Hoelang werkt een pre-workout in het lichaam?

Ben je van plan een pre workout te nemen voor je fitness training, en vraag je je af hoelang je pre workout werkt? Grote kans dat je die extra boost wilt gebruiken om langer te kunnen trainen met betere prestaties. Je wilt natuurlijk optimaal kunnen profiteren van de effecten van een goede pre workout voor de duur van je training, zonder dat je de rest van de dag nog na stuitert! Lees daarom eerst dit artikel om te weten hoe lang een pre workout werkt. 

Hoe lang werkt een pre workout?

De effecten van een pre workout zijn ongeveer een tot anderhalf uur goed merkbaar in je lichaam, afhankelijk van de samenstelling. Maar de actieve stoffen zijn na het trainen nog niet uit je lichaam verdwenen. Bij cafeïne duurt het bijvoorbeeld wel vijf uur voordat de hoeveelheid in je bloed gehalveerd is. Omdat sommige pre workout producten erg veel cafeïne bevatten is het raadzaam hier goed op te letten zodat de kwaliteit van je slaap niet achteruit gaat.

Werkzame stoffen

Een pre workout supplement neem je dus om beter en langer te kunnen trainen. Hiermee behoort het absoluut tot de meest gebruikte fitness supplementen. De meeste supplementen komen in poedervorm waardoor de ingrediënten snel opgenomen worden.  Door de actieve stoffen in pre workout supplementen, krijg je meer energie en kracht, en een betere focus en uithoudingsvermogen. De precieze samenstelling kan natuurlijk verschillen, maar over het algemeen bevatten de meeste producten beta alanine, creatine en cafeïne. Het is vooral cafeïne wat zorgt voor een energieboost die lang werkt en wel enkele uren merkbaar is in je lichaam. Door beta alanine kan je de bekende tintelingen voelen nadat je je pre workout hebt ingenomen. 

Cafeïne

Zoals gezegd is cafeïne er grotendeels voor verantwoordelijk hoe lang je pre workout werkt. Hoe meer cafeïne er in zit, hoe langer het effect duurt. De piek in het cafeïne gehalte in je bloed is ongeveer een half uur na inname. Na een uur begint dit langzaam te dalen, maar het kan wel tot vijf uur duren voordat de hoeveelheid cafeïne in je bloed is gehalveerd. Of je hier nog echt wat van merkt, of zelfs wakker van blijft, hangt af van hoeveel tolerantie je hebt opgebouwd voor cafeïne. De meeste producten bevatten tussen de 200 en 300 mg cafeïne. Dit is vergelijkbaar met ongeveer drie kopjes koffie van 100 mg cafeïne per kopje.

Denk om je slaap

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor het herstel van je spieren. Het laatste wat je wilt is dus wakker liggen omdat je een pre workout genomen hebt! Twee dingen zijn dan belangrijk om op te letten. Ten eerste de hoeveelheid cafeïne in je pre workout. Zorg er in ieder geval voor dat je niet boven de veilige grens van 500 mg cafeïne per dag komt. Voor zwangere vrouwen ligt deze grens een stuk lager volgens de Gezondheidsraad. Zwangere vrouwen moeten pre workouts dan ook niet innemen.

Ben je geen koffiedrinker of ben je gevoelig voor cafeïne? Neem dan liever een pre workout supplement met minder cafeïne, zodat het niet te lang doorwerkt in je lichaam. Ten tweede is het geen goed idee om een pre workout met (veel) cafeïne later op de dag te nemen. Door de tijd die het kost om dit weer af te breken na het trainen, krijg je al snel slaapproblemen. 

Neem-je-pre-workout-een-halfuur-voor-je-gaat-sporten
Let op de hoeveelheid cafeïne als je een pre workout neemt.

Wat als je niet kan slapen door een pre workout?

Als je niet kunt slapen door een pre workout, zijn hier een paar dingen die je het beste kunt doen: 

  • Verminder de inname de volgende keer
  • Verander je timing: neem hem de volgende keer wat eerder
  • Verander je training routine: 

Wanneer neem je een pre workout?

Doordat de meeste pre workouts in poedervorm zijn, worden de werkzame stoffen zoals beta alanine snel opgenomen door je lichaam. Meestal begin je de effecten te merken zo’n 15 tot 30 minuten nadat je het supplement hebt ingenomen. Je kunt de pre workout dus het beste een kwartiertje tot een half uurtje voor je fitness sessie innemen om de effecten maximaal te voelen. 

Hoe lang duurt het voordat pre workout is uitgewerkt?

Over het algemeen duurt het effect van pre workout tussen de 1 tot 3 uur. Echter is de duur van de werking van pre workout verschillend. Dit hangt af van de soort pre workout en de ingrediënten die er in zitten. Na deze tijd zal het effect afnemen en zal het lichaam terugkeren naar de normale toestand.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…