Kalium tabletten als aanvulling op je dagelijkse voeding

Kalium tabletten, slik jij ze? Vitamines en mineralen zijn voor iedereen van groot belang, zoveel is inmiddels bekend. Kalium is een mineraal dat een belangrijke rol in veel processen in het lichaam vervult. Samen met chloride en natrium is het betrokken bij het regelen van de bloeddruk en de vochtbalans in het lichaam. Natrium heeft een bloeddrukverhogend effect op de bloeddruk, kalium doet dit teniet door dit effect van natrium tegen te werken.

Ook zorgt kalium samen met natrium ervoor dat zenuwprikkels zich goed door het lichaam kunnen geleiden en dat spieren zich kunnen samentrekken. Het is dus van belang om voldoende kalium binnen te krijgen. Als dat niet lukt kun je een kalium supplement nemen, zoals kalium tabletten. Alles erover lees je hier!

Wat zijn kalium tabletten?

Kalium is dus een belangrijk mineraal met verschillende functies in ons lichaam. Onder andere voor de vochtbalans en het in stand houden van de bloeddruk is kalium heel belangrijk. Je kunt kalium gewoon binnen krijgen via eten en drinken. Hierna wordt het vervolgens in de dunne darm opgenomen en verwerkt. De nieren regelen hoeveel kalium jij in je lichaam krijgt. Als je teveel binnenkrijgt plas je het namelijk simpelweg gewoon weer uit. Een kaliumtekort kan ontstaan door braken, diarree en het gebruik van bepaalde medicijnen.

Wanneer er uit je normale voeding te weinig kalium binnen komt, is het gebruik van kalium of natrium kalium tabletten aan te raden. In heel veel multivitamine supplementen zit kalium verwerkt, maar je kunt het ook apart nemen. Naast tabletten heb je ook capsules en poeder. Er zijn meerdere soorten kaliumsupplementen, waarvan deze het meest worden verkocht:

  • Kaliumchloride
  • Kaliumcitraat
  • Kaliumfosfaat
  • Kaliumaspartaat
  • Kaliumbicarbonaat
Kalium-tabletten-zijn-vaak-chloride-als-vorm
Kalium tabletten chloride

Je kunt kalium dus ook uit normale voeding binnen krijgen. Voedingssupplementen dienen slechts als een aanvulling. Kalium zit in heel veel verschillende voedingsmiddelen. Enkele voorbeelden van voeding met veel kalium zijn:

  • Groenten zoals broccoli
  • Fruit, vooral ook banaan
  • Vlees
  • Vis
  • Noten
  • Aardappelen
  • Zuivel
  • Peulvruchten

Hoewel er zoutmengsels bestaat waar kalium en natrium in zitten, is kalium zeker niet hetzelfde als zout.

Kalium tabletten kopen

Wanneer je kalium tabletten wil kopen ga je meestal voor kaliumchloride. Dit bevat het mineraal kalium. Ons lichaam kan dit mineraal niet zelf aanmaken, dus moet het via de voeding en anders via supplementen binnen komen. In principe wordt kalium vaak door een arts voorgeschreven, omdat het niet makkelijk zelf is te bepalen of je een tekort hebt.

Wanneer je het wel zelf gaat kopen moet je op een aantal dingen letten. Kijk eerst welke soort kalium tabletten je koopt, want zoals al gezegd zijn er meerdere soorten. Kijk daarnaast goed naar een betrouwbaar merk en zorg ervoor dat je nooit meer dan 100 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnenkrijgt.

Lees bij het kopen van voedingssupplementen altijd goed de verpakking of het etiketten. De Gezondheidsraad heeft bepaalde hoeveelheden niet voor niets vastgesteld.

Bijwerkingen

Hebben kalium tabletten bijwerkingen? Over het algemeen niet. Een teveel aan kalium wordt namelijk gewoon weer uitgeplast. Wanneer je echter meer dan 5 gram kalium binnenkrijgt per dag uit supplement, bovenop normale voeding met kalium, kan dit negatieve effecten hebben op de hartfunctie. Dat is dus wel iets om in de gaten te houden en het liefst te voorkomen.

Heel af en toe, bij minder dan 1 op de 100 mensen, kunnen er daarnaast nog andere klachten voorkomen. Dit zijn maag- en darmklachten zoals braken, maagpijn, diarree en misselijkheid. Nog minder komen ernstige problemen in de slokdarm voor, en huiduitslag met jeuk en galbulten. Voor eventuele bijwerkingen kun je altijd Apotheek.nl raadplegen.

Opname

De opname van kalium uit eten en drinken gebeurd door de dunne darm. Vervolgens wordt de hoeveelheid kalium in je lichaam geregeld door de nieren. Het gehalte kalium in je bloed en cellen in je hele lichaam wordt hierdoor vrijwel nooit te hoog of te laag. Het grootste gedeelte van de kalium die je binnenkrijgt plas je gewoon weer uit.

Wanneer je echter te weinig kalium binnenkrijgt, plas je automatisch ook weer minder uit. Via de ontlasting verlies je ook nog een klein gedeelte van de kalium, en via zweten een nog kleiner gedeelte. Hoewel kalium ook in je bloed zit bevindt veruit het grootste gedeelte zich in de cellen van je lichaam. Slechts enkele procenten zit in je lichaamsvocht, waaronder bloed. De waarde van kalium in je bloed is te meten.

Kalium tekort

Een tekort aan kalium in je lichaam zal dus niet snel voorkomen. Zowel mineralen tekorten en overschotten wil je liever voorkomen. Toch kan het in extreme gevallen wel ontstaan, met de volgende mogelijke oorzaken:

  • Zeer ernstige diarree
  • Het gebruik van medicijnen, zoals laxeermiddelen en plaspillen
  • Heftig braken
  • Eetstoornissen
  • Langdurig ondervoed zijn
  • Het eten van heel veel zoethout
  • Een verhoogde aanmaak van een bepaald hormoon in de bijnieren

De symptomen van een kaliumtekort zijn soms moeilijk te herkennen, omdat ze bij andere problemen ook voorkomen. Het gaat om vooral vermoeidheid, minder sterke spieren, het verlies van eetlust, veel misselijk zijn en in heel ernstige gevallen zelfs hartritmestoornissen.

Anderzijds kan er ook een teveel aan kalium ontstaan in je lichaam. Dit kan worden veroorzaakt door nierschade, diabetes, gebruik van medicijnen (bijvoorbeeld tegen een verhoogde bloeddruk) en verzuring van het bloed. Bij een teveel aan kalium kun je last krijgen van kortademigheid, tintelingen, gevoelloosheid, een slap gevoel en in zeer ernstige gevallen hartproblemen.

Extra kalium behoefte

Een extra behoefte aan kalium ontstaat met name bij een van bovenstaande oorzaken. Heb je buikgriep of heb je veel moeten overgeven? Dan is het gebruik van kalium wellicht een goed idee. Wanneer je bepaalde medicijnen gebruikt zoals bijvoorbeeld plaspillen kan het ook aan te raden zijn om extra kalium te nemen. Vaak wordt dit wel ook vermeld door de arts of kun je het vinden in de bijsluiter van die medicijnen.

Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat 3500 milligram kalium per dag bijdraagt aan een goede gezondheid. Een bovengrens is niet opgesteld, omdat dit weinig voorkomt en slechts zelden problemen met zich meebrengt. Bij kinderen is de behoefte aan kalium overigens weer net wat anders.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…