Vitamine K voor een baby is ontzettend belangrijk

Vitamine K en D zijn onmisbaar voor een baby, dus je wilt natuurlijk dat je baby daarin niets tekort komt. Je bent dan ook vast wel bekend met het advies om baby’s na de geboorte extra vitamine K en vitamine D te geven om de risico’s van een tekort te voorkomen. Misschien vraag je je af wat de functie van deze vitamines precies is en waarom ze zo belangrijk zijn voor pasgeboren baby’s. Laat je daarom goed informeren zodat je met een gerust hart extra vitamine D en K kunt geven.

Waar zijn vitamine K en D goed voor?

Beide zijn vetoplosbare vitamines die je lichaam in bepaalde mate zelf kan aanmaken. Door zonlicht kunnen we bijvoorbeeld via de huid vitamine D aanmaken. Vitamine K wordt aangemaakt in de dikke darm. Daarnaast is voeding is een belangrijke bron van deze vitamines. 

Vitamine K is essentieel voor een goede bloedstolling. Een vitamine K tekort kan bijvoorbeeld leiden tot ernstige bloedingen in het lichaam. Vitamine K zit in groene bladgroenten, fruit, vlees en eieren. Je hebt vitamine D nodig voor de opname van calcium en bovendien zorgt deze vitamine voor stevige botten en tanden. Ook ondersteunt het een goede spierfunctie en een optimale weerstand. Vitamine D zit in vette vis, zuivelproducten, eieren en vlees. 

Baby's-hebben-een-natuurlijk-tekort-aan-vitamine-K
Vitamine K en vitamine D zijn belangrijk voor baby’s.

Baby’s hebben een natuurlijk tekort aan vitamine K 

Het standaard advies is om baby’s aanvullende vitamines te geven omdat zij bij de geboorte onvoldoende voorraad hebben. Hoe ontstaat dit tekort eigenlijk? Vitamine K wordt zoals gezegd aangemaakt in de dikke darm. Jonge baby’s hebben onvoldoende darmbacteriën om zelf voldoende vitamine K aan te maken. Dit kan je baby pas na drie maanden, wanneer de darmflora verder ontwikkeld is. Wat betreft vitamine D kunnen baby’s dit ook nog onvoldoende uit voeding en zonlicht halen.

Een andere reden is dat er tijdens de zwangerschap onvoldoende vitamine wordt doorgegeven via de placenta. Hierdoor heeft de baby geen voorraad kunnen opbouwen. Veel aanstaande moeders hebben ook zelf vitamine tekorten tijdens de zwangerschap en wanneer ze borstvoeding geven. Zorg er dus voor dat je zelf voldoende vitamines uit je voeding haalt en regelmatig in de zon komt. Zo krijgt je baby op een natuurlijke manier ook meer vitamines binnen. 

Wanneer en hoelang geef ik vitamine K en D aan mijn baby?

Direct na de bevalling worden vitamine K en D standaard aan je baby toegediend door de arts of verloskundige. Om te bepalen hoeveel en hoelang je je baby hierna extra vitamines geeft, maakt het uit of je volledige borstvoeding geeft, of flesvoeding. In flesvoeding zit namelijk al vitamine K. 

Geef je borstvoeding, dan heeft je baby vanaf 8 dagen tot 12 weken dagelijks 150 microgram vitamine K nodig. Voor vitamine D is dit 10 microgram en wordt het aangeraden hiermee door te gaan tot je kindje 4 jaar oud is. 

Wanneer je baby flesvoeding krijgt, geef je dagelijks 150 microgram vitamine K wanneer de hoeveelheid voeding minder is dan 500 ml per dag. Dit advies geldt ook vanaf 8 dagen tot 12 weken. Krijgt je baby meer dan 500 ml voeding per dag? Dan hoef je geen extra vitamine K meer te geven. Voor vitamine D is het advies hetzelfde als bij borstvoeding: 10 microgram vitamine D per dag tot 4 jaar. 

Druppels vitamine K en D 

Om de geadviseerde hoeveelheid binnen te krijgen, kun je je baby elke dag vitamine K druppels geven. Dit geldt ook voor vitamine D. Deze druppels zijn verkrijgbaar op waterbasis en op oliebasis. Een aantal van deze supplementen bevatten wel suikers of andere toevoegingen. Wil je dit liever niet, let er dan op dat je volledig natuurlijke supplementen koopt.

Je-kunt-je-baby-ook-vitamine-K-druppels-geven
Je kunt je baby ook vitamine K druppels geven.

Je kunt de druppels geven via een lepel of een pipet. Wanneer je baby iets ouder is, kun je het ook goed mengen door de voeding, bijvoorbeeld door het fruithapje. De druppels mogen niet opgewarmd worden, omdat dit de vitamines kan aantasten. Het aantal druppels dat je moet geven voor de advies hoeveelheid staat in de bijsluiter van het product. 

Ben je een keer de druppels vergeten? Geen zorgen, je kunt ze alsnog geven wanneer je er aan denkt, ook als dat de volgende dag is. Geef alleen niet meer dan microgram vitamine D per dag, dit is de veilige bovengrens voor baby’s. Wil je meer weten over vitamines en mineralen, voor je baby en voor jezelf? Op de website van de Gezondheidsraad vind je veel informatie over bijvoorbeeld de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van verschillende voedingsstoffen.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Vitamine D voor het slapen innemen: slaap je er beter van?

Vitamine D voor het slapen innemen: slaap je er beter van?

Heb je moeite met slapen? Zo ja, dan ben je misschien geïnteresseerd in de mogelijke voordelen van het innemen van…
Vitamine C voor het slapen innemen: slaap je er beter van?

Vitamine C voor het slapen innemen: slaap je er beter van?

Als je hebt gezocht naar de perfecte manier om een beter te slapen, zoek dan niet verder dan vitamine C.…
Waar is vitamine E goed voor en wat doet het?

Waar is vitamine E goed voor en wat doet het?

In het rijtje vitamines neemt vitamine E een belangrijke plek in vanwege zijn unieke eigenschappen. Vitamine E staat vooral bekend…
In welk fruit zit veel vitamine C?

In welk fruit zit veel vitamine C?

Het is algemeen bekend dat in het meeste fruit veel vitamine C zit. Maar waar is vitamine C goed voor?…