Wat zijn de functies van eiwitten?

De belangrijkste functie van eiwitten is dat ze ons lichaam energie en aminozuren leveren. Met behulp van aminozuren wordt ons lichaam opgebouwd. Zo wordt de vorm van onze botten bepaald door verschillende combinaties van aminozuren. Ons spierweefsel is dan weer grotendeels opgebouwd uit eiwitten. De functie van eiwitten en aminozuren is nog veel uitgebreider. Ontdek alles over de functie van eiwitten in ons lichaam.

Functies van eiwitten

Een andere naam voor eiwitten zijn proteïnen. De cellen in ons lichaam bestaan uit proteïnen. Ze komen voor in onze huid, nagels, haar, hersenen, spieren en alle andere onderdelen van ons lichaam. Eiwitten leveren ons lichaam zowel brandstof als bouwstof. De belangrijkste functie van eiwitten is het functioneren als bouwstof. Deze weefsels in ons lichaam moeten dagelijkse onderhouden worden en ondervinden schade door invloeden van buitenaf. De functie van eiwitten is dat ze deze weefsels herstellen en helpen bij het groeien. Dit onderzoek bevestigd dat.

Om te voorkomen dat we ziek worden en virussen of bacteriën grip krijgen op ons lichaam zijn we afhankelijk van antilichamen die ons immuunsysteem gebruikt als bacteriën of virussen ons lichaam binnendringen. Deze antilichamen zijn niet meer dan eiwitten. Eiwitten kan je verder zien als de taxi in ons lichaam die belangrijke stoffen door ons lichaam transporteert. Ook bij hormonale processen in je lichaam hebben eiwitten een belangrijke functie, net als bij het bewaken van de vochtbalans.

Functie van eiwitten in ons lichaam
Functie van eiwitten in ons lichaam.

Herstellen, groeien en onderhouden

Voor alle mensen zijn eiwitten onmisbaar en dat geldt nog eens extra voor sporters. Welke functies hebben eiwitten voor sporters? Bij het sporten belast je je spieren, hierdoor ontstaan kleine scheurtjes in je spieren. Om deze scheurtjes te herstellen vullen eiwitten de scheurtjes die ontstaan zijn op met nieuw spierweefsel. Als krachtsporter profiteer je hiervan doordat je spieren hierdoor groeien en in omvang toenemen. De functie van eiwitten in ons lichaam is daarom bij krachtsporters zeker wel bekend.

Dat is ook de reden waarom veel krachtsporters extra eiwitten innemen. Datzelfde geldt voor duursporters. Duursporters hebben dagelijks ongeveer 1,2 tot 1,4 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig en krachtsporters ongeveer 1,7 tot 1,8 gram per kilo lichaamsgewicht. Dat is 0,4 tot 1 gram meer per kilo lichaamsgewicht dan een gemiddelde volwassene. Ook als je niet sport, kan je niet zonder de functie van eiwitten. Weefsels in je lichaam hebben dagelijks onderhoud nodig.

Transporteren

Hemoglobine is een belangrijk transporteiwit in ons lichaam. Dit eiwit komt voor in rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof. We ademen zuurstof in wat via onze longen het bloed ingaat en vervolgens wordt afgeleverd op alle plekken waar we dat nodig hebben. Als je sport, heb je meer zuurstof nodig zodat je spieren de extra gevraagde inspanning kunnen leveren. Andere soorten eiwitten zorgen dan weer voor het transport van voedingsstoffen naar de cellen die dat nodig hebben om ons lichaam goed te laten functioneren. Zo zijn eiwitten dus een onmisbaar transportmiddel in je lichaam.

Hormonen

Hormonen zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt. Deze stofjes sturen via de bloedbaan organen en weefsels aan om diverse lichaamsfuncties te regelen. Hormonen hebben zowel invloed op je lichaam als op je geest. Hormonen en sporten hangen sterk met elkaar samen. Om effectief te kunnen trainen heb je bepaalde hormonen nodig en als je traint, komen er ook weer hormonen vrij.

