Vitamines voor een gezonde en stralende huid

Vitamines voor je huid, weet jij welke dat zijn? Naast het feit dat vitamines van belang zijn voor gezond en dik haar, zijn ze ook van waarde voor je huid. We kijken er vaak niet zo naar, maar je huid is je grootste orgaan. Hier zul je dus ook goed voor moeten zorgen. Hoe doe je dat dan precies? Om te beginnen is een gezond, evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon essentieel. Dit dient te allen tijde je basis voor een gezonde levensstijl te zijn. Wanneer je dus genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt op dagelijkse basis, zal je huid hier ook van profiteren.

Helaas komt een gezonde huid niet zomaar aanwaaien. Om genoeg vitamines binnen te krijgen lijken voedingssupplementen de ideale oplossing. Niets blijkt echter minder waar: voeding wint het van supplementen. Lees verder om te weten welke vitamines nodig zijn voor een strakke huid.

Een dikke huid hebben

Deze uitspraak kennen we allemaal wel. Letterlijk betekent het veel kunnen verdragen. Echter krijg je een dikke huid niet zomaar. Om een huid te ontwikkelen welke veel kan verdragen, zijn de juiste vitamines en hoeveelheden nodig. We kennen allemaal de reclames wel. Hierin worden crèmes en andere verzorgingsproducten worden aangeprijsd. Je zou hier zogenaamd voor een stralende en strakke huid van krijgen.

Wat alle reclames even vergeten, is dat voeding je voornaamste bron van voedingsstoffen zou moeten zijn. Daarnaast kunnen verzorgingsproducten natuurlijk helpen, echter zullen ze onderliggende problemen niet oplossen. Om een droge huid bijvoorbeeld gezonder te maken, zul je gezonder moeten gaan leven.

Welke vitamines zijn goed voor je huid?

Regel nummer één is een kleurrijk voedingspatroon. Eet je normaal gesproken alleen maar rode en gele groenten? Verwerk ook eens groene, paarse en oranje groenten in je dieet. Elke kleur draagt andere voedingsstoffen met zich mee. Daarnaast is het eten van noten, zaden en volkoren graanproducten ook bevorderlijk. Hier zitten namelijk ook veel gezonde voedingsstoffen in. Misschien wel het meest onderschat: drink voldoende water.

Hoewel we vaak denken dat we genoeg drinken, blijkt dat in de praktijk niet te kloppen. 2,5 liter water is echt het minimale wat we qua water zouden moeten drinken op een dag. Drink je daarnaast koffie of alcoholhoudende dranken? Reken deze dan niet mee in de 2,5 liter. Deze dranken drogen namelijk uit, wat inhoudt dat je juist meer water moet drinken. Welke vitamines specifiek gezond zijn voor je huid lees je hieronder:

Vitamine A

Retinol, ofwel vitamine A, zorgt direct voor een zachte en beweeglijke huid. Dit komt doordat deze vitamine de aanmaak van huidcellen stimuleert. Een tekort aan vitamine A kan dan ook een droge en geïrriteerde huid tot gevolg hebben. Vitamine A tref je aan in de volgende voedingsmiddelen:

 • Groenten en fruit, met name wortels en koolsoorten en citrusfruit.
 • (Vette) vis
 • Melk- en melkproducten
 • Boter, margarine en bakproducten

Vitamine B2

Riboflavine draagt ook bij aan een gezonde en strakke huid. Het voorziet je lichaam en indirect je huid dus van energie. Vitamine B2 zit onder andere in:

 • Noten en graanproducten
 • Groenten
 • Eieren
 • Zuivelproducten

Vitamine B3

Niacinamide, ook wel B3 genoemd, werkt als een antioxidant en zorgt er voor dat de huid als het ware beschermd wordt. Deze stoffen zorgen voor een gezondere en weerbare huid. Bij voldoende vitamine B3 wordt de huid stralender. B3 zit in:

 • Vlees en vis
 • Noten en zaden
 • Aardappelen
 • Groenten

Vitamine C

De meest bekende vitamine voor je huid is met afstand vitamine C. Deze vitamine zorgt namelijk voor een beweeglijke huid. Hierdoor ontstaan er minder snel scheurtjes en irritaties in de huid. Vitamine C stimuleert daarnaast de aanmaak van collageen in het lichaam. Collageen is een lijmvormend eiwit wat een essentieel onderdeel vormt van je bindweefsel. Op deze manier houdt het je huid gezond en soepel. Vitamine C zit onder andere in:

 • Fruit, en dan met name citrusfruit
 • Groenten
Vitamines olie
Vitamine olie.

