Voedingssupplementen bewaren, hoe doe je dat het beste?

Voedingssupplementen bewaren, hoe doe je dat het beste?In een opwelling hebben we allemaal wel eens iets gekocht wat we achteraf toch niet gebruiken. Voedingssupplementen zijn daar onderdeel van. Wanneer we gezonder willen gaan leven, schaffen we massaal pillen en poeders aan die ons hierbij gaan helpen. Maar na een paar maanden staken we de poging tot Arnold Schwarzenegger of fitgirl, en staan de supplementen in de kast. Als we dan na een jaar besluiten de draad weer op te pakken, kunnen we deze supplementen dan nog gebruiken?

Kortom, kan ik voedingssupplementen bewaren? Antwoorden op alle vragen over het bewaren van voedingssupplementen vind je hier!

Kan ik voedingssupplementen bewaren?

Voedingssupplementen even bewaren is vanzelfsprekend geen enkel probleem. Supplementen worden vaak verkocht in grote verpakkingen, dus producten verwachten niet dat je alles slikt binnen een week. Over het algemeen gaan voedingssupplementen dus niet snel over de datum. Hier moet wel bij worden gezegd doorgaans niet bekend is hoe lang supplementen nou precies houdbaar zijn. Vaak staat op de verpakking van het supplement een THT-code vermeld.

THT staat ook wel voor tenminste houdbaar tot, en dan de aangegeven datum. Doorgaans geldt deze THT code voor 2 of zelfs 3 jaar vanaf het moment dat je het supplement aanschaft. Hoeveel 99% van de supplementen voor de einddatum vaak wel genomen is, kan het zijn dat je oude supplementen tegenkomt. Wat dat betreft adviseren wij zeker niet om het risico te nemen, schaf dan voor de zekerheid nieuwe aan. Dan weet je zeker dat je goed zit.

Maakt open of dicht nog verschil?

Over het algemeen maakt het geen verschil of de verpakking van de supplementen al is opengemaakt of nog gesloten is. De datum is vastgesteld door Gezondheidsraden en staat niet voor niets op de verpakkingen. Hoewel het voor sommige supplementen nog zou kunnen om ze te gebruiken na de THT-datum, is het een groot risico. In veel gevallen zijn open verpakkingen minder lang houdbaar dan gesloten verpakkingen. Dit geldt ook voor supplementen.

Hoe moet ik voedingssupplementen bewaren?

Om er zeker van te zijn dat je voedingssupplementen zo lang mogelijk goed blijven, bewaar ze dan op een donkere plek. Doorgaans worden supplementen er niet beter op als ze volop in het licht staan. Daarnaast is het van groot belang om ze droog te bewaren. Het makkelijkst is vaak om ze te bewaren in de originele verpakking. Tenzij anders aangegeven, maar zet ze ook zeker niet in de koelkast. Veruit de meeste supplementen kunnen het best worden bewaard op kamertemperatuur. Kort gezegd zijn er dus 3 voorwaarden om supplementen goed te kunnen bewaren:

  • Bewaar ze op kamertemperatuur
  • Daarnaast een donkere plek, niet volop in het licht
  • Vervolgens het liefst in de originele verpakking

Waarom kan ik ze niet in de koelkast bewaren?

Hoewel het in de koelkast vrijwel altijd koel en donker is, vormt de koelkast geen ideale plek om voedingssupplementen te bewaren. Zodra je de supplementen namelijk uit de koelkast haalt, komt er warme (of warmere) lucht bij de supplementen. Zodra je de supplementen dan weer terug zet in de koelkast, ontstaat er condensatie in de verpakking. Hierdoor worden supplementen vochtig, wat vanzelfsprekend niet wenselijk is. Dit maakt niet uit of ze in een doosje, plastic verpakking of zak bewaard worden. Overal zal hetzelfde effect te merken zijn.

Uitzonderingen

In tegenstelling tot de meeste voedingssupplementen, zijn er supplementen welke een uitzondering vormen voor het bewaren ervan na de houdbaarheidsdatum. Hoewel we nooit adviseren om deze supplementen te nemen als de datum is verstreken, kan het bij deze minder kwaad.

Kruidensupplementen

Over het algemeen gaan kruidensupplementen, mits ze goed zijn bewaard, tot wel 4 jaar mee. Als er dus op de verpakking een houdbaarheidsdatum van 2 jaar aangegeven staan, zijn ze daarna nog wel even goed. Nogmaals, we zullen nooit adviseren om kruidensupplementen na de THT datum te nemen.

Probiotica en prebiotica

Deze stoffen bevatten levende bacteriën en zijn het best om te nemen op een lege maag. Het beste tijdstip voor voedingssupplementen hebben we vast per supplement voor je uitgezocht. Aangezien het hier om levende bacteriën gaat, moeten deze supplementen allereerst in de koelkast worden bewaard. Waar kruidensupplementen nog prima tot 4 jaar gebruikt kunnen worden, geldt dit absoluut niet voor probiotica en prebiotica. Deze mogen echt niet meer na de houdbaarheidsdatum genomen worden.

Aminozuren

Over het algemeen gaan aminozuren lang mee, en verliezen ze doorgaans heel langzaam het werkzame deel. Dit betekent dat aminozuren in tegenstelling tot probiotica en prebiotica prima nog na de houdbaarheidsdatum gebruikt kunnen worden. Voor aminozuren geldt eigenlijk hetzelfde als voor kruidensupplementen, ze kunnen prima 1 tot 2 jaar na de houdbaarheidsdatum gebruikt worden. Hoewel het dus prima kan, blijft het advies altijd om ze te nemen binnen de aangegeven datum op de verpakking.

Vitamines en mineralen

Over het algemeen verliezen vitamines en mineralen vrij snel de werking. Daarom is het bij zowel vitamines als mineralen niet te adviseren om ze na de houdbaarheidsdatum nog te gebruiken.

Let op keurmerken

Bij het aanschaffen van voedingssupplementen is het verstandig om op keurmerken te letten. Doorgaans staan deze keurmerken er niet voor niets op. Zo zijn er bepaalde kwaliteitsvoorwaarden opgesteld waar supplementen aan moeten voldoen. Zodra je supplementen bezit welke hier niet aan voldoen, zou het verstandig zijn om ze te vervangen voor goedgekeurde supplementen. Gebruik daarom uitsluitend supplementen met keurmerken en voorkom het risico van slechte voedingssupplementen.

En als er geen houdbaarheidsdatum op staat?

Niet alle supplementen hebben een THT-datum op de verpakking staan. Dit maakt het vanzelfsprekend een stuk lastiger met betrekking tot het bewaren ervan. Hoewel veruit de meest fabrikanten er wel een datum opzetten, kan het voorkomen dat je een verpakking hebt zonder datum. Houdt in dat geval goed bij wanneer het supplement gekocht is en beoordeel zelf of het er anders uit ziet of ruikt.

Als er qua kleur of geur iets aan het supplement is veranderd, kun je het zeker weten niet meer gebruiken. Zodra er verschil te merken is met het moment van aanschaffen, adviseren wij om ze voor de zekerheid weg te gooien. Ook wanneer je niet meer precies weet wanneer je ze gekocht hebt, kun je te allen tijde beter het zekere voor het onzekere nemen.

Meer weten over voedingssupplementen?

Heb je zin om nog meer te weten te komen over voedingssupplementen? Leer hoe je een etiket moet lezen, wat je moet doen als je voedingssupplementen bent vergeten en waar je op moet letten bij het kopen ervan. Kortom, het kan dus niet meer misgaan!

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…