Waarom is vitamine c belangrijk tijdens de zwangerschap?

Een aantal vitamines zijn extra belangrijk als je zwanger bent, waaronder vitamine C. Hoewel de meeste mensen wel weten dat vitamine C sowieso belangrijk is, is het vooral voor zwangere vrouwen een onmisbare vitamine. En als je zwanger bent, wil je er natuurlijk alles aan doen om de groei en een goede ontwikkeling van je kindje optimaal te ondersteunen. Daarom is het ontzettend belangrijk om gezond te eten. De gedachte dat een ongeboren baby er zelf wel voor zorgt dat hij alles binnenkrijgt, is inmiddels al lang achterhaald. 

Wat je tijdens de zwangerschap eet, bepaalt namelijk mede hoe gezond je kindje zal zijn, ook op latere leeftijd. Dat betekent dat je als aanstaande moeder voldoende eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen binnen moet krijgen. Eén van de belangrijkste vitamines om op te letten tijdens je zwangerschap is vitamine C. In deze blog leggen we uit waarom dat zo is en hoe je een tekort voorkomt.

Vitamine C tijdens de zwangerschap

Het is algemeen bekend dat voldoende vitamine C zorgt voor een goede weerstand. Maar vitamine C zorgt bijvoorbeeld ook voor de aanmaak van bindweefsel, voor een gezonde huid, sterke botten en een goed ijzergehalte in het bloed. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot een verminderde weerstand.

In principe krijg je genoeg vitamine C binnen als je gezond en gevarieerd eet tijdens de zwangerschap. Eet daarom voldoende fruit, groenten en aardappelen. Wist je bijvoorbeeld dat zowel mandarijnen als sinaasappels boordevol vitamine C zitten?

Niet alleen tijdens, maar ook na de zwangerschap speelt vitamine C een belangrijke rol. Als je borstvoeding gaat geven, heb je er ook meer van nodig. En ook baby’s en peuters moeten voldoende vitamine C binnenkrijgen. Geef je kindje (vanaf 6 maanden) daarom elke dag een portie fruit.

Multivitamine

Wil je je weerstand toch wat extra ondersteunen tijdens je zwangerschap? Dan kun je een supplement speciaal voor zwangere vrouwen slikken. Dit vormt een complete aanvulling op je voeding en is speciaal afgestemd op de behoefte van jouw lichaam als aanstaande moeder. Een goede zwangerschapsmulti bevat onder andere: 

Hoeveel vitamine C mag je tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap wordt aangeraden om 85 mg vitamine C per dag binnen te krijgen. Gemiddeld heeft een volwassen vrouw ongeveer zo’n 70 mg per dag nodig, maar zwangere vrouwen hebben een verhoogde vitamine C behoefte. Vandaar dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid tijdens de zwangerschap is vastgesteld op 85-90 mg. 

Zorg ook voor voldoende ijzer

Vitamine C is niet alleen belangrijk voor het in stand houden van je afweersysteem, maar ook voor de opname van het mineraal ijzer. Ook daarvan heb je namelijk meer nodig als je zwanger bent.

Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam extra bloed aan voor de placenta, baarmoeder en voor je baby. Voor deze extra hoeveelheid bloed is het mineraal ijzer nodig. Zo kan je lichaam hemoglobine (Hb) aanmaken, wat zorgt voor het vervoer van zuurstof. Als je niet voldoende ijzer in je lichaam hebt, kan dat bloedarmoede veroorzaken. Dit kan gevaarlijk zijn voor jezelf en je baby. Let daarom goed op de inname van voldoende vitamine C en ijzer. 

Gevarieerde voeding

Met gevarieerd en gezond eten kun je een tekort aan deze voedingsstoffen voorkomen. Producten met voldoende ijzer zijn vlees en dierlijke voedingsproducten, maar ook plantaardige bronnen zoals volkoren granen, peulvruchten, noten, zaden en groenten. Dierlijke producten bevatten wel een beter opneembare vorm van ijzer dan plantaardige bronnen. Wil je een ijzertekort voorkomen, dan is het belangrijk om bij elke maaltijd iets met vitamine C te eten of drinken. Ook foliumzuur bevordert de opname van ijzer. Het advies is om vanaf vier weken voor de bevruchting dagelijks 400 microgram extra foliumzuur te nemen.

Zwangerschapsdiabetes

Ook als je zwangerschapsdiabetes hebt of wilt voorkomen, is het goed om op de inname van vitamine C te letten. Deze vitamine reguleert namelijk je bloedsuikerspiegel. Daarnaast heeft vitamine D een gunstig effect op zwangerschapsdiabetes. Geadviseerd wordt om per dag 10 microgram vitamine D extra te nemen als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Vitamine-c-is-extra-belangrijk-als-je-zwanger-bent

Is vitamine c tijdens de zwangerschap schadelijk?