Om zelf hormonen aan te kunnen maken heeft je lichaam voldoende eiwitten nodig. Cortisol is het stresshormoon in ons lichaam dat je ook tijdens het sporten helpt om nog even alles te geven. Dit hormoon zet eiwitten in spieren om in aminozuren. Van deze aminozuren wordt glucose gemaakt dat je energie geeft om je nog eens extra in te spannen.

Vochtbalans

Wat is de taak van eiwit als het gaat om de vochtbalans in ons lichaam? Albumine is een eiwit in ons bloed dat een belangrijke rol speelt bij de osmotische druk. Zit er meer albumine in je bloed dan buiten je bloedvaten, dan wordt er water naar je bloedvaten toegetrokken. Dit noemen we osmose. Door deze osmose ontstaat de juiste druk. Zo wordt voorkomen dat er teveel water via je bloedbaan naar je weefsels gaat en ook dat er teveel water naar je bloedbaan toestroomt. Albumine zorgt er zo voor dat de hoeveelheid water in je bloedbaan stabiel blijft.

Immuunsysteem

Antilichamen zijn onmisbaar in ons lichaam bij de bestrijding van virussen en bacteriën. Ons immuunsysteem zet antilichamen in als het ontdekt dat er virussen en bacteriën zijn binnengedrongen. Om antilichamen te maken heeft het lichaam eiwitten nodig. Een signaal van een tekort aan eiwitten is dan ook de vermindering van je weerstand waardoor je sneller ziek wordt.

Hoe krijg je voldoende eiwitten binnen?

Je weet natuurlijk dat eiwitten in voeding zitten en je wilt optimaal profiteren van de functie van eiwitten. Welke voedingsmiddelen moet je eten? Tot eiwitrijke voedselproducten behoren kip, vis en melkproducten. Eet je graag yoghurt, kies dan voor Griekse yoghurt, omdat hier meer eiwitten in zitten dan in gewone yoghurt. Ook in Skyr en kwark zitten meer eiwitten dan in gewone melk. Plantaardige eiwitten vind je in noten en peulvruchten. Een eiwit dieet is hier een goed voorbeeld van.

De belangrijkste functie van eiwitten
De belangrijkste functie van eiwitten.

Eiwitrijk voedsel zorgt niet alleen voor spieropbouw, het helpt je ook bij het afvallen. Eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel en door eiwitten verbrand je bovendien extra calorieën, omdat je stofwisseling stijgt. Bovendien behoud je je spieren tijdens het afvallen. Als het niet lukt om via je voeding voldoende eiwitten binnen te krijgen, kan je eiwit supplementen nemen zoals eiwit pillen bijvoorbeeld.

Zijn teveel eiwitten schadelijk?

Net als dat je een tekort aan eiwitten kan hebben kan je ook een overschot aan eiwitten tot je nemen. Het draait allemaal om balans. Als je meer eiwitten eet dan je nodig hebt, moeten je nieren harder werken om deze eiwitten af te voeren. Bij gezonde mensen met een normale nierfunctie zal dit niet zo gauw tot problemen leiden, maar heb je nierproblemen dan kan dit wel vervelende gevolgen hebben. Laat niet meer dan 35 procent van je dagelijkse calorie-inname uit eiwitten bestaan en dan kan er niet zoveel mis gaan. Zo profiteer je optimaal van de functie van eiwitten.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Eiwitreep maken: zo bak je zelf de lekkerste!

Eiwitreep maken: zo bak je zelf de lekkerste!

Eiwitrepen zijn een populaire keuze onder sporters en mensen die op hun voeding willen letten, omdat ze een hoog eiwitgehalte…
Groenten met veel eiwitten

Groenten met veel eiwitten

Heb je je ooit wel eens afgevraagd of er groenten met veel eiwitten zijn? Het feit dat eiwitten belangrijk zijn…
Welk fruit bevat veel eiwitten?

Welk fruit bevat veel eiwitten?

We weten allemaal dat in fruit veel vitamines zitten, maar welk fruit bevat nu eigenlijk veel eiwitten? Eiwitten zijn enorm…
Eiwitten in voeding, waar zitten ze veel in?

Eiwitten in voeding, waar zitten ze veel in?

Waar zitten eiwitten in? Eiwit is een belangrijke voedingsstof en een bouwstof voor vele dingen ons menselijke lichaam. Je hebt…