Beste middelen om beter te slapen: dit zijn ze

Slapen: we doen het allemaal. Welke middelen kunnen je een handje helpen om beter te slapen? We zijn natuurlijk allemaal anders, waardoor de één makkelijker in slaap valt dan de ander. Als jij zo iemand bent die niet goed in slaap kan komen en graag beter wilt slapen, lees dan snel verder. In dit artikel zetten we namelijk de beste slaapmiddelen uiteen om je op een natuurlijke manier te helpen om makkelijker in slaap te vallen. Ook geven we je aanvullende tips die je kunt opvolgen om je slaap te bevorderen.

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen slaapproblemen. En dat is ook niet zo gek, want ons dagelijks leven wordt steeds hectischer en stressvoller. De onderstaande tips kunnen deze mensen zeker helpen, lees dus snel verder!  

Hoe zorg je ervoor dat je beter gaat slapen?

Er zijn een aantal manieren om beter te kunnen slapen. Het is verstandig om een aantal basisregels in acht te nemen, zodat je jezelf kunt voorzien van een goede nachtrust! Allereerst is het belangrijk om te zorgen voor een diepere slaap. Hoe diep je in slaap valt hangt echt af van hoe je in het dagelijkse leven functioneert.

Er zijn een aantal zaken die hierbij belangrijk zijn. Allereerst is het verantwoord om overdag een ritme aan te houden. Zo kan je het beste op tijd opstaan en op tijd naar bed gaan. Als je elke dag hetzelfde ritme hanteert, zal je daar profijt van hebben met het slapen. 

Het is tevens goed om overdag actief te zijn. Denk aan wandelen, bewegen, en in de natuur zijn. Ook intensief sporten is goed, want daarmee maak je veel endorfinen aan waardoor je beter slaapt. De hormonen die vrijkomen bij beweging helpen je om ‘s nachts beter te kunnen slapen. Een absolute must dus, als jij dat wilt!

Volgens het RIVM heeft het gebruik van je telefoon, tablet of laptop in het uur voordat je gaat slapen een nadelig effect op de slaapduur en slaapkwaliteit. Het is daarom ook goed om je bewust te zijn van je schermgebruik. Gebruik jij je smartphone veel, of je laptop? Zit je veel stil achter een bureau? Dan kan het zo zijn dat je daar ‘s nachts last van hebt. Het beste is om niet te veel tijd te besteden achter een scherm en af en toe weg te lopen zodat je slaap beter wordt.

Schermgebruik-vermindert-de-slaapkwaliteit

Naast het gebruik van schermen, is het goed om te kijken naar je inname van stimulerende middelen. Denk hierbij aan middelen als koffie en thee met caffeïne, alcohol of drugs. Dit zijn middelen die jouw slaap niet bevorderen, al zou je dat misschien wel denken in het geval van alcohol en sommige drugs. Je kunt hier echter zelfs afwijkende slaappatronen of slaapstoornissen door ontwikkelen, dus wees je hier bewust van! 

Hoewel het blauwe licht waaraan je wordt blootgesteld via schermgebruik niet zo goed voor je is, is het juist wel weer goed om de zon (in beperkte mate) op je huid te laten schijnen. Door jezelf actief bloot te stellen aan daglicht zal je ritme sowieso beter worden en zul je meer kunnen genieten van je dag. Uiteindelijk kun je daardoor ook weer beter slapen. 

Let op je voeding

Naast het gebruik van stimulerende en / of verdovende middelen is het ook goed om te kijken naar je voeding. Hoe eet jij op een dag, en op welke tijdstippen? Krijg je op de juiste momenten voldoende eiwitten binnen? Krijg je overdag ook andere gezonde voedingsstoffen binnen zoals vezels en koolhydraten? Dit zijn belangrijke factoren om te bepalen of jouw slaap goed genoeg is. Ook is het belangrijk om op tijd te stoppen met eten, want wanneer je te dicht voordat je wilt gaan slapen nog gaat eten, kan je ‘s nachts problemen krijgen. 

