Waar is vitamine E goed voor en wat doet het?

In het rijtje vitamines neemt vitamine E een belangrijke plek in vanwege zijn unieke eigenschappen. Vitamine E staat vooral bekend om het positieve effect op je huid en je haar, maar deze essentiële vitamine heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen.

Benieuwd wat vitamine E allemaal kan betekenen voor je gezondheid en welzijn? In dit artikel vindt je een compleet overzicht van waar vitamine E goed voor is en wat het doet voor je lichaam. 

Waar is vitamine E goed voor?

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine en antioxidant. Andere antioxidanten zijn bijvoorbeeld vitamine C en vitamine A. Antioxidanten beschermen je cellen tegen vrije radicalen die ontstaan door invloeden van buitenaf zoals UV straling, luchtvervuiling en het gebruik van medicijnen of bepaalde verzorgingsproducten. 

Zonder bescherming van antioxidanten kunnen deze radicalen schade veroorzaken aan je cellen, organen, weefsels en bloedvaten. Ze zijn dus onmisbaar voor een gezond lichaam dat bestand is tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Een ernstig vitamine E tekort voorkomen is dan ook erg belangrijk. 

Door de antioxidatieve werking speelt vitamine E een belangrijke rol in het voorkomen van vroegtijdige veroudering en andere nadelige effecten van vrije radicalen. Vroegtijdige veroudering is vaak het snelst merkbaar aan je huid, vandaar dat vitamine E helpt je huid mooi en gezond te houden. Ook versterkt vitamine E de barrièrefunctie van je huid, zodat deze minder snel verbrandt door de zon.  

Wat doet vitamine E samengevat allemaal voor je lichaam?

  • bescherming en behoud van gezonde cellen en weefsels
  • ondersteuning van het natuurlijke afweersysteem van je cellen
  • bescherming tegen vrije radicalen
  • bescherming tegen oxidatieve schade door UV-straling en luchtvervuiling
  • anti-oxidatieve werking
Vitamine-E-werkt-goed-tegen-huidveroudering
Vitamine E is onder andere goed voor de huid.

Tocoferol

Vitamine E is eigenlijk niet één specifieke voedingsstof, maar een verzamelnaam voor een aantal van deze stoffen, genaamd tocoferolen. Er bestaan verschillende tocoferolen, maar alle tocoferolen zijn vetoplosbare antioxidanten en samen vormen ze dus vitamine E.

Alfa-tocoferol is de meest effectieve vorm van tocoferol en wordt het beste door je lichaam opgenomen. Het is ook de vorm die van nature het meeste in voedingsmiddelen voorkomt. Om deze reden bevatten voedingssupplementen over het algemeen alfa-tocoferol, of een afgeleide vorm ervan: alfa-tocoferolacetaat. 

Dit staat meestal aangegeven op het etiket van een supplement. De hoeveelheid vitamine E in een supplement is vaak vermeld in internationale eenheden (IE of IU). Een internationale eenheid komt overeen met 0,67 gram alfa-tocoferol of alfa-tocoferolacetaat.

Vragen over vitamine E

Is vitamine E goed voor de huid?

Onderzoek heeft aangetoond dat de vetoplosbare vitamine E een belangrijke rol speelt in het beschermen van je huid tegen UV straling en andere schadelijke invloeden van buitenaf. Je huid verbrandt minder snel en wordt beschermd tegen celschade.

Is vitamine E goed voor je haar?

Vitamine E is een antioxidant die belangrijk is voor gezond en mooi haar. Vitamine E beschermt de haarfollikels tegen vrije radicalen en bevordert de haargroei. Het houdt daarnaast je hoofdhuid gezond en absorbeert UV straling. 

Hoe vitamine E innemen? 

Je lichaam kan zelf geen vitamine E aanmaken. Als je niet gezond leeft, kan dit leiden tot een ernstig vitamine E terkort. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine E binnenkrijgt. Dit doe je het beste via natuurlijke vitamine E die in voeding aanwezig is. Ook is het mogelijk vitamine E supplementen in te nemen. Let er dan op dat deze voldoet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zoals gespecificeerd door de Gezondheidsraad. Dit ligt voor volwassenen tussen de 11 en 13 milligram vitamine E  per dag. 

Meer over vitamine E

Vitamine E binnenkrijgen gaat dus het beste binnen via je voeding. Maar waar zit het nu precies in? Vitamine E komt voor in veel verschillende producten, met name plantaardige producten. Goede bronnen van vitamine E zijn bijvoorbeeld plantaardige oliën, noten en zaden. Ook in volkoren brood en verse groentes zit vitamine E. Dierlijke producten bevatten vaak weinig vitamine E.

Je komt ook vaak producten tegen zoals vitamine E crème, vitamine E olie of capsules. Is dit net zo effectief? Toegevoegde vitamine E kan zeker een positief effect hebben op je huid en haar. Er zijn ook veel producten verkrijgbaar waarin toegevoegde vetoplosbare vitamine E zit. Toch is de vitamine E die je binnenkrijgt via voeding of supplementen altijd effectiever.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Vitamine D voor het slapen innemen: slaap je er beter van?

Vitamine D voor het slapen innemen: slaap je er beter van?

Heb je moeite met slapen? Zo ja, dan ben je misschien geïnteresseerd in de mogelijke voordelen van het innemen van…
Vitamine C voor het slapen innemen: slaap je er beter van?

Vitamine C voor het slapen innemen: slaap je er beter van?

Als je hebt gezocht naar de perfecte manier om een beter te slapen, zoek dan niet verder dan vitamine C.…
Vitamine K voor een baby is ontzettend belangrijk

Vitamine K voor een baby is ontzettend belangrijk

Vitamine K en D zijn onmisbaar voor een baby, dus je wilt natuurlijk dat je baby daarin niets tekort komt.…
In welk fruit zit veel vitamine C?

In welk fruit zit veel vitamine C?

Het is algemeen bekend dat in het meeste fruit veel vitamine C zit. Maar waar is vitamine C goed voor?…