Wanneer kun je aminozuren het beste innemen?

Wat is het beste tijdstip om aminozuren in te nemen? Aminozuren, ofwel de bouwstenen van je lichaam, zijn onmisbaar. Een aantal van deze eiwit-bouwstenen maakt je lichaam zelf aan en een aantal moet je via voeding of supplementen binnen krijgen. Het soort aminozuur en het doel van de (extra) inname bepalen wanneer je deze moet innemen. Meer weten over wanneer je welke supplementen moet innemen? Lees daarnaast ook verder over het beste tijdstip voor voedingssupplementen als je meer wilt weten.

Beste moment voor het innemen van aminozuren

Het beste moment om aminozuren in te nemen is afhankelijk van het type aminozuur en het doel van het gebruik. Hieronder staan enkele algemene richtlijnen: 

Vóór het sporten: 

Bepaalde aminozuren, zoals BCAA’s, kunnen het beste ingenomen worden vóór het sporten om spierschade te verminderen tijdens het trainen. Daarnaast bevorderen ze spieropbouw. 

Tijdens het sporten: 

BCAA’s kunnen ook tijdens het sporten worden ingenomen om vermoeidheid te verminderen en de prestaties te verbeteren. Het is vaak onhandig om tijdens een training supplementen in te nemen, dus vandaar dat uit eigen ervaring het nemen van aminozuren voor het sporten beter werkt.

Na het sporten: 

Aminozuren supplementen die veel leucine bevatten, waaronder whey eiwitten, kunnen het beste na het sporten worden genomen om spiergroei te stimuleren en spierherstel te verbeteren. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om aminozuren voor het slapen in te nemen om spierafbraak te voorkomen. 

Over het algemeen is het belangrijk om zowel de dosering als het tijdstip van inname van aminozuren af te stemmen op jouw behoeften en het doel wat je voor ogen hebt.

Het-beste-moment-om-aminozuren-te-nemen-tips-en-onderzoek
Het beste moment om aminozuren in te nemen

Onderzoek naar het innemen van aminozuren

Er zijn een aantal aminozuren die, weliswaar indirect, invloed hebben op je energieniveau. Zo maken de aminozuren methionine en lysine de stof carnitine aan. Dit semi-essentiële aminozuur heeft een energie verhogend effect en kan daarom beter niet ‘s avonds worden ingenomen.

Aminozuren die een sterke invloed hebben op spierherstel en/of spieropbouw worden hebben weer een andere optimaal inname moment. Dit geldt onder andere voor de aminozuren die in je lichaam creatine maken. Dit zijn de aminozuren arginine, glycine en methionine. Onderzoek van de Journal of the International Society of Sports Nutrition heeft uitgewezen dat creatine direct rondom je training het meest gunstige effect heeft op je spieren en energieniveau. Daarom is dit dus het beste tijdstip voor het nemen van aminozuren.

Inname van BCAA supplement

Daarnaast zijn er ook de BCAA’s die voor veel (kracht)sporters onmisbaar zijn. Deze zijn ook wel bekend onder de naam essentiële aminozuren. Welke zijn dat? Dit zijn:

  • L-leucine
  • L-isoleucine
  • L-valine

Ben je extra gebaat bij extra energie? Neem het BCAA supplement dan vóór de training in. Heb je juist voordeel bij een betere spierherstel na een zware training? Kies er dan voor om het supplement na de training in te nemen. Wacht minimaal een half uur voordat je gaat eten. Dan is de opname van de BCAA’s beter. Dit geldt ook als je alleen leucine suppleert. BCAA supplementen kun je overigens beter niet met zuiveldranken innemen. (Bron: Stichting OrthoKennis)

Het aminozuur glutamine neem je, net als BCAA supplementen, het beste in met water of vruchtensap. Het ideale inname moment voor glutamine is eveneens rondom de training. Wederom: ná de training voor een optimaal herstel. Maar glutamine levert ook een belangrijke bijdrage aan een optimale glucoseverbranding. Wil je de koolhydratenverbranding van je lichaam extra stimuleren? Voeg je glutamine supplement dan toe aan je pro-workout shake of neem het in voordat je gaat sporten.

Hoelang mag je aminozuren innemen?

Aminozuren zijn doorgaans veilig om ingenomen te worden, mits de aanbevolen hoeveelheid goed wordt gewaarborgd. Er is hierdoor geen specifieke periode vastgesteld hoelang aminozuren ingenomen mogen worden. Aminozuren zijn lichaamseigen bestanddelen waardoor ze zo lang ingenomen mogen worden als dat gewenst is.

Lege maag

Voor een optimaal effect op de groei van je spieren, is een ontbijt dat rijk is aan eiwitten (dus aminozuren) een goede keuze. Uit onderzoek is gebleken dat er een toename in de aanmaak van het groeihormoon ontstaat bij inname op een lege maag. Dus als je wilt profiteren van een groeihormoonpiek, kies er dan voor om je aminozuur-supplementen op een lege maag in te nemen.

Meer weten over aminozuren dan alleen wat het beste tijdstip is voor aminozuren? Lees dan snel verder over onder andere niet-essentiële aminozuren en aminozuren in voeding.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Wat is de werking van beta-alanine en hoe lang mag je het gebruiken?

Wat is de werking van beta-alanine en hoe lang mag je het gebruiken?

Voor serieuze sporters wordt de keuze in supplementen die je prestaties kunnen verbeteren steeds groter. Beta alanine is al langer…
Wat zijn niet-essentiële aminozuren en wat is het verschil?

Wat zijn niet-essentiële aminozuren en wat is het verschil?

Zowel essentiële als niet-essentiële aminozuren zijn ontzettend belangrijk voor je lichaam. Vooral wanneer je regelmatig traint en spiermassa wilt opbouwen,…
De werking van BCAA’s uitgelegd: wat doen ze? 

De werking van BCAA’s uitgelegd: wat doen ze? 

Veel fitness supplementen bevatten Branched Chain Amino Acids, maar wat is precies de werking van BCAA’s? Wanneer je wel eens…
Ga je van aminozuren beter slapen? Dit is het antwoord!

Ga je van aminozuren beter slapen? Dit is het antwoord!

Aminozuren en slaap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Slaap je slecht? Dan is het mogelijk dat je een tekort aan…