Ga je van aminozuren beter slapen? Dit is het antwoord!

Aminozuren en slaap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Slaap je slecht? Dan is het mogelijk dat je een tekort aan aminozuren hebt. In dit artikel leggen we je het verband uit tussen glycine en slapen, ornithine en slapen en alle andere aminozuren die je kunnen helpen om je slaapkwaliteit te verbeteren. Met een gezond voedingspatroon kun je een tekort aan aminozuren voorkomen of verbeteren. Als dit niet voldoende werkt, kun je naast gezonde voeding ook kiezen voor voedingssupplementen met aminozuren tegen slapeloosheid.

Aminozuren en slaap: wat is het verband?

Aminozuren en slaap hebben meer met elkaar te maken dan je in eerste instantie denkt. Aminozuren zijn namelijk noodzakelijk voor een goede nachtrust. Zo wordt de melatonine waardoor je in slaap valt aangemaakt met behulp van het aminozuur tryptofaan. Andere aminozuren zorgen ervoor dat jij je beter kunt ontspannen en minder onrust ervaart. Het verband tussen aminozuren en slaap is wetenschappelijk onderbouwd.

Heb jij moeite met slapen? Dan zou dit dus kunnen komen doordat je te weinig aminozuren binnen krijgt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is dat je te weinig aminozuurrijke voedingsmiddelen gebruikt. Je vindt aminozuren vooral in dierlijke producten, zoals vlees, zuivelproducten en eieren. Lees verder over in welke voeding aminozuren zitten.

Een tekort aan aminozuren kan ook veroorzaakt worden doordat je veel suikerrijke producten gebruikt. Suikers zoals fructose en glucose zorgen ervoor dat je minder goed aminozuren op kunt nemen. Een aanpassing van het voedingspatroon en eventueel voedingssupplementen met aminozuren tegen slapeloosheid kunnen bij een tekort aan aminozuren de balans herstellen.

Deze afbeelding geeft weer dat slechte gewoontes ervoor kunnen zorgen dat je niet goed kunt slapen.

Welke aminozuren helpen bij een goede nachtrust?

Aminozuren en slaap hebben veel met elkaar te maken. Tryptofaan is een goed voorbeeld van het verband tussen aminozuren en slaap. Zonder tryptofaan geen melatonine. Het aminozuur glutamine zorgt bijvoorbeeld voor een kalmerende werking. Doordat jij meer rust ervaart, val je makkelijker in slaap. Bij een tekort aan glutamine kan je niet alleen last krijgen van slapeloosheid, maar ook van stemmingsklachten. Gamma-aminoboterzuur en glycine zijn andere aminozuren die rust brengen. Gebruik voldoende glycine en slapen gaat aanzienlijk beter. Carnitine ondersteunt de mentale gezondheid. Mensen met een tekort hebben slaapproblemen en zijn vatbaarder voor een burn-out.

Tot slot zijn vitamines uit het B-complex belangrijk voor onze energiehuishouding. Bij een tekort krijg je al snel vermoeidheidsverschijnselen en slaapproblemen. Te weinig van deze aminozuren en slaap kan een serieus probleem worden. Een tekort aan aminozuren is makkelijk te voorkomen met een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Indien nodig kan dit worden aangevuld met een supplement met aminozuren tegen slapeloosheid. Mocht je gebruik maken van een aminozuren supplement, wees dan op de hoogte van de richtlijnen over de veiligheid van aminozuursuppletie:

  • Tryptofaan
  • Glutamine
  • Gamma-aminoboterzuur
  • Carnitine
  • Ornithine
  • Glycine
  • Arginine
  • Vitamine B-complex
Relatie-tussen-aminozuren-en-slaap

Wist je dat naast aminozuren ook magnesium helpt om beter te slapen? Dat komt doordat dit mineraal een positief effect heeft op je bioritme en je daardoor beter en rustiger slaapt. Maar magnesium is niet het enige supplement wat helpt voor een betere en diepere nachtrust. Welke supplementen nog meer helpen om beter te slapen lees je hier. Wij zochten het voor je uit.

Tryptofaan en slapen

L-tryptofaan fungeert als bouwsteen voor verschillende hormonen, waaronder het gelukshormoon serotonine en het slaaphormoon melatonine. Onderzoek heeft uitgewezen dat supplementen die L-tryptofaan bevatten de slaapkwaliteit verbeteren [1]. Dit komt doordat het de melatonineproductie verhoogd. Ook helpt het bij het voorkomen van een depressie gedurende de wintermaanden. Doordat L-tryptofaan dus als bouwsteen voor het slaaphormoon melatonine fungeert, helpt het voor een betere nachtrust.

