Wat is eiwitsynthese en hoe werkt het?

Wat is eiwitsynthese? Eiwitten zijn super belangrijk voor allerlei processen in je lichaam. Dat is tegenwoordig wel bijna algemeen bekend. Maar waarom dan? Onder andere vanwege eiwitsynthese. Eiwit synthese is een begrip dat wel vaker voorbij komt rondom voeding en fitness, omdat dit de spiergroei zou bevorderen. En dat klopt ook, daar is inderdaad eiwitsynthese voor nodig. Het echte verhaal rondom eiwit synthese ligt echter wel wat gecompliceerder. Wat eiwitsynthese precies is gaan we daarom hieronder bekijken!

Wat is eiwitsynthese?

Eiwitsynthese noemen we ook wel proteïnebiosynthese en is simpel gezegd het proces waarbij de cellen nieuwe eiwitten maken. Die nieuwe eiwitten vormen vervolgens nieuwe spiermassa. Daarom is eiwitsynthese ook zo’n belangrijk onderwerp rondom krachttraining. De mate van eiwitsynthese wordt beïnvloed door de hoeveelheid en kwaliteit eiwitten die je binnenkrijgt. Vandaar dat het aantal eiwitten dat je eet binnen de krachtsporten zo’n groot thema zijn.

Overigens speelt ook de training schade hierbij een rol. Wanneer je tijdens een training je spieren beschadigt, dat is wat je doet tijdens een krachttraining, dan reageert je lichaam hierop door middel van de eiwitsynthese. Hoe goed deze is bepaald voor een groot deel hoeveel spiermassa jij wint. Eiwitsynthese na training is dus van groot belang. Ook de snelheid van eiwitsynthese speelt hierbij een rol.

Eiwitsynthese uitleg

Hoe eiwitsynthese precies werkt is een heel ingewikkeld verhaal. In het kort kunnen we het echter wel redelijk duidelijk uitleggen. In het kort is eiwit synthese simpel gezegd het maken van eiwitten in menselijke cellen. Dit proces verloopt in twee stappen. Het begint met transcriptie, waarbij het DNA wordt afgelezen en een RNA kopie wordt gemaakt die complementair is. Vervolgens komt translatie. Hierbij wordt het RNA afgelezen en hieruit wordt dan een nieuw eiwit gemaakt.

Wat-eiwitsynthese-is-uitgelegd-anabolisme-kanabolisme
Uitleg van eiwitsynthese.

De stappen van eiwitsynthese zijn daarom als volgt. Eerst DNA, dan RNA en dan eiwit. Dit proces moet altijd stapsgewijs plaatsvinden. Op dit proces hebben verschillende zaken invloed. Een aantal van die zaken kun je zelf niet actief beïnvloeden. Denk aan de hoeveelheid testosteron die je hebt. Dit is overigens wel deels te beïnvloeden, maar niet helemaal. Dat is ook een van de redenen waarom de een veel gespierder kan worden dan de ander. Andere factoren die invloed op dit proces hebben kun je juist wel beïnvloeden. Denk aan je voeding, slaap, rust en mate van training. Als je kracht en/of spiermassa wil winnen zul je hierop moeten focussen.

Spiergroei

Eiwitsynthese is dus van enorm belangrijk voor je spiergroei en spieropbouw. Wanneer je lichaam meer eiwitten opbouwt dan afbreekt in de spieren als gevolg van dat proces, zal de hoeveelheid spiermassa groeien. Dit noemen we ook wel anabolisme. Je wil je lichaam zo veel en vaak mogelijk in deze anabole staat brengen. Dit doe je onder andere door de juist voeding te nemen en voldoende eiwitten te eten, maar ook gewoon door voor goede rust te zorgen. Ook dit soort factoren heeft namelijk invloed op deze processen in je lichaam. Zit je veel tijd in een anabole toestand, dan zal je spiermassa toenemen.

Afbraak van spieren

Wanneer het andersom is zal je spiermassa afnemen, wat we katabolisme noemen. Hierbij is de afbraak van aminozuren in de spieren groter dan de aanmaak van nieuwe eiwitten. Het is overigens niet zo dat je per se altijd in een katabole staat bent, of in een anabole staat. Je bevindt je altijd perioden in een katabole staat, bijvoorbeeld rondom training. Hierbij ben je continu op gecontroleerde wijze spiermassa aan het afbreken, wat je vervolgens via voeding, rust en herstel weer omdraait naar anbolisme. Wanneer je over langere tijd gezien echter meer tijd in een anabole staat bent geweest zal je spiermassa groeien.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Eiwitreep maken: zo bak je zelf de lekkerste!

Eiwitreep maken: zo bak je zelf de lekkerste!

Eiwitrepen zijn een populaire keuze onder sporters en mensen die op hun voeding willen letten, omdat ze een hoog eiwitgehalte…
Groenten met veel eiwitten

Groenten met veel eiwitten

Heb je je ooit wel eens afgevraagd of er groenten met veel eiwitten zijn? Het feit dat eiwitten belangrijk zijn…
Welk fruit bevat veel eiwitten?

Welk fruit bevat veel eiwitten?

We weten allemaal dat in fruit veel vitamines zitten, maar welk fruit bevat nu eigenlijk veel eiwitten? Eiwitten zijn enorm…
Wat zijn de functies van eiwitten?

Wat zijn de functies van eiwitten?

De belangrijkste functie van eiwitten is dat ze ons lichaam energie en aminozuren leveren. Met behulp van aminozuren wordt ons…