Beweeg regelmatig

Om nog even verder te gaan over het onderwerp bewegen: het is goed om net voor je naar bed gaat een kleine wandeling te maken of iets te doen waardoor je ontspant. Onderneem geen intensieve activiteiten een paar uur voordat je naar bed gaat. Deze zorgen er mogelijk voor dat je ‘s avonds te actief bent, waardoor je minder slaapt.

Vermijd middelen die stimuleren

Een diepere slaap kun je bereiken door een goede nachtrust. Een goede nachtrust krijg je door op tijd te gaan slapen en door weer op tijd op te staan. Zo ervaar je een uitgerust gevoel wanneer je opstaat. Ook is het verstandig om een aantal uur voor je wilt gaan slapen geen opwekkende middelen meer tot je te nemen, zoals koffie en thee met caffeïne. Deze middelen kunnen je slaapproblemen verergeren. 

Vermijd-stimulerende-middelen-zoals-cafeine-voor-het-slapengaan

Suppleren

Hoe zorg je ervoor dat je beter in slaap komt? Er zijn nog een aantal andere manieren waarop je beter in slaap kunt komen. Zoals we al zeiden is het verstandig je schermgebruik te beperken en voor voldoende daglicht te zorgen. Op die manier zorg je er namelijk voor dat je genoeg melatonine aanmaakt. Melatonine is een lichaamseigen stof die je tevens kunt suppleren. Ook door vaste tijden waarop je naar bed gaat en weer opstaat aan te houden kun je de aanmaak van melatonine ‘s avonds stimuleren. Je slaap zal dan een stuk beter worden, en je hebt dan waarschijnlijk niet eens een slaapmiddel nodig.

Verminder stress en pas je omgeving zo nodig aan

Zorg er daarnaast voor dat je stress vermindert. Stress kan je biologische klok namelijk flink in de war brengen. Ook is het belangrijk om in een slaapkamer te slapen die een goede ventilatie heeft, zodat je makkelijker in slaap valt. Een kamer met airconditioning of een ventilator kan een hoop schelen op dagen dat het erg warm is. Maar je kunt natuurlijk ook slapen met de ramen op een kiertje, of in het algemeen een goede ventilatie in huis hebben! 

Beter slapen

Als je bovenstaande regels in acht neemt dan kan het al een hoop schelen met je slaapritme. Nogmaals: zorg ervoor dat je gezond en regelmatig eet, goed beweegt, stimulerende middelen vermijdt, stress vermindert en je slaapkamer koel houdt. Eventueel kun je je slaap bevorderen door een slaapmiddel te nemen. Zo kan je kiezen voor melatonine, maar we hebben ook een aantal andere middelen voor je op een rijtje gezet.

Wanneer je last hebt van vermoeidheid, is het verstandig om bepaalde vormen van slaaptherapie te overwegen. Dit kan ervoor zorgen dat de spanning die je overdag ervaart vermindert, zodat je ook geen slaappillen meer hoeft te nemen. Ook kan je hiermee de oorzaak van jouw slaapproblemen flink verminderen. 

Er-zijn-verschillende-oorzaken-van-een-slechte-nachtrust

Natuurlijke slaapmiddelen

We bespreken graag een aantal natuurlijke slaapmiddelen. Dit zijn slaapmiddelen die je neemt zonder dat ze chemisch bewerkt zijn. Het zijn dus geen medicijnen of slaappillen, maar natuurlijke kruiden die helpen om jouw vermoeidheid te doen afnemen. Zeg vaarwel tegen je huisarts en neem middelen waar je alleen natuurlijke ingrediënten in vindt! Een voorbeeld van een middel dat we zometeen gaan bespreken is het homeopatische kruid valeriaan, wat een ontspannende werking heeft. Ook bespreken we enkele andere natuurlijke producten met een rustgevend effect.

De heilzame werking van natuurlijke slaapmiddelen komt goed van pas wanneer je slaapproblemen ervaart in de vorm van slapeloosheid. Natuurlijke slaapmiddelen zorgen voor een betere nachtrust en zorgen ervoor dat je hersenen optimaal zullen presteren. Ze verhogen van nature de aanmaak van melatonine, waardoor je beter slaapt en minder stress ervaart. Melatonine is een lichaamseigen stof die helpt om in slaap te komen. Melatonine maakt je lichaam dus zelf aan, maar kun je ook innemen in de vorm van supplementen.

