Moet je een multivitamine tijdens de zwangerschap slikken?

Het wordt aanbevolen voor zwangere vrouwen een multivitamine te nemen om ervoor te zorgen dat je voldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit is ook nodig voor de groei en ontwikkeling van de baby. Tijdens je zwangerschap heb je een hogere behoefte aan bepaalde voedingsstoffen zoals foliumzuur, vitamine D, ijzer en calcium

Een goede multivitamine zorgt ervoor dat je in één keer veel verschillende vitamines, mineralen en antioxidanten binnen te krijgen. Let op, niet elke multivitamine is geschikt voor de zwangerschap. In dit artikel onderzoeken we waarom je een multivitamine zou willen nemen tijdens de zwangerschap of als je zwanger wilt worden. Daarnaast bekijken we welke geschikt zijn en welke andere opties er zijn om te zorgen voor de juiste voedingsstoffen.

Multivitamine tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap of als je zwanger wilt worden is het aan te raden om multivitamine supplementen te suppleren. Op deze manier zorg je ervoor dat je voldoende essentiële voedingsstoffen binnen krijgt. Kies dan wel voor een goede multivitamine speciaal gemaakt voor zwangeren.

Er zijn verschillende nutriënten waar je gedurende de zwangerschap een hogere behoefte aan hebt. Omdat een multivitamine veel van deze voedingsstoffen bevat kan het een goed voedingssupplement zijn voor de zwangerschap. Vrouwen hebben onder andere meer behoefte aan foliumzuur, ook wel bekend als vitamine B11

Daarnaast adviseert de Gezondheidsraad om uit voorzorg ook voldoende vitamine D en vitamine C te slikken. Ook omega-3 vetzuren zijn belangrijk als je zwanger bent. Een multivitamine speciaal voor zwangere vrouwen kan helpen om deze voedingsstoffen aan te vullen en eventuele tekorten te voorkomen.

Deze afbeelding laat een vrouw zien die multivitamines slikt tijdens de zwangerschap.

Wat is een multivitamine voor de zwangerschap?

Een goede multivitamine voor de zwangerschap is een supplement dat specifiek is ontwikkeld voor de behoefte van het lichaam van de vrouw in deze tijd. Het supplement is afgestemd op de behoeften van zowel moeder als kind.

Tijdens de zwangerschap zijn er niet alleen fysieke veranderingen, zoals een groeiende buik, maar ook hormonale veranderingen die voor de nodige afleiding kunnen zorgen. Denk hierbij aan midden op de dag in slaap vallen, gevoelige borsten en vergeetachtigheid. Dit kan ervoor zorgen dat het moeilijk wordt om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Helemaal als je hier ook nog eens een verhoogde behoefte aan hebt.

De kwaliteit van een goede multivitamine voor de zwangerschap is afhankelijk van een aantal factoren. Let er goed op dat op het etiket van het supplement duidelijk vermeld wordt wat de dosering is per vitamine of mineraal. Als er een te lage dosering in het supplement zit, heb je er alsnog niet genoeg aan.

Wat is het beste supplement voor de zwangerschap?

Er zijn veel verschillende multivitamines op de markt, maar niet allemaal zijn ze geschikt voor zwangeren. Wat de beste multivitamine is, hangt af van je persoonlijke behoeften. Over het algemeen is het belangrijk om te kiezen voor een multivitamine die ten minste de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur en vitamine D bevat.

Ook is het belangrijk om te letten op voldoende ijzer, calcium en omega-3 vetzuren. Het beste multivitamine supplement als je zwanger bent moet voldoen aan een aantal belangrijke eisen. Deze hebben we hieronder overzichtelijk voor je uiteengezet.

Biologisch ritme

In het vrouwelijk lichaam spelen verschillende processen zich dagelijks af binnen een ritme van 24 uur. De biologische klok, ook wel bekend als het circadiaanse ritme, is verantwoordelijk voor dit ritme. Bepaalde voedingsstoffen hebben een verschillende werking in dit ritme. 

