G-ST2X7V9JM6

Typ om te zoeken

Overig

Hoe je teveel vitamine A kan voorkomen

Delen
Teveel vitamine A

Hoeveel is teveel vitamine A? Vitamine A – ook wel retinol genoemd – is noodzakelijk om ons lichaam gezond te houden. We hebben deze vitamine onder andere nodig voor een behoud van ons zicht en voor een goede weerstand. Hoeveel vitamine A per dag heb je eigenlijk nodig? En is teveel vitamine A schadelijk voor je gezondheid? In dit artikel vind je een antwoord op al jouw vragen over vitamine A.

Hoe je teveel vitamine A kan voorkomen

Een teveel aan vitamine A kan niet door het lichaam worden afgevoerd. Vitamine A blijft zich in het lichaam opstapelen en een teveel kan leiden tot gezondheidsklachten. Gelukkig is dit eenvoudig te voorkomen. Je krijgt namelijk alleen teveel aan vitamine A binnen als je vaak lever(pastei) eet of via een te hoge dosis voedingssupplementen. Ga je vitamine A kopen in de vorm van een voedingssupplement, houdt dan wel rekening met de veilige bovengrens. Maar hoeveel is teveel van vitamine A?

Vrouwen hebben gemiddeld 680mcg per dag nodig en voor mannen geldt een adequate inname van 800mcg per dag. Bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon haal je voldoende vitamine A uit je voeding. Vitamine A zit namelijk in voedingsmiddelen zoals vis, boter en lever. Gebruik je voedingssupplementen of eet je vaak lever? Zorg dan dat je niet meer dan 3000mcg vitamine A per dag binnenkrijgt. Dit is namelijk de veilige bovengrens.

Symptomen

Je kunt aan de volgende symptomen herkennen dat je vitamine a teveel binnenkrijgt:

  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Duizelingen
  • Vermoeidheid
  • Oogafwijkingen
  • Huidafwijkingen
  • Botafwijkingen
Let op dat je niet van vitamine A teveel binnenkrijgt, met name tijdens de zwangerschap.
Van vitamine A teveel binnenkrijgen is niet wenselijk.

Gevolgen vitamine A overschot

Ons lichaam heeft vitamine A nodig voor gezonde ogen en huid en voor de ondersteuning van de weerstand. Een teveel aan deze vitamine kan echter leiden tot ernstige gezondheidsklachten. In eerste instantie zal je alleen bovenstaande ‘milde’ gezondheidsklachten opmerken. Gebruik je echter langere tijd teveel vitamine A dan kan dit leiden tot een vitamine A vergiftiging. Bekende gevolgen daarvan zijn nachtblindheid of zelfs algehele blindheid.

Gebruik je een voedingssupplement met een hoge dosering vitamine A? Dan kan dit zeer ernstige gevolgen hebben. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je bij hoge doseringen een grotere kans maakt op longkanker.

Ben je zwanger? Dan moet je extra oppassen met vitamine A volgens de Gezondheidsraad. Hoge doseringen kunnen namelijk afwijkingen veroorzaken bij het ongeboren kind. Het advies is dan ook om tijdens de zwangerschap het gebruik van voedingsmiddelen die zeer rijk zijn aan vitamine A zoals lever en leverpastei te vermijden.

5 Opmerkingen

Laat weten wat jij ervan denkt

Your email address will not be published. Required fields are marked *