder recept van 2023: test + review

Welkom bij VetGezond! VetGezond is een online pagina die jou alles vertelt over gezondheid. Van voeding tot slaap, van vitamines tot mineralen, wij vertellen jou er alles over! In dit artikel gaan wij de 10 beste slaapmiddelen noemen die je zonder recept kunt kopen in 2023. Het zijn ook wel de natuurlijke vitaminen, die je vrij kunt kopen bij elke plaatselijke vitaminewinkel die je maar kunt vinden. Ook kan je de vitaminen natuurlijk online bestellen. 

Benieuwd naar wat de 10 beste slaapmiddelen zonder recept in 2023 zijn volgens ons? Lees snel verder! 

40+

Producten bekeken

55+

Bronnen onderzocht

100+

Reviews gelezen

25+

Uren besteed

Hoe is deze test uitgevoerd?

Om vast te stellen wat de beste slaapmiddelen zijn, hebben we meer dan 40 verschillende producten bekeken. Daarnaast hebben we meer dan 55 bronnen onderzocht en meer dan 100 reviews gelezen om op de hoogte te zijn van alles wat de markt te bieden heeft. Er zijn tegenwoordig allerlei verschillende soorten (natuurlijke) slaapmiddelen te krijgen, dus vaak is het een kwestie van uitproberen om te zien wat het beste bij je past.

Tijdens het testen hebben we goed gelet op eventuele bijwerkingen. Slaapmiddelen staan erom bekend dat ze nog wel eens bijwerkingen kunnen veroorzaken. Daarnaast hebben we gekeken naar de samenstelling, prijs, dosering en gebruiksgemak.

Beste slaapmiddel zonder recept

In dit artikel laten wij zien welke slaapmiddelen zonder recept de beste zijn. Het beste slaapmiddel staat uiteraard bovenaan op nummer 1. De slaapmiddelen die wij noemen, kun je zonder recept bestellen en neem je voor het slapen gaan om snel in slaap te vallen

Voor deze test hebben wij een aantal slaapmiddelen onder de loep genomen om te bepalen wat de beste slaapmiddelen zijn die zonder recept te bestellen zijn. De vier beste slaapmiddelen zijn veilig en legaal en zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Ook hebben ze geen verslavende werking. De lijst is samengesteld op basis van de werking, reviews en wetenschappelijke bronnen. 

Top 5 beste slaapmiddelen zonder recept

In de tabel hieronder kun je direct een overzicht van de top vijf beste slaapmiddelen zien. Daarbij kun je snel zien wat de prijs van het product is, hoeveel je kwijt bent per portie, en het type product. 

We trappen het artikel af met het beste slaapmiddel zonder recept: namelijk het slaapmiddel van Natuurlijk Presteren! Natuurlijk Presteren is een bedrijf dat het middel Nachtrust en Stemming op de markt heeft gebracht, en in de volgende alinea gaan we dit product verder onder de aandacht brengen.

MerkSupplementPrijsAantalPer servingVorm
1. Natuurlijk PresterenNachtrust en stemming€19,9545€0,44Capsules
2. NutribitesNachtrust€20,0060€0,33Capsules
3. ShiepzMelatonine 5 mg€11,9830€0,40Tabletten
4. Holland & BarrettExpert Nachtrust*€29,9960€0,50Capsules
5. BraincapsNight€21,9560€0,37Capsules

1. Natuurlijk Presteren - Nachtrust en stemming

“Nachtrust en Stemming” van Natuurlijk Presteren is een natuurlijk slaapmiddel dat 5-HTP, magnesium, valeriaan en vitamines bevat. Het middel is bedoeld om makkelijk in slaap te vallen. De stoffen 5-HTP, magnesium en valeriaan zijn stuk voor stuk stoffen die helpen om te ontspannen en in een diepere vorm van rust en slaap terecht te komen.  Als we kijken naar de samenstelling, zien we dat naast bovengenoemde bestanddelen het product ook L-theanine, Vitamine B1, B3, B6 en B12, zink en melatonine bevat.

Wij merkten duidelijk dat onze nachtrust ondersteund werd toen wij dit supplement innamen. Ook waren we meer ontspannen voor het slapengaan, en werden we uitgerust en energiek wakker. Wij hadden geen last van bijwerkingen tijdens het testen van dit product. Ook heeft het geen verslavende werking en is het makkelijk door te slikken. Bovendien is het alleen gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Het is een mooie tegenhanger ten opzichte van medicijnen die voorgeschreven worden zoals oxazepam. 