Overdag hebben we namelijk andere nutriënten nodig dan gedurende de nacht. Vitamines uit het vitamine B-complex zijn natuurlijke energieleveranciers die specifiek overdag nodig zijn, waarbij vitamine B12 ervoor zorgt dat de natuurlijke energie in ons lichaam wordt geactiveerd. Vitamine C is ook een belangrijke vitamine voor overdag, omdat dit ervoor zorgt dat het concentratievermogen optimaal kan presteren. 

‘s Nachts slapen we om te herstellen van de dag en op te laden voor de volgende dag. Hierbij zijn voedingstoffen die bijdragen aan de aanmaak van cellen en weefsels belangrijk. Magnesium is hier een goed voorbeeld van. 

Deze afbeelding laat zien dat een multivitamine tijdens de zwangerschap foliumzuur moet bevatten.

Goed opneembare vormen

Er zit veel verschil in de kwaliteit van alle supplementen. Dit geldt ook voor multivitaminen die speciaal zijn ontwikkeld voor vrouwen. Let er op dat in een multivitamine supplement voor de zwangerschap alleen actieve vormen van belangrijke voedingsstoffen zitten. Biologisch actieve vormen zijn kwalitief veel beter dan synthetische vormen. Dit noemen we ook wel kunstmatige vormen, en deze worden een stuk slechter opgenomen door het lichaam. Lees hier het verschil tussen natuurlijke en synthetische vitamines

Voedingstoffen voor zwangere vrouwen

Tot slot is het belangrijk dat het supplement de juiste voedingsstoffen bevat waar je tijdens je zwangerschap extra behoefte aan hebt. Foliumzuur is een van de belangrijkste, omdat het de kans op neurale buisdefecten bij de ontwikkeling van de foetus kan verminderen. IJzer is ook belangrijk voor de productie van rode bloedcellen en het voorkomen van bloedarmoede. 

De Gezondheidsraad adviseert dagelijks minimaal 400 mcg foliumzuur gedurende de zwangerschap. Let er op dat foliumzuur een synthetische vorm van vitamine B11 is. Het is dus beter om folaat of biologisch actief foliumzuur te nemen.

Daarnaast zijn vitamine D3 en vitamine K2 ook absoluut van toegevoegde waarde als je zwanger bent. Zowel vitamine D3 als K2 spelen een belangrijke rol bij het behoud van een gezonde calciumstofwisseling. Aangezien de behoefte aan calcium ook hoger is tijdens de zwangerschap, is het belangrijk dat de calciumstofwisseling goed functioneert. 

Voordelen van een multivitamine bij de zwangerschap 

Er zitten verschillende voordelen aan een multivitamine voor vrouwen die zwanger zijn, maar ook voor vrouwen met een zwangerschapswens. Dit zijn:

  • Aanvullen van eventuele tekorten: Een multivitamine kan ervoor zorgen dat eventuele tekorten aan belangrijke voedingsstoffen worden aangevuld;
  • Verminderen van risico op geboorteafwijkingen: Het nemen van foliumzuur supplementen als je zwanger bent kan het risico op geboorteafwijkingen zoals een open gehemelte of open ruggetje verkleinen;
  • Verlichten van zwangerschapskwaaltjes: Sommige multivitaminen kunnen helpen bij het verminderen van zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid, vermoeidheid en constipatie.

Multivitaminen bevatten een mix van vitamines en mineralen die de groei en ontwikkeling van je baby ondersteunen en de kans op aangeboren afwijkingen verminderen. Bovendien kunnen multivitaminen helpen om tekorten aan belangrijke voedingsstoffen op te vangen die kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap. [1]

Hoe kies je de juiste multivitamine voor jouw behoeften 

Hoe kies je nu de beste multivitamine voor jouw behoeften? Het is belangrijk om eerst te kijken naar welke voedingsstoffen jouw lichaam nodig heeft. Heb je bijvoorbeeld een tekort aan vitamine D of ijzer? Dan kan het verstandig zijn multivitaminen te kiezen die speciaal ontworpen zijn voor deze periode. 

