Aminozuren voor de huid: welke zijn de beste?

Aminozuren voor de huid zorgen ervoor dat je er ook op latere leeftijd jong en fris uit blijft zien. Zowel essentiële aminozuren als niet-essentiële aminozuren zijn belangrijk voor de opbouw en het herstel van onze weefsels. Zelfs semi-essentiële aminozuren spelen hierbij een rol.

Eiwitten zijn de belangrijkste bron van aminozuren. Dat maakt eiwitrijke voeding ook het beste anti-age product dat er bestaat, want het werkt van binnenuit. Welke verschillende aminozuren zijn er, waar zitten aminozuren in, en hoe zorgen ze voor een egale, mooie huid?

Aminozuren voor de huid

Aminozuren spelen een belangrijke rol bij het creëren en behouden van een egale huid, want ze zijn van grote invloed op de aanmaak van collageen. Collageen zorgt voor een mooie en veerkrachtige huid. Naarmate je ouder wordt, wordt de huid slapper, en dit komt vaak door een tekort aan collageen. Rimpels ontstaan dan ook voornamelijk doordat de huid niet over voldoende collageen beschikt. Kort gezegd: collageen gaat veroudering van de huid tegen. Door middel van een collageen supplement kun je eventuele collageen tekorten aanvullen. Ook vind je collageen in diverse crémes. Deze crèmes, die vaak extra vitamine C bevatten, verminderen tekenen van huidveroudering. Wist je dat vitamine D ook belangrijk is voor een gezonde huid? 

Aminozuren-voor-je-huid-welke-goed-zijn

Aminozuren worden onderverdeeld in essentiële aminozuren en niet-essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren zijn overigens niet per se belangrijker dan niet-essentiële aminozuren, alhoewel de benaming dat wel doet vermoeden. Het zegt alleen iets over de manier waarop ons lichaam aan deze aminozuren kan komen. Welke aminozuren voor je huid heb je absoluut nodig om deze te laten stralen?

  • Glycine
  • Threonine
  • Serine
  • Proline
€19,15
Op voorraad
Superfoodstore.nl

Glycine

Het niet-essentiële aminozuur glycine zorgt ervoor dat er voldoende collageen aangemaakt wordt. Zoals we al eerder vermeldden, helpt collageen de huid jong te houden. Maakt je lichaam onvoldoende glycine aan, dan verliest de huid aan stevigheid. Het gevolg is dat je eerder rimpels krijgt. Het lichaam kan zelf glycine aanmaken uit serine, maar je kunt dit ook aanvullen door bepaalde voedingsmiddelen te consumeren. Onder andere zuivelproducten en vlees zijn belangrijke bronnen van dit aminozuur.

Threonine

Het aminozuur threonine kan niet door het menselijk lichaam zelf aangemaakt worden. Je lichaam heeft dus de juiste voeding nodig om voldoende van dit aminozuur te bemachtigen. Je vindt threonine voornamelijk in dierlijke eiwitten. Daarnaast is soja een plantaardige bron van threonine, dus ook voor vegetariërs en veganisten zijn er voldoende voedingsbronnen. Juist omdat je lichaam dit aminozuur niet zelf aan kan maken, is het goed om na te gaan of je de verschillende soorten aminozuren voldoende binnenkrijgt.

Threonine is een heel belangrijk bestanddeel, want het helpt bij de productie van collageen. Het gevolg is een slappe huid en rimpels, waardoor de huid er ouder uitziet.

Serine

Het aminozuur serine speelt een belangrijke rol bij de vochtbalans van de huid en werkt daarom goed tegen een droge huid. Een goede vochtbalans heeft, net als de aanwezigheid van collageen, een positieve invloed op de strijd tegen de veroudering van de huid. Het lichaam maakt zelf serine aan, maar het is goed om dit met behulp van voeding aan te vullen. Serine zit vooral in kip en eieren, maar ook plantaardige bronnen zoals granen en noten bevatten serine. Daarnaast heeft serine ook een goed effect van buitenaf. Om deze reden vind je dit aminozuur vaak terug in anti-aging crèmes en vochtinbrengende crèmes. 

Proline

Het niet-essentiële aminozuur proline heeft een gunstige invloed op de bloedvaten, de botten en de huid. Dit aminozuur heeft namelijk een herstellend vermogen, waardoor beschadigde cellen snel worden genezen. Dat is niet alleen handig bij wondjes, maar werkt bovendien ook actief tegen het biologische verouderingsproces. Proline helpt zichtbare huidbeschadiging te herstellen en zorgt ervoor dat de huid elastisch blijft. Het menselijke lichaam maakt proline aan uit glutaminezuur. Het kan echter nooit kwaad om dit aan te vullen met behulp van extra aminozuren die je uit voeding haalt. Proline zit in zeewier en sojaproducten, maar je vindt het ook in eieren en gevogelte.