Wij zetten dit product stipt op nummer 1, omdat het ontwikkeld is door biochemicus Jochum Smid, die tevens orthomoleculair adviseur is. De producten zijn in Nederland geproduceerd en worden volgens strenge hygiëne eisen gecheckt. Ook bevatten ze veilige ingrediënten die goedgekeurd worden door de NVWA, volgens de ISO22000 en FSCC22000 richtlijnen. Daarnaast vindt productie plaats met pharma grade apparatuur in een HACCP gecertificeerde productieruimte, en wordt het verpakt in een hygiënische ruimte. Ook grondstoffen worden goed geanalyseerd.

Voordelen

Nadelen

2. Nutribites - Nachtrust

De tweede in onze test is… Nutribites Nachtrust! Nutribites Nachtrust beschikt over een unieke mix aan kruiden en mineralen die ervoor zorgden dat we heerlijk konden slapen. Ook vielen we makkelijker in slaap door dit supplement, en voelden we ons meer ontspannen. Tegelijkertijd waren we overdag juist alerter en meer gefocust. 

Wij namen Nutribites Nachtrust 45 minuten voordat we gingen slapen. Kijkende naar de samenstelling, zien we dat het product uit een natuurlijke mix van kruiden, mineralen, bloemen en wortels bestaat. Een ideale combinatie voor een goede nachtrust! De kruiden bij elkaar zorgen voor een synergetisch effect, wat inhoudt dat de stoffen elkaar versterken. Enkele ingrediënten die Nutribites Nachtrust bevat zijn onder andere: valeriaan, citroenmelisse, passiebloem, hop en magnesium bisglycinaat. Wij namen (zoals aanbevolen) twee capsules per dag in met water.  

Nutribites staat erom bekend om producten van hoogwaardige kwaliteit af te leveren. Dit doen zij voor een nette prijs van slechts €20,- voor een 60-tal vitaminesupplementen! 

Voordelen

Nadelen

3. Shiepz - Melatonine 5mg tabletten

Melatonine is een lichaamseigen stof die ervoor zorgt dat je in slaap komt. Melatonine wordt van nature aangemaakt door het lichaam, maar is ook te suppleren. Op nummer 3 van deze lijst staat dan ook het artikel van Shiepz – Melatonine 5 mg tabletten. Shiepz Melatonine 5 mg tabletten bevatten per tablet 5 mg melatonine. Dit product is  specifiek gericht op het voorkomen van een jetlag die opgetreden is door een verstoring in het slaap-waakritme door het passeren van meerdere tijdzones in een vliegreis. Shiepz heeft hiermee een mooi product neergezet dat kortdurend ingenomen kan worden om een jetlag te voorkomen.

Als we kijken naar de gebruiksaanwijzing, zien we dat je de eerste dosis inneemt wanneer je aankomt op de plaats van bestemming bij je gebruikelijke bedtijd. Ook de dagen erna neem je een dosis op het moment dat je normaal gesproken naar bed gaat. Wij zijn erg fan van dit artikel omdat het zich bewezen heeft enorm goed te helpen tegen jetlags en andere vormen van slaapproblemen. 

Voordelen

Nadelen

4. Holland & Barrett - Expert Nachtrust* Ashwagandha Complex Liposomaal

We zijn inmiddels aangekomen bij nummer 4. Nummer 4 is “Expert Nachtrust” en bevat het bekende kruid Ashwagandha. Ashwagandha is een belangrijk kruid uit de Indiase geneeskunde, waarvan bewezen is dat het de nachtrust bevordert en helpt om makkelijker in slaap te vallen. Ook ondersteunt Ashwagandha de geestelijke veerkracht. 

Expert Nachtrust bevat 150 mg Ashwaganda per capsule met een 10:1 extract. Tevens bevat het 250 mg GABA en 50 mg Chinese dadelboomzaad-extract. Ashwaganda is onder andere in India al duizenden jaren ontzettend populair en wordt ingezet als antioxidant dat je tot rust brengt en je weerbaar maakt tegen fysieke en mentale stress. Wij merkten na enkele dagen gebruik al dat het middel helpt om lichaam en geest te ontspannen. 

