Supplementen voor de overgang dragen er aan bij dat klachten zoals wisselende stemmingen minder worden. Ook nachtelijk transpireren en prikkelbare gevoelens zullen hierdoor minder worden. Vaak zijn dit soort klachten ontstaan door tekorten aan vitamines en mineralen, dus kunnen supplementen de oplossing bieden.
Heb jij ook last van hormonale veranderingen? Je bent niet de enige. Bijna 2 miljoen vrouwen hebben hier naar schatting in Nederland last van. Je leest hier wat de beste supplementen voor de overgang zijn!
Supplementen voor de overgang
Bekende overgangsklachten zoals opvliegers, stemmingswisselingen en vermoeidheid kunnen verminderen door supplementen. Kies je de juiste voedingssupplementen voor de menopauze, dan kom je de overschakeling aanzienlijk beter door. Naast zeven onmisbare vitamines, spelen ook zilverkaars en magnesium tijdens deze periode een grote rol bij het minderen van overgangsverschijnselen.

De supplementen voor de overgang bevatten één of meerdere vitamines, mineralen en/of kruiden die het lichaam tijdens de menopauze ondersteunen. Zo zijn er supplementen voor de overgang die gericht klachten zoals vapeurs, stress en moeheid verminderen.
Sommige klachten komen voort uit een vitaminetekort dat ontstaat door een lagere gehalte van de hormonen oestrogeen en/of progesteron. Van andere stoffen heeft het lichaam tijdens een voor het lichaam zeer intensieve periode als de overschakeling simpelweg meer nodig. Supplementen voor de menopauze bevatten daarom vaak magnesium, zilverkaars en/of verschillende vitamines.
Zilverkaars
Zilverkaars is een plant die van oorsprong voorkomt in Noord-Amerika. Daar werden de wortels van deze plant al door de oude indianen gebruikt vanwege de medicinale krachten. In Nederland is zilverkaars te koop als voedingssupplement voor de menopauze. Met name stemmingswisselingen, vapeurs en nachtzweten kunnen sterk afgenomen bij het gebruik van zilverkaars.
Bovendien staat de plant bekend om een positieve invloed op het afweersysteem waardoor je minder vatbaar bent voor ziektes. De maximale dosis zilverkaars in supplementen voor de menopauze is 40mg per dag. Je mag zilverkaars niet langer dan zes maanden achter elkaar gebruiken. Wil je zilverkaars langer gebruiken? Overleg dan eerst met een arts of dit verstandig is.
Let op met zilverkaars
Zilverkaars is niet voor iedereen geschikt. Bij bepaalde aandoeningen kan zilverkaars namelijk juist schadelijk zijn. Je kunt dit voedingssupplement beter niet gebruiken als je een leveraandoening hebt. Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan wordt het gebruik van zilverkaars afgeraden. Ook mensen die een hormoongevoelige vorm van kanker hebben of in het verleden hebben gehad, kunnen beter geen zilverkaars gebruiken.
Magnesium
Magnesium is een mineraal dat een belangrijke rol speelt de aanmaak van verschillende hormonen. Aangezien de hormoonbalans tijdens de menopauze sterk verstoord kan zijn, wordt dit mineraal vaak ingezet om de balans te herstellen. Dit mineraal vind je daarom vaak terug in supplementen voor de overgang. Dit mineraal vermindert net als zilverkaars stemmingswisselingen en opvliegers. Bovendien helpt dit supplement om lusteloosheid en slapeloosheid tijdens de menopauze tegen te gaan.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) magnesium is voor vrouwen 300mg. Tijdens de overschakeling kan het tekort aan dit mineraal echter zo hoog oplopen dat je tot 400mg per dag kunt gebruiken om het gehalte weer op peil te brengen en de klachten te minderen.
Vitamine D
Wil je tijdens de overgang voorkomen dat je beenderen brozer worden? Dan is vitamine D één van de beste supplementen voor de overschakeling die je kunt gebruiken. Ons lichaam maakt onder invloed van de zon zelf vitamine D aan, maar vanaf de overschakeling wordt de productie door een lagere hormoonproductie minder. Bij onvoldoende D kan het lichaam de aanwezige calcium niet goed omzetten in botweefsel. Daardoor worden de beenderen brozer en kun je op latere leeftijd sneller iets breken.