Welke aminozuren zijn nog meer gezond voor de huid?

Welke aminozuren voor je huid heb je nog meer nodig? Arginine zorgt ervoor dat wondjes en andere beschadigingen snel genezen. Histidine werkt goed tegen ontstekingen van de huid. De kalmerende en antioxiderende eigenschappen van dit aminozuur zorgen voor een gezonde huid. Het aminozuur methionine heeft een meer beschermende eigenschap – het beschermt de huid tegen vrije radicalen en schadelijke stoffen. Tot slot heeft lysine een versterkende invloed, waardoor je een strakke huid kunt bevorderen en de kans op (diepe) rimpels kleiner wordt. 

Sommige aminozuren werken trouwens samen om belangrijke lichaamsprocessen in stand te houden. Zo zijn zowel arginine als methionine nodig om creatine te produceren. Creatine ondersteunt het lichaam onder andere bij de aanmaak van nieuwe cellen. Wederom een reden om voor voldoende aminozuren te zorgen! Wist je dat creatine onder andere bestaat uit de aminozuren arginine en methionine?

Aminozuren slikken tegen rimpels

Wanneer we een mooiere en gezondere huid willen, grijpen we vaak direct naar crèmes, serums en andere schoonheidsmiddelen. Je kunt aminozuren slikken tegen rimpels of ze uit je voeding halen. Aminozuren die je kunt slikken tegen rimpels zijn:

  • Proline
  • Leucine
  • Glycine

Deze aminozuren zorgen er voor dat de lijntjes in de huid minder diep worden waardoor ze helpen tegen rimpels. Onderschat het belang van goede en gezonde voeding dus niet en zorg ervoor dat je voldoende eiwitten en aminozuren uit je voeding haalt. Ook creatine en collageen spelen hierbij een belangrijke rol.

Welke aminozuren helpen nog meer tegen rimpels? Ook glutaminezuur is belangrijk tegen rimpels.

Wat doen aminozuren voor de huid?

Aminozuren hebben diverse voordelen voor de huid. Ze zorgen niet alleen voor hydratatie en een gladde huid, maar gaan ook huidveroudering tegen Tot slot beschermen de huid tegen vrije radicalen. 

Bij het gebruik van huidverzorgingsproducten met aminozuren wordt hetzelfde effect bereikt. Sommige aminozuren fungeren als een antioxidant, terwijl andere aminozuren de huid helpen om zelf antioxidanten aan te maken. Uit onderzoek blijkt dat synthetische aminozuren een betere hydratatie bieden dan aminozuren die afkomstig zijn van dierlijke of plantaardige bronnen [1].

Veelgestelde vragen over aminozuren en het effect op de huid:

Bevorderen aminozuren het herstel van de huid?

Eiwitten spelen een belangrijke rol bij de opbouw van nieuw weefsel, wat indirect te maken heeft met aminozuren. Huidweefsel kan gemakkelijk beschadigen door invloeden van buitenaf, zoals UV-straling en kou. Om de huid te helpen bij het herstellen hiervan, kan een crème met bepaalde aminozuren die bijdragen aan de natuurlijke opbouw van nieuw weefsel, worden gebruikt.

Helpen aminozuren tegen rimpels?

Creatine is een lichaamseigen stof die de aanmaak van collageen stimuleert en bestaat uit de aminozuren arginine en methionine. Collageen verhoogt de vochtbalans in de huid, waardoor de huid logischerwijs meer vocht kan vasthouden. Hierdoor wordt de huid steviger, vervagen kleine rimpels en krijgt de huid een mooie uitstraling. Zo kunnen aminozuren dus indirect helpen tegen rimpels.

Wetenschappelijke referenties:

[1]: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32761577/

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Wat is de werking van beta-alanine en hoe lang mag je het gebruiken?

Wat is de werking van beta-alanine en hoe lang mag je het gebruiken?

Voor serieuze sporters wordt de keuze in supplementen die je prestaties kunnen verbeteren steeds groter. Beta alanine is al langer…
Wat zijn niet-essentiële aminozuren en wat is het verschil?

Wat zijn niet-essentiële aminozuren en wat is het verschil?

Zowel essentiële als niet-essentiële aminozuren zijn ontzettend belangrijk voor je lichaam. Vooral wanneer je regelmatig traint en spiermassa wilt opbouwen,…
De werking van BCAA’s uitgelegd: wat doen ze? 

De werking van BCAA’s uitgelegd: wat doen ze? 

Veel fitness supplementen bevatten Branched Chain Amino Acids, maar wat is precies de werking van BCAA’s? Wanneer je wel eens…
Ga je van aminozuren beter slapen? Dit is het antwoord!

Ga je van aminozuren beter slapen? Dit is het antwoord!

Aminozuren en slaap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Slaap je slecht? Dan is het mogelijk dat je een tekort aan…