Het verschil tussen natuurlijke slaapmiddelen en medicijnen

Het verschil tussen natuurlijke slaapmiddelen en medicijnen is dat medicijnen door de farmaceutische industrie zijn ontwikkeld en dat ze door je huisarts worden voorgeschreven. Wij doen geen uitspraken over de werking hiervan, en bij sommige medicijnen is het wetenschappelijk bewezen dat ze werken. Echter willen veel mensen niet aan de medicatie en kan het bepaalde bijwerkingen geven.

Wanneer je dus op een natuurlijke manier je slaap wilt verbeteren, kan je het beste gaan voor een andere oplossing. Zo noemden we net al slaaptherapie, maar er zijn uiteraard ook andere manieren die je kunt inzetten. We gaan zometeen wat verder in op de specifieke middelen die wij je adviseren, en die volgens ons echt helpen om je slaapproblemen te verminderen. We noemen een aantal ontspannende middelen en andere alternatieve producten die je zeker gaan helpen. 

Een-slechte-nachtrust-kan-voor-allerlei-kwalen-zorgen

Een aantal homeopathische slaapmiddelen

Hieronder bespreken we een aantal homeopathische slaapmiddelen. Het zijn middelen die geen verslavende werking hebben en natuurlijke ingrediënten bevatten. Ook bespreken we een aantal andere slaapmiddelen. 

Beste slaapmiddelen voor natuurlijke slaap

Wat zijn nu de beste slaapmiddelen voor een natuurlijke slaap? We bespreken hieronder een aantal goede slaapmiddelen die natuurlijke bestanddelen bevatten. Het zijn slaapmiddelen die je kunt inzetten voor langdurig gebruik. Deze slaapmiddelen zorgen ervoor dat je slaapprobleem vermindert en je een goede nachtrust kunt ervaren. Ze kunnen ook positief bijdragen aan de werking van je hersenen. Overdag zal je dan mogelijk ook beter kunnen presteren. Het zijn middelen die geen verslavende werking hebben en vol natuurlijke ingrediënten zitten. Werken deze slaapmiddelen echt, of is dit een fabel? We gaan het je hieronder verder uitleggen. 

Melatonine

Het eerste slaapmiddel dat we bespreken is misschien wel het bekendste: melatonine. Melatonine is een lichaamseigen hormoon en kan je nemen om op een gezonde manier in slaap te komen. Het is misschien wel op dit moment het meest voorkomende slaap supplement dat je kan krijgen, naast reguliere medicatie. Melatonine kan je kopen bij je plaatselijke drogist of online.

Een voordeel is dat het echt goed werkt omdat er direct een prikkel wordt afgegeven als je dit inneemt. Er zijn helaas ook wel wat nadelen. Zo kan er gewenning optreden en heb je mogelijk telkens meer nodig om in slaap te kunnen komen. Een ander nadeel is dat je niet meer goed in slaap kan vallen als je het niet neemt door gewenning. Het is daarom verstandig om voorzichtig om te gaan met melatonine en te beginnen met lage doseringen, zodat je de werking op een goede manier kunt ervaren. 

Er-zijn-meerdere-manieren-om-beter-te-slapen

Valeriaan

Het tweede slaapmiddel waar we graag meer over vertellen is Valeriaan. Valeriaan is een rustgevend kruid dat je kunt nemen voor het slapen gaan. Je kunt het slikken als slaapmiddel in de vorm van een plantaardige capsule. Valeriaan is een eeuwenoud kruid en wordt al jarenlang gebruikt door verschillende culturen om ontspannen te worden en je lichaam en geest tot rust te brengen voordat je gaat slapen. Het middel werkt erg goed en is niet verslavend. Het stimuleert ook bepaalde hormonen in je lijf zodat je makkelijker in slaap valt en je zelfs wat gelukkiger voelt! 