Niet alleen vitamines, maar ook mineralen

Tot nu toe zijn alleen nog maar vitamines aan bod gekomen, maar vergeet vitamine D niet. Er zijn echter ook een aantal mineralen welke van belang zijn voor een gezonde huid. Voor het voldoende binnenkrijgen van mineralen geldt hetzelfde als bij vitamines: voeding is de basis. Hoewel de bodem steeds verder uitgeput raakt, is een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon vaak voldoende. Een verarmde bodem wilt zeggen dat de grond steeds minder vruchtbaar is. Dit heeft weer tot gevolg dat voedingsmiddelen steeds minder vitamines en mineralen bevatten. Er kunnen dus sneller tekorten ontstaan, maar in 97,5% van de gevallen blijft gezonde en gevarieerde voeding genoeg. Welke mineralen van belang zijn voor je huid zijn:

Zink

Waar vitamine A van belang is voor een goede huid, is zink van belang dat de vitamine zijn werk kan doen. Zink zorgt er namelijk voor dat het lichaam in staat is om vitamine A op te kunnen nemen. Zink zit onder andere in:

 • Peulvruchten
 • Noten en zaden
 • Eieren
 • Verschillende schelpdieren

Silicium

Net als vitamine C speelt silicium ook een belangrijke rol bij de aanmaak van collageen. Hierdoor draagt het ook zijn steentje bij aan een gezonde huid. De aanmaak van collageen stimuleert niet alleen een gezonde huid, maar ook je nagels en haar. Het zit in:

 • Fruit
 • Volkoren graanproducten
 • Groene bladgroenten

Magnesium

Dit is misschien wel het bekendste mineraal. Het lijkt wel alsof magnesium overal goed voor is. Magnesium vormt een echte boost voor je huid. Het mineraal zorgt er namelijk voor dat je hormonen op het diepste niveau in balans raken. Wanneer dit gebeurt, heeft dit ook een positieve werking op je huid. Magnesium zit in:

 • Pure chocolade (liefst 70% of hoger)
 • Groenten en fruit (met name spinazie en bananen)
 • Noten en zaden

Vitamines als crème voor je huid

Het is al even kort aangestipt: crèmes die beweren vol te zitten met vitamines en goed te zijn voor je huid. Dit noemen ze ook wel vitamines smeren. Hoewel het mooi klinkt, blijkt het niet altijd waar te zijn. Waar alle crèmes eigenlijk beweren dat het beter is om vitamines op je huid te smeren, blijkt het tegendeel juist waar. Vitamines via je huid worden een stuk minder, of vaak zelfs helemaal niet opgenomen. Een relatief gezonde huid heeft namelijk een beschermingslaag welke voorkomt dat deze vitamines kunnen worden opgenomen.

Alleen crèmes en verzorgingsproducten met een uitzonderlijk hoge dosering kunnen door deze laag heen komen. Echter, wanneer je dit soort producten wilt aanschaffen, betaal je daar ook voor. Deze hooggeconcentreerde crèmes zijn prijzig.

Hoe krijg ik vitamines het beste binnen?

Zoals al eerder vermeld, blijft voeding de belangrijkste bron voor je vitamines en mineralen. Hoewel het logisch en aantrekkelijk klinkt om verzorgingsproducten te gebruiken met vitamines, blijft voeding belangrijker. Om te weten wat je precies nodig hebt, kan een bloedtest een uitkomst bieden. Bij dit soort testen wordt gemeten welke waardes per vitamine en mineraal in je lichaam vertegenwoordigt zijn. Hiermee kun je tekorten ontdekken, en dus gerichte actie ondernemen.

Vitamines, mineralen, omega-vetzuren en andere voedingsstoffen kun je ook uit voedingssupplementen halen. Hoewel ze geen vervanging van voeding mogen zijn, kunnen ze wel een toevoeving zijn. Lees meer over voedingssupplementen in Nederland en de referentie inname.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…