Let ook op de dosering van de verschillende supplementen. Een te hoge dosering kan namelijk schadelijk zijn voor je gezondheid. En tot slot: houd rekening met eventuele allergieën. Er zijn bijvoorbeeld multivitamines op de markt die gluten- of lactosevrij zijn. 

Deze afbeelding laat gezonde voeding tijdens de zwangerschap zien.

Veelgestelde vragen over zwangerschapsvitamines:

Hoe lang moet je foliumzuur slikken tijdens de zwangerschap?

Het wordt aangeraden voor vrouwen die zwanger willen worden én tijdens de eerste 10 weken van de zwangerschap om foliumzuur te slikken. De aanbevolen dosering is dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken vanaf 4 weken voor de zwangerschap tot en met 10 weken van de zwangerschap.

Kun je te veel vitamine C slikken als je zwanger bent?

Hoewel vitamine C (ascorbinezuur) tijdens de zwangerschapsperiode erg belangrijk is, is het absoluut niet verstandig om teveel vitamine C te nemen. Een te hoge dosis ascorbinezuur leidt namelijk tot klachten zoals misselijkheid en darmklachten (zoals diarree).

Conclusie:

Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten bij het kiezen van de beste multivitamine als je zwanger bent of wilt worden. Het biologische ritme speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de timing van de inname van voedingsstoffen. ‘s Nachts kan suppletie bijdragen aan de aanmaak van cellen en weefsels, terwijl overdag juist andere voedingsstoffen nodig zijn.

Bovendien zitten er grote verschillen in kwlaiteit tussen multivitaminen die speciaal zijn ontwikkeld voor aanstaande moeders. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor de meest actieve vorm van een voedingsstof, en dus een synthetische vorm zoveel mogelijk te vermijden. Zorg er daarnaast voor dat een multivitamine specifiek de nutriënten bevat waar zwangeren behoefte aan hebben.

Tot slot kun je misschien extra aanpassingen in je dieet aanbrengen om aan een groter aantal micronutriënten te voldoen. Gezonde voeding dient als een natuurlijke bron voor veel vitaminen. Met gevarieerd eten kom je dus al een heel eind. Hoewel elke situatie zijn eigen niveau van complexiteit heeft, kan het nemen van stappen als deze helpen om een completer beeld te krijgen van je gezondheid en welzijn tijdens de zwangerschap.

Wetenschappelijke bronnen:

[1] Keats EC, Haider BA, Tam E, Bhutta ZA. Multiple-micronutrient supplementation for women during pregnancy. Cochrane Database of Systematic Reviews 2019, Issue 3. Art. No.: CD004905. DOI: 10.1002/14651858.CD004905.pub6
https://www.cochrane.org/CD004905/PREG_multivitamin-supplementation-pregnancy

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Wat zijn de bijwerkingen van een multivitamine?

Wat zijn de bijwerkingen van een multivitamine?

Heeft een multivitamine bijwerkingen? Er zijn in Nederland veel mensen die dagelijks gebruik maken van een multivitamine, en daarom is…
Multivitamine voor sporters, betere prestaties of niet?

Multivitamine voor sporters, betere prestaties of niet?

Multivitamine voor sporters, een mooie combinatie. Vitamines zijn natuurlijk van groot belang. We kunnen die prima uit onze normale voeding…
Vegan multivitaminen, het veganistische hulpmiddel!

Vegan multivitaminen, het veganistische hulpmiddel!

Vegan multivitaminen, wat maakt ze anders? Gezonde voeding is voor steeds meer mensen belangrijk en dat is uiteraard een goede…