Misschien wist je al wel dat vitamine E goed is voor je huid. Vitamine E is dan ook één van de belangrijkste werkzame ingrediënten in veel verschillende huidverzorgingsproducten. Je hebt vast wel vaker een potje vitamine E crème of een ander product gebruikt. Maar wat doet vitamine E nu precies voor je huid? En is het direct op je huid aanbrengen een goed idee?
In dit artikel lees je alles over de rol die vitamine E speelt in de gezondheid en verzorging van je huid, en hoe je ervoor kunt zorgen dat je huid optimaal profiteert van deze onmisbare vitamine.
Vitamine E goed voor je huid
Natuurlijk zijn alle vitamines belangrijk voor onze gezondheid, maar vitamine E heeft een speciaal plekje wanneer het op de gezondheid van je huid aankomt. Vitamine E is een vetoplosbare vitamine die ons lichaam niet zelf kan aanmaken, maar wel hard nodig heeft voor een heel aantal processen. Deze vitamine is zelfs de meest voorkomende vitamine in je bovenste huidlaag.
Vitamine E komt uit de familie van antioxidanten, net als vitamine A en vitamine C. Dit betekent dat het je cellen en weefsels beschermt tegen schadelijke invloeden door vrije radicalen. Deze vrije radicalen dragen onder andere bij aan huidveroudering. Vitamine E werkt dus als bescherming om veroudering van de huid en tekenen daarvan, zoals rimpels, tegen te gaan.
Naast vrije radicalen, zorgt ook UV straling voor schadelijke invloeden op de cellen van je huid. Vitamine E helpt deze celschade te voorkomen en draagt op die manier bij aan een mooiere huid die ook daadwerkelijk gezonder is. De meeste cosmetische producten voor zonbescherming hebben dan ook vitamine E als werkzaam ingrediënt.
Een andere belangrijke eigenschap van vitamine E is dat het de barrièrefunctie van je huid versterkt. Een goede barrièrefunctie zorgt ervoor dat je huid minder snel verbrandt. Ook draagt het bij aan een betere hydratatie omdat je huid beter vocht kan vasthouden. Hiermee voorkom je een droge huid of een vochtarme huid. Vitamine E houdt dus je huid soepel en gehydrateerd.
Vitamine E zorgt er ook voor dat andere werkzame ingrediënten uit huidverzorgingsproducten dieper in de huid kunnen trekken. En wanneer vitamine E gecombineerd wordt met vitamine C, kan het helpen om donkere vlekken, zoals pigmentvlekken, lichter te maken. Vitamine E draagt dus op verschillende manieren bij aan een mooie en gezonde huid. Daarom is deze veelzijdige vitamine dus onmisbaar voor een goede huidverzorging!

Verschil met supplement
Nu je weet op welke manieren vitamine E je huid verzorgt en versterkt, vraag je je wellicht af wat de beste manier is om je vitamine E gehalte op peil te krijgen en te houden. Er bestaan namelijk veel verschillende producten, zoals crèmes, vitamine E capsules en supplementen. Zoals gezegd kan je lichaam zelf geen vitamine E aanmaken. Vitamine E in voeding is dan ook de belangrijkste bron. Het goede nieuws is dat vitamine E in heel veel verschillende voedingsmiddelen zit, zoals verse groenten, noten, zaden en volkoren producten. Met name in sommige plantaardige oliën zit vitamine E in hoge concentraties.
Je hoeft er dus eigenlijk niet een heel specifiek dieet op na te houden om voldoende vitamine E binnen te krijgen. Volgens het Voedingscentrum doe je er sowieso goed aan om voor een gezond en gevarieerd eetpatroon te zorgen, want daarmee krijg je meestal alle benodigde vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft al binnen.
Maar hoe zit het dan met vitamine E die is toegevoegd aan huidverzorgingsproducten? De vitamine E die je lichaam uit voeding haalt, is altijd superieur aan vitamine E uit een potje. Het laatste kan zeker helpen bij de verzorging van je huid, maar is helaas niet altijd even effectief. Dit heeft ermee te maken dat vitamine E zeer gevoelig is voor licht en zuurstof. Om de eigenschappen van deze vitamine niet verloren te laten gaan, moet het ontzettend zorgvuldig verwerkt en verpakt worden. Dit is bij de standaard potjes meestal niet het geval.
Een andere reden is dat vitamine E verschillende vormen kent die niet allemaal even makkelijk te verwerken zijn in verzorgingsproducten. De meest effectieve vorm van vitamine E is alpha-tocoferol. Maar vooral alpha-tocoferol is een lastig ingrediënt om toe voegen aan bijvoorbeeld crèmes, waardoor er vaak andere vormen en verbindingen worden gebruikt die minder werkzaam zijn.
Een laatste oorzaak van verminderde effectiviteit is dat vitamines bij voorkeur gecombineerd moeten worden om echt werkzaam te zijn. De beste vrienden van vitamine E zijn de andere antioxidanten, en dan met name vitamine C. Door deze twee vitamines te combineren, zorgt dit voor een verhoogde stabiliteit en werking van vitamine E. Om dezelfde redenen is natuurlijke vitamine E uit voeding ook te verkiezen boven vitamine E supplementen. Dat wil niet zeggen dat supplementen niet positief bijdragen aan de hoeveelheid vitamine E die je binnenkrijgt, maar vitamine E zoals deze van nature in voedingsmiddelen voorkomt, zal vaak effectiever zijn.
Bewijs dat het werkt
We hebben al een heel aantal voordelen van vitamine E voor je huid opgesomd. Het is dan ook niet voor niets dat vitamine E een sleutelrol speelt in huidverzorging. Ook uit onderzoek komt steeds meer bewijs naar voren dat vitamine E een belangrijke functie heeft in de bescherming van je huid. Zo hebben onderzoeken aangetoond dat vitamine E inderdaad de barrièrefunctie van je huid versterkt, en celschade door UV straling kan tegengaan. Ook andere voordelen, zoals het minder snel verbranden van je huid, worden door onderzoeksresultaten ondersteund.
Ook weten we nu dat de laag huidsmeer op de huid van een pasgeboren baby hoge concentraties vitamine E bevat. Deze huidsmeer, ook wel vernix caseosa genoemd, biedt een zeer effectieve bescherming voor de tere huid van de pasgeborene.
Als laatste is er ook onderzoek gedaan naar het effect van vitamine E supplementen op atopische dermatitis, gewoonlijk bekend als eczeem. Ook hier bleek vitamine E een positief effect te hebben op deze huidaandoening. Belangrijk om te weten dus, dat de gezondheidsvoordelen van vitamine E voor je huid niet alleen claims zijn van de cosmetische industrie, maar echt worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.