Ornithine en slapen

Ornithine en slapen gaan hand in hand en wel op een ingenieuze manier. Samen met glutamine en arginine zorgt ornithine er namelijk voor dat ammoniak uit ons lichaam wordt omgezet in ureum. Je kunt een teveel aan ammoniak ontwikkelen wanneer je veel vlees eet of als je leverfunctie niet optimaal is. Ammoniak vergift onze cellen en zorgt voor verschillende lichamelijke ongemakken.

Eén van de tekenen van te hoge ammoniakgehaltes is slapeloosheid. Je kunt dit goed bestrijden door voedingssupplementen met aminozuren tegen slapeloosheid te gebruiken. De glutamine, ornithine en arginine ondersteunen de lever en zorgen zo voor een goede afvoer van ammoniak en andere gifstoffen.

Natuurlijk is het altijd het beste om de balans met behulp van gezonde voeding te behouden. Voedingssupplementen zijn slechts een aanvulling op ons voedingspatroon. Een vermindering van het gebruik van suikerrijke producten kan een eerste stap zijn naar een gezonde nachtrust. Kies voor voeding welke rijk is aan aminozuren en slaap als een roos!

Welk aminozuur zorgt voor de aanmaak van melatonine?

Het aminozuur tryptofaan speelt een rol bij de aanmaak van melatonine. Melatonine is een hormoon dat ons lichaam aanmaakt wat ervoor zorgt dat je in slaap valt. Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat onder andere zit in vlees, vis, zuivelproducten, eieren, noten en zaden. Het lichaam zet tryptofaan om in serotonine, wat vervolgens weer omgezet wordt in melatonine.

Recent onderzoek uit 2018 van Nutrition Research and Practice [2] heeft uitgewezen dat GABA en 5-HTP de cafeïne in het lichaam kan doen verlagen. Dit heeft er in geresulteerd dat de totale slaaptijd bevorderde. Hierdoor spelen ook GABA en 5-HTP een belangrijke rol bij je nachtrust.

Deze afbeelding geeft voeding met aminzouren weer om beter te slapen.

Welke aminozuren bij slaapproblemen?

Het beste aminozuur wat je kunt nemen bij slaapproblemen is L-tryptofaan. Dit is het meest effectieve aminozuur voor het aanmaken van melatonine. Hierdoor zorgt het voor een verbeterde nachtrust. Onderzoek naar de impact van tryptofaan supplementen op de slaapkwaliteit heeft dit onomstotelijk bevestigd [3].

Meer weten over aminozuren?

Heb je nog een vraag over aminozuren of gewoon nieuwsgierig? Lees dan verder! Zo lees je onder andere alles over de structuurformules en afkortingen van aminozuren. Ook zochten we voor je uit wat BCAA’s zijn, wat aminozuren en eiwitten met elkaar te maken hebben en zelfs hoe je met aminozuren kunt afvallen. Kortom, naast aminozuren en slapen valt er nog genoeg te lezen over dit onderwerp!

Wetenschappelijke referenties

[1]: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908021/

[2]: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5974066/

[3]: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33942088/

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Zorgt ashwagandha ervoor dat je beter gaat slapen?

Zorgt ashwagandha ervoor dat je beter gaat slapen?

Ashwaganda is een oeroud kruid dat helpt om je stemming te verbeteren en slaapproblemen te verlichten. In dit artikel behandelen…
Helpt glycine om beter te slapen?

Helpt glycine om beter te slapen?

Glycine is een semi-essentieel aminozuur dat van nature in het menselijk lichaam voorkomt. Het speelt een rol bij veel verschillende…
Zorgt tryptofaan ervoor dat je beter gaat slapen?

Zorgt tryptofaan ervoor dat je beter gaat slapen?

Tryptofaan staat bekend als een stof die ervoor zorgt dat je beter kunt slapen. Een goede nachtrust is essentieel voor…
Helpt L-Theanine voor het slapen voor een betere nachtrust?

Helpt L-Theanine voor het slapen voor een betere nachtrust?

Heb je moeite met in slaap vallen en zoek je een natuurlijk slaapmiddel? Dan is L-Theanine misschien precies wat je…