Sint Janskruid

Het derde slaapmiddel met een rustgevende werking is Sint Janskruid. Dit is een natuurlijk slaapmiddel. Het is een plantaardige capsule die je inneemt zodat je beter kunt slapen. Ook helpt het slaapmiddel om stress te verminderen. Het is wat ons betreft misschien wel de beste keuze, maar dat mag je uiteraard voor jezelf bepalen! Het beste is om goed onderzoek te doen en te kijken wat bij jou past. Sint Janskruid kun je bijvoorbeeld beter niet nemen als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Ook is het verstandig eerst een arts te raadplegen als je tevens andere medicijnen en / of supplementen slikt. 

Wij werken het liefst alleen met natuurlijke ingrediënten en zullen deze dus ook het meest adviseren. Het zijn tevens middelen die je kunt inzetten bij heftige problemen zoals een posttraumatische stressstoornis. Je gaat er uiteindelijk beter door in slaap vallen. Je zal door deze middelen geen ontwenningsverschijnselen krijgen, en je zal overdag beter presteren. 

5-HTP

5-HTP is een ander slaapmiddel dat onder andere je serotonine niveau een flinke boost kan geven waardoor je goed in slaap kunt vallen. Het werkt een beetje hetzelfde als valeriaan, dus het ontspant je en stimuleert de aanmaak van serotonine zodat je beter slaapt. 5-HTP kan je gewoon kopen bij een plaatselijke vitamine winkel, maar je kunt het ook online bestellen. 

Magnesium

Het mineraal magnesium helpt ook goed om beter in slaap te komen. Magnesium is het bekende stofje dat je spieren een beetje ontspant als je veel stress hebt. Magnesium kan genomen worden in poedervorm maar ook in pilvorm. Het zit overigens ook in je voeding als je de juiste voeding tot je neemt. Magnesium neem je in principe voor het slapen gaan in, maar het kan ook overdag genomen worden (bijvoorbeeld na het sporten). Wij raden je zeker aan om magnesium te suppleren zodat je het maximale uit je dag kunt halen.

CBD olie

CBD olie is een ander bekend slaap supplement. CBD is een stof die afkomstig is van de cannabis plant, maar waarbij de stoffen die jou ‘high’ maken zijn weggehaald. Dit zijn de THC stoffen. CBD is dus een natuurlijk middel en het heeft geen nare bijwerkingen. CBD kan je ook kopen online, of bij een speciaal daarvoor bestemde store. CBD kun je beter niet nemen als je zwanger bent of borstvoeding geeft, gezien er nog niet voldoende onderzoek is gedaan naar de werking hiervan en de mogelijke effecten op een (ongeboren) kind.

CBD-olie-kan-helpen-om-in-slaap-te-komen

GABA

Ook GABA is een interessant supplement. Je kunt het kopen bij je plaatselijke vitamine shop, en het helpt je te ontspannen. GABA is de stof die vrijkomt als je (bijvoorbeeld) alcohol drinkt, maar dat is in dit geval misschien niet echt een goede vergelijking. GABA is echter wel interessant omdat het je kan helpen om te ontspannen en wanneer je het los inneemt, zal mogelijk ook je slaapkwaliteit toenemen. Een interessant middel om eens te proberen dus! 

L-Tryptofaan

L-tryptofaan is het laatste middel dat we graag willen bespreken. L-tryptofaan kun je los kopen, maar vind je bijvoorbeeld ook in natuurlijke producten zoals kaas, eieren en boter. Bananen zijn tevens een bron van L-tryptofaan. Dit stofje kun je ook los als supplement kopen, en dat raden wij ook zeker aan.

Eet iets lichts voordat je gaat slapen

Een laatste opmerking hierover is dat je voor het slapen gaan ook wat natuurlijke producten tot je kunt nemen. Denk hierbij aan warme melk met een scheutje honing of een banaantje. Eet of drink niet te veel, want dan kan je mogelijk weer niet slapen. Wel helpt het om een klein beetje te eten (en dan het liefst producten die rijk zijn aan L-Tryptofaan), want met een lege maag gaan slapen werkt niet bevorderlijk voor je nachtrust.