GABA is een lichaamseigen aminozuur dat afneemt in aanmaak naarmate je leeftijd toeneemt. Het extract bevat een zeer complexe chemische samenstelling die al 30 jaar lang bestudeerd wordt. In dit zaad zijn meer dan 150 verschillende stoffen te vinden.

De reden dat dit product voor ons op nummer 4 staat is omdat het een optimale combinatie is: het oeroude bekende kruid Ashwaganda, samen met de lichaamseigen stof GABA en een beetje van het Chinese dadelboomzaad-extract. Wij voelden dat onze mentale balans verbeterde tijdens inname, en tegelijkertijd konden we ons beter focussen en hadden we meer energie gedurende de dag.

Voordelen

Nadelen

5. Braincaps - Night

Nummertje 5! Night, van Braincaps. Braincaps is een merk dat interessante producten maakt met natuurlijke ingrediënten. Het supplement is samengesteld door artsen en bevat een unieke combinatie van stoffen die ons enorm hielp om beter te slapen en tegelijkertijd onze overactieve hersenen tot rust bracht. Voor ons geldt dat we vaak niet goed in slaap kunnen komen doordat onze hersenen niet goed tot rust komen. Simpelweg een slaapmiddel innemen vinden we geen goede oplossing, zeker omdat je dan makkelijk in een vicieuze cirkel terecht kan komen. Om die reden heeft Braincaps dit bijzondere product op de markt gebracht.

Braincaps Night bevat 30 capsules met onder andere L-Theanine, Valeriaan, Hop extract, 5-HTP, Melatonine en Vitamine D3. Deze stoffen werken stuk voor stuk kalmerend en slaapverwekkend, en zijn allemaal natuurlijk. Wij namen dit supplement 60 minuten voor het slapen gaan in. Daarbij namen we minimaal 1 capsule in. Deze dosering kan echter worden opgebouwd naar 2 tot 3 capsules tegelijkertijd.

Voordelen

Nadelen

6. Natuurlijk Presteren - GABA met L-Theanine

Natuurlijk Presteren heeft een mooi product ontwikkeld dat GABA én L-theanine bevat. Beide stoffen werken kalmerend. De synergetische formule met GABA en L-theanine zorgde bij ons voor een gezonde geestelijke balans en mentale rust. Ook voelden we dat dit supplement snel begon te werken; al na 20 minuten voelden we ons rustiger. Dit komt doordat het smelttabletten zijn. We vonden dit supplement dan ook makkelijk om in te nemen.

L-Theanine is een stof die onder andere te vinden is in sommige vormen van thee, en in versterkte mate kan het je helpen ontspannen. Het product bevat tevens een veilige dosering GABA en actieve vitamine B6 (P5P). GABA is een lichaamseigen stof die zorgt voor diepe ontspanning. GABA komt onder andere vrij bij intensief sporten of het drinken van alcohol, maar het natuurlijk suppleren is uiteraard een gezondere manier dan het drinken van alcohol voor het slapen. De genoemde
samenstelling versterkte onze nachtrust en hielp ons om te ontspannen na een lange werkdag. Wat we ook fijn vonden aan dit product is dat het geen verslavende werking heeft. 

Voordelen

Nadelen

7. Golden Naturals - Slaap support

Slaap Support van Golden Naturals doet zijn naam eer aan. Dit product bevat onder andere Valeriaan en Citroenmelisse en hielp ons om lekker te slapen en ‘s ochtends uitgerust wakker te worden. Golden Naturals Slaap Support is een supplement dat bestaat uit verschillende kruiden en probiotica, die gebaseerd zijn op de orgaanklok. Dit is een biologische klok uit de oude Chinese traditie, die werkt volgens het principe dat je lichaam een interne klok heeft met 24 uur. Elke twee uur is er één orgaan meer actief. Het orgaan dat twaalf uur daarvoor het actiefst was, bevindt zich in de rustfase. Elk orgaan is ook gekoppeld aan een emotie. Interessant, nietwaar? Slaap Support speelt dus in op deze organische klok.

