Vitamine D voor het slapen innemen: slaap je er beter van?

Heb je moeite met slapen? Zo ja, dan ben je misschien geïnteresseerd in de mogelijke voordelen van het innemen van vitamine D voor het slapen gaan. Vitamine D (cholecalciferol) is een belangrijke voedingsstof voor ons lichaam en de rol ervan voor de gezondheid is in de loop der jaren in talloze onderzoeken vastgesteld.

Maar als het op slapen aankomt, kan het dan echt een verschil maken? In dit artikel onderzoeken we het wetenschappelijke bewijs voor het innemen van vitamine D voor het slapen gaan.

Helpt vitamine D innemen om beter te slapen?

Vitamine D staat erom bekend dat het onze botten en spieren gezond houdt, maar het kan ook helpen om beter te slapen. Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen met een vitamine D tekort vaak slaapproblemen hebben[1]. Het speelt namelijk een belangrijke rol in ons circadiaanse ritme, ook wel de biologische klok genoemd. Deze klok reguleert het slaap-waakritme en bepaalt wanneer we ons moe voelen en wanneer we juist alert zijn.

Het is mogelijk dat een vitamine D tekort het circadiaanse ritme verstoort, waardoor je moeite ervaart om in slaap te vallen en/of door te slapen. Echter is meer onderzoek nodig om definitief te kunnen zeggen of vitamine D inname daadwerkelijk kan helpen bij het verbeteren van onze nachtrust.

Deze afbeelding geeft vitamine D supplementen weer om beter te slapen.

Wanneer moet je vitamine D innemen?

Over het algemeen wordt aanbevolen om vitamine D in te nemen tijdens de wintermaanden, wanneer er minder zonlicht is. Het lichaam maakt dan minder vitamine D aan. Hoewel het van nature wordt geproduceerd wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht, kan het ook worden verkregen uit supplementen en voedingsmiddelen zoals zalm, melk en eieren.

Mensen die weinig buiten zijn of bepaalde medicijnen gebruiken die de vitamine D-opname belemmeren, kunnen het hele jaar door een supplement nemen. Het is dus belangrijk om uw arts te raadplegen over de juiste dosering en timing van vitamine D-inname.

De relatie tussen een vitamine D tekort en slaapproblemen

Naast de algehele gezondheid van onze botten en spieren is vitamine D ook cruciaal voor een goede nachtrust. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot slaapproblemen zoals:

  • Moeite met in slaap te vallen
  • Vaak wakker worden ‘s nachts
  • Vroeg wakker in de ochtend

Als je niet goed slaapt kan dit een negatief effect hebben op je stemming en productiviteit gedurende de dag. Het is daarom belangrijk om voldoende cholecalciferol binnen te krijgen om een goede nachtrust te bevorderen.

Deze afbeelding geeft een slaap tekort door vitamine D gebrek weer.

Waarom heb je het nodig?

Vitamine D is een belangrijke vitamine die ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Het wordt ook wel de ‘zonnevitamine’ genoemd, omdat ons lichaam het aanmaakt wanneer we in de zon zijn. Het is daarnaast van essentieel belang voor de opname van calcium en fosfor in het lichaam. Deze mineralen zijn nodig voor de ontwikkeling en het behoud van sterke botten en tanden.

Daarnaast speelt vitamine D ook een belangrijke rol voor je immuunsysteem en het zenuwstelsel. Het is dus cruciaal om er elke dag voldoende van binnen te krijgen. Een gebrek aan vitamine D kan leiden tot vermoeidheid, spierzwakte en zelfs depressie.

Onderzoek over het innemen van vitamine D voor het slapen gaan

Vitamine D speelt ook een rol in het verbeteren van de kwaliteit van je slaap. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het innemen van vitamine D voor het slapen gaan kan bijdragen aan een betere nachtrust[2]. Dit komt doordat vitamine D invloed kan hebben op de productie van melatonine, het hormoon dat ons lichaam aanmaakt om ons te helpen slapen.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze studie vooralsnog alleen klein en beperkt was, en verdere studies nodig zijn om de bevindingen te bevestigen. Toch kan het geen kwaad om te zorgen dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt, of het nu voor je slaap is of voor andere gezondheidsvoordelen.