Zorg voor een gezonde nachtrust

Hoe zorg jij voor een gezonde nachtrust? Een goede nachtrust is belangrijk om beter te kunnen presteren overdag. We noemden net al een aantal basisregels waar je rekening mee moet houden zodat je mogelijk helemaal geen slaappillen meer nodig hebt. Zo kan je beter geen alcohol drinken voordat je gaat slapen. Hoewel het misschien lijkt alsof je daardoor beter kunt slapen, zul je er uiteindelijk juist minder goed door slapen. Lukt het nog steeds niet om te slapen ondanks dat je alle tips hebt opgevolgd? Probeer dan eens één van de bovengenoemde, natuurlijke slaapmiddelen uit.

Bekende slaapmiddelen

Enkele slaapmiddelen die wij noemden waren onder andere valeriaan, melatonine en Sint Janskruid. Dit zijn middelen die de slapeloosheid zullen verminderen. Een slaapmiddel kan handig zijn, maar is niet noodzakelijk. Zorg er ook voor dat je niet in een vicieuze cirkel terechtkomt van vermoeid wakker worden, jezelf door de dag heen slepen en ‘s avonds wederom naar middelen grijpen die de slaap bevorderen. Je slaap is het allerbelangrijkste wat er is, maar een slaapmiddel mag enkel een aanvulling zijn.

Het beste tijdstip om slaapmiddelen in te nemen

Neem je slaapmiddel op tijd voordat je naar bed gaat zodat je hersenen overdag beter kunnen presteren. Neem bijvoorbeeld melatonine of valeriaan om tot rust te komen. Je kunt het beste iets slikken met natuurlijke ingrediënten. Ook is het verstandig om te kijken naar hoe je slaapt. Wat voor kussen gebruik je? Je hebt kussens die zich naar je hoofd vormen, zodat je een perfecte pasvorm krijgt voor je hoofd. Je zult ook hierdoor beter in slaap vallen! 

Maar welk tijdstip kun je nu het beste aanhouden om slaapmiddelen in te nemen? Het beste is ongeveer een uur tot een halfuur voordat je gaat slapen. Op deze manier kan het slaapmiddel optimaal z’n werk doen en wordt jouw slaapkwaliteit verbeterd! 

Beter slapen

Wil je beter slapen en sneller in slaap vallen? We hopen dat je dan de basisregels die we hierboven hebben uitgelegd goed in acht neem voor jezelf. Om de beste slaapkwaliteit te krijgen is het goed als je rekening houdt met je dag- en nachtritme. Zo kan je ‘s avonds lekker op je bed ploffen zonder al te veel zorgen. Heb je echt ernstige slaapproblemen? Het kan dan helpen om je huisarts hierover in te lichten en te informeren naar manieren om dit te verbeteren.

Conclusie

Hoewel voor sommige mensen niets fijner is dan om lekker in bed te duiken na een lange dag, zien anderen er elke dag weer tegenop door hun slaapproblemen. Gelukkig zijn er meerdere manieren om hier iets aan te doen. Als jij ook slaapproblemen hebt, kunnen bovenstaande tips je helpen om weer in slaap te komen. Wellicht zul je een aantal gewoontes moeten veranderen, maar het zal de moeite zeker waard zijn.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Zorgt ashwagandha ervoor dat je beter gaat slapen?

Zorgt ashwagandha ervoor dat je beter gaat slapen?

Ashwaganda is een oeroud kruid dat helpt om je stemming te verbeteren en slaapproblemen te verlichten. In dit artikel behandelen…
Helpt glycine om beter te slapen?

Helpt glycine om beter te slapen?

Glycine is een semi-essentieel aminozuur dat van nature in het menselijk lichaam voorkomt. Het speelt een rol bij veel verschillende…
Zorgt tryptofaan ervoor dat je beter gaat slapen?

Zorgt tryptofaan ervoor dat je beter gaat slapen?

Tryptofaan staat bekend als een stof die ervoor zorgt dat je beter kunt slapen. Een goede nachtrust is essentieel voor…
Helpt L-Theanine voor het slapen voor een betere nachtrust?

Helpt L-Theanine voor het slapen voor een betere nachtrust?

Heb je moeite met in slaap vallen en zoek je een natuurlijk slaapmiddel? Dan is L-Theanine misschien precies wat je…