G-ST2X7V9JM6

Typ om te zoeken

Vitamines en mineralen

Hoeveel vitamine C is per dag nodig om gezond te zijn?

Delen
Hoeveel-vitamine-C-heb-je-per-dag-nodig

Hoeveel vitamine C heb je nu precies per dag nodig? Vitamine C is een vitamine die ons lichaam niet zelf aanmaakt. Daarom is het belangrijk om voldoende vitamine C uit je voeding te halen. Lukt dat niet? Dan is het verstandig om een voedingssupplement met deze vitamine te gebruiken.

Maar krijg je dan weer niet teveel vitamine C binnen? We vertellen je alles over de ADH vitamine C om gezond te zijn en te blijven!

Hoeveel vitamine c per dag

De aanbevolen hoeveelheid vitamine C per dag wordt bepaald door de Gezondheidsraad. Hoeveel je dagelijks nodig hebt, is afhankelijk van je leeftijd en geslacht. Kinderen hebben afhankelijk van hun leeftijd 20 tot 50mg vitamine C nodig. Volwassen mannen en vrouwen hebben dagelijks 75mg vitamine C nodig, deze behoefte blijft hetzelfde wanneer je ouder wordt. Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen wel een wat grotere behoefte, namelijk 85mg per dag. Geef je borstvoeding? Dan heb je meer vitamine C nodig dan normaal, namelijk 100mg per dag.

Bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijg je al snel voldoende vitamine C binnen om je lichaam gezond te houden. Je vindt vitamine C vooral in groente en fruit. Onder de groentes is paprika de grootste leverancier van vitamine C, maar alle groentes bevatten deze en andere vitamines. Qua fruit is vitamine C in grote hoeveelheden in citrusvruchten en kiwi te vinden.

Vind je het lastig om te voldoen aan de ADH vitamine C? Dan is een voedingssupplement met vitamine C slim om je weerstand te bevorderen, ijzeropname mogelijk te maken en bindweefsel te vormen. Wat het beste vitamine C supplement is, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. De meeste mensen gebruiken vitamine C als (bruis)tablet.

ADH vitamine C per dag:

  • Kinderen 1 t/m 13 jaar: 20-50mg
  • Vrouwen vanaf 14 jaar: 75mg
  • Mannen vanaf 14 jaar: 75mg
  • Zwangere vrouwen: 85mg
  • Vrouwen die borstvoeding geven: 100mg
Hoeveel-vitamine-C-heb-je-nodig-om-gezond-te-blijven
Door een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijg je al snel voldoende vitamine C binnen.

ADH van vitamine C

De ADH van een vitamine staat voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. In Nederland wordt dit vastgesteld door de Gezondheidsraad. Op internationaal niveau verschillen de meningen over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Zo adviseert de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid een hogere dosering dan 75mg, namelijk 80mg per dag. Wereldwijd worden zelfs veel hogere doseringen aangeraden.

De Gezondheidsraad geeft ook een antwoord op vragen zoals: Hoeveel vitamine C mag je per dag innemen? En: Is 1000mg vitamine C teveel? Er wordt namelijk ook gekeken naar een maximale dosering per dag. In Nederland is dit vastgesteld op 2000 mg vitamine C per dag.

Een enkele keer teveel vitamine C gebruiken is in de meeste gevallen niet schadelijk, want dit verlaat het lichaam eenvoudig via de urine. Op de lange termijn kan je wel last krijgen van maag- en darmklachten en andere gezondheidsproblemen. Er is misschien ook een verband tussen een (langdurige) overdosis en nierstenen, maar dit is niet wetenschappelijk bewezen.

Een tekort kan ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben zoals een verlaagde weerstand, een slechte wondheling en zelfs scheurbuik.

Tags

Laat weten wat jij ervan denkt

Your email address will not be published. Required fields are marked *