Hoe je teveel vitamine A kan voorkomen

Hoeveel is teveel vitamine A? Vitamine A – ook wel retinol genoemd – is noodzakelijk om ons lichaam gezond te houden. We hebben deze vitamine onder andere nodig voor een behoud van ons zicht en voor een goede weerstand. Hoeveel vitamine A per dag heb je eigenlijk nodig zodat je ook geen tekort aan vitamine A ontwikkeld? En is teveel vitamine A schadelijk voor je gezondheid? In dit artikel vind je een antwoord op al jouw vragen over vitamine A.

Hoe je teveel vitamine A kan voorkomen

Een teveel aan vitamine A kan niet door het lichaam worden afgevoerd. Vitamine A blijft zich in het lichaam opstapelen en een teveel kan leiden tot gezondheidsklachten. Gelukkig is dit eenvoudig te voorkomen. Je krijgt namelijk alleen teveel aan vitamine A binnen als je vaak lever(pastei) eet of via een te hoge dosis voedingssupplementen. Ga je vitamine A kopen in de vorm van een voedingssupplement, houdt dan wel rekening met de veilige bovengrens. Maar hoeveel is teveel van vitamine A?

Vrouwen hebben gemiddeld 680mcg per dag nodig en voor mannen geldt een adequate inname van 800mcg per dag. Bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon haal je voldoende vitamine A uit je voeding. Vitamine A zit namelijk in voedingsmiddelen zoals vis, boter en lever. Gebruik je voedingssupplementen of eet je vaak lever? Zorg dan dat je niet meer dan 3000mcg vitamine A per dag binnenkrijgt. Dit is namelijk de veilige bovengrens.

Symptomen

Je kunt aan de volgende symptomen herkennen dat je vitamine a teveel binnenkrijgt:

  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Duizelingen
  • Vermoeidheid
  • Oogafwijkingen
  • Huidafwijkingen
  • Botafwijkingen
Let op dat je niet van vitamine A teveel binnenkrijgt, met name tijdens de zwangerschap.
Van vitamine A teveel binnenkrijgen is niet wenselijk.

Gevolgen vitamine A overschot

Ons lichaam heeft vitamine A nodig voor gezonde ogen en huid en voor de ondersteuning van de weerstand. Een teveel aan deze vitamine kan echter leiden tot ernstige gezondheidsklachten. In eerste instantie zal je alleen bovenstaande ‘milde’ gezondheidsklachten opmerken. Gebruik je echter langere tijd teveel vitamine A dan kan dit leiden tot een vitamine A vergiftiging. Bekende gevolgen daarvan zijn nachtblindheid of zelfs algehele blindheid.

Gebruik je een voedingssupplement met een hoge dosering vitamine A? Dan kan dit zeer ernstige gevolgen hebben. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je bij hoge doseringen een grotere kans maakt op longkanker.

Ben je zwanger? Dan moet je extra oppassen met vitamine A volgens de Gezondheidsraad. Hoge doseringen kunnen namelijk afwijkingen veroorzaken bij het ongeboren kind. Het advies is dan ook om tijdens de zwangerschap het gebruik van voedingsmiddelen die zeer rijk zijn aan vitamine A zoals lever en leverpastei te vermijden.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…