G-ST2X7V9JM6

Typ om te zoeken

Aminozuren

De structuurformules van aminozuren uitgelegd + voorbeelden

Delen
Structuurformles-aminozuren-uitleg-voorbeelden

De structuurformules van aminozuren, weet jij de betekenis? Een structuurformule geeft in één oogopslag weer welke atomen er in een molecuul zitten. En als je weet hoe je een structuurformule moet lezen, dan kun je er ook andere belangrijke informatie uit aflezen. Echter, als je geen idee hebt wat je moet met de structuurformules van aminozuren, lees dan nog een klein stukje verder. We gaan een dappere poging doen om je één en ander uit te leggen over de structuurformules van aminozuren.

Wat zijn de structuurformules van aminozuren?

Aminozuren bestaan uit een verzameling van atomen die een aminozuur-molecuul vormen. Deze atomen zijn op zichzelf staande stofjes maar vormen in specifieke combinaties/verbindingen een andere specifieke stof. In dit geval een aminozuur.

Het is waardevol om te weten uit welke atomen een aminozuurmolecuul bestaat en welke verbindingen er binnen het molecuul zijn. Dit geeft de wetenschap namelijk een soort van blauwdruk van een aminozuur. Men gebruikt in deze blauwdrukken van aminozuren afkortingen voor standaard atomen die in iedere aminozuur voorkomen.

Structuurformule-per-aminozuur-voorbeelden
Structuurformules van aminozuren.

Een andere wijze waarop structuurformules van aminozuren kunnen worden weergegeven is doormiddel van molecuulformules. Men gebruikt in molecuulformules van aminozuren afkortingen die hetzelfde zijn als aminozuren afkortingen in structuurformules.

Alleen in molecuulformules worden het aantal aanwezige aantal van een atoom aangegeven door een cijfer. In een structuurformule kan dit worden aangeduid met behulp van verbindingsstrepen en andere vorm strepen of figuren.

Tabel met voorbeelden

Om je een idee te geven hoe een structuurformule van aminozuren er uitziet, volgt hieronder een overzicht. Om meer te weten te komen over aminozuren, lees je onder andere verder over de afkortingen.

AminozurenStructuurformules
Glycine (Gly)C2H5NO2
Alanine (Ala)C3H7NO2
Valine (Val)C5H11NO2
Leucine (Leu)C6H13NO2
Isoleucine (Ile)C6H13NO2
Fenylalanine (Phe)C9H11NO2
Tryptofaan (Trp)C11H12N2O2
Proline (Pro)C5H9NO2
Serine (Ser)C3H7NO3
Treonine (Thr)C4H9NO3
Tyrosine (Tyr)C9H11NO3
Asparaginezuur (Asp)C4H7NO4
Glutaminezuur (Glu)C5H9NO4
Asparagine (Asn)C4H8N2O3
Glutamine (Gin)C5H10N2O3
Lysine (Lys)C6H14N2O2
Histidine (His)C6H9N3O2
Arginine (Arg)C6H14N4O2
Cysteïne (Cys)C3H7NO2S
Methionine (Met)C5H11NO2S
De structuurformules van aminozuren.

De algemene aminozuren afkortingen die men gebruikt worden gevolgd door de molecuulformule van het betreffende aminozuur. Weet je nog niet alles wat je wilt weten? Lees dan verder over onder andere aminozuren in voeding en het wanneer aminozuren in te nemen. en het verschil tussen essentiële en niet-essentiële aminozuren.

As je te weining aminozuren uit je voeding haalt, kun je het gebruik van aminozuren supplementen overwegen. Let hierbij wel op de veiligheid van aminozuursuppletie. Hoewel dit advies in 1999 is uitgebracht, is het tegenwoordig nog steeds van toepassing.

Tags

5 Opmerkingen

Laat weten wat jij ervan denkt

Your email address will not be published. Required fields are marked *