Met aminozuren afvallen, werkt dat echt goed?

Aminozuren en afvallen, een gouden combinatie? Verschillende aminozuren spelen een hele belangrijke rol bij het afvallen doordat ze de vetverbranding stimuleren. Er zijn zowel essentiële aminozuren als niet essentiële aminozuren die helpen bij het afvallen.

Afvallen met aminozuren lijkt het proces te versnellen en makkelijker te maken. Om die reden komen er ook steeds meer afval supplementen op de markt die aminozuren bevatten. Maar hoe zit het nou precies? Wat is de juiste hoeveelheid aminozuren? Hieronder lees je alles over.

Aminozuren en afvallen: hoe werkt het?

Naast leucine is ook met tryptofaan afvallen populair. We gaan daarom eens kijken naar welke aminozuren kunnen helpen bij het afvallen. Dit zijn er naast de BCAA’s vier. Het is belangrijk dat je deze aminozuren binnenkrijgt. Dit zijn:

  • Fenylalanine
  • Carnitine
  • Tyrosine
  • Tryptofaan

Deze essentiële aminozuren en niet-essentiële aminozuren activeren namelijk bepaalde processen in je lichaam die van invloed zijn op het gewicht. Denk bijvoorbeeld aan het reguleren van het verzadigingshormoon en het hongergevoel. Ook helpen sommige van deze aminozuren het metabolisme stimuleren.

Aminozuren-en-afvallen-een-goede-combinatie

Het is wel goed om te vermelden dat alle aminozuren van belang zijn voor je lichaam, en ook zeker invloed kunnen hebben op het afvallen. Het is daarom sowieso van belang om voldoende eiwitten te eten, omdat deze aminozuren bevatten. Wanneer je sport of actiever bent is de behoefte aan eiwitten nog groter. Ook bij het afvallen heb je een grotere behoefte aan eiwitten, dus let hier goed op. Er zijn nog meer voedingssupplementen om af te vallen, dus lees snel verder!

Welke aminozuren helpen bij het afvallen?

Aminozuren die helpen bij het afvallen zijn arginine, L-carnitine, fenylalanine en tyrosine. Lysine en arginine werken samen om de productie van groeihormonen te ondersteunen. Deze hormonen spelen een belangrijke rol bij de omzetting van vet in energie tijdens de slaap. Daarnaast ondersteunen ze het bind- en spierweefsel. Lysine is te vinden in fruit zoals sinaasappels en mandarijnen en in groenten zoals bonen en selderij.

Carnitine afvallen

Carnitine stimuleer het metabolisme, waarmee processen als je ademhaling, bloedsomloop en celherstel worden bedoeld. Maar ook de spijsvertering (erteringsproces) valt hieronder. Carnitine gaat de opslag van energie in de vorm van vet tegen doordat het je metabolisme stimuleert. Op deze manier helpt dit specifieke aminozuur bij het afvallen.

Fenylalanine afvallen

Fenylalanine kan helpen bij het reguleren van de productie van het hormoon cholecystokinine, dat verantwoordelijk is voor het gevoel van verzadiging na het eten. Wanneer je je vol voelt, heb je minder eetlust en kan fenylalanine dus bijdragen aan gewichtsverlies.

Tyrosine afvallen

Tyrosine kan ook helpen bij het afvallen door bij te dragen aan de aanmaak van schildklierhormonen. Deze hormonen bevorderen de dagelijkse stofwisseling van het lichaam, waardoor de vetverbranding wordt gestimuleerd. Dit is hoe tyrosine kan bijdragen aan gewichtsverlies.

BCAA’s afvallen

Een belangrijke groep aminozuren zijn de BCAA’s (Branched-Chain Amino Acids): leucine, isoleucine en valine. Leucine is het meest populair onder mensen die willen afvallen. BCAA’s hebben gunstige effecten op de spiermassa, uithoudingsvermogen en vitaliteit. Hierdoor dragen ze indirect bij aan gewichtsverlies, doordat je tijdens het sporten net iets meer kunt geven. Daarnaast zorgen BCAA’s voor een sneller herstel na inspanning, waardoor spierpijn wordt verminderd. Ook stimuleren BCAA’s naast spieropbouw de vetverbranding. Voor een optimale werking van BCAA’s is vitamine B6 van belang.

