G-ST2X7V9JM6

Typ om te zoeken

Sport Voedingssupplementen

Wat is pre-workout?

Delen
Een-pre-workout-wordt-gebruikt-voor-het-sporten

Het gebruik en de populariteit van de pre workout is in de laatste jaren sterk toegenomen. En dat is ook niet zo gek, want jij kan ook wel wat extra energie gebruiken voordat je gaat trainen, toch? Soms ben je gewoon even wat minder gemotiveerd, of wil je er gewoon 110% voor gaan in je workout. Veel sporters nemen daarom in zo’n geval een pre workout voor de training. Vraag je je af wat een pre workout precies doet, en of het misschien iets voor jou is? We leggen je in dit artikel uit wat je kunt verwachten van een pre workout en waar je rekening mee moet houden wanneer je een pre workout wil nemen.

Wat doet een pre workout

Een pre workout is kort gezegd een supplement wat speciaal is samengesteld om je een boost te geven voor je aan je workout begint. In tegenstelling tot energiedrankjes, die erg nadelig zijn voor je gezondheid, bevatten deze supplementen vaak een combinatie van stoffen die meer doen dan je alleen energie geven. Zo vergroot het ook je uithoudingsvermogen, kracht en focus. Én het zorgt voor een beter herstel na het sporten. 

Heb je dus een pre workout genomen, dan zul je merken dat je niet kan wachten om te beginnen met trainen! Naast het feit dat pre workouts je ook daadwerkelijk een fysieke oppepper geven, lijkt dit vaak nog versterkt te worden door het placebo-effect. Met andere woorden: omdat je een pre workout hebt genomen voor extra energie, krijg je haast als vanzelf ook meer zin en motivatie om hard te trainen. 

Een-pre-workout-geeft-extra-motivatie-voor-het-sporten
Een pre workout geeft extra motivatie voor het sporten.

Pre workout supplementen

Er bestaan veel verschillende pre workout supplementen en producten. De meeste hiervan zijn in poedervorm. Je mixt dit poeder met wat water tot een drankje, wat je dan voor je workout opdrinkt. Ook zijn er shakes of capsules verkrijgbaar. Let bij een shake wel op de toevoeging van suiker of zoetstoffen. Per pre workout supplement kan het verschillen welke werkzame stoffen erin zitten, maar over het algemeen bevatten de meeste producten cafeïne, creatine en één of meerdere aminozuren. Samen zorgen deze ingrediënten ervoor dat je je beste prestaties kan neerzetten tijdens je training en langer door kunt gaan. 

Cafeïne 

Deze instant energie-booster ken je vast wel van je dagelijkse kop koffie. Ook in veel andere producten zoals energiedrankjes zit cafeïne. Deze stof zorgt er niet alleen voor dat je energie krijgt, maar ook dat je focus beter wordt. Je kunt je er dus beter toe zetten om te beginnen en om aan je doelen te werken. De meeste pre workout producten bevatten dan ook cafeïne als belangrijkste stimulerend bestanddeel.

Het is wel belangrijk te weten hoeveel cafeïne er in jouw pre workout supplement zit, want je wil natuurlijk niet teveel binnen krijgen, zeker niet als je daarnaast ook koffie drinkt. Je kunt hiervoor een hoeveelheid van 200-400 mg cafeïne aanhouden als grens, zoals het Voedingscentrum meldt in dit artikel. Je profiteert er dan van dat je je langer kunt focussen en meer energie hebt, zonder de nadelen van een overmaat aan cafeïne, zoals hoofdpijn of slaapproblemen. Houd er tevens rekening mee dat in sommige frisdranken (en uiteraard in enegriedrankjes) ook cafeïne zit.

Een-pre-workout-bevat-onder-andere-cafeine
Een pre workout bevat onder andere cafeïne.

Aminozuren

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten of proteïnen. Ze spelen een belangrijke rol in het herstel en opbouw van spiermassa en het voorkomen van spierafbraak. Om die reden bevatten een pre workout supplement meestal een of meerdere aminozuren. 

Beta-alanine is een veel voorkomend aminozuur in pre workout producten. Het werkt doordat er minder snel verzuring in je spieren optreedt. Je hebt dan meer uithoudingsvermogen en kracht. Soms kun je tintelingen voelen wanneer je een pre workout genomen hebt met dit stofje. Andere aminozuren die je vaak tegenkomt zijn citrulline malaat en taurine, die allebei een vergelijkbaar effect hebben. 

Creatine

Creatine is een stof die van nature in je lichaam voorkomt. Het zit ook in je voeding, namelijk in vlees en vis. Creatine is belangrijk voor de energietoevoer naar je spieren bij korte of explosieve bewegingen. Tijdens het trainen zorgt het ervoor dat je sneller herstelt van zo’n beweging en ze dus vaker kunt herhalen. Het werkt daarnaast positief op de vochtbalans in je spiercellen en voorkomt uitdroging. 

Pre-workouts-worden-vaak-gebruikt-door-fanatieke-sporters
Pre workouts bevatten onder andere aminozuren.

Wanneer neem je een pre workout?

Je wist natuurlijk al dat je een pre workout supplement vóór het trainen inneemt! Maar wanneer dan precies? Het heeft even tijd nodig om in te werken, en dit kan per product en samenstelling wat verschillen. Over het algemeen kun je een half uur voor het begin van je fitness sessie  aanhouden. In dat geval profiteer je ongeveer één tot anderhalf uur van het effect van je supplement. 

Nadelen pre workout

Veel sporters zijn erg enthousiast over het gebruik van pre workouts. Toch zijn er wel een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden:

  • Je lichaam raakt gewend aan pre workouts. Dit betekent dat je steeds meer nodig hebt voor hetzelfde effect. Het is daarom aan te raden om niet bij elke workout een supplement te nemen, maar alleen wanneer je het echt nodig denkt te hebben, bijvoorbeeld bij vermoeidheid.
  • Het kan slaapproblemen geven. Net als bij teveel koffie, kan het stimulerende effect van cafeïne in een pre workout ertoe leiden dat je maar blijft doorgaan en uiteindelijk de slaap niet kunt vatten of slecht slaapt. Slaap is essentieel voor het herstel en de opbouw van je spieren. Let er dus op dat je het met mate gebruikt. 
  • Je kunt crashen. Wanneer je helemaal tot het uiterste bent gegaan, kun je daarna helemaal op zijn en nergens meer toe in staat. Dit wordt overtraining genoemd. Het is belangrijk om goed op je de signalen van je lichaam te blijven letten om uitputting te voorkomen. 

Tags

Laat weten wat jij ervan denkt

Your email address will not be published. Required fields are marked *