Zorgen voor voldoende vitamines en mineralen is belangrijk als je zwanger wilt worden of bent. Maar in het geval van vitamines is meer niet altijd beter. Dat geldt ook voor vitamine C. Deze vitamine is weliswaar wateroplosbaar, wat betekent dat een overschot afgevoerd wordt via de urine. Maar van hoge doseringen vitamine C kun je bijvoorbeeld diarree krijgen of misselijk worden.

Ook is niet duidelijk of teveel vitamine C schadelijk kan zijn voor je ongeboren baby. Een gezond voedingspatroon is dan ook beste manier om aan voldoende vitamines en mineralen te komen. Op deze manier kun je nooit teveel vitamine c binnenkrijgen. Vitaminepreparaten daarentegen bevatten vaak een hoge dosering vitamines en mineralen die (ver) boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt. 

Kijk ook uit met hoge doseringen vitamine A. Teveel vitamine a vergroot de kans op aangeboren afwijkingen. Eet liever producten die bètacaroteen bevatten, zoals wortel, mandarijn en mango.

Gezonde voeding

Een gezonde zwangerschap betekent een goede start voor moeder en kind. Voldoende vitamines en mineralen zijn daarbij essentieel en voorkomen het ontstaan van (chronische) aandoeningen. Vitamines om extra op te letten tijdens je zwangerschap zijn onder andere vitamine A (bètacaroteen), vitamine B11 (foliumzuur), vitamine C en vitamine D. 

Ook van de mineralen ijzer, calcium en magnesium heb je nu meer nodig. Goede voeding is ook tijdens de zwangerschap de basis. Wanneer je elke dag eet en drinkt volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum krijg je alle vitamines en mineralen in de juiste hoeveelheden binnen. De volgende producten zijn voorbeelden uit de Schijf van Vijf die je dagelijks nodig hebt: fruit, groente, volkoren graanproducten, vette vis, peulvruchten en zuivel. 

Extra vitamines tijdens de zwangerschap

Daarnaast wordt door de Gezondheidsraad geadviseerd om extra foliumzuur en vitamine D te slikken. Als het lastig is om gezond te eten, omdat je bijvoorbeeld erg moe of misselijk bent, kun je een multivitamine speciaal voor zwangere vrouwen slikken. Een dergelijk supplement bevat alle vitamines en mineralen in de juiste hoeveelheden en verhoudingen. Gezond en gevarieerd eten om alle voedingsstoffen binnen te krijgen, blijft echter het belangrijkste. Uit onderzoek blijkt wel dat er nog veel onduidelijkheid is over het effect van extra vitamine C op zwangerschapscomplicaties. Er is geen overtuigend bewijs dat het nemen van extra vitamine C tot belangrijke voor- of nadelen leidt en verder onderzoek is nodig.

Groente en fruit

Bij voldoende inname kan vitamine C zwanger zijn dus op meerdere manieren ondersteunen. Wel geldt dat je deze vitamine bij voorkeur via je voeding binnenkrijgt, want vitamine C zit vooral in de meeste fruitsoorten, groente en aardappelen. Neem hier dus dagelijks voldoende van. Vitamine C is gevoelig voor verhitting en zonlicht. Snijd stukken daarom niet te klein en kook groente in weinig water en niet langer dan nodig. Laat versgeperst sinaasappelsap niet onafgedekt staan, anders gaan de vitamines verloren.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Vitamine C voor het slapen innemen: slaap je er beter van?

Vitamine C voor het slapen innemen: slaap je er beter van?

Als je hebt gezocht naar de perfecte manier om een beter te slapen, zoek dan niet verder dan vitamine C.…
In welk fruit zit veel vitamine C?

In welk fruit zit veel vitamine C?

Het is algemeen bekend dat in het meeste fruit veel vitamine C zit. Maar waar is vitamine C goed voor?…
Zit er veel vitamine C in een mandarijn?

Zit er veel vitamine C in een mandarijn?

Dat er in een mandarijn veel vitamine C zit, heb je vast vaker gehoord. Citrusvruchten, waaronder mandarijnen, zijn erg gezond…
Zit er veel vitamine C in een paprika?

Zit er veel vitamine C in een paprika?

Vitamine C zit in veel voedingsmiddelen, waaronder paprika. Vitamine C is misschien wel de bekendste vitamine waarvan iedereen eigenlijk wel…