Leucine en afvallen, hoe zit dat?

Het afvallen door middel van aminozuren is dus al langer populair. Met leucine afvallen is ook iets wat steeds populairder wordt. Met leucine afvallen is zo populair omdat leucine een van de BCAA’s is, samen met isoleucine en valine. Leucine en afvallen werkt met name wanneer je bij het afvallen doet aan sport. Je lichaam heeft dan simpelweg meer behoefte aan aminozuren. Er zijn een aantal essentiële aminozuren, en de drie BCAA’s horen hierbij.

Deze drie specifieke aminozuren helpen bij de opbouw en het herstel van spierweefsel. Meer spiermassa draagt ook weer bij aan het afvallen. Om deze redenen is ook met leucine druppels afvallen populair. Met leucine druppels afvallen is overigens slechts een van de opties, het kan ook met andere soorten supplementen. Veel mensen nemen bijvoorbeeld eiwitpoeder of BCAA poeder, wat ook een handige oplossing is.

€22,99
Op voorraad
Bodyandfit.com

Hoe kun je succesvol afvallen met aminozuren?

Wanneer je wil gaan afvallen met aminozuren is het belangrijk dat je deze in de juiste hoeveelheden binnenkrijgt. De eerste optie daarvoor is aminozuren in voeding. Daarnaast kun je dan natuurlijk nog supplementen nemen die aminozuren bevatten. Aminozuren in bepaalde voedingsmiddelen hebben altijd de voorkeur ten opzichte van voedingssupplementen. De basis zou namelijk altijd goede voeding moeten zijn.

Aminozuren zitten in eiwitten, dus je moet in dat geval veel eiwitrijke voeding eten. Omdat elk voedingsmiddel weer andere aminozuren bevat, en in andere verhoudingen, is het aan te raden om verschillende soorten eiwitbronnen te eten. Vegetariërs en veganisten moeten nog beter opletten, want voor hen is moeilijker om alle aminozuren in optimale verhoudingen binnen te krijgen. De beste bronnen van eiwit zijn:

  • Vlees
  • Zuivel
  • Vleesvervangers
  • Bonen
  • Eiwitsupplementen

Wees je er van bewust dat een gezonde leefstijl heel belangrijk is voor mensen die willen afvallen. Vetverbranding is essentieel, en dat stimuleer je door te zorgen dat je goed in beweging blijft. Daarnaast ook natuurlijk door te zorgen dat je niet teveel calorieën binnenkrijgt. Een gerichte inname van de juiste voedingsstoffen en een evenwichtig voedingspatroon helpen je al een aardig eind op weg.

Je weet nu dat afvallen en aminozuren onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het is wel goed om te weten dat iedereen aminozuren nodig heeft en ook al binnenkrijgt. Wanneer je gaat afvallen kan het echter goed zijn om hier extra op te letten.

Wetenschappelijke referenties:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30841823/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34669012/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1384305/

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Wat is de werking van beta-alanine en hoe lang mag je het gebruiken?

Wat is de werking van beta-alanine en hoe lang mag je het gebruiken?

Voor serieuze sporters wordt de keuze in supplementen die je prestaties kunnen verbeteren steeds groter. Beta alanine is al langer…
Wat zijn niet-essentiële aminozuren en wat is het verschil?

Wat zijn niet-essentiële aminozuren en wat is het verschil?

Zowel essentiële als niet-essentiële aminozuren zijn ontzettend belangrijk voor je lichaam. Vooral wanneer je regelmatig traint en spiermassa wilt opbouwen,…
De werking van BCAA’s uitgelegd: wat doen ze? 

De werking van BCAA’s uitgelegd: wat doen ze? 

Veel fitness supplementen bevatten Branched Chain Amino Acids, maar wat is precies de werking van BCAA’s? Wanneer je wel eens…
Ga je van aminozuren beter slapen? Dit is het antwoord!

Ga je van aminozuren beter slapen? Dit is het antwoord!

Aminozuren en slaap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Slaap je slecht? Dan is het mogelijk dat je een tekort aan…