Ook bevat Slaap Support een mix van GABA, 5-HTP en diverse kruiden zoals Valeriaan, Citroenmelisse, Passiebloem, Slaapmuts en Lavendel. De stof 5-HTP is de grondstof om serotonine te maken, waarmee ook uiteindelijk melatonine wordt gecreëerd. Wij merkten dat ons slaappatroon regelmatiger werd tijdens het innemen van dit supplement. Ook leek onze stoelgang meer in balans, waardoor we meer energie hadden overdag. Sleep Support is een fijn product dat ook nog eens makkelijk in te nemen is.

Voordelen

Nadelen

8. Nature's Garden - Valeriaan 450mg

Nummer 8 is Nature’s Gardens Valeriaan van 450 mg. Valeriaan is een kruidachtige plant die helpt om te ontspannen. Het heeft een rustgevende werking en helpt goed bij slaapproblemen. We zagen dit ingrediënt al verwerkt in meerdere producten, maar in dit product specifiek is Valeriaan in geconcentreerde mate aanwezig. Zeker als je van simpliciteit houdt en liever één soort kruid wil nemen, dan is dit het juiste product.

Eén van de meest genoemde effecten van een te hoge dosering valeriaan is dat je er levensechte dromen van krijgt. Om die reden namen wij slechts één capsule (vlak voor het slapen gaan) in, in plaats van drie capsules per dag. Eén capsule was voor ons voldoende om makkelijker in slaap te komen, en we ervoeren geen bijwerkingen.

Voordelen

Nadelen

Nature's Garden

9. Vitaminstore - L-Theanine

L-theanine is een stof die afkomstig is uit groene thee. Groene thee is één van de oudste dranken ter wereld en wordt veel gedronken in China en Japan. Tegenwoordig wordt deze ook steeds vaker in het westen gedronken. 

Wat wij fijn vinden aan dit supplement (ten opzichte van het drinken van veel thee) is dat hier geen cafeïne in zit. Ook bevat dit product een hoog gehalte L-theanine. L-theanine is een aminozuur dat een ontspannende werking heeft en goed helpt tegen onrust en slaapproblemen. Wij namen dit product in als we net een beetje extra hulp nodig hadden om tot rust te komen ‘s avonds. Het enige minpuntje vinden wij de ietwat hoge prijs.

Voordelen

Nadelen

10. Vitaminesperpost - 5-HTP

5-HTP is een supplement afkomstig uit de zaden van de West-Afrikaanse struik Griffonia Simplicifolia. 5-HTP stimuleert een gezonde geestelijke balans. Het is een supplement dat we al vaker voorbij hebben zien komen in dit artikel. 5-HTP is een ingrediënt dat ook in andere voedingssupplementen te vinden is, al dan niet gecombineerd met andere ingrediënten die het supplement ondersteunen.

Na enkele weken gebruik merkten we dat onze gemoedstoestand verbeterde en dat we ons kalmer voelden. We sliepen er ook beter door. Vooralsnog hebben we geen nare bijwerkingen (zoals maag- en darmklachten) ervaren tijdens onze test.

Voordelen

Nadelen

Vitaminesperpost

Slaapmiddelen vergelijken: waar moet je op letten?

Bij het vergelijken van slaapmiddelen zijn er een aantal zaken die je in overweging kunt nemen. 

Allereerst is het belangrijk om je goed in te lezen in de verschillende slaapmiddelen en welke vormen je allemaal hebt. Zo zijn er slaapmiddelen die in de basis meer gericht zijn op rust, en slaapmiddelen die meer gericht zijn op ontspannen. Sommige slaapmiddelen bevatten meer natuurlijke ingrediënten (zoals Valeriaan), andere slaapmiddelen juist meer chemisch samengestelde ingrediënten (zoals 5-HTP). Wat het beste bij jou past is een persoonlijke keuze. Vaak is het zaak om zelf verschillende slaapmiddelen uit te proberen, voordat je kunt bepalen welk slaapmiddel het beste bij jou past. 

Het beste kun je kijken naar merken die over het algemeen goed scoren. Merken die hoog worden aangeprezen zijn vaak merken die het goed doen in het aanbod supplementen. Het is goed om goed te kijken naar merken die gaan voor kwaliteit. Bij vitaminen die zorgvuldig worden getest en waarbij alleen maar met natuurlijke ingrediënten wordt gewerkt, zit je vaak goed. Kijk ook naar bijvoorbeeld bindmiddelen en vulstoffen. De goedkopere vitaminesupplementen zijn vaak niet de beste supplementen die je op de markt kunt verkrijgen. 