De Gezondheidsraad raadt aan om vanaf je 50e dagelijks 10mcg D slikken in de vorm van een voedingssupplement. Na je 70e verhoog je de dosis naar 20mcg per dag om verlies van botweefsel tegen te gaan. Je kunt een vitamine D supplement kopen in de vorm van capsules, tabletten en druppels. Let er wel op dat je de actieve vorm koopt: vitamine D3.
Calcium
Calcium is het belangrijkste mineraal voor de aanmaak van botweefsel en mag dan ook niet ontbreken in overgang supplementen. Er kan echter geen botweefsel aangemaakt worden met het aanwezige calcium als het gehalte vitamine D te laag is. Voor het behoud van sterke beenderen is het advies elke dag meer dan 1000mg calcium en 10mcg vitamine D extra te slikken in de vorm van een voedingssupplement.
Overige vitamines
Naast vitamine D zijn er nog een aantal andere vitamines die van belang zijn tijdens de overgang. Vitamine A zorgt er bijvoorbeeld voor dat de huid en de ogen niet uitdrogen tijdens de overgang. Een tekort aan vitamine B1 kan tijdens de overgang leiden tot problemen met het geheugen en zorgen voor moeheid.
Vitamine B6 heeft een positieve invloed op de hormoonbalans die tijdens de overgang verstoord raakt. Vitamine B11 (foliumzuur) vermindert de kans op hart- en vaatziekten waar je tijdens de overschakeling door dalende hormoonwaarden extra kwetsbaar voor bent. Een tekort aan vitamine C maakt je extra kwetsbaar voor osteoporose (botontkalking), het is dus slim om dit aan te vullen met supplementen voor de menopauze.
Tot slot kan vitamine E ervoor zorgen dat je minder last hebt van opvliegers.
Welke supplementen helpen bij opvliegers?
Bij opvliegers kun je het beste een multivitamine supplement nemen. Dit komt doordat opvliegers veel verschillende vitamines en mineralen onttrekken. Om deze voedingsstoffen zoveel als mogelijk in één keer aan te vullen is zijn multivitaminen het meest geschikt.
Veranderde hormoonbalans
Een ander gevolg van de veranderende hormoonbalans is dat de aanbouw van botweefsel verstoord wordt. Als het botweefsel niet meer goed ondersteund wordt, krijg je brozere beenderen die sneller breken. Daarom is het slim om vanaf deze periode ook supplementen voor de menopauze te gebruiken die de beenderen beschermen en de botaanmaak stimuleren. Bekende supplementen voor de overgang die zorgen voor sterkere beenderen bevatten vitamine D, calcium en/of magnesium.
Ook merken veel vrouwen dat ze tijdens de overgang aankomen. Deze gewichtstoename komt mede door dat de stofwisseling vertraagt. Dit maakt ook afvallen lastiger in deze levensfase. Gemiddeld gebeurd dit bij de vrouw tussen de 45 en 50 jaar waarmee er ook een einde komt aan de vruchtbare periode. In veel gevallen hebben vrouwen net na hun 50ste de laatste menstruatie.
Wist je dat er specifieke supplementen zijn om je hormonen in balans te krijgen? Je leest hier welke dat zijn!

Sterke botten
Tijdens de overgang gaat de productie van de hormonen progesteron en oestrogeen sterk omlaag. Als gevolg daarvan worden de beenderen minder sterk, de eerste jaren van de overgang verlies je zelfs maar liefst 2 à 3% van het botweefsel. Het is dus noodzakelijk om de beenderen te ondersteunen met de juiste supplementen voor de overschakeling.
Samenvatting
Hormonale veranderingen hoeven vanaf nu geen probleem meer te vormen. Vrouwen merken in veel gevallen niet waar de klachten vandaan komen, maar je kunt er nu wel wat aan doen. Natuurlijk begint het bij een gezond voedingspatroon. Als toevoeging hierop kunnen supplementen een oplossing bieden.
Supplementen kunnen een positief effect hebben op het verlichten van jouw klachten. Het lichaam produceert minder hormonen, maar het nemen van voedingssupplementen kan de oplossing bieden. Deze zijn zowel voor de overgangsverschijnselen als de overgangsklachten.