Hoeveel vitamine C is per dag nodig om gezond te zijn?

Hoeveel vitamine C heb je nu precies per dag nodig? Vitamine C is een vitamine die ons lichaam niet zelf aanmaakt. Daarom is het belangrijk om voldoende vitamine C uit je voeding te halen. Lukt dat niet? Dan is het verstandig om een voedingssupplement met deze vitamine te gebruiken.

Maar krijg je dan weer niet teveel vitamine C binnen? We vertellen je alles over de ADH vitamine C om gezond te zijn en te blijven!

Hoeveel vitamine c per dag

De aanbevolen hoeveelheid vitamine C per dag wordt bepaald door de Gezondheidsraad. Hoeveel je dagelijks nodig hebt, is afhankelijk van je leeftijd en geslacht. Kinderen hebben afhankelijk van hun leeftijd 20 tot 50mg vitamine C nodig. Volwassen mannen en vrouwen hebben dagelijks 75mg vitamine C nodig, deze behoefte blijft hetzelfde wanneer je ouder wordt. Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen wel een wat grotere behoefte, namelijk 85mg per dag. Geef je borstvoeding? Dan heb je meer vitamine C nodig dan normaal, namelijk 100mg per dag.

Bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijg je al snel voldoende vitamine C binnen om je lichaam gezond te houden. Je vindt vitamine C vooral in groente en fruit. Onder de groentes is paprika de grootste leverancier van vitamine C, maar alle groentes bevatten deze en andere vitamines. Qua fruit is vitamine C in grote hoeveelheden in citrusvruchten en kiwi te vinden.

Vind je het lastig om te voldoen aan de ADH vitamine C? Dan is een voedingssupplement met vitamine C slim om je weerstand te bevorderen, ijzeropname mogelijk te maken en bindweefsel te vormen. Wat het beste vitamine C supplement is, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. De meeste mensen gebruiken vitamine C als (bruis)tablet.

ADH vitamine C per dag:

  • Kinderen 1 t/m 13 jaar: 20-50mg
  • Vrouwen vanaf 14 jaar: 75mg
  • Mannen vanaf 14 jaar: 75mg
  • Zwangere vrouwen: 85mg
  • Vrouwen die borstvoeding geven: 100mg
Hoeveel-vitamine-C-heb-je-nodig-om-gezond-te-blijven
Door een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijg je al snel voldoende vitamine C binnen.

ADH van vitamine C

De ADH van een vitamine staat voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. In Nederland wordt dit vastgesteld door de Gezondheidsraad. Op internationaal niveau verschillen de meningen over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Zo adviseert de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid een hogere dosering dan 75mg, namelijk 80mg per dag. Wereldwijd worden zelfs veel hogere doseringen aangeraden.

De Gezondheidsraad geeft ook een antwoord op vragen zoals: Hoeveel vitamine C mag je per dag innemen? En: Is 1000mg vitamine C teveel? Er wordt namelijk ook gekeken naar een maximale dosering per dag. In Nederland is dit vastgesteld op 2000 mg vitamine C per dag.

Een enkele keer teveel vitamine C gebruiken is in de meeste gevallen niet schadelijk, want dit verlaat het lichaam eenvoudig via de urine. Op de lange termijn kan je wel last krijgen van maag- en darmklachten en andere gezondheidsproblemen. Er is misschien ook een verband tussen een (langdurige) overdosis en nierstenen, maar dit is niet wetenschappelijk bewezen.

Een tekort kan ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben zoals een verlaagde weerstand, een slechte wondheling en zelfs scheurbuik.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Vitamine C voor het slapen innemen: slaap je er beter van?

Vitamine C voor het slapen innemen: slaap je er beter van?

Als je hebt gezocht naar de perfecte manier om een beter te slapen, zoek dan niet verder dan vitamine C.…
In welk fruit zit veel vitamine C?

In welk fruit zit veel vitamine C?

Het is algemeen bekend dat in het meeste fruit veel vitamine C zit. Maar waar is vitamine C goed voor?…
Zit er veel vitamine C in een mandarijn?

Zit er veel vitamine C in een mandarijn?

Dat er in een mandarijn veel vitamine C zit, heb je vast vaker gehoord. Citrusvruchten, waaronder mandarijnen, zijn erg gezond…
Zit er veel vitamine C in een paprika?

Zit er veel vitamine C in een paprika?

Vitamine C zit in veel voedingsmiddelen, waaronder paprika. Vitamine C is misschien wel de bekendste vitamine waarvan iedereen eigenlijk wel…