Lees je dus goed in en bepaal wat voor jou het beste is. Ook kun je natuurlijk besluiten om je te laten informeren door een expert in een supplementenwinkel. Deze weten vaak wat de betere merken zijn en voor welke keuze je het beste kunt gaan. De lijst die wij hierboven hebben getoond zal je wellicht ook helpen bij je keuze! 

Werkzame stoffen in natuurlijke slaapmiddelen

Er zijn verschillende werkzame stoffen actief in natuurlijke slaapmiddelen. In tegenstelling tot reguliere medicatie, die vaak zwaar chemisch bewerkte middelen bevat en voor allerlei nare bijwerkingen kan zorgen, bevatten natuurlijke slaapmiddelen geen tot nauwelijks bewerkte stoffen. Veel slaapmiddelen werken alleen met natuurlijke ingrediënten. In het lijstje van de 10 beste slaapmiddelen dat wij hierboven al eerder uiteen hadden gezet, vindt je een aantal van dit soort supplementen. We zullen hieronder de werkzame stoffen omschrijven die je vindt in natuurlijke slaapmiddelen. Dit zijn de volgende werkzame stoffen:

 1. Magnesium
 2. Valeriaan
 3. Griffonia
 4. 5-HTP
 5. L-Theanine
 6. Ashwaganda
 7. GABA
 8. Hop-extract
 9. Vitamine B-complex
 10. Zink
 11. Melatonine
 12. Tryptofaan

Er is nog een lijst aan vitaminen die hier vaak nog bij zitten, maar deze hebben wij niet allemaal vermeld omdat sommigen daarvan ter ondersteuning dienen en vaak in zeer lage dosis worden gesupplementeerd. Denk bijv. aan vitamine D3 of een multivitamine ter ondersteuning. 

Bovengenoemde ingrediënten komen allemaal voor in de supplementen die wij noemden en zorgen ieder voor zich voor een kalmerend of ontspannend effect waardoor het vitaminesupplement tot zijn recht komt.

Melatonine

Melatonine is een lichaamseigen stof en kan als supplement worden bijgevoegd. Deze stof is eigenlijk een slaaphormoon en zorgt ervoor dat je dieper in slaap komt. De stof wordt natuurlijk aangemaakt wanneer je ‘s ochtends wakker wordt met daglicht. Gezonde voeding, een natuurlijk ritme en goede slaap zorgen voor een gezonde aanmaak van melatonine. Helaas kan de aanmaak van melatonine ook worden verstoord door inname van (bijvoorbeeld) koffie met cafeïne, of door te veel achter een computerscherm te zitten. Dit zorgt ervoor dat de aanmaak van melatonine verminderd wordt. Door het suppleren van melatonine zorg je dat je genoeg melatonine aanmaakt waardoor je ook beter in slaap kunt komen. 

GABA

GABA is een lichaamseigen stof die een ontspannende en remmende werking heeft op het zenuwstelsel. Externe prikkels worden hierdoor geremd, waardoor je je gedurende de dag en de nacht beter kunt concentreren. Ook kun je je beter ontspannen gedurende de dag omdat externe prikkels geremd worden. 

GABA is de afkorting van Gamma-Aminoboterzuur. GABA is een neurotransmitter. Neurotransmitters en hersencellen werken actief samen om met elkaar te kunnen communiceren. GABA wordt ook wel de remmende neurotransmitter genoemd, want het blokkeert hersensignalen en verlaagt de activiteit van het zenuwstelsel.

GABA zorgt er onder andere ook voor dat je humeur terug in evenwicht komt. Veel medicijnen afkomstig uit de farmaceutische industrie zijn gericht op het ophogen van de GABA productie in je hersenen. Hierbij kun je onder andere denken aan bepaalde antidepressiva en benzodiazepines. Deze medicijnen zorgen ervoor dat GABA de pijn verlicht en stress in je lichaam vermindert. Ook zijn er natuurlijke kruidenmixen die op het GABA systeem werken in je hersenen. Van nature komt GABA voor in bepaalde voedingsmiddelen en thee.

