G-ST2X7V9JM6

Typ om te zoeken

Aminozuren

Waar staan de afkortingen van aminozuren precies voor?

Delen
Aminozuren-afkortingen-betekenis-uitgelegd

De aminozuren afkortingen, weet jij ze? Aminozuren zijn ontzettend belangrijk voor je lichaam. Werkelijk bijna alles in je lichaam bestaat voor een aanzienlijk deel uit aminozuren. Aminozuren krijg je binnen via eiwitten, en dus is eiwitrijk eten ook belangrijk. Je ziet vaak afkortingen van aminozuren voorbij komen, maar wat betekenen die afkortingen van aminozuren nou eigenlijk? Er zijn namelijk per aminozuur verschillende afkortingen, die we hieronder gaan bekijken.

De aminozuren afkortingen, wat betekent elke afkorting?

Elke aminozuur heeft twee afkortingen, een van 1 letter en een van 3 letters. Alle afkortingen van aminozuren vind je hieronder in een tabel. Naast afkortingen hebben aminozuren ook structuurformules, ook handig om te weten!

Aminozuur1 letter3 letters
AlanineAAls
ArginineRArg
AsparagineNAsn
AsparaginezuurDAsp
CysteineCCys
GlutamineQGln
GlutaminezuurEGlu
GlycineGGly
HistidineHHis
IsoleucineIIle
LeucineLLeu
LysineKLys
MethionineMMet
FenylalanineFPhe
ProlinePPro
SerineSSer
ThreonineTThr
TryptofaanWTrp
TyrosineYTyr
ValineVVal
Afkortingen van aminozuren.

Aminozuren overzichtstabel

Je hebt bij aminozuren een belangrijk verschil, namelijk die tussen essentiële aminozuren en niet-essentiële aminozuren. Je lichaam kan aminozuren op twee manieren in je systeem krijgen. Enerzijds door ze zelf te synthetiseren (aanmaken), anderzijds door binnen te krijgen. Essentiële aminozuren kunnen niet door je lichaam zelf worden aangemaakt, waardoor je ze uit voeding binnen moet krijgen. Een andere optie is uiteraard om deze uit supplementen te halen.

Afkortingen-van-aminozuren

Niet-essentiële aminozuren kan je lichaam wel zelf aanmaken, en hoef je daarom dus niet perse uit je voeding of voedingssupplementen te halen. Daartussenin heb je ook nog semi-essentiële aminozuren, die je lichaam in bepaalde omstandigheden wel zelf kan aanmaken. Als je die omstandigheden niet creëert moet je ook deze aminozuren uit je voeding of supplementen halen.

Verschillende aminozuren

Essentiële aminozuren kunnen dus niet door het lichaam worden gesynthetiseerd en moet je zelf zien binnen te krijgen. De essentiële aminozuren zijn leucine, isoleucine, valine, threonine, methionine, histidine, fenylalanine, lysine en tryptofaan. De andere aminozuren afkortingen die je hierboven ziet zijn dus van aminozuren die je lichaam zelf kan aanmaken. Aminozuren zijn voor iedereen van groot belang. De belangrijkste taak van deze bouwstenen is de transport van voedingsstoffen, en tegelijkertijd de opslag hiervan.

De behoefte aan aminozuren kunnen verschillen, afhankelijk van de fysieke conditie en de leeftijd. Aminozuren uit supplementen kunnen ook vaak een therapeutische werking hebben op sommige gebieden, maar toch raden we altijd aan om zoveel mogelijk aminozuren uit normale voeding binnen te krijgen. In deze blog vind je een handige overzichtstabel van alle aminozuren, de afkortingen van aminozuren zie je dus hierboven! Voor meer informatie over supplementen zoals de referentie inname kun je terecht bij de Gezondheidsraad.

Verder lezen?

Wil je meer weten over aminozuren? Ontdek dan alles over een aminozuren supplement, de relatie tussen aminozuren en afvallen of het beste tijdstip om aminozuren in te nemen.

Tags

5 Opmerkingen

Laat weten wat jij ervan denkt

Your email address will not be published. Required fields are marked *