G-ST2X7V9JM6

Typ om te zoeken

Aminozuren

Wanneer kun je aminozuren het beste innemen?

Delen
Wat-is-het-beste-tijdstip-om-aminozuren-in-te-nemen

Wat is het beste tijdstip om aminozuren in te nemen? Aminozuren, ofwel de bouwstenen van je lichaam, zijn onmisbaar. Een aantal van deze eiwit-bouwstenen maakt je lichaam zelf aan en een aantal moet je via voeding of supplementen binnen krijgen. Het soort aminozuur en het doel van de (extra) inname bepalen wanneer je deze moet innemen. Meer weten over wanneer je welke supplementen moet innemen? Lees daarnaast ook verder over het beste tijdstip voor voedingssupplementen als je meer wilt weten.

Wanneer je aminozuren moet innemen

Er zijn een aantal aminozuren die, weliswaar indirect, invloed hebben op je energieniveau. Zo maken de aminozuren methionine en lysine de stof carnitine aan. Dit semi-essentiële aminozuur heeft een energie verhogend effect en kan daarom beter niet ‘s avonds worden ingenomen.

Aminozuren die een sterke invloed hebben op spierherstel en/of spieropbouw worden hebben weer een andere optimaal inname moment. Dit geldt onder andere voor de aminozuren die in je lichaam creatine maken. Dit zijn de aminozuren arginine, glycine en methionine. Onderzoek heeft uitgewezen dat creatine direct rondom je training het meest gunstige effect heeft op je spieren en energieniveau. Daarom is dit dus het beste tijdstip voor het nemen van aminozuren.

Het-beste-moment-om-aminozuren-te-nemen-tips-en-onderzoek
Het beste moment om aminozuren in te nemen

Inname van BCAA supplement

Daarnaast zijn er ook de BCAA’s die voor veel (kracht)sporters onmisbaar zijn. Deze zijn ook wel bekend onder de naam essentiële aminozuren. Welke zijn dat? Dit zijn:

  • L-leucine
  • L-isoleucine
  • L-valine

Ben je extra gebaat bij extra energie? Neem het BCAA supplement dan vóór de training in. Heb je juist voordeel bij een betere spierherstel na een zware training? Kies er dan voor om het supplement na de training in te nemen. Wacht minimaal een half uur voordat je gaat eten. Dan is de opname van de BCAA’s beter. Dit geldt ook als je alleen leucine suppleert. BCAA supplementen kun je overigens beter niet met zuiveldranken innemen. (Bron: Stichting OrthoKennis)

Het aminozuur glutamine neem je, net als BCAA supplementen, het beste in met water of vruchtensap. Het ideale inname moment voor glutamine is eveneens rondom de training. Wederom: ná de training voor een optimaal herstel. Maar glutamine levert ook een belangrijke bijdrage aan een optimale glucoseverbranding. Wil je de koolhydratenverbranding van je lichaam extra stimuleren? Voeg je glutamine supplement dan toe aan je pro-workout shake of neem het in voordat je gaat sporten.

Lege maag

Voor een optimaal effect op de groei van je spieren, is een ontbijt dat rijk is aan eiwitten (dus aminozuren) een goede keuze. Uit onderzoek is gebleken dat er een toename in de aanmaak van het groeihormoon ontstaat bij inname op een lege maag. Dus als je wilt profiteren van een groeihormoonpiek, kies er dan voor om je aminozuur-supplementen op een lege maag in te nemen.

Meer weten over aminozuren dan alleen wat het beste tijdstip is voor aminozuren? Lees dan snel verder over onder andere niet-essentiële aminozuren en aminozuren in voeding.

Tags

10 Opmerkingen

Laat weten wat jij ervan denkt

Your email address will not be published. Required fields are marked *