GABA kan dus ook gesuppleerd worden en wordt ingezet om slaap te bevorderen of angst te verminderen of je zenuwstelsel te kalmeren. Een tekort aan GABA kan leiden tot angststoornissen of een depressie. 

5-HTP

5-HTP is de voorloper van serotonine en melatonine. 5HTP is dus de bouwstof van belangrijke hormonen die ervoor zorgen dat je je goed voelt en goed in slaap kunt komen. Het is een aminozuur dat van nature aanwezig is in je lichaam, maar dus ook gesuppleerd kan worden. 5-HTP wordt aangemaakt als een bijproduct van L-tryptofaan. Dit aminozuur wordt binnengehaald via voeding. De hersenen zetten 5-HTP om tot serotonine en maken er uiteindelijk melatonine van.

5-HTP komt zelf van de Afrikaanse plant Griffonia Simplicifolia. De zaden kunnen tussen de 5 en 20% pure 5-HTP bevatten. Ook kan uit de stam van de bladeren het supplement verkregen worden. 5-HTP krijgen we binnen door het eten van kalkoen, soja, rood vlees, eieren of spinazie. De lever zet L-Tryptofaan vervolgens om tot 5-HTP en andere stoffen zoals vitamine B3. Uiteindelijk wordt het hiermee omgezet tot de neurotransmitter serotonine. Vervolgens wordt serotonine omgezet in melatonine.

5-HTP is dus de bouwstof van de belangrijke hormonen melatonine en serotonine, en is daarom verstandig om te suppleren. 5-HTP vindt je in verschillende supplementen, al dan niet in combinatie met andere ingrediënten, maar is ook los in te nemen als supplement. Zeker in combinatie met GABA kan deze stof helpen om sneller in slaap te vallen en langer en beter te slapen, zoals onderzoek heeft aangetoond. [1]

Valeriaan

Valeriaan is een plant van anderhalve meter hoog die in vochtige plaatsen groeit in onder andere Europa en Azië. In juni en juli is de valeriaanplant in bloei. De extracten uit de wortels kunnen verwerkt worden tot supplementen. Valeriaan is te verkrijgen in de vorm van druppels, tabletten, capsules, thee en sappen. 

Valeriaan staat ook wel bekend om zijn kalmerende en rustgevende werking. Het kruid wordt vaak ingezet tijdens stressvolle situaties zoals bij een examen en bij angsten. Ook bevordert Valeriaan het ontspannen en het goed in slaap komen. Het afbouwen van bepaalde slaapmiddelen zoals benzodiazepines kan door middel van Valeriaan. Wanneer je als vrouw borstvoeding geeft is het verstandig geen Valeriaan te gebruiken. 

Tryptofaan

Tryptofaan is een aminozuur dat actief is in de hersenen en het slaapritme regelt. Het kan binnengekregen worden door voeding of bepaalde supplementen. Het wordt sinds de jaren 60 gebruikt. Tryptofaan wordt omgezet in het lichaam tot serotonine en melatonine. We zagen tryptofaan net al onder het kopje 5-HTP, waarbij tryptofaan wordt omgezet tot 5-HTP.

Veelgestelde vragen over slaapmiddelen

Onder dit kopje behandelen we een aantal veel gestelde vragen over slaapmiddelen. Heb jij prangende vragen omtrent (natuurlijke) slaapmiddelen? Lees dan snel verder bij de vragen hieronder! 

Slaapmiddelen vergelijk: waar moet je op letten?

Wil je graag de juiste keuze maken met betrekking tot het kiezen van een slaapmiddel? Dan zijn er een aantal zaken die je in acht kunt nemen met betrekking tot het maken van deze keuze.

Allereerst: lees je goed in in de verschillende type supplementen die er zijn! Er zijn slaapmiddelen die meer gericht zijn op rust en er zijn slaapmiddelen die meer zijn gericht op ontspanning. Sommige slaapmiddelen bevatten natuurlijke stoffen en andere bevatten juist samengestelde stoffen zoals 5HTP. De keuze ligt uiteindelijk bij jou, maar je kunt je natuurlijk wel goed laten informeren voordat je een keuze maakt. 