Deze afbeelding laat zien dat vitamine D helpt om beter door te slapen.

Mogelijke bijwerkingen

Een tekort aan vitamine D is niet goed voor de gezondheid, maar teveel vitamine D kan ook verschillende bijwerkingen veroorzaken. Het kan onder andere leiden tot een verhoogd risico op:

  • Botfracturen
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Verzwakte spieren

Bovendien kan overmatige inname van vitamine D leiden tot calciumophoping in het lichaam. Dit kan leiden tot nierstenen en ernstige nierproblemen. Het is dus belangrijk om de aanbevolen dosering van vitamine D niet te overschrijden.

Tips om zo goed mogelijk te slapen

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de slaapcyclus en verbetert de kwaliteit van de slaap. Zoek dus eens naar voeding waar veel vitamine D in zit, zoals vette vis, eieren en champignons.

Daarnaast kan het ook helpen om dagelijks wat tijd buiten door te brengen, zodat je lichaam zelf ook vitamine D kan aanmaken. Op deze manier kan je makkelijk en effectief je nachtrust verbeteren.

Deze afbeelding geeft goede bronnen van vitamine D weer die je kunt nemen voor je gaat slapen.

Veelgestelde vragen over het innemen van vitamine D voor het slapen gaan

Veelgestelde vragen over vitamine D voor het slapen gaan zijn bijvoorbeeld of het veilig is en hoe lang je het moet innemen.

Is het veilig?

Gelukkig is vitamine D over het algemeen veilig om in te nemen, maar het is altijd een goed idee om met je arts of een deskundige te praten voordat je een nieuw supplement gaat gebruiken.

Hoe lang mag je het innemen?

Wat betreft de duur van de inname, kunnen richtlijnen variëren afhankelijk van de specifieke aanbevelingen. Over het algemeen is een regelmatige inname gedurende meerdere maanden vaak het meest effectief om de voordelen van vitamine D te maximaliseren.

Conclusie

Het innemen van vitamine D voor het slapen gaan is misschien niet voor iedereen nodig, maar het kan gunstig zijn voor mensen die worstelen met slapeloosheid of andere slaapgerelateerde problemen.

Er moet echter worden opgemerkt dat het nemen van te veel vitamine D kan leiden tot bijwerkingen en mogelijke gezondheidscomplicaties bij een overdosis. Met de juiste dosering en begrip van hoe het de manier waarop we slapen beïnvloedt, kan vitamine D mensen helpen beter te slapen.

Wetenschappelijke bronnen:

[1]: Abboud M. Vitamin D Supplementation and Sleep: A Systematic Review and Meta-Analysis of Intervention Studies. Nutrients. 2022 Mar 3;14(5):1076. doi: 10.3390/nu14051076. PMID: 35268051; PMCID: PMC8912284.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8912284/

[2]: Romano F, Muscogiuri G, Di Benedetto E, Zhukouskaya VV, Barrea L, Savastano S, Colao A, Di Somma C. Vitamin D and Sleep Regulation: Is there a Role for Vitamin D? Curr Pharm Des. 2020;26(21):2492-2496. doi: 10.2174/1381612826666200310145935. PMID: 32156230.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32156230/

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Zorgt ashwagandha ervoor dat je beter gaat slapen?

Zorgt ashwagandha ervoor dat je beter gaat slapen?

Ashwaganda is een oeroud kruid dat helpt om je stemming te verbeteren en slaapproblemen te verlichten. In dit artikel behandelen…
Helpt glycine om beter te slapen?

Helpt glycine om beter te slapen?

Glycine is een semi-essentieel aminozuur dat van nature in het menselijk lichaam voorkomt. Het speelt een rol bij veel verschillende…
Zorgt tryptofaan ervoor dat je beter gaat slapen?

Zorgt tryptofaan ervoor dat je beter gaat slapen?

Tryptofaan staat bekend als een stof die ervoor zorgt dat je beter kunt slapen. Een goede nachtrust is essentieel voor…
Helpt L-Theanine voor het slapen voor een betere nachtrust?

Helpt L-Theanine voor het slapen voor een betere nachtrust?

Heb je moeite met in slaap vallen en zoek je een natuurlijk slaapmiddel? Dan is L-Theanine misschien precies wat je…