Kijk naar merken die goed scoren voordat je een keuze maakt. De merken die geprezen worden doen het meestal goed in de supplementen industrie. Merken die echt gaan voor kwaliteit zijn ook handig om te bekijken. Zo kun je bijvoorbeeld uitzoeken of de ingrediënten zorgvuldig getest en uitgekozen worden, voordat je besluit om deze aan te schaffen. Ook kan je kijken of er bindmiddelen en/of vulstoffen aanwezig zijn in de ingrediënten.

Het is dus zaak om je goed in te lezen voordat je de keuze maakt welk supplement het beste bij jou past. Wellicht helpt de lijst hierboven je bij het maken van de juiste keuze in dit proces! 

Waarom zou je slaapmiddelen zonder recept kopen?

Wanneer je slaapproblemen ervaart, komt het misschien bij je op om bij de huisarts aan te kloppen. Wanneer je aanklopt bij de huisarts, zal deze jou mogelijk slaapmiddelen aanbieden zoals Temazepam, Zolpidem en Oxazepam. Dit zijn stuk voor stuk slaapmiddelen die worden voorgeschreven bij mensen met slaapproblemen. Het zijn echter medicijnen die bijwerkingen kunnen hebben. Ook kan je verslaafd raken aan deze middelen, omdat ze bepaalde stoffen in je lichaam opwekken die ervoor zorgen dat je niet meer zonder kunt. Daarnaast hebben deze medicijnen invloed op je reactie- en concentratievermogen en mag je niet meer actief deelnemen in het verkeer of ervaar je krachtverlies in je spieren. 

Met de slaapmiddelen die wij in dit artikel genoemd hebben, heb je hier geen last van. Het zijn natuurlijke supplementen die stoffen bevatten als valeriaan, melatonine, 5-HTP en magnesium. Deze stoffen zijn stuk voor stuk natuurlijk en veilig in de consumptie. Wij raden daarom aan om deze supplementen eens te overwegen! 

Kan iedereen slaappillen gebruiken?

Slaappillen of tabletten zijn helaas niet veilig voor iedereen. Wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft kan slaapmedicatie schadelijk zijn voor je baby. Het is verstandig om altijd een arts te raadplegen om te overleggen wat de verstandigste beslissing is, ook wanneer je andere medicatie gebruikt. 

Hebben natuurlijke slaapmiddelen bijwerkingen?

Natuurlijke slaapmiddelen hebben nagenoeg geen bijwerkingen. Slaapmedicatie echter heeft op de lange termijn schadelijke bijwerkingen (zoals verslaving, hoofdpijn en duizeligheid). Het is daarom belangrijk om er geen gewoonte van te maken om slaapmedicatie tot je te nemen. 

Sterke slaapmedicatie gebruik je zolang het nodig is. Wanneer je nachtrust verbetert, probeer dan af te bouwen door om de dag slaapmiddelen te nemen. Wanneer het weekend is gebruik je liever helemaal geen slaapmiddelen. Je lichaam leert dan om zonder slaapmiddelen te functioneren.

De kans op bijwerkingen bij natuurlijke slaapmiddelen is extreem klein. Je kunt wellicht denken aan lichte hoofdpijn, bepaalde lichamelijke intoleranties op ingrediënten of uitslag. Bijwerkingen komen, ten opzichte van natuurlijke slaapmiddelen, gelukkig zelden voor.

Zijn natuurlijke slaapmiddelen zonder recept veiliger dan slaapmiddelen op recept?

Natuurlijke slaapmiddelen zonder recept zijn over het algemeen veiliger dan slaapmiddelen op recept omdat ze minder schade aanrichten in het lichaam en niet verslavend zijn. Ook hebben ze geen nare bijwerkingen, zodat het stuk voor stuk veiligere middelen zijn.

Werken slaapmiddelen zonder recept echt?

Natuurlijke slaapmiddelen werken echt omdat ze stoffen bevatten die een bewezen werking hebben op het lichaam. Dit wordt keer op keer aangetoond door wetenschappelijke onderzoeken. Uiteindelijk zul je het zelf moeten ervaren om te weten of het echt werkt! 

Wetenschappelijk bronnen

[1] Shell W, Bullias D, Charuvastra E, May LA, Silver DS. A randomized, placebo-controlled trial of an amino acid preparation on timing and quality of sleep. Am J Ther. 2010 Mar-Apr;17(2):133-9. doi: 10.1097/MJT.0b013e31819e9eab. PMID: 19417589.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19417589/

Meer weten over slapen?

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.